Waarom Poetin en Xi elkaar (economisch) steeds meer vasthouden
RUSLAND/CHINA – Omdat Rusland nog altijd te maken heeft met westerse sancties, zoekt president Vladimir Poetin steeds meer toenadering tot China. Die economische liefde is wederzijds: de handel tussen beide landen floreert als nooit tevoren.
Achter die samenwerking zit meer dan alleen vraag en aanbod. De landen hebben geopolitieke redenen om elkaar vast te houden in tijden van een veranderende wereldorde. De Chinees-Russische handel is tweeledig: Moskou levert olie en gas die het door de sancties in Europa niet meer kwijt kan, Beijing exporteert vooral producten die vroeger uit het Westen kwamen.
Zo vermenigvuldigde de auto-export van China naar Rusland tussen 2019 en 2024 met een factor dertig, blijkt uit cijfers van de Chinese douane. Ook elektronica en speelgoed vinden gretig aftrek. Dat Rusland veel meer handel drijft met China en in mindere mate India is niet los te zien van de Brics-top die dinsdag begon: een economisch samenwerkingsverband van niet-westerse landen dat deze week overlegt in de Russische stad Kazan.
Negen landen zijn lid van die club: China, Rusland, India, Brazilië, Zuid-Afrika, Egypte, Ethiopië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. China is met afstand de grootste economische speler. Poetin, organisator van de top, zal dan ook in zijn nopjes zijn dat de Chinese president Xi Jinping erbij is. Zeker nu de economische belangen voor Rusland groter dan ooit zijn. Toen Brics in 2009 werd opgericht, stelden de economieën van de deelnemende landen nog relatief weinig voor. Dat is nu wel anders. Daarentegen zien de G7-landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Amerika) hun aandeel in de wereldhandel juist dalen.
Dat China graag een goede relatie wil met Rusland heeft vooral te maken met Amerika, zegt Kaspar Pucek. Hij is Rusland-expert bij Instituut Clingendael en deed onderzoek naar de handel tussen Beijing en Moskou. (NOS)…[+]