Nieuws volgens datum: 20 Jun, 2024

Titelverdediger Argentinië start Copa América met zege

Titelverdediger Argentinië start Copa América met zege

VOETBAL – Titelhouder Argentinië is de Copa América gestart met een zege. In het Mercedes-Benz Stadium werd Canada verslagen met 2-0, na een 0-0 ruststand. De doelpunten van Argentinië werden gemaakt door Julián Álvarez en de ingevallen Lautaro Martínez…[+]

Natio klimt met drie plaatsen

Natio klimt

VOETBAL – De Surinaamse voetbalselectie (Natio) is met drie plaatsen gestegen op de laatste FIFA wereldranglijst. Natio staat nu op de 141ste plaats met 1087.77 punt. Argentinië blijft de lijstaanvoerder met 1860.14 punt. De volgende ranglijst zal op 18 juli bekend worden gemaakt door FIFA.
Suriname heeft uit de twee gewonnen WK-kwalificatiewedstrijden 15.77 punt behaald. Suriname won op 5 juni in het Essedstadion van Saint Vincent and the Grenadines met 4-1 en op 8 juni in het Raymond Guishard Technical Centre van Anguilla met 4-0. Doordat deze twee landen geen klinkende voetballanden zijn, heeft Natio maar 15.77 punten gehad. De grootste stijger is Liberia (142e). Het is nog steeds ongeslagen in 2024 en stijgt met maar liefst tien plaatsen. Waar Liberia met tien plaatsen steeg, maakt Equatorial Guinea een neerwaartse sprong van tien plaatsen. Het Afrikaanse land staat nu op de 89ste plaats.
Wereldwijd blijft Argentinië op de eerste plaats staan, gevolgd door Frankrijk (2e) en België (3e). Brazilië staat op de 4e plaats, terwijl Engeland is gedaald naar de 5e plaats. Portugal, Nederland en Spanje blijven op de zesde, zevende en achtste plaats. Kroatië en Italië verwisselen wel van plaats. Kroatië klimt naar de negende plaats en Italië zakt naar de tiende.
FIFA maakt verder bekend dat in de afgelopen interlandperiode er totaal 187 wedstrijden zijn gespeeld. Dominica en Saint Vincent and the Grenadines hebben de meeste wedstrijden afgewerkt, namelijk 4. Ook maakt FIFA bekend dat Namibië (97ste) en Thailand (100ste) de top 100 zijn binnengedrongen. Kirgizië (101) en Tadzjikistan (103) vallen daarentegen buiten de top 100. Binnen de top 10 zijn geen landen binnengedrongen of hebben de top 10 verlaten.…[+]

Geen actuele gegevens over doodsoorzaken in Suriname

PARAMARIBO – Er is een dringende behoefte aan actuele gegevens over doodsoorzaken in Suriname. De laatste gedocumenteerde en geanalyseerde doodsoorzaken dateren van 2012-2013. Sindsdien lijkt er een stilte te zijn gevallen in de publicatie van deze cruciale informatie, wat zorgwekkend is voor de volksgezondheid en beleidsvorming.

Dit werd benadrukt tijdens een discussieavond van de Suriname Public Health Association. Volgens gewezen parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, van huis uit arts, is het zorgwekkend dat er gewerkt moet worden met gegevens die meer dan tien jaar oud zijn. Collega-arts en gewezen directeur van Volksgezondheid, Marthelise Eersel, deelt deze bezorgdheid. Zij vindt dat voor een effectieve monitoring en evaluatie er met cijfers, die niet meer dan twee jaar achterlopen, gewerkt moet worden .

Het is naar voren gebracht dat de gegevens van 2012-2015 wel zijn ingevoerd, maar dat de analyse nog moest plaatsvinden. Dit gebrek aan publicatie zorgt ervoor dat gezondheidsprofessionals en beleidsmakers zonder de nodige actuele informatie moeten werken.

