Nieuws volgens datum: 24 Jun, 2024

Voorwaarts trekt geen profijt uit misstap IMT

SV Voorwaarts

VOETBAL – Voorwaarts heeft geen profijt kunnen trekken uit de misstap van Inter Moengo Tapoe (IMT), om in de top vier te belanden van de Suriname Major League (SML). Zondag in het Franklin Essedstadion speelde Voorwaarts gelijk tegen Notch (0-0), terwijl IMT van Robinhood verloor met 2-3.
Voorwaarts speelde een goede wedstrijd tegen Notch, maar kon doelman Marfier Hupsel niet verslaan. Ook Notch kreeg mogelijkheden, maar het kwam niet tot scoren en hierdoor eindigde de wedstrijd precies hoe het begonnen was. Voorwaarts liet hierdoor twee belangrijke punten liggen, om de play-offs te halen. Vooral hoe IMT zijn wedstrijd tegen Robinhood verloor. Dimitri Andro en Shaquille Cairo gaven Robinhood een ruime voorsprong (2-0), maar Romeo Kastiel bracht IMT eigenhandig terug in de wedstrijd door twee doelpunten te maken. In de 88ste minuut maakte Don Tuur het winnende doelpunt voor Robinhood. Aan het eind van de reguliere competitie plaatsen de top vier ploegen voor de play-offs, die zullen spelen voor de eerste SML-kampioenschap.…[+]

Team W P
1 Transvaal 14 36
2 Robinhood 14 30
3 Notch 14 29
4 Inter Moengo Tapoe 14 25
5 Voorwaarts 14 24
6 PVV 14 22
7 Flora 14 16
8 Leo Victor 14 6
9 Inter Wanica 14 5
10 Broki 14 3

Chinese cities urged to loosen vehicle purchase restrictions

1 Chinese cities urged to loosen vehicle purchase restrictions

BEIJING – Chinese cities with restrictions on vehicle purchases are encouraged to ease these limitations and provide additional quotas for vehicle purchases, according to a circular aiming to create new consumer demand. The circular, made public on Monday, was released by government departments including the National Development and Reform Commission and the Ministry of Commerce.

Local governments are encouraged to support vehicle replacement and renewal when conditions allow, according to the circular.It noted that efforts will be made to steadily promote the commercialization of autonomous driving and new scenarios for advanced smart driving.

Automobile-related products and services will be enriched in diverse scenarios, such as car races, camping, and car modification. The country will also further enhance the safe and convenient trading of used cars, according to the circular. (Xinhua)…[+]

Acht doden bij enorme brand in Moskou, mensen springen uit gebouw

1 Acht doden bij enorme brand in Moskou, mensen springen uit gebouw

MOSKOU – Bij een grote brand in een onderzoekscentrum vlak bij Moskou zijn ten minste acht doden gevallen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS. Op beelden op social media zijn grote vlammen en enorme zwarte rookwolken te zien die uit het Platan Research institute komen.
Onder de doden zijn ook mensen die uit het gebouw zijn gesprongen of gevallen. Eén persoon lijkt te springen, de ander – iemand met veel brandwonden – lijkt te vallen. Op Telegram en X circuleren daar video’s van. Daarnaast zijn er foto’s van mensen die nog in het gebouw zitten en wachten op hulp.
Hulpdiensten zeiden eerder dat er nog ongeveer negen mensen vastzitten. Met zes mensen lukt het niet om contact te krijgen. De brandweer heeft in ieder geval één persoon gered. Het Platan onderzoekscentrum ontwikkelt radio-elektronische systemen voor het Russische ministerie van defensie. Het is niet duidelijk waardoor de brand is veroorzaakt. (NOS)…[+]

Brunswijk vindt zichzelf de enige legitieme politieke leider van Suriname

Brunswijk_waarnemend

PARAMARIBO-  Ronnie Brunswijk, de voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), is vastbesloten zichzelf te presenteren als de enige ware en legitieme politieke leider die Suriname in een paradijs kan veranderen. Dit beeld schildert hij tijdens vrijwel alle partijbijeenkomsten, waarbij hij zijn visie, kwaliteiten en vooral imago op indrukwekkende wijze naar voren probeert te brengen.

Zaterdagavond was het weer raak, dit keer in Geyersvlijt, waar Brunswijk en de andere leden van het hoofdbestuur hun vertrouwen uitspraken om minimaal honderdduizend stemmen te behalen en in 2025 de regeermacht over te nemen.

