Nieuws volgens datum: 21 Jun, 2024

Chili en Peru gooien het op een akkoordje

WhatsApp-Image-2024-06-21-at-23

VOETBAL – Voor 43,030 supporters hebben Peru en Chili het op een akkoordje gegooid tijdens hun ontmoeting in de Copa América. In het AT&T Stadium (Texas) eindigde de groep A-wedstrijd vrijdagavond in 0-0.

Peru begon de wedstrijd veel beter en vooral Luis Advincula was een doorn in het oog voor de Chileense verdediging. Naarmate de wedstrijd vorderde, nam Chili deze over en kreeg ook de eerste grote kans. Alexis Sánchez schoot de voorgetrokken bal van dichtbij over het doel van doelman Pedro Gallese. Chili bleef de wedstrijd domineren in de resterende minuten van de eerste helft, maar slaagde er niet in te scoren. Peru vormde in de eerste helft geen gevaar voor de 41-jarige Chileense doelman Claudio Bravo. Hierdoor gingen beide teams de kleedkamer in met een blanco score.

In de tweede helft viel de eerste grote kans voor Peru. Gianluca Lapadula kon in de 57ste minuut van korte afstand geen goed contact maken met de bal, waardoor Bravo het leder makkelijk kon stoppen. Hoewel Chili in de tweede helft het meeste balbezit (66%) had, kon het team geen doelrijpe kansen creëren. Hierdoor eindigde de wedstrijd precies zoals deze begon: 0-0.

Door het gelijkspel tussen Peru en Chili staat titelvoerder Argentinië in groep A op de eerste plaats met drie punten. Chili en Peru volgen met elk één punt. Canada is de hekkensluiter van deze groep met geen enkel punt. Chili speelt zijn volgende wedstrijd tegen Argentinië en Peru tegen Canada. …[+]

73 equipes nemen deel aan districtenrally

Bison - Dyka Districtenrally 2024

AUTOSPORT – In totaal zullen 73 equipes deelnemen aan de Bison – Dyka Districtenrally 2024, die zondag gereden zal worden. De hoofduitzetters zijn: Marjon Ferrier-Dilweg en Anne-Greet Dilweg.

Bij de loting is bekendgemaakt dat Henk Ramnandanlal en Ratan Kalka als eerste equipe zullen starten. Het duo rijdt in de hoofdklasse. De start van deze rally vindt zondag plaats  om 8.00 uur bij de Kuldipsingh store aan de Hadji Iding Soemitaweg 514 (Oost-Westverbinding), te Meerzorg in het district Commewijne. De finish vindt plaats omstreeks 16.00 uur bij New Suriname Dream Café aan de Dr. Sophie Redmondstraat 248 te Paramaribo. De voorlopige – en daarna definitieve uitslag vindt plaats op  25 juni om 20.30 uur bij New Suriname Dream Café aan de Dr. Sophie Redmondstraat 248 te Paramaribo. De teach-out start om 19.00 uur.

Deze idyllische rally gaat in het algemeen over redelijk goed berijdbare wegen in de districten Commewijne, Paramaribo, Wanica en Para en wordt verreden in vier klassen, te weten: de Hoofd-, A-, B- en Toerklasse. De Toerklasse is opengesteld voor alle deelnemers en men doet zonder mededinging aan mee. De Toerklasse is daarom opengesteld voor iedereen, dus ook voor inzittenden behorende/behoord hebbend tot de Hoofd-, A- of B-klasse. De overige uitzetters zijn: A.W. Brakke, Dean Gummels, Bert van den Broek, Fabienne van de Broek, Milad Elias, Shayer Nijman. Rudi Westerborg en Derrick Landbrug zijn de narijders…[+]

Werknemers die moesten verhuizen voor geschrapt project klagen Disney aan

4-Werknemers-die-moesten-verhuizen-voor-geschrapt-project-klagen-Disney-aan

CALIFORNIЁ  – Amerikaanse werknemers van Disney klagen het bedrijf aan. Zij moesten naar de andere kant van het land verhuizen als ze hun baan wilden behouden, maar het project waar zij aan zouden gaan werken was plotseling van de baan.

In 2021 informeerde het bedrijf ongeveer tweeduizend werknemers dat ze van Californië moesten verhuizen naar Florida, een staat aan de andere kant van het land. Als ze dat niet wilden, moesten ze ontslag nemen. Nog geen twee jaar later trok Disney de stekker uit het nieuwe project in Florida, waar de werknemers zouden gaan werken.

