advertentie
Nieuws Archief
Social media
PARAMARIBO – De export vanuit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika is dit jaar sterk gestegen, zowel in waarde als in volume. Uit het laatste rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Eclac) blijkt dat de export in het Caribisch gebied naar verwachting met 24% zal zijn toegenomen tegen het eind van dit jaar. Deze groei wordt grotendeels aangedreven door Guyana, dat een spectaculaire toename van 74% in exportvolume kent, en Suriname, dat een stijging van 12% laat zien.
De Eclac verwacht dit jaar de grootste waardestijgingen in de export voor Guyana (77%), Venezuela (38%), Argentinië (21%) en Suriname (18%). Deze toename is vooral te danken aan de hogere uitvoer van grondstoffen, zoals olie en landbouwproducten, die veel gevraagd worden op de wereldmarkt. De mijnbouw- en oliesector dragen voor 5% bij aan de exportgroei, terwijl industriële goederen een stijging van 3% laten zien. In het Caribisch gebied speelt vooral de export van olie een belangrijke rol; hier wordt een indrukwekkende stijging van 23% verwacht, voornamelijk gedreven door de toenemende olie-export van Suriname en Guyana. Suriname en andere landen in de regio zullen volgens de Eclac moeten profiteren van deze sterke vraag om hun economische positie verder te versterken.
In Zuid-Amerika is er een aanzienlijke toename in de export van landbouwproducten zoals soja, maïs en tarwe, met groeipercentages van 70% tot 100% in de eerste helft van het jaar. Deze stijgende volumes compenseren de dalende prijzen voor andere Zuid-Amerikaanse exportgoederen, waarmee de exportwaarde op peil blijft.
Hoewel de vooruitzichten positief zijn, waarschuwt de Eclac dat de regio nog steeds uitdagingen kent. De noodzaak voor diversificatie en meer kennisintensieve exporten blijft bestaan om beter bestand te zijn tegen wereldwijde marktschommelingen. Ook wordt de regio geconfronteerd met geopolitieke spanningen en toenemend protectionisme, die de internationale handel onder druk zetten.
Om deze uitdagingen aan te pakken, adviseert de Eclac dat landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zich sterker positioneren in de mondiale waardeketen. Door productieve ontwikkelingsstrategieën en nauwere samenwerking tussen de publieke en private sector kan de regio haar concurrentiepositie verbeteren en langdurige economische stabiliteit realiseren…[+]