Nieuws volgens datum: 19 Jun, 2024

Maatsen in beeld bij Aston Villa

maatsen

VOETBAL – Aston Villa is vastberaden om Ian Maatsen aan te trekken. De club uit Birmingham heeft de linksback van Oranje als een van hun zomertargets op het oog. Dat meldt Fabrizio Romano.

Maatsen staat momenteel onder contract bij Chelsea, maar werd in het voorbije seizoen verhuurd aan Borussia Dortmund. Chelsea probeert Jhon Durán los te wikken bij Aston Villa, maar in de onderhandelingen zou ook de naam van de Nederlander zijn gevallen.

Dortmund wil Maatsen definitief overnemen van Chelsea. De Duitse club heeft een eerste bod van 25 miljoen euro uitgebracht. Maatsen heeft echter een afkoopclausule van 35 miljoen euro, wat betekent dat verdere onderhandelingen nodig zijn. Maatsen speelde dit seizoen 38 wedstrijden voor Dortmund en stond in de basis in de Champions League-finale. Een slechte breedtepass van hem leidde echter tot de 0-2 van Real Madrid.

De 22-jarige verdediger focust zich nu op het EK 2024 in Duitsland met Oranje. Hij werd in eerste instantie niet geselecteerd, maar na blessures van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners is hij alsnog bij de selectie gehaald.     (VI) …[+]

Man bij thuiskomst beroofd en geslagen

robber

PARAMARIBO – Een 28-jarige man is kort na thuiskomst bij zijn appartement aan de Kolebriestraat beroofd en geslagen. Twee rovers vielen hem aan en maakten USD 2475 en SRD 600 buit.

 Uit verklaring van het slachtoffer blijkt dat hij bij zijn appartement aankwam. Hij was bezig de deur van zijn woonruimte open te maken toen hij plotseling voelde dat iemand hem aanviel. Het slachtoffer werd geslagen op zijn achterhoofd en zag dat twee gemaskerde mannen zijn appartement binnendrongen.

Toen hij weer bijkwam, heeft hij contact opgenomen met zijn familie die hem naar het ziekenhuis heeft vervoerd. Hij moest medische behandeling ondergaan. Het slachtoffer wist in eerste instantie niet of er spullen uit zijn woning waren weggenomen. Naderhand bleek dat er geld was gestolen. Bij de politie kwam de melding van de beroving, waarna zij naar de plaats ging voor onderzoek. Het is niet bekend hoe de daders de plaats hebben aangedaan en verlaten. Zij worden nog opgespoord. WJ…[+]

Miner remanded for 2021 murder of workmate

5 Miner remanded for 2021 murder

A 27-year-old gold miner was remanded to prison for the murder of his workmate on November 7, 2021 at Big Creek Landing Region one, North West District (NWD).

It was alleged that Keron David called ‘Chiney’ of Falls Top Village, NWD murdered 22-year-old Royston Frank, a gold miner at Big Creek Landing.

David was arrested on June 15, 2024 and appeared virtually before Acting Chief Magistrate Sherdel Isaacs-Marcus at the Georgetown Magistrates’ Court where the charge was read to him. David was not required to plea to the indictable charge.

He is scheduled to return to court on July 11, 2024 for statements.

According to police reports, the deceased and the suspect were acquainted and often drank alcohol together. On November 6, 2021, around 22:30 hrs, they were observed drinking at a local shop. Subsequently, the said shop closed and they remained outside. The following day around 07:00 hrs, the shop owner opened the shop and found a drunken David, admitting that he had a misunderstanding with Frank and  later chopped him multiple times.

Police arrived on the scene around 14:00hrs and discovered Frank lying motionless behind the shop in a pool of blood, with incised wounds on the left side of his face, and both arms.

Efforts to locate the suspect at the time were unsuccessful as he had fled the area.

The body was transported to Port Kaituma District Hospital, where he was pronounced dead upon arrival.  (Kaieteur News)…[+]

Kroatië moet vrezen voor uitschakeling

Kroatië-moet-vrezen-voor-uitschakeling

VOETBAL – Albanië heeft in extremis een punt gepakt tegen Kroatië op het EK voetbal. Kroatië maakte een 0-1 achterstand goed, maar kreeg diep in de blessuretijd nog de 2-2 om de oren.

