Zuid-Afrikaans ANC dreigt na dertig jaar meerderheid te verliezen

KAAPSTAD – Bijna 28 miljoen Zuid-Afrikanen kunnen woensdag een nationaal en provinciaal parlement kiezen. Volgens opiniepeilers is de kans groot dat de partij die het land sinds het einde van het apartheidsbewind in 1994 heeft gedomineerd, het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de meerderheid in de nationale volksvertegenwoordiging verliest. Een machtsmonopolie van dertig jaar is dan verleden tijd.

Hoge werkloosheid, het uitvallen van openbare diensten, water- en stroomtekorten en grote economische ongelijkheid hebben veel kiezers ontevreden gemaakt. Het ANC zou nog wel de steun van rond de 43 procent van de kiezers kunnen krijgen, maar de 57,5 procent uit de vorige stembusgang lijkt volgens peilingen onhaalbaar.

Het ANC wordt aangevoerd door president Cyril Ramaphosa. Die hoopt in het zadel te kunnen blijven, desnoods met een coalitieregering. In het parlement van vierhonderd zetels zijn momenteel veertien overwegend kleine partijen vertegenwoordigd. Een van de grootste problemen voor Ramaphosa is zijn voorganger als president, Jacob Zuma. Deze voormalige ANC-leider heeft zich weer in de politiek gestort. Hij mag zelf niet meedoen door een veroordeling, maar lijkt via zijn nieuwe ‘Speer van de Natie-partij’ (uMkhonto we Sizwe), afgekort de MK, wraak te willen nemen op het ANC. Die partij zette de ex-leider op een zijspoor na een corruptieschandaal.

Zuma zou veel ontevreden kiezers kunnen trekken, mogelijk meer dan 14 procent van de stemmen. De links-radicale MK zou dan de derde partij van het land zijn. De extreemlinkse ‘Economische Vrijheidsstrijders’ (EFF) zouden dan naar de vierde plaats verdreven worden met circa 10 procent.

De tweede partij van het land is en blijft volgens peilingen de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) van John Steenhuisen. Deze overwegend witte oppositiepartij heeft veel aanhang in de Westelijke Kaapprovincie en wordt elders argwanend bekeken. Maar de DA is er toch in geslaagd in het parlement een politieke alliantie te smeden met kleinere oppositiepartijen. De DA zelf zou 18,5 procent van de stemmen kunnen krijgen, volgens de peilers.

(De Telegraaf)…[+]