Er zijn plannen om dit probleem aan te pakken door de digitalisatie van het systeem. “Door de digitalisatie willen we zo snel mogelijk live data verkrijgen”,  zegt Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid. Dit betekent dat de informatie direct beschikbaar zal zijn.

Tijdens de discussie is duidelijk naar voren gekomen dat de overheid en betrokken instanties prioriteit moeten geven aan het inhalen van de achterstand en het verbeteren van het proces voor het verzamelen en analyseren van doodsoorzaakgegevens. Alleen dan kan er sprake zijn van effectief en evidence-based gezondheidsbeleid dat bijdraagt aan de beheersing van de gezondheidszorg in Suriname…[+]

 

Franse RN-kandidaat in ziekenhuis na aanval tijdens campagne

3 Franse RN-kandidaat in ziekenhuis na aanval tijdens campagne

SAINT-ÉTIENNE – Een kandidaat van de Franse radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) is donderdag aangevallen tijdens zijn campagne in Saint-Étienne. Volgens Franse media is de 68-jarige Hervé Breuil na het incident naar het ziekenhuis gebracht.

Het gebeurde vlak voor het middaguur toen Breuil op een markt flyers aan het uitdelen was. Een partijgenoot spreekt bij Franse media van een gecoördineerde aanval. “We zagen vier gemaskerde mannen, geheel in het zwart, die op ons afkwamen, ons duwden en ons bedreigden.”

Breuil doet namens RN mee aan de Franse parlementsverkiezingen in het Tweede Departement van de Loire. Zijn belangrijkste tegenstanders hebben het geweld veroordeeld. Per district wordt één parlementariër verkozen. Als geen kandidaat een meerderheid behaalt in de eerste stemronde op 30 juni, volgt een week later een tweede ronde. RN maakt een goede kans om de grootste partij van het parlement te worden, na een ruime overwinning bij de Europese verkiezingen eerder deze maand. Verschillende andere partijen proberen zich nu te verenigen om te voorkomen dat radicaal-rechts aan de macht komt. (De Telegraaf)…[+]

Alle scholen in Louisiana moeten tien geboden uit Bijbel in klaslokalen hangen

4 Alle scholen in Louisiana moeten tien geboden uit Bijbel in klaslokalen hangen

LOUISIANA – De gouverneur van Louisiana heeft een wet ondertekend die alle scholen in de Amerikaanse staat verplicht om de Bijbelse tien geboden te laten zien in klaslokalen.

De wet verplicht alle scholen, van peuterspeelzalen tot universiteiten, om de geboden op posterformaat toonbaar te maken in klaslokalen. De tekst moet “groot en makkelijk leesbaar zijn”, schrijft de wet voor.

Daarnaast worden de geboden voorzien van vier paragrafen met context. Daarin staat dat de tien geboden “al drie eeuwen een prominent onderdeel van het Amerikaanse publieke onderwijs” zijn. De Bijbelse regels en de contextverklaring moeten begin 2025 in alle klaslokalen zichtbaar zijn.  “Als je de rechtsstaat wil respecteren, moet je beginnen bij de oorspronkelijke wetgever: Mozes”, verwijst de conservatieve gouverneur Jeff Landry, naar de profeet uit het Oude Testament die de tien geboden namens God zou hebben opgeschreven.

De Republikein Landry volgde begin dit jaar de Democraat John Bel Edwards op als gouverneur van Louisiana. Sindsdien voert hij een conservatieve agenda door, waarvan de wet die de tien geboden in scholen verplicht onderdeel is. Maar de wet is niet onomstreden. Tegenstanders plaatsen vraagtekens bij de grondwettigheid en kondigden aan de wet aan te vechten bij de rechter. Ze vinden dat de wet in strijd is met de Amerikaanse scheiding van kerk en staat, die in het eerste amendement van de grondwet is geregeld.