Tijdens zijn toespraak benadrukte Brunswijk zijn kwaliteiten aan het publiek: “Ik ben een mooie jongen, ik ben populair, ik ben een geboren leider en ik ben sociaal bewogen,” herhaalde hij met variaties meerdere malen. De menigte in Geyersvlijt reageerde enthousiast op zijn woorden, wat een duidelijk contrast vormde met een week geleden in Nickerie. Daar werden ook partijafdelingen geïnstalleerd, maar de aanwezige Nickerianen toonden zich niet zo wild enthousiast toen hij het imago van zichzelf aan hen presenteerde.

Brunswijk is van mening dat de wijziging van het kiesstelsel een poging was om ABOP te verzwakken, maar volgens hem zal dit juist het tegenovergestelde effect hebben. Voorheen moest hij vertrouwen op de kiezers in Marowijne, maar met zijn officiële verhuizing naar Paramaribo, waar een grotere bevolking woont, hoopt hij op meer kiezers. De wijziging van het kiesstelsel stelt hem nu in staat om landelijk verkiesbaar te zijn, wat hij als een strategisch voordeel ziet. “Ze hebben een fout gemaakt”, zegt hij over de partijen die hebben gelobbyd voor de wijziging van het kiesstelsel.

Rangnick gokt niet op derde plaats en wil van Nederland winnen

Rangnick

VOETBAL – Oostenrijk speelt vandaag in de laatste groepswedstrijd tegen Nederland om te winnen. Het elftal van bondscoach Ralf Rangnick eindigt bij een gelijkspel met 4 punten als derde en is dan normaal gesproken ook zeker van een plek in de achtste finales, omdat Oostenrijk dan in principe bij de vier beste nummers 3 van de zes groepen zit.
“Het liefst eindig ik als eerste, maar dan moeten wij van Nederland winnen en Frankrijk niet van Polen. Het is niet erg waarschijnlijk dat beide dingen gebeuren”, zei Rangnick op een persconferentie in Berlijn. “Daarom gaan we voor de tweede plaats. Ik heb gekeken naar de scenario’s als we als derde eindigen, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Het was mij te ingewikkeld. Het belangrijkste doel is om de laatste zestien te halen.”
Rangnick sprak vol bewondering over de voetballende kwaliteiten van Nederland, net als speler Alexander Prass, die dat juist ook als voordeel voor Oostenrijk ziet. “Ik denk dat een ploeg die graag de bal heeft misschien nog wel beter bij ons past, omdat we snel kunnen omschakelen als we de bal veroveren”, aldus de verdediger, die ook was aanschoven bij de persconferentie.
Johan Cruijff was vroeger een held voor Rangnick, vertelde hij. “Ik bewonderde zijn spel enorm. Bij mijn jeugdclub hadden we alleen de rugnummers 1 tot en met 11, ik heb toen aan mijn coach nummer 14 gevraagd. Cruijff had net als Franz Beckenbauer als speler en coach een grote invloed op de ontwikkeling van het voetbal. Het voelt alsof Nederland sinds de tijd van Cruijff op dezelfde manier heeft gespeeld, met veel diepte in het spel. Het wordt dinsdag cruciaal wie de tweede bal wint.” Oostenrijk bereikte op een EK nog nooit de kwartfinales. In 2021 strandde het land in de achtste finales tegen de latere kampioen Italië. (De Telegraaf)…[+]

Woede bij Schotland na uitschakeling

Woede-bij-Schotland-na-uitschakeling

VOETBAL – Schotland houdt om meerdere redenen een zure nasmaak over aan de uitschakeling in de groepsfase van het EK. Niet alleen omdat het wéér misging op een Europees eindtoernooi, ook omdat hen in het laatste groepsduel met Hongarije een penalty werd onthouden.

Tenminste, dat is de heersende opinie in Schotland na de 1-0 nederlaag tegen Hongarije. Voordat Kevin Csoboth dat land ver in de extra tijd naar de overwinning schoot, had de bal volgens bondscoach Steve Clarke op de stip gemoeten bij een overtreding van de Hongaarse verdediger Willi Orban op invaller Stuart Armstrong. De Argentijnse scheidsrechter Facundo Tello liet het spel echter doorgaan en de VAR greep niet in.

‘Dit was voor de volle honderd procent een penalty’, zei Clarke zondagavond na afloop op zijn persconferentie. ‘Iemand moet me uitleggen waarom dat geen strafschop was. In deze wedstrijd was de eerste goal waarschijnlijk de beslissende. Als wij een penalty hadden gehad, had de avond heel anders kunnen lopen’, aldus de boze bondscoach van Schotland, dat bij een zege kans had gemaakt op de achtste finale.

