Wet voor bestrijding crimineel geld nog verder verscherpt

money laundering

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag met brede steun de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) gewijzigd, met als doel het internationaal financieel verkeer gerust te stellen dat Suriname geen crimineel geld faciliteert binnen de formele economie. Opvallend is de nadruk die het parlement legde op speciale maatregelen die gelden voor hoogwaardigheidsbekleders en hun directe familieleden, zelfs nadat zij hun functie hebben neergelegd.

 

Er werd uitgebreid gediscussieerd over de duur van de controlemaatregelen op deze groep. Aanvankelijk werd gesproken over levenslange monitoring, maar na een debat werd besloten tot een termijn van 7 jaar. NDP-fractieleider Rabin Parmessar, hoewel hij instemde met de wet, uitte zijn voorkeur voor een kortere termijn van 5 jaar. “De EU hanteert zelfs een termijn van 18 maanden. Waarom gaan wij naar 7 jaar? Ik begrijp dat administratieve redenen een rol spelen, maar ons voorstel van 5 jaar werd niet overgenomen. Dat is voor ons onbegrijpelijk”, verklaarde de oppositieleider in DNA.

 

Aan de andere kant verdedigde VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien het besluit van 7 jaar: “Ik denk dat dit nog steeds relevant is, omdat we kijken naar periodes die verder gaan dan de zittingsperiode van een regering. Artikel 16 van de gewijzigde wet verplicht financiële dienstverleners en gerelateerde instanties om een adequaat beleid te voeren voor risicobeoordeling, met specifieke aandacht voor politiek prominente personen en hun familieleden. Dit omvat het verkrijgen van goedkeuring van het senior management voor het aangaan of voortzetten van zakelijke relaties, naast regulier cliëntenonderzoek. Er wordt ook vereist dat zij de herkomst van vermogen en tegoeden vaststellen en doorlopend verscherpt toezicht uitoefenen op deze relaties.

De aangenomen wijzigingen zijn bedoeld om de integriteit van het financiële systeem te versterken en Suriname te conformeren aan internationale standaarden ter voorkoming van financiële criminaliteit…[+]