Wereld Moldag

Een mol is niet alleen een klein diertje onder uw grasmat, maar ook een fysische eenheid en daarmee één van de zeven basiseenheden van het internationale stelsel van eenheden. Zij geeft aan hoeveel stof ergens in zit. En dan hebben we het weer niet over uw katoenen trui, maar over materie en antimaterie.

23 oktober is niet zomaar gekozen. Want 1 mol is gelijk aan het aantal deeltjes: 6,02214 × 10^23. Met de Amerikaanse schrijfwijze maakt dit de tijd 6:02 op 23 oktober dus MOL-Dag. Met Mol wordt doorgaans gerefereerd aan Avogadro omdat hij het eerst het verband zag en het nummer dus ontwikkelde. Er is bovendien zelfs een Mol-organisatie in het leven geroepen. Allemaal moeilijke stof voor de natuur- en scheikundigen onder ons. Waarschijnlijk een aantal nerds die jaloers waren op de PI-dag, die stukken bekender is dan de Mol.

De mol (Talpa europaea) is een hoofdzakelijk ondergronds levend zoogdier uit de familie der mollen (Talpidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De mol heeft een korte zwartfluwelen vacht. Hiermee kan hij, dankzij een willekeurige plaatsing van de haren in de huid, even gemakkelijk voor- als achterwaarts door de gangen bewegen. Bij de meeste zoogdieren zijn de haren in een bepaalde richting geplaatst, meestal naar achteren, maar bij de mol kunnen de haren in de huidaanhechting kantelen, zodat ze niet blijven steken in de gangwanden als hij achteruit krabbelt.(Bron: Fijne dag van en Wikipedia)(Foto:fijnedagvan)…[+]