Voorstanders van de wet vinden juist dat de grondwet is gebaseerd op de Bijbelse geboden. Zij wijzen op het christelijke karakter van de Amerikaanse wetgeving. De tien geboden zijn volgens hen de “fundamentele documenten van de staat en nationale regering”. De tien geboden gelden binnen het christendom en jodendom als de belangrijkste regels waar gelovigen zich aan moeten houden. Ze stammen uit het Oude Testament. (NU)…[+]

Vier beveiligingsmannen benadelen ondernemer met ruw goud

More-illegal-immigrants-arrested-during-Operation-Sparimakka

PARAMARIBO – Vier beveiligingsmannen zijn woensdag door de politie aangehouden in verband met diefstal van een hoeveelheid ruw goud. Het gaat om Edson L. (33), Eldridge M. (23), Sebastian J. (31) en Chemar F. (23) die een ondernemer hebben bestolen.

De aanhouding vond plaats bij de controlepost te Redi Doti. De benadeelde ondernemer heeft een goudconcessie in het Nassaugebied, waar de vier beveiligingsmannen voor hem werkten. Hij was woensdag bezig met het proces van goudwinning. Op een gegeven moment hoorde de ondernemer een schot afgaan in het bos. Een van zijn beveiligingsmannen trok hem naar een veilige plek en gaf aan dat er rovers in het gebied waren. De ondernemer werd geadviseerd om daar te blijven. Na enige tijd merkte hij op dat er geen sprake was van een beroving en dat de beveiligingsmannen gewoon rondliepen. Hij ging naar de plek waar hij een grote hoeveelheid goud had gewonnen, maar ontdekte dat het goud was verdwenen. Zijn beveiligingsmannen beweerden niets af te weten van de verdwijning van het goud en stelden voor naar de stad te gaan vanwege veiligheidsredenen.

Omdat de benadeelde vermoedde dat er iets niet klopte, vertrok hij met een helikopter naar Paramaribo. De politie slaagde erin de beveiligingsmannen aan te houden. Ze waren gestopt op een afstand van de controlepost om zogenaamd te urineren. Op aanwijzing van het slachtoffer zijn de vier verdachten aangehouden. De politie heeft ruw goud bij de mannen aangetroffen en in beslag genomen.   WJ…[+]

 

 

 

Mbappé wil spelen tegen Oranje

Mbappé

VOETBAL – Gebroken neus of niet, Kylian Mbappé wil spelen tegen Nederland. De Franse aanvoerder testte gisteren op de laatste training voor het groepsduel met Oranje het speciaal gemaakte masker dat hij zou moeten gaan dragen. Nederland en Frankrijk treffen elkaar vandaag op het EK.
Wanneer een beslissing valt over het wel of niet meespelen van Mbappé is niet bekend. Wel is duidelijk dat Mbappé ondanks zijn gebroken neus wil voetballen tegen Nederland. Dat laat een woordvoerder van het Franse nationale team weten aan de NOS. Mbappé raakte maandag in de slotfase van het openingsduel van Frankrijk met Oostenrijk geblesseerd na een botsing met verdediger Kevin Danso. De Fransman kon de wedstrijd niet vervolgen. De neus stond na de botsing al behoorlijk scheef en na de wedstrijd kwam naar buiten dat Mbappé inderdaad een breuk had opgelopen.
Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk meldde dinsdag dat een neusoperatie onvermijdelijk is voor zijn aanvaller. Die ingreep kan volgens Deschamps tot na het EK worden uitgesteld. Frankrijk begon het EK met een zakelijke 1-0 overwinning op Oostenrijk. Oranje startte zondag het EK met een 2-1 zege op Polen. (Nos)…[+]

Putin vows deeper ties with Vietnam in visit criticised by US

2 Putin vows deeper ties with Vietnam in visit criticised by US

HANOI – The leaders of Vietnam and Russia have said they want to boost ties as the pair met in the Vietnamese capital of Hanoi. Vietnamese President To Lam was full of praise for his Russian counterpart, Vladimir Putin, congratulating him on his recent re-election.