Een deel van de werknemers koos ervoor ontslag te nemen in plaats van te verhuizen, anderen kozen ervoor om te wachten tot het project van start ging. Maar volgens de klacht die nu bij de rechtbank ligt, zijn ongeveer 250 mensen verhuisd voordat zij hoorden dat het project niet doorging.

Een aantal van die werknemers klaagt het bedrijf nu aan. Volgens de advocaten van de werknemers hadden zij veel vertrouwen in Disney. Zij verkochten hun huis aan de ene kant van het land en waren veel geld kwijt aan hun verhuizing naar een ander deel van het land. “Deze mensen zijn echt gefrustreerd door hun situatie”, zegt advocaat Jason Lohr tegen BBC News. (NU) …[+]

Fury onthult echte reden verlies tegen Usyk

tyson_fury

BOKSEN – Op 18 mei 2024 leverden Oleksandr Usyk en Tyson Fury een intense bokswedstrijd van 12 rondes. Na een spannende strijd bleek Usyk toch de sterkere te zijn. De Oekraïense bokser begon en eindigde de wedstrijd sterk, waardoor hij onbetwiste kampioen werd in een tweede gewichtsklasse.

Direct na het jurybesluit gaf Fury de schuld aan de sympathie van de juryleden voor de oorlog in Oekraïne. Hij vond dat hij had gewonnen. Na wat tijd te hebben gehad om na te denken, komt Fury met een andere verklaring: hij verloor omdat Usyk “te makkelijk” te raken was, waardoor hij “teveel plezier” had.

“Het was eigenlijk veel makkelijker dan ik dacht dat het zou zijn,” vertelde Fury in zijn Furocity podcast. “Mensen zeiden: ‘Oh, hij is een moeilijk te raken man.’ Ik raakte hem continu met combinaties van drie, vier stoten en lachte hem uit. Mijn probleem in die wedstrijd: ik had waarschijnlijk te veel plezier. Het was waarschijnlijk te makkelijk.”

“Op sommige momenten was het te makkelijk. Het was alsof ik tegen een lokale amateurbokser stond te boksen, en ik genoot er gewoon te veel van, aan het klooien. Daar heb ik uiteindelijk de prijs voor betaald in ronde negen, toen ik een 10-8 ronde kreeg en toch geraakt werd. Dat is wat er gebeurt als je teveel plezier hebt. Ze zeiden altijd tegen me: ‘Meng je werk nooit met plezier’ en ik stak daar altijd een middelvinger naar op. Nu haalt het me in!” Het is een interessante verklaring. Gelukkig krijgt Fury de kans om zijn theorie te testen in een rematch in december…[+]

Nooit eerder zoveel mensen bij herdenkingen D-day in Normandië

3 Nooit eerder zo veel mensen bij herdenkingen D-day in Normandië

NORMANDIЁ – De herdenkingen van de geallieerde invasie van door Duitsers bezet Frankrijk op 6 juni 1944 (D-day) hebben recordaantallen bezoekers getrokken. Dat melden de plaatselijke autoriteiten in Normandië, waar de herdenkingen plaatsvonden.

Op 6 juni kwamen meer dan 350 duizend bezoekers naar de tachtigste verjaardag van D-day. In de periode van 1 tot 9 juni bezochten meer dan 2,5 miljoen Franse en buitenlandse toeristen Normandië.

Over die periode gemeten waren er gemiddeld 300 duizend toeristen per dag. Naar schatting 60 procent van de ‘D-day toeristen’ zijn buitenlanders.

Het succes van D-day leidde in 1944 tot de ineenstorting van de verdediging van nazi-Duitsland aan het westelijk front. In augustus werd Parijs bevrijd en in september bereikten geallieerde troepen de Duitse grens. (NU) …[+]

Canadese speler slachtoffer racistische uitingen na tackle op Messi

Canadese speler slachtoffer van racistische uitingen na tackle op Messi

VOETBAL – De Copa América is begonnen met een bijzonder droevig voorval. Verdediger Moïse Bombito heeft na de wedstrijd van zijn ploeg Canada tegen Argentinië te maken gekregen met racistische beledigingen via sociale media.

