Nieuws volgens datum: 22 Jun, 2024

Venezuela verrast Ecuador

venez

VOETBAL – De eerste verrassing tijdens de Copa América is een feit. Venezuela won in het Levi’s Stadium (Californië) van Ecuador met 1-2. Bij rust stond Ecuador nog voor met 1-0.

Al vanaf het begin speelden beide teams fysiek, zoals bleek toen Moisés Caicedo van Ecuador al in de tweede minuut neerging na een harde tackle. De eerste kans was voor Ecuador. In de twaalfde minuut moest doelman Rafael Romo van Venezuela alles doen om het schot van John Yeboah te stoppen. Het ritme van Ecuador werd in de 21ste minuut verstoord toen Enner Valencia een rode kaart kreeg. De aanvaller van  Ecuador trapte op de borst van José Andrés Martinez. De scheidsrechter gaf de ervaren aanvaller eerst geel, maar na interventie van de VAR werd dit omgezet naar rood.

Venezuela begon te profiteren van de numerieke meerderheid en kwam enkele keren dicht bij de openingstreffer. Salomón Rondón en Martinez slaagden er echter niet in om doelman Alexander Domínguez van Ecuador te passeren. Bondscoach Félix Sánchez van Ecuador had genoeg gezien en pleegde in de 35ste minuut een tactische wissel. Yeboah werd vervangen door de fysiek spelende Kevin Rodríguez. Deze wissel wierp meteen vruchten af. In de 40ste minuut nam Ecuador, dat met tien man speelde, de voorsprong door Jeremy Sarmiento. Venezuela verdedigde knullig in zijn eigen strafschopgebied en Sarmiento maakte geen fout toen de bal voor zijn voeten kwam: 1-0. Dit werd ook de ruststand van de eerste helft.

In de tweede helft gooide Venezuela alles in de aanval voor een positief resultaat. Bondscoach Fernando Batista van Venezuela bracht Jhonder Cádiz en Eduard Bello binnen de lijnen. Ecuador verdedigde met man en macht, maar in de 64ste minuut brak zijn verzet. Cádiz bracht de ploegen op gelijke hoogte: 1-1. Venezuela wilde meer maar doelman Domínguez hield stand. Echter, in de 75ste minuut nam Venezuela de voorsprong. Domínguez stopte nog de kopbal van Rondón, maar Bello was er als de kippen bij: 1-2. In de resterende minuten deed Ecuador er alles aan om terug te komen in de wedstrijd, maar slaagde daar niet in…[+]

 

Roofoverval op restaurant

kps2

PARAMARIBO – Een gewapende roofoverval heeft plaatsgevonden in een restaurant annex woning aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. Criminelen maakten USD 10 duizend, SRD 200 duizend, sieraden en andere goederen buit.

De politie heeft kort na de daad een van de verdachten in de kraag gevat. Vijf rovers, die gewapend waren met vuurwapens, drongen het pand binnen via een raam. Ze gebruikten een ladder om in de slaapkamer van een arbeider te komen en vielen hem aan. Ze sloegen de man op het hoofd en droegen hem op naar de kamer van de onderneemster te gaan. De arbeider liep verwondingen op.

De criminelen slaagden erin om het geld en de sieraden buit te maken voordat ze vluchtten. De politie ging na de melding naar de plaats en wist een van de verdachten aan te houden, die in het bezit was van geld en sieraden. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. Ook heeft de politie een vuurwapen in beslag genomen dat onbeheerd werd aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat het wapen toebehoort aan een van de rovers. Het onderzoek is nog gaande, de verdachten worden nog opgespoord. WJ…[+]

 

Poolse ‘catastrofe’ zorgt voor woedende Lewandowski

Poolse

VOETBAL – Polen was vrijdagavond het eerste land dat uitgeschakeld werd op het EK in Duitsland. In de groep van het Nederlands elftal ging Polen roemloos ten onder. Dat leidde tot woede bij vedette Robert Lewandowski.

“Een grote catastrofe”, noemt de Poolse krant Przegląd Sportowy het optreden van hun nationale ploeg. Het medium zag Polen zich via play-offs laat plaatsen voor het EK, maar nederlagen tegen Nederland (2-1) en Oostenrijk (3-1) bleken genoeg voor een vroege exit. “Dit was het slechtste EK ooit. We waren de laatste die ons plaatsten en de eerste die vertrokken.”