Kroatië had wat recht te zetten na de 3-0 nederlaag tegen Spanje van afgelopen zaterdag. Met Josip Sutalo in de basis was het begin nog goed, maar na elf minuten ging het mis. Qazim Laçi kreeg de bal indraaiend voor, en knikte raak achter de weinig overtuigende doelman Dominik Livakovic.  Ook na het doelpunt speelde Albanië erg overtuigend. Het vergat zichzelf te belonen en de voorsprong te verdubbelen. Kansen daarvoor waren er genoeg. Elseid Hysaj, Kristjan Asslani en Rey Manaj werden allemaal gevaarlijk.

Na rust tapte Kroatië uit een ander vaatje. In een verwoede poging om de twee EK-nederlaag op een rij af te wenden, werd de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic steeds gevaarlijker. Het verzet van Albanië, dat zelf ook nog wat speldenprikjes uitdeelde, brak uiteindelijk in de 74e minuut. Andrej Kramaric kapte zijn tegenstander uit en scoorde, uitgerekend op zijn verjaardag.  Meteen daarna zette Kroatië aan voor een tweede doelpunt, en daar hoefde het niet lang op te wachten. Nog geen twee minuten na de 1-1 was het alweer raak. Luka Susic schoot raak via de Albanese verdediger Klaus Gjasula.

Albanië zette in de slotfase nog één keer aan in de jacht op een gelijkmaker, en die kwam er ook. Uitgerekend Gjasula, die even daarvoor een eigen goal had gemaakt, rondde af na een fraaie aanval: 2-2. Kroatië heeft nu één punt uit de eerste twee wedstrijden, evenals Albanië. De andere twee landen uit groep B, Spanje en Italië, staan vandaag tegenover elkaar.                                                        (VP)

Foto: Klaus Gjasula (m) is dolblij nadat hij de gelijkmaker maakte voor Albanië. (Foto: Goal Japan) …[+]

Schip gezonken door Houthi-aanval, onduidelijkheid over ander schip

4 Schip gezonken door

SANAA  –  In de Rode Zee zijn brokstukken en olie gevonden op de plek waar het Griekse bulkschip Tutor voor het laatst is gezien. Aangenomen wordt dat het schip is gezonken, meldt de Britse maritieme veiligheidsorganisatie UKMTO. Bij de aanval is een opvarende gedood.

Daarmee is de Tutor het tweede schip dat in de Gaza-oorlog door de Houthi’s tot zinken is gebracht. Mogelijk heeft de militie onlangs nog een schip in de regio gekelderd. Een Houthi-woordvoerder beweerde enkele dagen geleden dat vrachtschip Verbena ook is gezonken, maar dat is niet onafhankelijk bevestigd. Wel duidelijk is dat de Verbena ook was getroffen en zaterdag aan het zinken was.

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Karel Doorman nam na de aanval een gewond bemanningslid van de Verbena aan boord. De Verbena, vaart onder vlag van Palau en heeft een Oekraïense eigenaar.

De Tutor werd vorige week woensdag in de buurt van de havenstad Hodeida door raketten en een exploderende zeedrone geraakt. De bemanning maakte melding van schade aan de machinekamer, het schip raakte stuurloos en maakte water. De Amerikaanse marine haalde zaterdag de bemanning van boord. Een Filipijnse matroos is omgekomen. De Houthi’s beschieten sinds november schepen in de Rode Zee, Arabische Zee en de Golf van Aden als ze vermoeden dat een schip een link met Israël heeft. Ze zeggen te handelen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Een internationale legercoalitie probeert er wat aan te doen, maar het is niet gelukt om een eind aan de beschietingen te maken.

Afgelopen dag zijn negen drones van de Houthi’s neergehaald, stelt het Amerikaanse leger in een verklaring. Maandag hebben de Britten en Amerikanen luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende plekken in Jemen. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffer daarbij zijn gevallen.

De Houthi’s hebben de afgelopen maanden ruim vijftig passerende vrachtschepen aangevallen. De internationale scheepvaart in de belangrijke zeeroute is ontregeld door deze acties.

