Nieuws volgens datum: 23 Jun, 2024

Transie met een been in SML-play-offs

Transie

VOETBAL – Transvaal heeft nog één overwinning nodig voor een play-offs plaats in de competitie van de Suriname Major League. Zaterdag won het team van trainer Raymond Mannen ruim van Inter Wanica in het Essedstadion met 6-0.
Aan het begin van de wedstrijd was het al duidelijk dat Inter Wanica het offensief van Transvaal niet kon bijbenen. Zo werd de score al in de achtste minuut geopend door de jeugdige Dejean Kamsi. Transvaal ging door, maar de spelers gingen nonchalant om met de kansen. Toch lukte het Jerrel Wijks om in de eerste helft nog een doelpunt te maken voor Transvaal. In de tweede helft maakte Transvaal vier doelpunten. Dimitri Apai maakte er twee en Lalanie Tooy en Zerguinho Deira maakten de overige doelpunten. Transvaal blijft hiermee ongeslagen en heeft 36 punten uit veertien wedstrijden. In totaal moet elk team achttien wedstrijden spelen in de reguliere competitie.
PVV blijft nog hopen om zich te plaatsen voor de play-offs. Vrijdag won het team van Broki met 3-2. In de achtste minuut opende Cedric Norah de score voor Broki, maar Garvey Kwelling bracht de teams nog voor het rustsignaal op gelijke hoogte: 1-1. In de tweede helft nam Broki wederom de voorsprong door een doelpunt van Okinio Wens. Renzo Akrosie en Melito Brewster zorgden ervoor dat PVV de broodnodige drie punten pakte. Leo Victor won weer eens in de SML competitie. Het team won van Flora met 2-0. Rutger Rigters en Derice Linger maakten de doelpunten voor Leo Victor.…[+]

Drie wolven vallen jogster aan die safaripark binnenliep

2 Drie wolven vallen jogster

PARIJS – In het safaripark van Thoiry, ten westen van Parijs, is een vrouw aangevallen door drie wolven. Ze raakte daarbij ernstig gewond.
Volgens de Franse media vond het incident gisterochtend plaats. De 37-jarige vrouw, die in een hotel in het park verbleef, zou per ongeluk het wolvenverblijf binnengelopen zijn terwijl ze aan het joggen was. Alleen automobilisten mogen daar binnenrijden, voetgangers mogen er niet in.
“Stond het niet goed aangegeven of heeft ze zich zelf vergist? Voorlopig is het nog te vroeg om daar een antwoord op te geven”, stelt de magistrate die belast is met het onderzoek.
Het verblijf van de wolven is beveiligd met een gracht en een stroomdraad om te vermijden dat de dieren ontsnappen. Verzorgers schoten de vrouw snel te hulp, maar konden niet verhinderen dat ze zware verwondingen opliep aan de nek, de rug en de kuit. Het slachtoffer verkeerde zelfs even in levensgevaar.
Het safaripark van Thoiry, op ongeveer 50 kilometer van de Franse hoofdstad, is een van de oudste van Frankrijk. Het beslaat 150 hectare, bezoekers kunnen er zich vergapen aan 1.500 dieren en ongeveer 100 diersoorten. (HLN)…[+]

Enkele wolven van het safaripark in Thoiry. (Zoo van Thoiry)

USA start met zege tegen Bolivia

USA start met zege tegen Bolivia

VOETBAL – De Verenigde Staten van Amerika (USA) heeft zijn eerste groepswedstrijd in groep C gewonnen tijdens Copa América. In het AT&T Stadium (Texas) werd gewonnen van Bolivia met 2-0.
USA startte de wedstrijd als een van de favorieten en liet dit ook blijken. Al in de derde minuut werd de score geopend: 1-0. Aanvoerder Christian Pulisic kreeg de bal vanuit de hoekschop en hij krulde de bal achter doelman Guillermo Viscarra van Bolivia. Pulisic schreef hiermee geschiedenis, door zijn snelste doelpunt te maken voor USA. Voor Pulisic was dit zijn 30ste doelpunt voor zijn land. Bolivia begon hierna fysiek te spelen om de ritme van USA te verstoren. Zo werd Gio Reyna van USA hard aangepakt door Leonel Justiniano, die een gele kaart kreeg. Kort hierna kregen Gabriel Villamil en Luis Haquin ook de gele kaart. Toch lukte het aan USA om zijn voorsprong voor rust te verdubbelen. Folarin Balogun ronde de aanval prachtig af, door Viscarra met een laag schot te verslaan: 2-0.
In de tweede helft maakte Balogun zijn tweede doelpunt van de wedstrijd, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Bolivia vormde geen gevaar voor USA, die tal van kansen miste in de eindfase. Vooral Ricardo Pepi kreeg de beste kans voor USA.…[+]

