PARAMARIBO – Na Latijns-Amerika heeft de Caricom gisteren de inval van Ecuador in het gebouw van de ambassade van Mexico veroordeeld. President van Guyana tevens voorzitter van de Caricom, Irfaan Ali, had een spoedvergadering met de regeringsleiders van de Caribische gemeenschap en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (Celac) belegd.
“De lidstaten van de Caribische gemeenschap, Caricom, benadrukken het belang van naleving van de beginselen van het internationaal recht en de regels van
diplomatiek engagement, vastgelegd in de Conventie van Genève. De conventie, die onder andere onschendbaarheid van diplomatieke missies en consulaire kantoren regardeert”, aldus Ali.
De voorzitter benadrukt dat de Caricom zich ernstig zorgt maakt over het feit dat de Republiek Ecuador onlangs acties heeft ondernomen, die inbreuk plegen op internationaal recht. “Wij verwachten dat beide staten de kwestie zullen proberen op te lossen door middel van dialoog en toegang tot het relevante multilaterale proces, met als doel ervoor te zorgen dat onze regio een regio van vrede blijft. Dit moet de prioriteit van ons allemaal zijn: ervoor zorgen dat deze regio een zone en een plaats van vrede en samenwerking wordt”, haalt Ali aan.
Vorige week hebben Latijns-Amerikaanse landen met afschuw gereageerd op de arrestatie van oud-vicepresident Jorge Glas in de Mexicaanse ambassade in Ecuador. Ze veroordelen de inval en noemen het een ‘flagrante schending van internationaal recht’. Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen hebben hun steun betuigd aan Mexico. Bij de inval in de ambassade werd de veroordeelde Glas, die asiel had aangevraagd en daar sinds december verbleef, opgepakt. Mexico heeft als reactie de diplomatieke banden met Ecuador verbroken.
Internationale wetgeving is helder over de soevereiniteit van ambassades: diplomaten en personen die in het buitenland hun land vertegenwoordigen, zijn onschendbaar. Het gastland kan geen personen vervolgen of aanhouden die zich in de ambassade bevinden.
De huidige rechtse president van Ecuador, Daniel Noboa, pleitte echter voor de arrestatie van Glas. De asielprocedure is volgens Noboa illegaal, omdat Glas in Ecuador is aangeklaagd voor corruptie. In het verleden zat hij een celstraf uit. Glas was van 2013 tot 2017 vicepresident in de linkse regering van Rafael Correa. Hij is twee keer veroordeeld voor corruptie en heeft al een straf uitgezeten. Bij zijn tweede arrestatiebevel zocht hij asiel in Mexico, wat hem ook werd toegekend. Hij noemt zijn veroordeling politiek gemotiveerd. Glas is na zijn arrestatie door zwaarbewapende agenten op een vliegtuig gezet naar een gevangenis in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador.…[+]