Man vast om plannen aanslag op Israëlische ambassade in Berlijn

8 (07.00 uur) Man vast om plannen aanslag op Israëlische ambassade in Berlijn

BERLIJN – De Duitse politie heeft een man afkomstig uit Libië aangehouden die vermoedelijk met wapens of explosieven een aanslag wilde plegen op de Israëlische ambassade in Berlijn. Mogelijk zou de man banden hebben met Islamitische Staat, melden federale aanklagers aan het Duitse persbureau DPA.

De man zou volgens de Duitse krant Bild in november 2022 naar Duitsland zijn gereisd en twee maanden later asiel hebben aangevraagd. Die aanvraag werd in september 2023 afgewezen. Hij zou daarop worden uitgezet. Maar dat gebeurde niet.

Volgens Bild bestormden zwaarbewapende agenten van een speciale politie-eenheid zaterdagavond zijn woning in Bernau, een plaatsje van zo’n 45 duizend inwoners vlakbij Berlijn. In verband met de zaak vielen agenten ook een flat binnen in de stad Sankt Augustin, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daar zou volgens het dagblad een oom van de verdachte wonen. Na het plegen van de aanslag zou de verdachte van plan zijn geweest om via het huis van deze oom naar het buitenland te vluchten. Of de oom van dat plan op de hoogte was, is nog onduidelijk.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie wordt hij voorlopig niet als medeverdachte beschouwd, maar als een getuige. De Duitse autoriteiten kwamen in actie na een tip van een inlichtingendienst uit een ander land, meldt Bild. (De Telegraaf)