Rozenstruik stapt in de ring tegen Tuivasa

FORTALEZA, BRAZIL - JANUARY 30: Jair Rozenstruik poses for a portrait during a UFC photo session on January 30, 2019 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Buda Mendes/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

MMA – Jairzinho Rozenstruik weet wie zijn volgende opponent wordt in de UFC. Nadat de Surinamer recent een overwinning aan zijn record heeft toegevoegd, mag hij nu hetzelfde proberen in het hol van de leeuw tegen Tai Tuivasa.
Rozenstruik won zijn vorige partij in maart van de toen nog ongeslagen Shamil Gaziev. In die wedstrijd moest Bigi Boy zijn ranking verdedigen, aangezien hij daarvoor een aantal verliespartijen op zijn record zette. Zo verloor hij van Curtis Blaydes, Aleksander Volkov en Jailton Almeida, terwijl hij enkel wist te winnen van Chris Daukaus. Rozenstruik begon zijn UFC-carrière sowieso met een indrukwekkende reeks overwinningen, totdat hij snoeihard knockout ging tegen de latere zwaargewichtkampioen Francis Ngannou.
Inmiddels is dus bekend dat Rozenstruik het opneemt tegen Tuivasa. Laatstgenoemde heeft dit laten weten in een vlog van lichtzwaargewichtkampioen Alex Pereira. Tuivasa is een Australische vechter en daarom vindt het gevecht ook plaats tijdens UFC 305 in Perth. Die kaart vindt plaats op 18 augustus. Het main event van UFC 305 is de partij tussen de Zuid-Afrikaan en huidig kampioen Dricus du Plessis en oud-kampioen Israel Adesanya. Bij dat gevecht zal de middengewicht titel op het spel staan.
In tegenstelling tot Rozenstruik komt de uit Sydney afkomstige Tuivasa van een verlies af. Sterker nog, het Australische zwaargewicht verloor de laatste van zijn vier partijen. Tijdens UFC Parijs in september 2022 ging het voor het eerst mis, toen hij een bloederige partij verloor van Cyril Gane. Daarna ging Tuivasa ook tegen Sergei Pavlovich, Volkov en Marcin Tybura ten onder. In totaal staat de 31-jarige Bam Bam Tuivasa op veertien zeges en zeven verliezen in zijn nog prille carrière.

Tuivasa heeft ook nog een echt trademark in de UFC; de Shoey. Bij een overwinning klimt het Australische zwaargewicht op de kooi, om vervolgens een willekeurige schoen aangereikt te krijgen. Die vult Tuivasa met bier om hem vervolgens onder luid gejuich van het publiek op te drinken. Door zijn vier verliespartijen is het alweer een tijd geleden dat dit is voorgekomen en ook Rozenstruik zal hem hier vanaf willen houden. (SN)…[+]

Belarus opposition leader warns Poland over borders

1 Belarus opposition leader warns Poland over borders

BELARUS – Exiled Belarusian opposition leader Svetlana Tikhanovskaya has urged the Polish government not to shut down border crossing points between the two countries.
“Keeping Belarusians connected to Europe is crucial,” she said in a post on X, adding that people could not be left “behind a new iron curtain”.
Earlier on Sunday, Poland’s foreign minister said Warsaw was considering closing the remaining border checkpoints with Belarus to try to stem illegal migration.
Poland says that Belarus has been encouraging people from the Middle East and Africa to travel to Belarus and then cross the border illegally to Poland.
In 2021 the European Union accused Belarus’s authoritarian leader Alexander Lukashenko of facilitating the influx in retaliation against sanctions.
In recent weeks Poland has closed four of the six checkpoints on the border with Belarus.
On Sunday Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski said: “Due to the actions of Belarus, we are considering the closure of all border crossings. For now, we are studying the question of whether this will affect the Polish economy.”
In her post Ms Tikhanovskaya wrote: “Initiatives to limit border traffic due to the regime’s ongoing provocations should target the dictator, not the people. We cannot abandon Belarusians to their fate behind a new iron curtain.”
She was referencing the physical division of Europe during the Cold War between the Western countries and those connected to or influenced by the Soviet Union.
In 2020 Ms Tikhanovskaya went became a symbol of opposition when she ran against Mr Lukashenko in presidential elections after her husband was jailed by the regime.
She claimed victory in the polls, which were widely thought to be rigged, but was forced into exile in Lithuania with her children the day after the vote.
She was later sentenced in absentia to 15 years in jail for treason and conspiracy to seize power. (BBC)…[+]

