Wervelingen en draaikolken in Sterrennacht van Van Gogh blijken zeer precies

Wervelingen en draaikolken in Sterrennacht van Van Gogh blijken zeer precies

LONDON – Wetenschappers hebben ontdekt dat De sterrennacht van Vincent van Gogh zeer precies weergeeft hoe turbulentie stroomt. Die stroom is onzichtbaar, maar Van Gogh wist het toch te verwerken in de wervelingen en draaikolken op het beroemde schilderij. Dat blijkt uit onderzoek dat dinsdag gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Physics of Fluids.

De onderzoekers toetsten de wervelingen en draaikolken op het schilderij aan de hand van de zogenoemde schaal van Kolmogorov voor turbulentie. Die schaal, vernoemd naar de Russische wiskundige Andrey Kolmogorov, toont aan hoe wervels uiteenvallen in steeds kleiner wordende wervels.

Dat fenomeen zie je ook terug aan de hemel in De sterrennacht. Van Gogh had het niet met het blote oog kunnen zien. Toch komt het schilderij geheel overeen met hoe het zou moeten zijn op basis van de theorie. De wetenschappers concluderen dan ook dat de hemel in De sterrennacht er niet alleen bijzonder uitziet, maar ook nog eens heel precies is.

Extra bijzonder is dat de theorie van Kolmogorov nog helemaal niet bestond in 1889, toen Van Gogh De sterrennacht schilderde. De kunstenaar overleed dertien jaar voordat Kolmogorov geboren werd. Maar de wetenschappers willen niet spreken van een toevalstreffer. Volgens een van de onderzoekers voelde Van Gogh simpelweg heel goed aan hoe natuurverschijnselen werken. De wervelingen en draaikolken zijn in 2006 ook al eens onderzocht. Ook toen was de conclusie dat Van Gogh het goed had uitgevoerd. (NU.nl)…[+]