Lewandowski, die tegen Oranje door een blessure niet inzetbaar was en tegen Oostenrijk slechts in kon vallen, kon zijn ogen niet geloven. “Wij hadden niet de rust, kwamen niet in de goede posities en konden het niet opbrengen om in beweging te blijven. We hadden het grote belang van deze wedstrijd niet door”, sprak de routinier bij TVP Sport.

Furieus was de spits van Barcelona. “De Oostenrijkers hadden wel de urgentie van deze wedstrijd door”, foeterde hij verder. “Het is tijd voor onze ploeg om eens te stoppen met zoeken naar excuses. We zijn niet goed genoeg.”

Overigens liet Lewandowski in het midden of hij zich nog beschikbaar bleef stellen voor de nationale ploeg, waardoor er voor bondscoach Michał Probierz een zorg bij was gekomen. De oefenmeester was zeer kritisch na de uitschakeling. “We begonnen echt zó slecht. Alsof onze benen vastgebonden zaten. En dat we het in de slotfase weggeven, is pijnlijk. In de sport moet je hard zijn. Je moet geen medelijden met jezelf hebben. Dit moeten wij nederig accepteren, want hebben het niet laten zien.”

 

“Ik hoop vooral dat Robert bij de nationale ploeg blijft”’, sloot de bondscoach af. “Hij heeft nog geen informatie gegeven. Hij heeft ons enorm geholpen en geeft veel aan de spelers. Nu is het aan hen om zelf ook te gaan streven naar verbetering.”

De 35-jarige Lewandowski speelde vrijdag zijn 150ste interland voor Polen. Hij maakte 82 doelpunten in het shirt van de nationale ploeg. Bijna zestien jaar nadat Leo Beenhakker hem als bondscoach zijn debuut gunde, speelde hij vier EK’s en twee WK’s. (VI)…[+]

Ruim 35 duizend landsdienaren registreren voor digitale loonstroken

Biza

PARAMARIBO – De regering is in het kader van het digitaliseren van het overheidssysteem ook overgegaan tot het automatiseren van de loonstrookjes. Naar aanleiding hiervan hebben al ongeveer 35 duizend landsdienaren zich geregistreerd. Directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken (Biza) zegt dat het digitaal verkrijgen van de loonstroken voor meer gemak zal zorgen voor de bevolking. De overige landsdienaren krijgen alsnog de ruimte om dit te doen.

 

Directeur Eskak geeft aan dat vanaf juli de loonstroken alleen digitaal beschikbaar worden gesteld aan de landsdienaren. “Dit zal een heleboel voordelen met zich meebrengen.” Hij noemt de vele voordelen hiervan, zoals minder papierwerk en minder kosten, dus besparingen. Bovendien is de betrouwbaarheid van een digitale loonstrook hetzelfde als die van de loonstrook die men gewend is elke eind van de maand in fysieke vorm te ontvangen. “Ik wil alle landsdienaren oproepen om, voor zover dat nog niet het geval is, een digitale loonstrook aan te maken”, merkt de functionaris op. Het is een heel simpel proces, waarbij ook toegang tot verschillende andere e-diensten mogelijk is.

 

Directeur Eskak laat verder weten dat er voor de landsdienaren die nog geen digitale registratie hebben gedaan, een voorziening is getroffen vanuit het Centraal Bureau Mechanische Administratie. Deze landsdienaren kunnen op vertoon van hun ID-kaart een uitdraai krijgen van hun loonstrook. De functionaris moedigt de landsdienaren aan om zich zo snel mogelijk digitaal te registreren via de website www.gov.sr, zodat zij ook gebruik kunnen maken van de andere diensten die nu digitaal te verkrijgen zijn. Naast een digitale loonstrook, bestaat nu ook de mogelijkheid voor een digitale werkgeversverklaring. “De werkgeversverklaring zal beschikbaar zijn wanneer het personen-data-informatiesysteem, dat wij een paar maanden geleden hebben gelanceerd, deze mogelijkheid biedt”, zegt de directeur. Maar omdat het systeem nog niet volledig operationeel is, gebeurt dit nu alleen bij Biza en nog niet op de overige ministeries.

