advertentie
Nieuws Archief
Social media
FLORIDA – De stokoude Voyager 1-sonde heeft na een nieuwe storing weer contact met NASA, maar op een heel bijzondere manier. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is er namelijk in geslaagd om op afstand een oude radio aan de praat te krijgen. Een technisch mankement zorgde ervoor dat NASA al dagenlang geen contact had met de 47-jarige Voyager 1. Die ruimtesonde bevindt zich op ruim 24 miljard kilometer afstand van de aarde. Ter vergelijking: dat is bijna tachtig keer op en neer van de aarde naar de zon.
De verbinding is hersteld door verbinding te maken met een radio die sinds 1981 niet meer is gebruikt. Door die connectie kan NASA nu uitzoeken hoe de storing werd veroorzaakt, meldt CNN. Het ruimtevaartuig werd gelanceerd in september 1977. Sindsdien heeft NASA langzamerhand veel elementen uitgeschakeld om energie te besparen. Die energie gebruikt de Voyager 1 om wetenschappelijke data te vergaren op zo’n immens grote afstand.
Licht en radiosignalen vanaf de aarde doen er ruim 22,5 uur over om het ruimtevaartuig te bereiken. Geen enkel ander door mensen gemaakt apparaat is verder de ruimte in gekomen dan deze sonde. Eigenlijk zouden de Voyager 1 en 2 maar vijf jaar mee moeten gaan. Maar bijna 47 jaar later werken beide ruimtesondes nog steeds, al krijgen de kunstmanen wel last van ouderdomsklachten.
NASA blaast de Voyager 1 telkens op creatieve manieren nieuw leven in. Zo begon de sonde eind vorig jaar opeens wartaal uit te slaan. Uit onderzoek bleek dat een chip in de ruimtesonde kapot was gegaan. Maar het ruimtevaartuig kon nog wel opdrachten ontvangen en uitvoeren.
NASA schreef een software-update. Dat was een hele uitdaging omdat de systemen van Voyager 1 bijna vijftig jaar oud zijn en daardoor maar een zeer beperkt geheugen hebben. Het lukte om de software-update naar de ruimtesonde te sturen en daarmee de defecte chip te omzeilen. Dankzij de software-update stuurde de Voyager 1 weer bruikbare data naar de aarde. (NU.nl) …[+]