Clarke vond het vreemd dat de VAR niet ingreep en had ook zijn vraagtekens bij het feit dat een Argentijn in het kader van een uitwisselingsproject floot op het EK. ‘Dit is een Europees toernooi, het was misschien beter geweest om ook een Europese scheidsrechter te hebben. De VAR (de Spanjaard Alejandro Hernández, red.) was wel Europees, maar wat heeft die voor nut als hij bij zo’n moment niet ingrijpt? Het was een penalty.’

Clarke kreeg bij Sky Sports steun van oud-international Kris Boyd, die het ook niet kon geloven dat Tello geen penalty gaf aan Armstrong. Los daarvan kon Clarke er niet omheen dat Schotland zelf te weinig heeft laten zien om eindelijk weer eens te winnen op een groot toernooi en zo voor het eerst in de historie de groepsfase te overleven. ‘Het is duidelijk dat we te weinig hebben gecreëerd. Maar zijn we daarom uitgeschakeld?’

De BBC stelde vast dat Schotland in de historie simpelweg altijd tekort is geschoten op EK’s (1992, 1996, 2020 en 2024) en WK’s (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1998). ‘In de eeuwige jacht van Schotland op een plek in de knock-outfase van een groot toernooi, is de uitkomst altijd hetzelfde. Het enige dat verandert, is het jaar en de stad waarin de horrorshow zich ontvouwt.’ En dus strandde ook poging twaalf.                                                                                         (VI)

Foto: Het moment waarop Stuart Armstrong (l) naar de grond gaat in het duel met Willi Orban. (Foto: ESPN) …[+]

Italië schiet scorende Modric naar huis

08-Italië-schiet-scorende-Modric-naar-huis

VOETBAL – Italië heeft zichzelf op het nippertje weten te plaatsen voor de knock-outfase van het EK. Een ware heldenrol leek in eerste instantie weggelegd voor routinier Luka Modric. Hij miste eerst een strafschop, maar maakte daarna de openingsgoal van de wedstrijd. In de laatste minuut maakte Mattia Zaccagni echter gelijk: 1-1.
Voor Italië en Kroatië stond er veel op het spel tijdens hun duel in Leipzig. Kroatië moest winnen van de Italianen om de knock-outfase te bereiken. Italië had genoeg aan een gelijkspel. De eerste helft verliep gelijkopgaand. Kroatië wist dat het meer risico moest nemen, aangezien de regerend Europees kampioen genoeg had aan een gelijkspel. De grootste kans van de eerste helft was echter voor Italië. Centrumverdediger Alessandro Bastoni kopte op doel, maar de uitblinkende Dominik Livakovic redde fraai voor Kroatië.
Pas na 54 minuten werd de wedstrijd echt levendig, toen Kroatië een strafschop kreeg na hands van invaller Davide Frattesi. Modric zag zijn penalty gestopt worden door Gianluigi Donnarumma, maar kort daarna scoorde hij alsnog. Met een lange bal bracht de ervaren speler Kroatië op voorsprong. Hierdoor is Modric nu de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK-eindronde.
Na Modric’s goal lag de druk weer bij de Italianen en dat was merkbaar. Met kans op kans zette Luciano Spalletti’s ploeg de Kroaten onder druk, maar het doelpunt bleef uit. Na een slopende wedstrijd kwam Italië in de 98e minuut alsnog langszij. Invaller Zaccagni scoorde op prachtige wijze de 1-1, waardoor Italië zich plaatste voor de achtste finale tegen Zwitserland. Voor Kroatië is het EK voorbij en ook de nationale held Modric moet naar huis. (VP)…[+]

Luka Modric (links) in duel met Riccardo Calafiori van Italië om de bal. (Foto: ESPN)

Gunmen kill police, priest and civilians in attacks on places of worship

Gunmen-kill-police,-priest-and-civilians-in-attacks-on-places-of-worship-in-Russia’s-Dagestan

RUSSIA – Gunmen opened fire on places of worship in two cities of Russia’s southernmost Dagestan province, killing at least 15 police officers and four civilians, including an Orthodox priest, in what appeared to be a coordinated attack. Sergey Melikov, head of the Dagestan Republic, said at least six “militants” were also killed following the attacks on churches, synagogues and police posts in the cities of Derbent and the regional capital Makhachkala, which are about 120 kilometers 75 miles apart.