 

Wat betreft de e-paspoorten doet directeur Eskak uit de doeken dat op de laatst gehouden regeringsvergadering het raadsvoorstel met betrekking tot de goedkeuring voor het aangaan van een overeenkomst met een bedrijf is goedgekeurd. Op 28 juni zal de ondertekening plaatsvinden tussen de staat Suriname en het bedrijf dat de digitale e-paspoorten zal aanleveren. “Na de ondertekening zullen onze eerste e-paspoorten in december al in Suriname zijn”, aldus de Biza-directeur. De e-paspoorten zijn volgens hem beter beveiligd omdat daarin heel wat veiligheidsfeatures zijn aangebracht. De biometrische gegevens van de persoon, de houder van het paspoort, zijn daar ook terug te herleiden naar een digitaal bestaan. Bovendien zijn de e-paspoorten veel moeilijker te vervalsen, omdat er heel wat veiligheidsfeatures in zo’n paspoort zijn ingebouwd. …[+]

Koeman tevreden met punt tegen Frankrijk

Koeman baalt als een stekker

VOETBAL – Ronald Koeman heeft een vervelend gevoel overgehouden aan het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons, maar is tegelijkertijd blij met een punt tegen Frankrijk. Volgens de bondscoach van het Nederlands elftal was dat voor de kraker van vrijdag het maximaal haalbare resultaat.

Koeman vond Nederland in balbezit niet goed genoeg. “We hebben wel goed verdedigd, al hebben zij uiteindelijk wel de betere kansen gehad”, zei de trainer na afloop van de 0-0 bij de NOS. “Maar een punt is prima, je zag dat Frankrijk het uiteindelijk ook wel goed vond. En als je de twee teams naast elkaar legt, is dit het maximaal haalbare geweest.”

Toch was Nederland dichtbij meer. Xavi Simons zag een doelpunt afgekeurd worden, omdat Denzel Dumfries in buitenspelpositie in de baan van het schot stond. In de ogen van de arbitrage hinderde hij daarbij keeper Mike Maignan en dus ging er een streep door de treffer.

Of dat terecht was? Koeman had er zijn vraagtekens bij. “Ik denk niet dat Denzel de keeper belemmert, want hij reageert helemaal niet”, zei de bondscoach. “Het is niet omdat Denzel er staat: hij is gewoon te laat en de bal gaat erin. En als een speler buitenspel staat maar de keeper niet belemmert, dan is het een doelpunt.” De VAR keek minutenlang naar de beelden. “Dat geeft aan dat zij het ook niet wisten”, dacht Koeman. “Als je zoveel tijd nodig hebt, dan moet je een doelpunt geven. Want dat geeft aan dat het niet 100 procent duidelijk is.”

Na de afgekeurde goal kabbelde de wedstrijd naar het einde. Koeman heeft niet gewisseld om nog te winnen. “Want ik vond dat dit het maximaal haalbare was. Als je aanvallender gaat wisselen ga je ook meer ruimtes weggeven en daar vind ik dit elftal niet aan toe”, verklaarde de bondscoach. “Maar we hebben vier punten uit twee wedstrijden en speelden tegen de grote favoriet. Dan kan je heel Nederlands zeggen dat het saai en verdedigend was, en dat mag. Maar Frankrijk heeft er ook niks aan gedaan.”

Al met al was Koeman tevreden. “Vier punten uit wee wedstrijden: vooraf had ik ervoor getekend. Ik ben blij, ik weet niet hoe dat met jullie zit”, gniffelde de bondscoach. “We weten waar we staan en we weten ook wat er beter moet.” Dinsdag sluit Oranje de poulefase af tegen Oostenrijk. (VI)…[+]

“Extra lessons needed to fill education gaps”

Ministerio-da-Educacao-Ciencia-e-Cultura-Ministerie-van-Onderwijs-Wetenschap-en-Cultuur

PARAMARIBO – “It is necessary to provide extra lessons. The assessment tests have indicated that we have education gaps,” said Education Minister Henri Ori at a press conference last Wednesday. Minister Ori explained that his team would discuss the extra lessons with teachers, pupils and parents. Everything will happen voluntarily. We will not force anybody. The main objective is to carry out this experiment firmly especially in neighbourhoods where it is necessary. We have already identified a number of neighbourhood’s and schools that will partake in this pilot project. The school year cancelled still being saved,” said Minister Ori who added that the free flow policy of former Education Minister Marie Levens stopped after two years which means that there will be strict requirements for passing to the next grade. …[+]

