PARAMARIBO – Bedrijven en organisaties uit landen in het Caribisch gebied ondervinden nog steeds veel uitdagingen om zaken te kunnen doen in de regio. Tijdens haar keynote toespraak van het 16e Business Forum van de Associatie van Caribische Staten, dat gisteren van start ging in Torarica, heeft Warsha Sardjoe, vertegenwoordiger van de Caricom Private Sector Organization (CPSO) en Chief Executive Officer (CEO) van Rudisa Group of Companies in Suriname een uiteenzetting gegeven over de vele uitdagingen, maar ook aangegeven hoe de particuliere sector in deze economieën, die zoveel potentieel uitstralen, pro-actiever betrokken kunnen zijn bij het ontsluiten van het potentieel voor groei en ontwikkeling.
“Het navigeren van zakendoen in het grote Caribische landschap kan complex zijn. De standaardisatie van processen en het stroomlijnen van regelgeving kan soms van land tot land verschillen. Deze inconsistentie kan uitdagingen opleveren voor bedrijven die hun bereik binnen de regio willen vergroten. De waarheid is echter dat het grotere Caribisch gebied een schat aan potentieel biedt. Van overvloedige natuurlijke hulpbronnen tot een bloeiende toeristische sector en getalenteerde arbeidskrachten. Door samen te werken om bestaande uitdagingen aan te pakken en te profiteren van lopende hervormingen, kunnen we een meer gestroomlijnde en gastvrije omgeving creëren voor bedrijven van elke omvang”, zegt Sardjoe.
Enkele uitdagingen die de bedrijven kunnen ondervinden zijn volgens haar gebrek aan standaardisatie, hetgeen een hindernis kan zijn voor bedrijven die in de hele regio willen opereren. Ook beperkte infrastructuur en het niet hebben van toegang tot kredieten kan obstakels opwerpen voor kleine en middelgrote bedrijven.
“Het Caribisch gebied, als regio, staat bekend om zijn toeristische producten, zonneschijn en zandstranden, maar wordt ook geconfronteerd met een verborgen dubbele realiteit: de sterke afhankelijkheid van import. Deze afhankelijkheid van externe bronnen voor essentiële goederen maakt de regio kwetsbaar voor verstoringen buiten de kustgebieden. Vertragingen, tekorten en torenhoge verzendkosten zorgen voor een rimpeleffect, wat gevolgen heeft voor bedrijven in het Caribisch gebied. Essentiële goederen, van grondstoffen tot eindproducten, zijn steeds moeilijker te verkrijgen en duurder om binnen te brengen”.
Sardjoe haalt aan dat door zich te concentreren op grotere zelfvoorziening in belangrijke sectoren de regio veerkrachtiger kan worden tegen externe schokken. Investeringen in de landbouw, lokale productie en hernieuwbare energie kunnen helpen de afhankelijkheid van import te verminderen en een duurzamere economische toekomst te creëren, kaart zij onder andere aan als mogelijk oplossingen.
“Wij moeten bedrijven sterker maken, zodat zij meer kansen voor groei hebben in het Caribisch gebied. Dit is de reden waarom vanuit de CPSO er onder andere aandacht wordt besteed aan bepaalde punten. Het verbeteren van de markttoegang is een van de punten die onze aandacht heeft, omdat het nog steeds voorkomt dat onze producten anders worden behandeld op de markten van onze Caricom-partners. Ook het vrije verkeer van mensen kan het Caribisch gebied een schatkamer van talent bieden. De CPSO was daarom teleurgesteld door de gemiste deadline voor Caricom om het volledige vrije verkeer tegen 31 maart 2024 te omarmen. Wij blijven echter optimistisch dat deze belofte kan worden gerealiseerd binnen het driejarige tijdsbestek dat aan de lidstaten wordt geboden voor de wetgevende en administratieve veranderingen. Belangrijk zijn ook de tariefcontingenten die moeten worden verbeterd, omdat deze zorgt voor evenwicht die de import van essentiële goederen mogelijk maakt en tegelijkertijd binnenlandse producenten beschermt”, zegt Sardjoe.
Sardjoe zegt verder dat door deze cruciale gebieden aan te pakken, de CPSO hard werkt aan het creëren van een omgeving waarin Caribische bedrijven kunnen floreren. “Wij geloven dat het Caribisch gebied door samenwerking gerichte actie en toewijding aan regionale integratie de kansen die voor ons liggen kan grijpen en een betere economische toekomst voor iedereen kan veiligstellen.”…[+]