Svetlana Tikhanovskaya. (The New York Times)

Duitsland grijpt groepswinst

08-Duitsland-grijpt-groepswinst

VOETBAL – Duitsland heeft in de extra tijd een punt gepakt tegen Zwitserland (1-1). Door een treffer van Niclas Füllkrug zijn de Duitsers nu groepswinnaar van Groep A gewonnen en zij voegen zich aan de kant van het schema met Portugal en Spanje.
Duitsland begon sterker dan Zwitserland en dat kwam door Jamal Musiala. De 21-jarige aanvaller dribbelde er weer eens op los zoals hij dit hele toernooi al doet en dat leverde bijna meteen een grote kans op. Een kans en doelpunt kwam er daar dus niet van, maar even later wel. Robert Andrich probeerde het eens van grote afstand en met succes. De 29-jarige middenvelder maakte zijn eerste interlandtreffer, maar daar ging een streep doorheen. Musiala maakte voorafgaand aan de treffer een overtreding die door de VAR werd geconstateerd.
Na de afgekeurde treffer van Duitsland kwam Zwitserland wat meer in de wedstrijd. Sterker nog, de Zwitsers kwamen wel op voorsprong. Dan Ndoye deed wat Andrich voor Duitsland deed, maar dan geldig: een eerste interlanddoelpunt maakte. De aanvaller van Bologna stond op de goede plaats om een mooie Zwitserse aanval binnen te werken vanuit een volley. Voor rust bleef Zwitserland brutaal, maar de 0-2 bleef uit.
Na rust ging Duitsland op jacht naar de gelijkmaker. Het gevaar moest van Florian Wirtz en Musiala komen. Eerstgenoemde stak laatstgenoemde op mooie wijze weg, maar zijn schot belandde op de vuisten van Yann Sommer. Gedurende de tweede helft gebruikte Nagelsmann al zijn wissels en zijn ploeg klopte daarna wat meer op de deur.
Toch was het Zwitserland dat de wedstrijd in het slot leek te gooien. Ruben Vargas ontsnapte achter de laatste Duitse lijn, maar hij vertrok uit buitenspelpositie waardoor zijn goal niet door ging. Duitsland kopte vervolgens nog een keer op de deklat, maar de gelijkmaker kwam er op een later moment. Invaller Niclas Füllkrug kopte Duitsland naar de groepswinst. (VI)…[+]

Jamal Musiala (m) van Duitsland verliest de bal. (Foto: ESPN)

UEFA komt met statement naar aanleiding van veldbestormingen in Dortmund

uefa-logo

VOETBAL – De UEFA gaat de beveiliging in de EK-stadions opschroeven, zo heeft de Europese voetbalbond zondag beloofd in een statement. Die verklaring komt naar buiten een dag na flinke ongeregeldheden in Dortmund.
Tijdens Turkije – Portugal (0-3) renden er herhaaldelijk mensen het veld op voor een momentje met Cristiano Ronaldo. Nu waren het goedwillende supporters, maar het gemak waarmee ze het veld op renden gaf toch te denken. Dat heeft de UEFA dan ook gedaan, en de organisator van Euro 2024 komt met de volgende verklaring.
‘Veiligheid in de stadions, op de velden en op andere plekken waar de teams verblijven is onze absolute prioriteit. Daarom zullen er extra veiligheidsmaatregelen worden doorgevoerd in de stadions, om incidenten te voorkomen’, zo belooft de bond, die zegt vanwege ‘veiligheidsredenen’ niet te kunnen vertellen wat ze dan precies gaan doen. Ook hebben ze nog een reminder voor bezoekers.
‘Het veld bestormen is een overtreding van de stadionreglementen en leidt tot verwijdering, een stadionverbod voor de rest van het toernooi en aangifte bij de politie.’ (VI)…[+]