His trip to Vietnam, which comes on the heels of his lavish visit to North Korea, is being interpreted as a demonstration of the diplomatic support Russia still enjoys in the region.

“Congratulations to our comrade for receiving overwhelming support during the recent presidential election, underlining the confidence of the Russian people,” President Lam said after Mr Putin was given a red carpet welcome.

Looming over a small park in Ba Dinh, Hanoi’s political quarter, a five-meter high statue of Lenin depicts the Russian revolutionary in heroic pose. On his birthday every year a delegation of senior Vietnamese officials solemnly lay flowers and bow their heads before the statue, a gift from Russia when it was still the Soviet Union.

Vietnam’s ties to Russia are close and go back many decades, to the vital military, economic and diplomatic support given by the Soviet Union to the new communist state in North Vietnam in the 1950s. Vietnam has described their relationship as “filled with loyalty and gratitude“.  (BBC)…[+]

Italiaanse politie arresteert bende ervaren overvallers

2 Italiaanse politie arresteert bende ervaren overvallers

NAPELS – De Italiaanse politie heeft bij een bende ervaren bankovervallers uit Napels een plan ontdekt voor een “miljoenenroof” op een Belgische bank. Net als in de film Ocean’s Eleven, gaat de bende bijzonder goed voorbereid te werk. Ze observeren hun doelwitten lange tijd voordat ze toeslaan. Speciale en peperdure gezichtsmaskers voor de overval lagen al klaar.

De plannen zijn deze week ontdekt tijdens huiszoekingen bij een bende ervaren bankovervallers. Deze vonden plaats als gevolg van een onderzoek waarin de politie de bendeleden maandenlang had gevolgd, van oktober 2022 tot augustus 2023. De politie arresteerde zes bendeleden; een zevende is voortvluchtig. Italiaanse media spreken over bankovervallen die een filmscenario waardig zijn en verwijzen naar Point Break en Ocean’s Eleven. De uitvalsbasis van de bende is Napels. Ze hebben al bankovervallen uitgevoerd in de Italiaanse provincies Napels en Parma, maar ook in het buitenland.

De bende is telkens nauwkeurig voorbereid. Ze schaduwen en observeren dagenlang ondernemers en/of bankmedewerkers om uit te zoeken wanneer die bijvoorbeeld met grote geldsommen op weg zijn naar de bank. Op het meest gunstige moment slaan ze toe met getrokken wapens. De Italiaanse politie heeft videobeelden verspreid van zo’n overval. Daarop is te zien hoe een overvaller, die achterop een motor zit, op straat naar zijn slachtoffer loopt. Hij lost een schot, berooft het slachtoffer en springt weer op de motor. De overval duurt amper tien seconden. Maar de bende schuwt ook het grove werk niet en voerde ook al ramkraken op bankfilialen uit.

Tijdens de invallen ontdekte de politie een plan voor een miljoenenroof op een Belgische bank. Er is niet bekendgemaakt waar in ons land die overval gepland was. De bende werkte hiervoor samen met een handlanger uit Roemenië. Speciale siliconen gezichtsmaskers van 500 euro per stuk voor de overval lagen al klaar klinkt het in Italiaanse media. Naast het plan om de Belgische bank te overvallen, is bij de arrestaties 131.620 euro gevonden, evenals speciale mobiele telefoons, simkaarten geregistreerd op niet-bestaande personen, twee pistolen, een kogelvrij vest en elf voertuigen, waaronder motoren en auto’s. De verdachten beperkten zich overigens niet tot bankovervallen. Soms sloegen ze ook gewoon met wapens autoruiten in van wagens die in en rond Napels in de file stonden.   (HLN)…[+]

Govt. now wants jewellers to keep records of who sell them gold

1 Govt. now wants jewellers to keep records of who sell them gold

GEORGETOWN – Apart from being compliant with the rules and regulations under which their licences were granted, the government now wants goldsmiths, jewellers and gold dealers to keep records of who sell them gold. Minister of Natural Resources, Vickram Bharrat made this known during a meeting with the stakeholders at the Roraima Duke Lodge located in Kingston Georgetown. The minister was joined by the Head of the of Guyana Geology and Mines Commission GGMC Newell Dennison and the Guyana Gold Board’s GGB General Manager, Eondrene Thompson.