De Canadese voetbalbond heeft in een verklaring ferm afstand genomen van de onsmakelijke uitingen, Bombito zelf heeft ook al zijn afschuw uitgesproken. De beledigingen begonnen na een harde tackle van Bombito op de Argentijnse ster Lionel Messi, enkele minuten voor tijd. De Canadees speelde eerst de bal, maar raakte La Pulga vervolgens ook op de enkels. Dat leverde een stortvloed aan kwetsende reacties op.

De FIFA probeert om het voetbal te vrijwaren van dit soort haat. Deze week nog kondigde de wereldvoetbalbond aan dat er tools in het leven zijn geroepen om spelers te beschermen tegen beledigingen op sociale media en dat alle 211 lidstaten van de FIFA die kunnen gebruiken. (VI)…[+]

Oranje en Frankrijk in evenwicht

Oranje-en-Frankrijk-in-evenwicht

VOETBAL – Het Nederlands elftal en Frankrijk hebben elkaar vrijdagavond in Leipzig in evenwicht gehouden. Xavi Simons leek even de held van Oranje te worden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De wedstrijd eindigde hoe die begon: 0-0.

Bondscoach Ronald Koeman voerde één wissel door ten opzichte van het duel met Polen (1-2). Jeremie Frimpong kreeg de voorkeur boven Joey Veerman, waardoor Xavi Simons naar de ‘tien-positie’ verhuisde. De wijziging resulteerde direct in het gewenste effect. Binnen de minuut kwam Frimpong oog in oog met de Franse doelman Mike Maignan, die op fraaie wijze zijn doel schoon hield.

Oranje en Frankrijk maakten er een spectaculaire openingsfase van. Antoine Griezmann testte Bart Verbruggen, die zich tot het uiterste moest strekken. Aan de andere kant was Cody Gakpo dicht bij een doelpunt tijdens een eindtoernooi. In de tussentijd wist Griezmann voor een vrijwel leeg doel niet raak te schieten.

Na twintig minuten ging het tempo steeds meer liggen. Frankrijk drong aan en werd beter, maar kwam voor rust niet meer tot grote kansen. Het wedstrijdbeeld veranderde na rust niet. Nederland was slordig in de eindfase en kwam zodoende amper meer voor het doel van Maignan. Verbruggen kon zich nog twee keer onderscheiden op pogingen van Griezmann, die zijn meerdere moest erkennen in de 21-jarige doelman.

Hét moment van de wedstrijd vond twintig minuten voor tijd plaats. Xavi Simons maakte uit het niets 1-0 voor Oranje, maar de goal werd teruggedraaid wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries. Nadat de VAR minutenlang had gekeken, werd de treffer inderdaad niet geteld. Met frisse impulsen – Wout Weghorst kwam onder andere in de ploeg – wilde Koeman de zege naar zich toe trekken.

Daar slaagde Oranje in de slotfase niet meer in. Nederland probeerde wat te forceren, maar stuitte in een offensief op de Franse muur. Door de remise staat Oranje na twee wedstrijden op vier punten in Groep D. Datzelfde aantal punten heeft Frankrijk, dat zijn eerste duel won van Oostenrijk.

Foto: Xavi Simons (m) van Nederland probeert langs N’Golo Kanté (l) en Dayot Upamecano (r) van Frankrijk te gaan. (Foto: ESPN) …[+]

Oostenrijk verslaat Polen

Oostenrijk

VOETBAL – Oostenrijk doet weer helemaal mee in groep D. De ploeg van bondscoach Ralf Rangnick won, mede dankzij een scorende Gernot Trauner, van Polen met 3-1.

Polen verloor afgelopen zondag met 1-2 van Nederland, terwijl Oostenrijk met een minimaal verschil onderuit ging tegen Frankrijk. Bij Polen was Robert Lewandowski vrijdagavond wedstrijdfit, al begon de superspits nog op de bank. Trauner, die tegen Les Bleus invaller was, verscheen in de basis. Hij beschaamde het vertrouwen van Rangnick allerminst. De verdediger van Feyenoord kopte na negen minuten geweldig raak en zette Oostenrijk op voorsprong.

