PARAMARIBO – “Wij moeten blijven praten over slavernij en slavenhandel, omdat vandaag de dag nog de effecten daarvan te voelen zijn voor de mensen. Ook al zijn wij generaties verder, de nazaten van slaven ondervinden nog steeds de gevolgen van slavernij. Het is daarom belangrijk dat wij niet alleen blijven praten hierover, maar ook de volgende generaties bewust blijven maken hiervan en ze blijven leren dat slavernij meer en meer gezien moet worden als een ernstige misdaad tegen de mensheid in het algemeen”, zegt de Franse ex-minister van Justitie, Christiane Taubira, gisteren tijdens haar presentatie ‘Passing on the memory of slavery in France’.
Taubira zelf heeft zich ruim 23 jaar terug in Frankrijk ingezet voor het laten aannemen van een wet die slavernij erkent als misdaad tegen de mensheid. “Vandaag herdenken wij dat in 2000, na ruim twee jaar debatteren de wet werd aangenomen door het Franse parlement. Daarmee heeft Frankrijk zijn rol binnen de slavernij en slavenhandel erkend en zich tegelijkertijd ook gecommitteerd aan onder andere het verbeteren van de levens van de mensen. Elk jaar wordt 10 mei herdacht, er zijn in mei veel activiteiten, waardoor de mensen steeds bewust worden gemaakt van slavernij en de effecten daarvan. Een artikel in de wet zegt ook dat men verplicht is om op scholen de kinderen te onderwijzen over slavernij”, zegt Taubira.
De wet wordt in de volksmond in Frankrijk de ‘Taubira wet’ genoemd, omdat zij de initiatiefnemer was om deze wet te laten passeren door het parlement. “Het was belangrijk voor de mensen dat de Franse regering deze wet erkent, omdat dankzij deze wet veel deuren, maar ook veel discussies en gesprekken over slavernij en slavenhandel nu gevoerd kunnen worden en er verder gewerkt kan worden aan verbetering van de situatie van de mensen”, zegt Taubira.
Taubira zegt verder het een goede ontwikkeling te vinden dat meerdere landen in vooral Europa zich bewust worden van de rol die zij hebben gespeeld in slavernij en slavenhandel en dat zij nu beginnen te beseffen dat het tijd werd dat er tenminste gesprekken daarover op gang komen. “Het feit dat de Nederlandse regering officieel haar verontschuldigingen heeft aangeboden aan Suriname voor haar bijdrage aan slavernij en slavenhandel is al een stap in de goede richting. Het moet echter niet blijven bij een verontschuldiging of herstelbetaling. De bewustwording moet verder op gang worden gebracht en men moet blijven werken aan de ontwikkeling en groei van de mensen, zodat zij in de volgende generaties steeds minder de gevolgen en effecten van slavernij voelen”, besluit Taubira…[+]