Wereld Anticonceptie Dag
De Wereld Anticonceptie Dag of World Contraception Day vindt sinds 2007 jaarlijks plaats op 26 september en is een initiatief van een internationaal gezelschap van organisaties op het gebied van gezinsplanning.
Tijdens ‘Wereld Anticonceptie Dag’ wordt het belang van anticonceptie vooral benadrukt om ongewenste zwangerschap te voorkomen en wereldwijd veilige seks te promoten. 85% van de tienerzwangerschappen blijkt namelijk ongepland en jaarlijks raken miljoenen mensen besmet met SOA’s omdat ze niet weten hoe zij zich moeten beschermen. Anticonceptie is een verzamelnaam voor technieken voor het voorkomen van zwangerschap na geslachtsgemeenschap. Men probeert te voorkomen dat de zaadcel en de eicel bij elkaar komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder. Anticonceptiemiddelen werden op het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw gepropageerd door neomalthusianisten zoals Jan Rutgers en Aletta Jacobs. Met het oog op de rasverbetering pleitte Rutgers ook voor vrijwillige en zo nodig opgelegde contraceptie of een baringsverbod voor de verpauperde bevolking. Met de uitvinding van de pil nam het gebruik van anticonceptiemiddelen in de jaren zestig van de 20e eeuw een hoge vlucht in het Westen. In Europa was de pil echter tot 1969 alleen ‘op medische indicatie’ beschikbaar. Tot dat jaar was ook de openlijke verkoop van andere voorbehoedsmiddelen nog officieel verboden.
Deze technieken hebben allemaal een wisselende mate van betrouwbaarheid. Geen enkele techniek garandeert 100% het voorkomen van zwangerschap. Over het algemeen geldt dat de technieken die zaadcellen proberen tegen te houden minder betrouwbaar zijn dan technieken die tegen de eicel of de zygote actief zijn. De mate van betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in de zogenoemde Pearl-Index. Het gebruik van de diverse anticonceptiemethoden heeft in westerse landen sinds de jaren zestig een hoge vlucht genomen. Veel echtparen en koppels gebruiken tot volle tevredenheid een of meer van deze methoden om zwangerschap te voorkomen wanneer deze niet gewenst is. .(Bron: Beleven)(Foto:depositphotos.com)…[+]