Zweden bouwt geen windparken op zee

Zweden bouwt geen windparken op zee

STOCKHOLM  –  Zweden heeft de aanvragen voor de ontwikkeling van dertien windmolenparken in de Oostzee allemaal afgewezen. De windparken zouden “een risico vormen voor de verdediging van het land tegen dreigingen uit Rusland”, meldt de Zweedse minister van Defensie Pal Jonson. Offshore windparken kunnen duikboten hinderen, en zouden ook de reactiesnelheid op inkomende raketten vertragen.

De Oostzee, oftewel de Baltische Zee, en de Baltische staten liggen tussen Zweden en Rusland. Het opvallende besluit rond de windmolenparken volgt op recent onderzoek door het Zweedse leger.

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat windmolens de werking van sensoren van bijvoorbeeld onderzeeërs die het leger gebruikt, ernstig kunnen verstoren. Dat komt omdat de turbines en hun draaiende bladen leiden tot radarverstoringen, ook onder water.

Ook kunnen de windmolenparken de detectie van inkomende kruisraketten vertragen. Daardoor zou de reactietijd die er nog is bij een mogelijke raketaanval flink kleiner kunnen worden: van twee minuten naar één minuut. In het geval van een aanval zou Zweden dus veel trager reageren. “Vroege waarschuwing is cruciaal in het afslaan van raketaanvallen. Maar het is ook cruciaal voor de bevolking om in het geval van een aanval bescherming te zoeken”, klinkt het.

“De veiligheidssituatie in de Oostzee is extreem gevoelig”, aldus de Zweedse minister van Defensie over de beslissing rond de windparken. Sinds de Russische inval in Oekraïne maakt Zweden zich grote zorgen om de eigen veiligheid. Het Scandinavische land trad toe tot het militaire bondgenootschap NAVO. Volgens minister van Defensie Jonson wegen de militaire belangen dan ook zwaar door bij regeringsbeslissingen.

Zweden wil de productie van elektriciteit de komende twee decennia verdubbelen, om de toenemende vraag naar stroom in het land bij te kunnen houden. De overheid heeft zich tot nu toe vooral gericht op kernenergie; het land wil bijvoorbeeld in 2045 zo’n tien nieuwe kernreactors hebben. De afgewezen windenergieprojecten zouden zowat evenveel elektriciteit hebben opgewekt als de huidige vraag naar stroom in Zweden. Dat de bouw van de windparken op zee niet doorgaat, is dan ook een zware klap voor de Zweedse energiebevoorrading. Een windpark aan de westkust is wel vergund.

Volgens Jonson hebben verschillende andere NAVO-landen het “publieke debat” over de kwestie al op gang gebracht en “beleid ontwikkeld dat een evenwicht biedt tussen militaire eisen en de behoeften van de hernieuwbare energiesector”.  (HLN)

Fototekst: Windmolenpark voor de Nederlandse kust. (BELGA)