Het schip had onder meer kunstmest aan boord en veroorzaakte grote milieuschade in zee. In totaal zijn nu vier opvarenden van vrachtschepen gedood bij Houthi-aanvallen. (NOS)…[+]

SZVB start met competitie U-14 en U-19-klasse

SZVB

ZAALVOETBAL – De Surinaamse Zaalvoetbalbond (SZVB) zal dit jaar een historische stap zetten. Na jaren van voorbereiding  zal de bond dit jaar jeugdzaalvoetbalcompetities organiseren.

“Het betekent een heleboel voor ons. Wij moesten gewoon beginnen met onze eigen aanwas”, zegt voorzitter Riaz Habiboellah van de SZVB. De afgelopen jaren waren er al plannen voor het opzetten van een jeugdcompetitie, maar het kwam nooit van de grond.
De SZVB probeerde jeugdigen te motiveren voor deze tak van sport door het organiseren van het scholenzaalvoetbaltoernooi, dat erg succesvol is geweest. Nu heeft de SZVB de knoop doorgehakt en start met de U-14 en U-19-competitie.

Habiboellah zegt dat de animo wel teleurstellend is. “Wij moesten een begin maken. Ik ben er wel van  overtuigd dat meer teams zich zullen aanmelden in de tweede fase van de inschrijvingen.” Bij de eerste fase van inschrijvingen hebben vier verenigingen zich aangemeld bij de U-14-klasse en zes teams bij de U-19-klasse. De voorzitter denkt dat het nu tijd wordt dat verenigingen tenminste een U-19-klasse moeten hebben. Het besluit daaromtrent is nog niet genomen door de bestuur.

Habiboellah geeft verder aan dat bij de eerste fase er 23 verenigingen zich hebben opgegeven voor de verschillende klassen. De teams konden zich inschrijven in de hoofd-, eerste-, tweede- , U-14-, U-19- en veteranen 40+ klasse. “Ik ben wel tevreden met het aantal. Ja het kon meer, maar dit keer zijn er restricties. Een van de grote restricties is, dat per team er alleen drie spelers van de Suriname Major League (SML) ingeschreven mogen worden. Daardoor wist de SZVB dat dit jaar er minder teams zouden zijn. “Nu moeten spelers kiezen of ze voor SML willen spelen of willen zaalvoetballen.” Habiboellah denkt dat de competitie rond de 18 juli van start zal gaan. …[+]

Messi ziet Argentinië als topfavoriet

Messi

VOETBAL – Na het winnen van de vorige Copa América en het afgelopen WK, komt het voor velen niet als verrassing dat Argentinië wordt gezien als topfavoriet voor het aanstaande eindtoernooi aan de andere kant van de wereld. Lionel Messi zette tegenover Diario SPORT zijn landgenoten op scherp door zijn eigen selectie te benoemen als gedoodverfde winnaar. “Wie gaat winnen? Argentinië. Wij zijn de beste.”

Zo makkelijk wordt het alleen niet, dat zegt de achtvoudig Gouden Bal winnaar zelf ook. ‘La Albiceleste’ heeft dan wel goede papieren, maar de competitie is haarscherp. Aartsrivaal Brazilië heeft een enorm talentvolle selectie en zal er alles aan doen om de felbegeerde prijs terug naar huis mee te nemen. In de Verenigde Staten barst de competitie aanstaande donderdag los, wanneer Argentinië in actie komt tegen Canada. Messi: “Het wordt een heel, heel spannende editie deze keer. Naast Brazilië zijn ook Colombia en Uruguay gevaarlijke tegenstanders.”

Voor een dark horse voorspelling is ‘La Pulga’ ook wel te porren. “Ecuador heeft een selectie met goede spelers en persoonlijkheden, ik ben ook een fan van hun intensiteit tijdens wedstrijden.”      Vandaag om 21.00 uur Surinaamse tijd gaan de wedstrijden van start. (VP) …[+]

South Africa’s Ramaphosa sworn in for second term

South Africa's Cyril Ramaphosa (R) gestures takes the oath of office for his second term as South African President at the Union Buildings in Pretoria on June 19, 2024. (Photo by Kim LUDBROOK / POOL / AFP)

SOUTH AFRICA  –  South Africa’s Cyril Ramaphosa has been sworn in for a second full term in office as president, despite failing to secure a majority in parliament in last month’s election for his African National Congress (ANC).

Lawmakers re-elected him as president last week following a deal between the ANC, its long-time rival Democratic Alliance (DA) and other parties to form a coalition government. The ANC, which has governed since the end of apartheid in 1994, lost its majority for the first time after the 29 May election produced no outright winner.