During the discussion, Bharrat said, “The other thing that we need to introduce with your system, your collaboration, is the issue of people bringing gold to you” before adding, “There must be some form of record keeping, there must be some record keeping”. He stressed that records must be kept for the importance of traceability”. According to the Bharrat, some systems are already in place to ensure that this is done. “If that becomes a criterion, for your licence, then you have your records to show to GGMC”, he said. “You have to ensure that systems are in place, I can only put systems in place to ensure that you comply with the law…We have that system in place where you must have that log book to show that you have received x, y, z 1, 2 ounces of gold”, continued the Natural Resources Minister.

This move comes after Vice-President Bharrat Jagdeo at one of his weekly press conferences noted that his government is concerned at the continuous decline over the years in gold declaration. At the meeting, the natural resources minister reminded the stakeholders that the decline began after 2016.  While he told the stakeholders, that extreme weather conditions might have contributed to low gold production in recent years, Jagdeo at his press conference said that smuggling is also responsible too.  (Kaieteur News)…[+]

Airbus-toestel United Airlines verliest onderdeel na vertrek

1 Airbus-toestel van United Airlines verliest onderdeel na vertrek

HARTFORD – Een Amerikaanse vlucht van United Airlines moest donderdag kort na vertrek terugkeren nadat het toestel een deel van een voering van de binnenkant van de motorkap had verloren. Het vliegtuig was onderweg naar Denver, maar moest noodgedwongen terug naar het vliegveld van Hartford in de staat Connecticut. Voor zover bekend raakte niemand van de 124 passagiers en vijf crewleden gewond.

Volgens toezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) hoorden personeelsleden een “abnormaal geluid” toen het toestel, een Airbus SE A320, net was vertrokken. De toezichthouder onderzoekt het ongeval. United meldt in een verklaring dat een stuk van een “geluiddempende buitenvoering” die onder de motorkap zat, na de landing is gevonden op de start-en-landingsbaan.

Het komt sinds begin dit jaar wel vaker voor dat een vliegtuig vlak na vertrek een onderdeel verliest, maar dit gebeurt doorgaans bij toestellen van Boeing. Het eerste incident was in januari, toen viel een deurpaneel van een Boeing 737 MAX tijdens een vlucht van Alaska Airlines. Een vlucht van United moest in maart een noodlanding maken nadat een Boeing 777 een wiel van het landingsgestel had verloren. De vliegtuigbouwer ligt nu onder een vergrootglas bij onder meer de FAA. Die kijkt ook naar de veiligheidsprocedures bij United. (De Telegraaf)…[+]

