Wereldwijde steenkoolgebruik stijgt tot recordhoogte, ondanks klimaatbeloften

BAKOE – Minder steenkool gebruiken, methaanlekkages voorkomen en meer hernieuwbare energie opwekken: het zijn drie thema’s die op klimaattoppen telkens terugkomen. In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe zijn vertegenwoordigers van bijna 200 landen momenteel weer bij elkaar. Maar wat is er terechtgekomen van eerdere ambities, plannen en beloften? Zo spraken landen in 2021 af het gebruik van steenkool te ‘verminderen’. En vorig jaar in Dubai beloofden ze ‘weg te bewegen’ van fossiele brandstoffen. Maar vorig jaar gebruikte de wereld juist een recordhoeveelheid steenkool. En dat verandert dit jaar niet, verwacht het Internationaal Energie Agentschap. Jaarlijks gebruikt de wereld nu 8,7 miljard ton steenkool. Elke dag is dat een hoeveelheid die evenveel weegt als ruim 3500 Erasmusbruggen.

Westerse landen gebruikten de afgelopen jaren gestaag minder steenkool om stroom te maken. Vorig jaar verbrandden OESO-landen de helft minder dan op het hoogtepunt, blijkt uit Brits onderzoek. In Europa wonnen vooral wind- en zonne-energie terrein, mede omdat elektriciteitscentrales moeten betalen voor het uitstoten van CO2. In de Verenigde Staten kon steenkool niet concurreren met (schalie)gas.

Maar deze afname werd meer dan tenietgedaan in Azië. Vooral China en India maar ook Indonesië, Vietnam en de Filipijnen gebruiken juist meer steenkool dan voorheen. Hun economieën gebruiken ieder jaar meer energie, in tegenstelling tot Europa. “Voor landen als India en China is de keuze voor steenkool een kwestie van energiezekerheid”, zegt Jilles van den Beukel, energie-analist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies. “Zij produceren het lokaal en tegen lage kosten. Zo garanderen ze de betaalbaarheid en leveringszekerheid van hun energie.” Inmiddels gebruikt Azië meer dan 80 procent van alle steenkool wereldwijd, en China meer dan de helft. (NOS)