Many dignitaries, including several African heads of states, are attending the ceremony. “I swear I will be faithful to the Republic of South Africa… I will obey, observe and uphold the constitution and all other laws of the republic,” Mr Ramaphosa said. The oath of office was administered by Chief Justice Raymond Zondo.

After Mr Ramaphosa took the oath, a band played the national anthem followed by a 21-gun salute and a fly-past by army helicopters, before he made his inaugural address. The uMkhonto weSizwe (MK) party formed six months ago by former President Jacob Zuma says its officials will not participate in the “farcical” inauguration. The party, which won 15% of votes and obtained 58 parliamentary seats, also boycotted parliament’s first sitting last Friday.

Mr Ramaphosa has kept the presidency even though the ANC vote fell by 17 percentage points and it lost 70 seats in parliament. He did this through a power-sharing arrangement with the pro-business DA, a historic rival, and other parties.

The ANC got 40% of the vote, while the DA came second with 22%. The coalition is a move to the political centre, because the ANC’s left-wing and populist breakaway parties rejected the invitation to join a national unity government. Mr Ramaphosa is expected to appoint a cabinet in the coming days, which is to include his new coalition partners – the DA and three other smaller parties. Together, the coalition accounts for 68% of seats in parliament.

The president is also expected to set out an agenda to rescue the flailing economy. Under his rule, the economic performance has continued to suffer amid power cuts, rising crime and unemployment. Mr Ramaphosa first became president in 2018 when his predecessor, Mr Zuma, was forced to resign because of corruption allegations – which he denied. (BBC)…[+]

WVOS concerned about armed robberies

Illustration with characters of robber.

PARAMARIBO – Gretl Wolfram, chairwoman of the Retailers’ and Entrepreneurs’ Association in Suriname (WVOS), expressed grave concern about the fact that retailers, entrepreneurs and others are being robbed. She told Times of Suriname that the WVOS and other organizations have already sent a letter to the Ministry of Justice and Police to ask for  the issue be addressed. “As Surinamese citizens we have the right to feel safe. It is the government’s duty to make us feel safe,” said Wolfram who added that the association has presented several proposals aimed at maintaining law and order. The WVOS wants to provide laptops to the police so that the police officers can file the report on it when they visit the robbery victims at their store or home. Another proposal is aimed at establishing mobile police checkpoints at strategic locations so that the police could become more visible. “When  the police become visible, the changes of a robbery being committed will become small.” The WVOS is willing to help the police to establish the mobile checkpoints…[+]

Xi stresses enhancing political loyalty in the military

3 Xi stresses enhancing political loyalty

YAN’AN – Chinese President Xi Jinping has underscored the importance of enhancing political loyalty in the military in the new era and providing firm political guarantee for building a strong military.

Xi, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, made the statement at a military political work conference held in Yan’an of northwest China’s Shaanxi Province from Monday to Wednesday. (Xinhua)…[+]

Egypte zet Sudanese vluchtelingen illegaal terug de grens over

3 Egypte zet Sudanese vluchtelingen illegaal terug

CAIRO –  Egypte stuurt op grote schaal mensen die gevlucht zijn uit buurland Sudan terug de grens over. Dat schrijft Amnesty in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie zegt dat dat in strijd is met het internationaal recht.

Duizenden Sudanezen zouden willekeurig zijn gearresteerd en uitgezet. Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben ze daardoor geen mogelijkheid om asiel aan te vragen en geen kans op een eerlijk proces. Volgens Marjon Rozema van Amnesty International plukt de politie vooral in de hoofdstad Caïro en in de grensregio Aswan mensen van straat.

“Ze pakken willekeurig zwarte mensen op, mensen die op straat lopen. Dat kan dan ook gaan om mensen die al langer in het land wonen of mensen die een geldige vluchtelingenstatus hebben. Het zijn zelfs mensen die in het ziekenhuis liggen waar ze herstellen van de wonden die ze opliepen in de burgeroorlog.”