Lapwerk aan erbarmelijke weggedeelten richting Nickerie

Lapwerk

PARAMARIBO – De slechte gedeelten van de weg naar Nickerie worden met lapwerk hersteld. Dit gebeurt nadat vicepresident Ronnie Brunswijk vorig weekend zijn ongenoegen uitte over de slechte staat van diverse delen van de Oost-Westverbinding. Tijdens een partijbijeenkomst van zijn politieke partij ABOP in Nickerie gaf hij aan dat hij hierover een dringend gesprek zou hebben met president Chandrikapersad Santokhi.

 

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken zegt dat er inspanningen zullen worden geleverd om de slechtste weggedeelten te herstellen. Echter, een grootschalig asfalteringsproject à la de wegstrekking Meerzorg-Albina, zoals beloofd door ABOP tijdens een bijeenkomst in het district, zal voorlopig nog op zich laten wachten. “Ik ben toevallig vorige week geweest. De weg is verschrikkelijk verslechterd voor een deel”, erkende Nurmohamed. “Maar dat wordt nu voorlopig tijdelijk rijdbaar gemaakt en zodra de aannemer klaar is, zullen we ook dat stukje helemaal asfalteren”, voegde hij eraan toe.

 

De slechte staat van de weg heeft geleid tot klachten van weggebruikers en bewoners van het gebied, die afhankelijk zijn van deze belangrijke verbinding voor hun dagelijkse verplaatsingen en economische activiteiten. …[+]

ABOP: “Bridge between Suriname and Guyana not a priority”

Abop

PARAMARIBO – The ABOP recently made it clear that the construction of a bridge between Suriname and neighbouring Guyana should not be prioritised at the moment.  Marinus Cambiel, deputy chairman of the ABOP, made the party’s position on this matter clear at a rally of the party that was held in the Nickerie District. Cambiel explained that the government which the ABOP is a part of should first asphalt the streets. This was the first time that the ABOP has publicly expressed its opinion on the matter. Cambiel pointed out that the chairman of the ABOP, Ronnie Brunswijk, has made sure that the East-West Highway that connects Meerzorg with Albina was asphalted. He promised the Nickerie residents that the chairman would also make sure that the western section of this important road would be given an asphalt layer, if they vote for him. However we, these claims have raised many eyebrows because there is no hard evidence to support the claim that Brunswijk is directly responsible for having an asphalt layer places on the road that connects Meerzorg with Albina. This road is part of a special project that was launched decades ago. …[+]

Mbappé eist 100 miljoen van PSG

Mbappé eist 100 miljoen van PSG

VOETBAL – Kylian Mbappé eist 100 miljoen euro van Paris Saint-Germain, meldt L’Équipe. Het nieuws kwam naar buiten toen de Franse superster vrijdagavond op de bank zat tijdens het EK-duel met Oranje.

Mbappé rondde onlangs zijn transfervrije overstap naar Real Madrid af, maar is nog niet klaar met PSG. De Franse kampioen staat bij hem in het krijt, omdat het volgens Mbappé geen salarissen of bonussen heeft betaald sinds april. Dat geld eist de Fransman nu terug.

Omdat het contract van Mbappé in Parijs op 30 juni afloopt, is haast geboden. Voor die datum moet er een oplossing zijn gevonden. De relatie tussen Mbappé en PSG vertroebelde een jaar geleden, toen bleek dat hij zijn extreem lucratieve contract niet wilde verlengen.

Paris Saint-Germain is door L’Équipe gevraagd naar een reactie, maar de club laat alleen weten dat de gesprekken tussen alle partijen gaande zijn. Mbappé kwam vrijdagavond niet in actie tegen Oranje door een gebroken neus. Vermoedelijk werd er geen risico genomen. (VI)…[+]

‘Snoep’ loopt naakt op erf

naked

PARAMARIBO – Een man, die bekendstaat als ‘Snoep’, loopt tot ergernis van zijn buren naakt op zijn erf. Buurtbewoners hebben aangifte tegen Snoep gedaan wegens schennis van de eerbaarheid.

