Wereld Psoriasis Dag

Jaarlijks op 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag (World Psoriasis Day), een initiatief van de International Federation of Psoriasis Associations.

Psoriasis is één van de meest bekende chronische huidziekten. Het woord psoriasis (met de klemtoon op de eerste ‘i’) is afgeleid van het Griekse woord psore, dat schub betekent. De aandoening wordt gekenmerkt door rode vaak samenvloeiende plekken die bedekt zijn met dikke schubachtige schilfers. Hoewel de symptomen dat suggereren, is psoriasis niet besmettelijk.

Psoriasis kan bij iedereen optreden die daarvoor een aanleg heeft. De aandoening komt zowel bij mannen als vrouwen voor en ook bij alle rassen. Vaak worden de huidafwijkingen voor het eerst zichtbaar omstreeks de puberteit, maar eigenlijk kan psoriasis op elke leeftijd beginnen.

Psoriasis, zilverschub of schub(ben)ziekte (psoriasis vulgaris) is een veelvoorkomende, erfelijke, niet-besmettelijke, chronische auto-immuunziekte, gekenmerkt door een versnelde deling (proliferatie) en verminderde rijping (differentiatie) van hoorncellen in de opperhuid. Omdat de cellen niet normaal uitrijpen, is ook het afschilferen verstoord, waardoor lokaal sterke afschilfering van huidschubben op de aangedane plaatsen plaatsvindt. Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het niet primair een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem.

Periodes van vermindering van de symptomen worden vaak afgewisseld met periodes waarin de ziekte verergert. De aangedane huid van een psoriasispatiënt vernieuwt zich in zes tot zeven dagen; bij niet-patiënten is dit 26 tot 27 dagen. De structuur van de zich vernieuwende huidlagen wijkt echter belangrijk af van normaal.

. (Bron: Beleven en Wikipedia)(Foto:medicalfacts.nl)…[+]