Turkse media snappen weinig van passeren Güler

Turkse media snappen weinig van passeren Güler

VOETBAL -Turkije staat weer met beide benen op de grond. Na de zege in het openingsduel met Georgië ging de formatie zaterdagavond tegen Portugal hard onderuit. De Turkse media wijzen verschillende oorzaken aan: het bizarre eigen doelpunt, het passeren van Arda Güler en arbiter Felix Zwayer.

Het spreekwoord ‘Geen deuk in een pakje boter slaan’ kennen ze in Turkije vermoedelijk niet, toch heeft de kop ‘Portekiz’e diş geçiremedik’ van Hurriyet grotendeels dezelfde strekking. Ook stelt het medium vraagtekens bij de reservebeurt van Güler, die vanwege de grote belasting genoegen moest nemen met een invalbeurt.

‘Felix Zwayer heeft zijn stempel gedrukt op de wedstrijd Turkije – Portugal!’, richtte Milliyet zich op de leidsman van dienst, die in de eerste helft drie Turken op de bon slingerde, waarbij de prent van Samet Akaydin onterecht was: zijn tackle was duidelijk op de bal. De verdediger ging later in het duel met een blessure naar de kant en is onzeker voor het duel met Tsjechië.

Abdülkerim Bardakcı was de eerste in de wedstrijd die op de bon ging en dat overkwam hem in het eerste duel ook al, dus hij is er tegen Tsjechië sowieso niet bij. Ook Fanatik meet de scheidsrechter breed uit in de analyses. ‘Zijn beslissingen maakten de Turkse fans gek’, schreef het medium, dat het omkoopschandaal rondom Zwayer van bijna twintig jaar geleden nog eens onder de loep nam in een uitgebreid artikel.

Sabah weet dat één moment zal blijven hangen: het kolderieke eigen doelpunt van Samet Akaydin. ‘Deze verwoestende fout gaat de hele wereld over’, verwacht het medium. Sozcu richt zich op de wijzigingen die bondscoach Vincenzo Montella aanbracht, waarbij Güler op de bank moest beginnen. ‘De wijzigingen die Montella doorvoerde, weerspiegelden niet de verwachtingen die de bondscoach daarbij had.’

 

Kerem Aktürkoğlu was een van de spelers die na zijn goal tegen Georgië een kans kreeg, maar dat was niet bepaald succesvol, vindt Sozcu. ‘Hij liet twee duidelijke kansen liggen. Na de pauze had Turkije geen oplossing voor de gesloten verdediging van Portugal, dat het spel vertraagde.’

‘Turkije heeft de kans op kwalificatie voor de tweede ronde duidelijk laten liggen’, concludeert Fotomac, dat in de statistieken is gedoken en weet dat Portugal ook niet de favoriete opponent is van de Turken. ‘Door deze nederlaag heeft Turkije nog nooit in een officiële wedstrijd gewonnen van Portugal.’ Alleen in twee oefenduels won Turkije ooit eens van de Portugezen. (VI)…[+]

Murray mist Wimbledon vanwege rugblessure

LONDON, ENGLAND - JUNE 19: Andy Murray of Great Britain looks on during a changeover against Jordan Thompson of Australia during the Men's Singles of 16 match on Day Three of the cinch Championships at The Queen's Club on June 19, 2024 in London, England. (Photo by Luke Walker/Getty Images for LTA)

TENNIS – Tweevoudig winnaar Andy Murray moet Wimbledon vanwege een rugblessure aan zich voorbij laten gaan. Het is onduidelijk of de Brit op tijd fit zal zijn voor de Olympische Spelen in Parijs.

De 37-jarige Murray kampt al enige tijd met een rugblessure en is daar inmiddels aan geopereerd. Hij zou in Londen uitkomen in het enkelspel en met zijn broer Jamie en in het dubbelspel. Murray moest eerder deze week noodgedwongen opgeven bij het grastoernooi Queen’s Club Championship. Bij een 4-1-achterstand tegen de Australiër Jordan Thompson kon hij niet verder.