Een buurtbewoner heeft bij de politie verklaard dat zijn buurman, Snoep, vaker naakt op zijn erf loopt. Hij woont samen met zijn vrouw en kinderen op het adres. Wanneer Snoep de buurvrouw ziet, wijst hij haar zijn geslachtsdeel. Ook de overige buurtbewoners kunnen het gedrag van de verdachte niet langer verdragen. Volgens de buurtbewoner gaat de brutaliteit van Snoep nog verder, want hij gaat naakt naast de schutting van de buurman staan en maakt gebaren en geluiden wanneer hij buren opmerkt. Een van de bewoners heeft de handelingen van de verdachte op beeldmateriaal vastgelegd. Eens keek ook een kleine jongen uit de buurt naar Snoep. Zijn ouders hebben met hem gesproken om nooit meer naar de verdachte te kijken. De politie doet onderzoek naar deze zaak. WJ …[+]

Zes atleten naar Guyana

Zes atleten naar Guyana

ATLETIEK – Zes atleten zijn zaterdag naar Guyana afgereisd om deel te nemen aan het Aliann Pompey Invitational toernooi 2024. Het team staat onder leiding van coach Angelo Mercuur. De toppers die Suriname  vertegenwoordigen zijn: Jalen Lisse, Jeffelou Sylvester, Domigil Wersen, Deborah Galong, D’Angelo Huisden en Rivaro Bruno…[+]

Chad military arms depot blast leaves 9 dead

Chad-military-arms-depot-blast-leaves-9-dead

N’DJAMEN –  A massive explosion on Tuesday evening near Chad’s capital city of N’Djamena killed at least nine and injured 46 others, according to a statement from its foreign minister.

Video authenticated and geolocated to the international airport in N’Djamena shows a massive fireball and sparks rising in the night sky.  Satellite imagery from Maxar Technologies shows that 17 structures at the ammo depot were destroyed.  In the satellite image, the structures destroyed in the explosion were spread out, and in two groups that were at opposite ends of the complex.

It’s unclear if multiple explosions occurred, which would have destroyed all of the structures.  It’s also unclear what caused the explosion at this time.  “Our house was shaking as if someone were shooting at us,” a resident Moustapha Adoum Mahamat told Reuters after the blast. “Then we saw a big fire at the military camp and smoke and things exploding in the air,” he also said, adding: “We could see artillery fly over us.”

The explosion happened a few kilometers away from the country’s main international airport, but it was not affected, authorities said. Chad’s president Mahamat Idriss Deby Itno said that an investigation will be conducted into the cause of the fire at the ammunition depot. (CNN) 

…[+]

Verstappen vierde in hectische derde vrije training GP Spanje

Verstappen vierde in hectische derde vrije training GP Spanje

AUTOSPORT – Max Verstappen is als vierde geëindigd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Spanje. Carlos Sainz was het snelst in de sessie die een aantal incidenten kende.

De 26-jarige Verstappen ging Circuit de Barcelona-Catalunya rond in 1.13,087. Dat was slechts 0,074 seconden langzamer dan Sainz. Lando Norris (tweede) en Charles Leclerc (derde) zaten daar nog tussen. Het belooft zaterdagmiddag sowieso een spannende kwalificatie te worden. Ook Mercedes-coureurs George Russell (vijfde, +0,151) en Lewis Hamilton (zesde, +0,346) zaten niet ver weg.

Hamilton was in de slotfase van de training betrokken bij een incidentje. De zevenvoudig wereldkampioen zag in zijn outlap Lance Stroll over het hoofd en reed hem in de weg. Aston Martin-coureur Stroll was daar zo kwaad over dat hij zijn auto bij het uitkomen van de bocht tegen de Mercedes van Hamilton aan reed. De klap was niet hard, maar beide auto’s leken wel wat schade te hebben.

Iets soortgelijks gebeurde even later bij Leclerc en Norris. Ditmaal was het Norris die langzaam reed en daarmee Leclerc hinderde. De Monegask stuurde naar links en raakte de voorvleugel van Norris met zijn linkerachterband. Leclerc leek geen schade te hebben, maar de vleugel van de McLaren was wél gehavend. Beide coureurs gaven elkaar de schuld en moeten zich voorafgaand aan de kwalificatie nog melden bij de stewards. Verstappen besloot de vrijdagtrainingen als vijfde, maar maakte zich daar nog niet al te druk over. (Nusport)…[+]