Wereld Bamboedag

Bamboe associëren wij vaak met panda’s. Grotendeels correct, al is dat natuurlijk niet het enige waar dit rap groeiende onkruid woekert. In de Zuid-Aziatische cultuur speelt bamboe in het algemeen een grote rol. Heel karakteriserend voor al die Oosterse invloeden. Daarom is in 2009 18 september uitgeroepen tot Wereld Bamboedag.

Om bamboe te preserveren is er zelfs een Wereld Bamboe-organisatie in het leven geroepen, geloof het of niet. Haar nobele taak is om bamboe te redden door meer bewustwording rondom deze aparte soort flora te creëren. De dag is uitgeroepen door de Thaise ‘Koninklijke Bos-stichting’, die op de 8e Wereld Bamboeconferentie pleitte voor een internationale dag. De dag is bedoeld om meer aandacht te vragen voor het nut van bamboe, het belang van bamboe in het ecosysteem en het maken van mooie meubels. Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep (tribus) vormen van de grassen. Dit tribus Bambuseae behoort tot het supertribus Bambusodae en de onderfamilie Bambusoideae. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis en in vrijwel alle talen bekend.

De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten. De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboe is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog wordt en tot 30 cm dikke stengels heeft. De plant wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen(foto:fotosearch)…[+]