In Sudan woedt al ruim een jaar een bloedige strijd. Ruim 9 miljoen mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen. Ongeveer een half miljoen van hen trokken naar buurland Egypte, waar ook al miljoenen landgenoten wonen die Sudan eerder verlieten. Trouw-correspondent Joost Scheffers herkent het beeld dat Amnesty schetst. “Ik hoor van meerdere hulporganisaties dat Sudanezen inderdaad worden opgepakt en de grens over worden gezet.”

“Ik heb vluchtelingen hier gesproken die alleen maar thuis zitten omdat ze niet naar buiten durven te gaan. Ze willen niet het risico lopen om zomaar te worden opgepakt en gedeporteerd.” Rozema van Amnesty: “Het gaat ook allemaal gepaard met een toename in xenofobe en racistische uitlatingen. In de media en online, maar ook door de regering. Die geeft alle buitenlanders de schuld van de economische problemen in het land.”

De mensen die nu worden uitgezet worden in mensonterende omstandigheden vastgezet, stelt Amnesty. Het rapport beschrijft hoe de opgepakte vluchtelingen, onder wie vrouwen en kinderen, in provisorische centra worden vastgehouden, zoals pakhuizen of stallen. Sanitair is er ontoereikend, medische faciliteiten zijn er niet. Rozema wil dat de Europese Unie de Egyptische overheid aanspreekt op de praktijken. De EU heeft in maart een overeenkomst gesloten met Egypte: in ruil voor miljarden aan leningen en giften moet dat land proberen de migratiestroom richting Europa in te perken.

“De EU heeft een grote rol te spelen”, vindt zij. “Je zou eigenlijk niet moeten samenwerken met een land waarvan je weet dat er dit soort dingen plaatsvinden.” (NOS)…[+]

Vrijgesproken man krijgt meer dan 130 duizend euro terug

Vrijgesproken man

PARAMARIBO – Rajendra R., die gisteren werd vrijgesproken, krijgt 130.850 euro terug dat bij hem in beslag was genomen. De rechter heeft teruggave gelast van het geld.
Sujata H., een nichtje van Rajendra R. is veroordeeld voor overtreding van de Deviezenregeling, maar zij krijgt 87.829 euro, 70 % van het bij haar in beslag genomen geld, terug. Het resterende bedrag, 37.641 euro, is verbeurd verklaard en gaat in de kas van de Staat. In deze zaak gaat het om drie verdachten, namelijk Rajendra R., Sujata H. en haar broer Randhirsingh H.
Rajendra R. en Randhirsingh H. zijn vrijgesproken, terwijl Sujata H. schuldig is bevonden. Sujata H. en haar broer Randhirsingh H. verschenen nooit in de rechtszaal. De rechter constateert dat Sujata H. verschillende verklaringen heeft afgelegd, waardoor hij haar verklaringen niet betrouwbaar acht. Omdat deze verklaringen inconsistent zijn, maakte de magistraat geen gebruik ervan. Sujata H. verklaart dat zij niets wist over een groot bedrag dat in de koffer van haar oom was gevonden. Haar broer betaalde haar reisticket en pakte ook haar koffer in. Zij weet niet wie het reisticket van haar oom heeft betaald. Haar oom Rajendra R. zegt echter dat Sujata H. voor het reisticket heeft betaald. Omdat Sujata H. niet ter terechtzitting is verschenen, kon de betrouwbaarheid van haar verklaringen niet worden getoetst. Sujata H. is gevonnist tot twaalf maanden celstraf waarvan elf maanden en drie weken voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van twee jaar. WJ…[+]

Duitse politie slaat mascotte in de boeien

Duitse-politie-slaat-mascotte-in-de-boeien

VOETBAL – De Duitse politie heeft iemand opgepakt die zich voordeed als mascotte en zo het stadion binnen wist te komen. Het blijkt om de Duitse YouTuber, Marvin Wildhage, te gaan.

Volgens media in Duitsland had Wildhage een nagemaakte accreditatie en kostuum geregeld, waarmee hij tijdens de openingswedstrijd op het EK binnen wist te komen. Hij plaatste de beelden op zijn kanaal. ‘Het is niet grappig’, aldus de Duitse politiechef Rainer Wendt tegen BILD. ‘Er zijn dingen die gewoonweg niet mogen gebeuren. De politie deed zijn werk in het stadion en droeg het vervolgens over aan de UEFA. Bij evenementen waar zoveel geld mee gemoeid is, mag je meer professionaliteit verwachten.’ (VI) …[+]