De routinier won Wimbledon in 2013 en 2016. In 2012 schreef hij de US Open op zijn naam. De tennisser werd zowel in 2012 als 2016 olympisch kampioen. Het is afwachten of hij ook zal deelnemen in Parijs. Murray is mogelijk bezig aan zijn laatste seizoen als prof. Door blessures kwam de drievoudige Grand Slam-winnaar en voormalige nummer één van de wereld de laatste jaren niet meer op zijn oude niveau. Ook de Spaanse tennislegende Rafael Nadal mist Wimbledon, dat op 1 juli begint. Novak Djokovic is herstellende van een meniscusblessure. Het is nog niet zeker of de Serviër in Londen meedoet. (Nusport)…[+]

SRD 250 duizend gestolen bij inbraak

Portrait of the criminal in the mask with a large poster for the inscription

PARAMARIBO – Bij een inbraak is SRD 250 duizend en een hoeveelheid sieraden uit een woning aan de Karoekondrestraat gestolen. De inbrekers hebben de toegangsdeur aan de achterzijde opengebroken om het pand binnen te gaan.

Op het adres woont een onderneemster. Zij verklaarde bij de politie dat zij woensdagochtend van huis vertrok. Toen zij in de middaguren thuis arriveerde, ontdekte zij de inbraak. Bij die gelegenheid kwam zij tot de ontdekking dat onbekenden de toegangsdeur aan de achterzijde hadden opengebroken en haar woning helemaal overhoop hadden gehaald. Zij merkte op dat SRD 250 duizend en een hoeveelheid sieraden gestolen zijn. Er was niemand thuis ten tijde van deze diefstal met braak. De weggenomen goederen waren deels in de woonkamer en deels in de twee slaapkamers geplaatst.

Zij heeft geen vermoeden van een bepaalde persoon. Het gaat om een laagbouwwoning, volledig opgetrokken uit steen, beveiligd met diefijzer en onderverdeeld in twee slaapkamers, een woonkamer, een keuken, een badkamer en een toiletgroep. Na de aangifte is de politie met het onderzoek gestart. De verdachten worden nog opgespoord.  WJ…[+]

 

More than 50 people killed or missing in Israeli strikes on central Gaza

More-than-50-people2

GAZA – Fifty-two people have been killed or left missing in Israeli strikes near Gaza city on Saturday, according to the Hamas-controlled Government Media Office (GMO). The GMO said that 38 bodies had arrived at Al Ahli Baptist Hospital and 14 people are still missing under the rubble of homes and buildings. Video from two of the areas targeted shows extensive destruction and multiple casualties after large explosions.

The Civil Defense Directorate said that a number of people remained under the rubble after Israeli aircraft targeted a house near the Batsh cemetery in the Al Tuffah neighborhood, which is east of Gaza City. Another strike was reported against a residential block in Al Shati, another neighborhood near Gaza City. The Israel Defense Forces (IDF), in a brief statement Saturday, said that IDF fighter jets had struck “Hamas military infrastructure” sites in the area of Gaza City. The IDF did not specify where the strikes had taken place. CNN is seeking more details.

A medical rescue worker in the area told CNN that the airstrike at Al Shati camp felt like an “earthquake.” There has been a targeting of Al Shati camp near Al Sousi Mosque, which was like an earthquake hitting a whole residential block. “There are entire families under the destroyed houses.” Local resident Abu Mahmoud Al-Karir said: “Just a while ago, people were acting normally, some were buying goods, others were at home. “Then the occupation’s planes came and bombed this residential block. As you can see, an entire block has been obliterated. Tall buildings were leveled to the ground, now buried under the earth.” It comes after the International Committee of the Red Cross (ICRC) said at least 22 people were killed in a strike that hit civilians sheltering in southern Gaza on Friday. (CNN)…[+]

Tunesische president ontslaat minister na vele doden bij hadj naar Mekka

Tunesische president

TUNESIE – Tunesische president Kais Saied heeft zijn minister van Religieuze Zaken, Brahim Shaibi, ontslagen. De reden is het grote aantal doden tijdens de hadj naar Mekka, vanwege de extreme hitte. Zeker 49 Tunesiërs kwamen om het leven.

