‘Wegwijzer voor Dementie’ om bewustwording te vergroten

PARAMARIBO – Op woensdag 29 mei 2024 hebben de Rotary Club of Paramaribo (RCP) en partner Stichting Alzheimer Suriname, de ‘Wegwijzer voor Dementie’ gepresenteerd. Het doel van deze wegwijzer is het vergroten van de bewustwording over dementie. Ook is beoogd om de mensen die te maken hebben met deze problematiek, wegwijs te maken in het hulpverleningsveld voor dementie.

 

De wegwijzer is een onderdeel van het grotere Bigisma-project. In het Rotary jaar 2020-2021 is RCP gestart met het project Bigisma, een project voor ouderen. Hiermee wil RCP  verschillende aspecten die verband houden met ouder worden onder de aandacht brengen. Tot nu toe zijn er drie informatieclips geproduceerd over dementie en zijn er ook meerdere webinars rondom dit onderwerp geweest. De ‘Wegwijzer voor Dementie’, bestaande uit posters en flyers, zal binnenkort op diverse voor het publiek toegankelijke locaties te verkrijgen zijn.

Het streven is een nuttige bijdrage te leveren, zodat in onze gemeenschap in Suriname er meer begrip en empathie wordt gecreëerd voor mensen met dementie. En een verhoogde kwaliteit van leven voor mensen met dementie en mantelzorgers. Dementie is veelal nog in de taboesfeer en diverse aspecten van deze ziekte zijn nog onbekend. Dit project is geheel in de geest van het Rotary Thema van 2023-2024: ‘Create Hope in the World!’

Enkele uitdagingen die men bij het werken aan dit project signaleerde zijn de volgende zaken. Er rust nog een taboe op dementie. Dementie moet erkend worden als ziekte in de eerstelijnszorg. Er is niet voldoende kennis over zorg en professionele hulpverlening op dit gebied. Er is weinig bekendheid over de rol die een geriater kan spelen. Er is weinig begrip en ondersteuning voor de rol van de mantelzorgers. De zorgverzekering is niet toereikend voor adequate (medische) zorg, begeleiding en opvang. En een gereguleerd sociaal vangnet ontbreekt. Door het onderwerp dementie in ‘the spotlight’ te plaatsen met deze wegwijzer, biedt het project houvast, perspectief en misschien zelfs een uitkomst. Het project creëert letterlijk en figuurlijk hoop. De wegwijzer geeft in het bijzonder informatie aan de directe omgeving (mantelzorgers, familie en vrienden) en het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.

De partner met wie de ‘Wegwijzer voor Dementie’ tot stand is gekomen, is de Stichting Alzheimer Suriname, die zich ten doel stelt de bewustwording over de ziekte dementie te vergroten en het leven van mensen met dementie, hun familie en hun verzorgers te helpen verbeteren…[+]