Zuid-Korea moet van hooggerechtshof klimaatbeleid aanscherpen

Zuid

SEOUL  –  Het hooggerechtshof van Zuid-Korea oordeelt dat het land zijn klimaatbeleid moet aanscherpen. Zuid-Korea wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Maar volgens het hooggerechtshof ontbreken vanaf 2031 tussentijdse doelstellingen om dat doel te bereiken.

Klimaatactivisten waren naar het hooggerechtshof gestapt, omdat zij vinden dat het klimaatbeleid tekortschiet. Ze stellen dat de regering daarmee mensenrechten schendt. In de grondwet staat namelijk dat burgers recht op leven hebben.

Het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof bevestigde donderdag dat de huidige klimaatplannen ontoereikend zijn. Momenteel is er geen aanpak die kan garanderen dat de uitstoot van broeikasgassen geleidelijk wordt afgebouwd tot 2050. Daarmee schendt de Zuid-Koreaanse overheid de mensenrechten en worden toekomstige generaties onvoldoende tegen de klimaatcrisis beschermd.

De uitspraak werd door de aanklagers en klimaatactivisten met luid gejuich en applaus ontvangen. “Het vonnis is niet het einde, maar het begin”, werd onder meer geroepen. De advocaat van de eisers sprak van “een belangrijke beslissing”.

“Ik hoop dat de beslissing van vandaag tot een grotere verandering zal leiden, zodat kinderen dit soort grondwettelijke beroepen niet meer hoeven in te dienen”, zei een twaalfjarige aanklager. “De klimaatcrisis heeft een enorme impact op ons leven en er is geen tijd om te wachten.”

Internationaal spelen er meer van zulke zaken. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) oordeelde dit jaar nog dat de Zwitserse regering de mensenrechten schond met een gebrekkig klimaatbeleid. Die uitspraak kreeg ook in Zuid-Korea veel aandacht.

De Zuid-Koreaanse regering zegt het oordeel te respecteren en vervolgmaatregelen te nemen. Hoe die maatregelen er precies uitzien, is nog onduidelijk. (NU)

Fototekst: Een klimaatprotest in Zuid-Korea. (NU)…[+]