Vermoedelijk zijn zeker elfhonderd mensen om het leven gekomen tijdens de bedevaart naar het Saoedische Mekka, onder wie één Nederlandse. Mogelijk zijn er meer Nederlanders omgekomen tijdens de hadj. Het werkelijke dodental is niet bekend. Er deden ongeveer twee miljoen mensen mee aan de bedevaart naar Mekka.

Minister Shaibi gaf zelf toe “nalatig te zijn geweest bij het toezicht op de pelgrims”, volgens het Tunesische staatspersbureau TAP. De Saoedische regering stelt dat hen het grote dodental Saoedi-Arabië niet kan worden aangerekend. Pelgrims zouden de risico’s zelf niet goed hebben ingeschat. De hadj, die vrijdag 14 juni begon en woensdag 19 juni eindigde, ging dit jaar gepaard met zeer hoge temperaturen. In Mekka werd op het hoogtepunt 51,8 graden Celsius gemeten.

De Saoedische regering had daarom veel voorzieningen ingezet, waaronder gekoelde ruimtes. Ook werden er flesjes water uitgedeeld. Je mocht hier alleen gebruik van maken als je een geregistreerde bedevaartganger was. Veel deelnemers doen ongeregistreerd mee aan de hadj. Volgens TAP was de meerderheid van de Tunesische pelgrims geregistreerd voor de hadj. (NU.nl)…[+]

Workshop Studiegroep Gasexploitatie voor leden RvM

PARAMARIBO – De Presidentiële Studiegroep Ontwikkeling Gasexploitatie heeft op verzoek van president Chandrikapersad Santokhi een workshop georganiseerd voor leden van de Raad van Ministers (RvM) en hun stafleden om het recente gasrapport verder toe te lichten en de implicaties hiervan voor Suriname te bespreken. De workshop, gehouden op vrijdag 21 juni 2024 in de Banquet Hall van Hotel Torarica, had tot doel de regeringsfunctionarissen te informeren over de aanbevelingen met betrekking tot de gasvoorkomens van het land.

Voorzitter Willem Bloem van de Presidentiële Studiegroep gaf een gedetailleerde presentatie over de hoofdlijnen van het rapport, waaronder vallen: de omvang van de gasvoorkomens, potentiële exploitatiemogelijkheden, de verwachte impact op de economie en de rol in de duurzame ontwikkeling van Suriname. Daarnaast werden de aanwezige ministers en stafleden begeleid bij het begrijpen van de implicaties van de gasreserves voor het land en kreeg men handvaten aangereikt hoe hier effectief mee om te gaan. De workshop omvatte interactieve sessies, waarbij deelnemers de gelegenheid kregen om vragen te stellen, ideeën uit te wisselen en mogelijke strategieën te bespreken voor een doeltreffende benutting van onze gasvoorraden. Het doel is om een gedeeld begrip te creëren en consensus te bereiken over het beleid met betrekking tot de gasexploitatie, met de focus op transparantie, duurzaamheid en maximale voordelen voor de totale Surinaamse bevolking.

De moderator van de workshop, Jan-Paul van Driel gaf een introductie over de olie- en gasindustrie in het algemeen en de wereldtrends. Daarna vertelde Willem Bloem, onafhankelijk adviseur in de gasindustrie,  het verhaal van de gasstudiegroep en de aanbevelingen die zijn gedaan. Na Bloem sprak Arleen Emanuels, waarnemend-fungerend directeur op het kabinet van de president over de roadmap, de hele bestuurlijke inrichting van Suriname en wat de plannen daarvoor zijn. Tot slot gaf Vandana Gangaram-Panday van Staatsolie een update over de staat van de olie-exploratie en de ontwikkelingen offshore.

President Santokhi onderstreepte de strategische positie van Suriname als het gaat om de exploitatie van olie en gas. Hij stelde dat het maximaliseren van de voordelen van deze strategische positie van groot belang is voor de bevolking en de economie van Suriname. Het staatshoofd sprak ook over de noodzaak van een geleidelijke overgang naar hernieuwbare energiebronnen als onderdeel van de langetermijnstrategie van Suriname om duurzame ontwikkeling te bevorderen en klimaatverandering tegen te gaan…[+]