Naarmate de eerste helft vorderde drong Polen meer en meer aan. De gelijkmaker van Krzysztof Piatek was dan ook niet onverdiend. De spits benutte een niet te missen rebound na een standaardsituatie. Op slag van rust was Pjotr Zielinski heel dicht bij een voorsprong voor Polen. De spelmaker van SSC Napoli krulde een vrije trap heerlijk over de muur, maar zag dat zijn schot gekeerd werd door keeper Pentz. In het eerste kwartier na rust gebeurde er weinig, al veranderde dat in het laatste halfuur. Lewandowski maakte voor het eerst dit EK zijn opwachting. Zes minuten na de wissels kwam Oostenrijk weer op voorsprong.

Christoph Baumgartner was na een mooi overstapje van Marko Arnautovic het eindstation van een heerlijke Oostenrijkse aanval. Polen startte een slotoffensief om voor de tweede keer gelijk te maken, in de omschakeling versierde Oostenrijk een dubieuze penalty. Marcel Sabitzer werd gevloerd, Arnautovic pakte het cadeautje van elf meter uit. Polen kwam de genadeklap niet meer te boven en verliest dus voor de tweede keer dit EK. (VP) …[+]

Fisherman remanded for murder of colleague

2 Fisherman remanded for murder of colleague

A 29-year-old fisherman from the Charity Squatting Area, Region Two was Wednesday remanded to prison for the murder of another fisherman also from the same community.

The defendant, Shawn Myron Latchman is accused of the stabbing death of 30-year-old, Avienash Singh. Latchman made his first court appearance at the Anna Regina Magistrates’ Court before Magistrate Tamieka Clarke. He was not required to enter a plea. The case was adjourned until July 29 where the matter will be heard at the Charity Magistrates’ Court for report and disclosure of statements.

The stabbing occurred on June 16 in the Charity Squatting Area and according to police, the two men were consuming alcohol at a shop in the area when an argument ensued. Reports are that Latchman had previously accused Singh of having an affair with the mother of his children. He allegedly followed Singh out of the shop and stabbed him multiple times in the chest. Singh was rushed to the Charity Cottage Hospital in an unconscious state but succumbed to his injuries while receiving medical attention. (Kaieteur News

Twaalf maanden celstraf voor dief

jail

PARAMARIBO – Sandeep J. verdwijnt twaalf maanden achter de tralies. De rechter heeft de man veroordeeld voor diefstal van een kruiwagen, gascilinders, televisie en andere spullen. Bij het vonnis week de magistraat af van de eis van achttien maanden van het Openbaar Ministerie. Sandeep J., die meerdere malen is gevonnist, is na zes jaar weer in aanraking gekomen met de politie. Hij geeft toe een fout te hebben gemaakt. Op beeldmateriaal is te zien dat de man een kruiwagen van een vrouw steelt. Verder heeft hij de televisie, gascilinders en de overige spullen bij anderen weggenomen. De benadeelden ontdekten de diefstal en deden aangifte. Het onderzoek leidde naar Sandeep J., die de diefstallen heeft gepleegd. De verdachte betuigde spijt en vroeg een mildere straf. WJ…[+]

Kritiek op Southgate zwelt aan

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - JUNE 20: Jude Bellingham of England and Gareth Southgate, Manager of England looks dejected after the UEFA EURO 2024 group stage match between Denmark and England at Frankfurt Arena on June 20, 2024 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images)

VOETBAL – Engeland maakte donderdag andermaal geen beste beurt op het EK. De titelfavoriet liet een ongeïnspireerde indruk achter en speelde gelijk tegen Denemarken (1-1).

De Engelsen werden vooraf bestempeld als topfavoriet voor de EK-winst, maar tot nu toe kunnen Gareth Southgate en zijn spelers nog geen moment imponeren. “Hij gaat de komende dagen door de mangel gehaald worden”, voorspelde Gary Neville over de bondscoach na het teleurstellende optreden van The Three Lions. “We verwachten wel dat ze winnen, maar het is de eerste keer dat ik het gevoel heb dat hij in verlegenheid is gebracht door deze gênante rijkdom aan spelers. Het geeft hem meer problemen. Hij moet er de komende 24 uur goed naar kijken. Ze spelen niet bijzonder goed, dus ze moeten zichzelf op orde krijgen.”