White hint op terugkeer ex-kampioen

White hint op terugkeer ex

MMA – Amanda Nunes, voormalig tweevoudig UFC-wereldkampioene, verliet vorig jaar in juni de sport na iedereen in haar divisies te hebben verslagen. Echter, hints van UFC-baas Dana White doen vermoeden dat ze wellicht terugkeert.
Nadat ze zowel de bantamgewicht- als de feathergewicht-divisie had leeggevaagd, besloot Amanda Nunes, beter bekend als ‘The Lioness’, zich terug te trekken uit de sport na jarenlange dominantie. Oorspronkelijk zou ze haar vete met Julianna Pena beslechten in haar laatste gevecht op UFC 289 maar Pena moest zich vanwege een blessure terugtrekken. Irene Aldana nam haar plek in en Nunes won opnieuw overtuigend.
Nunes’ pensioen was een verrassing, maar wel begrijpelijk gezien haar ongeslagen staat. Dit veranderde echter enigszins dit jaar met de aankondiging van de komst van dominante judoka Kayla Harrison naar de UFC. Harrison kende een vergelijkbaar succes als Nunes bij PFL, waar ze twee keer het $1 miljoen toernooi won en vrijwel iedereen versloeg.
Toen ze eerder dit jaar free agent werd, accepteerde de 33-jarige verrassend een aanbod van de UFC. Dit was al jarenlang een wens van fans die een gevecht tussen Nunes en Harrison wilden zien. De tweevoudig olympisch goudwinnares won in haar UFC-debuut op UFC 300 overtuigend van voormalig kampioen Holly Holm. Na haar overwinning eiste Harrison een titelgevecht tegen de huidige bantamgewichtkampioene, Raquel Pennington. Dit viel echter niet in goede aarde bij Nunes, die haar ongenoegen uitte op social media.
De feathergewicht-divisie werd opgeheven met de pensionering van Nunes, maar er zou wellicht een reden kunnen zijn om deze terug te brengen, al is het maar voor één gevecht. Recent circuleerden er geruchten onder fans dat er geprobeerd werd een gevecht tussen Harrison en Nunes te organiseren als vervanging voor Conor McGregor en Michael Chandler als main event van UFC 303. Deze geruchten bleken echter onjuist.
Ondanks dat, heeft Dana White toegegeven dat Nunes “zou kunnen” terugkeren. Ook Nunes zelf lijkt hierop te hinten na UFC 300. “Ik hou van Amanda Nunes, we hebben een geweldige relatie”, verklaarde de UFC-baas in de Club Shay Shay podcast. “Ze zou kunnen terugkomen, er is een mogelijkheid dat ze terugkomt. Nogmaals, een uniek individu op zich. Een zeer krachtige vrouw die nu wordt gezien als de vrouwelijke GOAT (Greatest Of All Time)”, vervolgde White. Hoewel Nunes zich vorig jaar terugtrok, is de 36-jarige blijven trainen met een select gezelschap vechters, waaronder het Braziliaanse prospect Iasmin Lucindo. (GI)…[+]

Foto: Amanda Nunes (r) wil terugkeren bij UFC. (Foto: UFC)

Titelverdediger Dressel loopt olympische deelname aan 100 meter vrije slag mis

Titelverdediger Dressel loopt olympische deelname aan 100 meter vrije slag mis

ZWEMMEN – De Amerikaanse topzwemmer Caeleb Dressel kan zijn olympische titel op de 100 meter vrije slag niet verdedigen op de Spelen in Parijs. Bij de kwalificatiewedstrijden in eigen land eindigde hij als derde, terwijl alleen de top twee zich plaatste.
De 27-jarige Dressel noteerde in Indianapolis een tijd van (47,53). De zevenvoudig olympisch kampioen moest zijn meerdere erkennen in Chris Guiliano (47,38) en Jack Alexy (47,47). Dressel werkt toe naar zijn oude niveau nadat hij in 2022 voor negen maanden afstand had genomen van het zwemmen. Hij veroverde een jaar eerder in Tokio in totaal vijf olympische titels, waaronder ook individueel op de 50 meter vrij en 100 meter vlinderslag. De Amerikaanse selectiewedstrijden op die twee nummers volgen nog.
Dressel maakt op de 4×100 meter vrije slag in ieder geval deel uit van het Amerikaanse team. Hij liet na het zwemmen van zijn individuele 100 meter vrij weten dat hij denkt dat in Parijs een wereldrecord op het estafettenummer mogelijk is. (Nos)…[+]

Foto: Caeleb Dressel heeft zich niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen op de 100 meter vrije slag. (Foto: ESPN)