“We zien niet bepaald iets van moed of dapperheid terug”, vulde Roy Keane aan bij ITV Sport. “Er is iets mis met de balans. Bellingham zwaait met zijn armen. Dit is een grote test voor Gareth. Het lijkt erop dat hij over sommige dingen te veel nadenkt.” Ook The Guardian wijst in haar analyse richting Southgate. “Twee dingen aan dit Engelse team springen er in dit stadium uit. Eerlijk gezegd zien ze er doodsbang uit. En ten tweede, het meest voor de hand liggende probleem van Engeland is een compleet gebrek aan een middenveld. Dit is een topfavoriet zonder een goed functionerend middenveld. Het is iets waar Southgate dit toernooi mee is begonnen, aan heeft gesleuteld, zich zorgen over heeft gemaakt en wat hij niet heeft kunnen oplossen.”

Vooral het centrale blok op het middenveld, dat gevormd werd door Trent Alexander-Arnold en Declan Rice, werkt niet, zo schrijft ook de BBC. “Southgate ontdekte dat grote toernooien geen tijd zijn voor experimenten en zijn strategie om de technisch begaafde verdediger van Liverpool op het centrale middenveld te gebruiken is zeker voorbij na een optreden van Engeland dat structuur en energie miste en bij vlagen gevaarlijk dicht in de buurt kwam van wanorde. Alexander-Arnold mag niet als zondebok worden gebruikt. Dit is net zo veel, zo niet meer, de schuld van de manager dan van de speler die op de verkeerde positie wordt gebruikt.” (VI)…[+]

7 killed in armed attack in northeast Brazil

7 killed in armed attack

RIO DE JANEIRO – At least seven people were killed and two injured early Thursday morning when armed assailants attacked a celebration at a town square in Brazil’s northeast Ceara state, Military Police confirmed.

Images captured by security cameras overlooking the square in the town of Vicosa do Ceara show several vehicles arrive at the scene, armed suspects get out and force several people to put their hands on their heads.

Witnesses said they heard at least 50 gunshots, leaving seven people dead at the scene, including men and women. The two injured were taken to the municipal hospital.

Authorities have identified no motive for the attack but noted at least one of the fatal victims was wearing an ankle monitor, the kind typically worn by those on parole or awaiting trial.

The attack, which has the markings of gang warfare or organized crime rivalry, is the second violent incident in Vicosa do Ceara in recent years, after four people were shot dead inside a home in December 2021. (Xinhua)…[+]

Oekraïene knokt op sublieme wijze terug tegen Slowakije

Spectaculaire van Oekraïne

VOETBAL – Oekraïne heeft zich vrijdag op bijzonder knappe wijze teruggeknokt tegen het Slowakije van David Hancko, die uitviel met een liesblessure. De formatie van bondscoach Serhiy Rebrov kwam aanvankelijk nog op achterstand tegen de Slowaken, maar herpakte zich in de tweede helft. Door de zege houdt Oekraïne zicht op plaatsing voor de achtste finales.

Oekraïne had wat goed te maken na de 3-0 verassende nederlaag tegen Roemenië. Daarnaast had Slowakije het eerste EK-duel gewonnen van België. De belangen voor de Oekraïners waren zodoende groot. Daar was in de openingsfase echter niet veel van te merken. Oekraïne stelde wederom teleur, en moest het spel aan Slowakije laten. Na zeventien minuten spelen was het raak. Ivan Schranz, die ook tegen België scoorde, nam het doelpunt voor zijn rekening. In het restant van de eerste helft kreeg Oekraïne nog twee grote mogelijkheden, maar Slowakije hield aanvankelijk nog stand.

Na rust vonden de Oekraïners toch een gaatje in de Slowaakse defensie. Mykola Shaparenko scoorde tien minuten na rust met een geplaatst schot de verdiende gelijkmaker. Na een uur spelen voltrok zich een nieuw drama voor Slowakije, én voor Feyenoord. Hancko liep een liesblessure op, en moest de strijd staken. De komende dagen zal er meer duidelijk worden de ernst van zijn kwetsuur.

Na zijn wegvallen ging Oekraïne op jacht naar de voorsprong, en die kwam er ook. Invaller en aanvaller Roman Yaremchuk controleerde de bal op prachtige wijze, om vervolgens op Bergkampiaanse wijze af te ronden. In de resterende tien minuten (plus extra tijd) werd er niet meer gescoord.

Zowel Slowakije als Oekraïne heeft nu drie punten uit twee wedstrijden, waarmee beide landen nog volop in de race zijn voor het behalen van de achtste finales. Groepsgenoten Roemenië en België, die zaterdag tegenover elkaar staan, hebben respectievelijk drie en nul punten. (VI…[+]