The attacks took place in the republic of Dagestan in the North Caucasus, a predominantly Muslim region on the Caspian Sea that has a history of separatist and militant violence. The turbulence in the region has been further fanned by Russia’s war in Ukraine, where ethnic minorities have been disproportionately mobilized to fight.

Video and photos showed large flames and plumes of smoke billowing heavily out of a synagogue in Derbent, while footage filmed from the window of a building in Makhachkala shows black-clad unidentified people shooting at a police car in a street. No group has yet claimed responsibility for the attacks, which come three months after ISIS affiliate ISIS-K said it carried out an assault at the Crocus City Hall in Moscow that claimed more than 140 lives in one of Russia’s deadliest terrorist atrocities in years. Russian law enforcement agencies told state-run news agency TASS on Sunday that the gunmen in Dagestan were “adherents of an international terrorist organization.” Russia’s National Antiterrorist Committee NAC said Monday that “armed militants attacked two Orthodox churches, two synagogues and police officers” in the two cities. It added that the counter-terrorism operation in Makhachkala and Derbent had ended, TASS reported.

 (CNN) …[+]

Southgate voert wijziging door voor laatste duel

Southgate-voert-wijziging

VOETBAL – Gareth Southgate gaat voor de laatste groepswedstrijd van Engeland een wijziging doorvoeren in zijn basiself. De bondscoach gaat volgens Engelse media Conor Gallagher in de ploeg brengen.
De Engelsen spelen woensdag de laatste groepswedstrijd tegen de Slovenen, en daar lijkt Gallagher dus zijn opwachting in de basis te gaan maken. De middenvelder van Chelsea was in de eerste twee duels al invaller. De basisplek van Gallagher lijkt ten koste te gaan van Trent Alexander-Arnold. Hij kon de eerste wedstrijden niet overtuigen op zijn nieuwe plek en Southgate lijkt het vertrouwen even kwijt te zijn.
Engeland is niet extreem overtuigend begonnen aan het EK. The Three Lions zijn topfavoriet voor de eindzege, maar het land kende twee matige eerste wedstrijden. Tegen Servië won Engeland met 1-0, maar overtuigde het absoluut niet en tegen Denemarken werd zelfs met 1-1 gelijk gespeeld. De Engelsen gaan nog altijd aan kop in groep C, maar de ploeg van Southgate kan die plek nog verliezen aan zowel Denemarken als Slovenië. (VI)…[+]

Defensief probleem dreigt voor Duitsland in achtste finale

Defensief-probleem-dreigt-voor-Duitsland-in-achtste-finale

VOETBAL – De vreugde over de late gelijkmaker van Niclas Füllkrug tegen Zwitserland (1-1) was groot bij de Duitse fans, maar bondscoach Julian Nagelsmann is niet zonder zorgen. Mogelijk ontbreekt het centrale duo van Duitsland in de achtste finale van het EK.

Jonathan Tah is er sowieso niet bij als Duitsland het komende zaterdag opneemt tegen de nummer twee van Groep C, omdat de verdediger van Bayer Leverkusen zijn tweede gele kaart kreeg in het derde groepsduel met Zwitserland en dus geschorst is. En Antonio Rüdiger liep zondagavond een hamstringblessure op, waardoor zijn meespelen onzeker is.

Rüdiger speelde de wedstrijd wel uit, maar na afloop uitte Nagelsmann zijn zorgen. ‘Ik hoop dat het niets ergs is’, zei de bondscoach tegen Magenta TV. ‘We moeten afwachten wat uit het onderzoek komt, het kan ook problematisch zijn.’ In dat geval zal Nagelsmann behalve Nico Schlotterbeck ook Robin Koch of Waldemar Anton moeten opstellen.

Bij Bild wordt meteen het ontbreken van Mats Hummels aangehaald, nu Duitsland mogelijk zijn vaste centrale duo mist in de achtste finale. De 35-jarige verdediger van Borussia Dortmund werd gepasseerd voor het EK, maar zou met zijn ervaring nu toch goed van pas zijn gekomen. Anton en Koch speelden samen pas elf interlands.

Nagelsmann noemde het duel met Zwitserland direct een goede test voor de knock-outfase en vond dat zijn ploeg zich goed weerde. ‘We verdienden het om terug te komen, we waren in alle statistieken de betere ploeg. Er zit een speciale spirit in het team. Wel ontbrak het aan diepte in ons spel, dan hadden we sneller de leiding genomen.’

Duitsland leek dat ook te doen via een schot van Robert Andrich, maar scheidsrechter Daniele Orsato keurde die goal af wegens een overtreding van Jamal Musiala. ‘Ik denk dat hij dat had moeten laten gaan’, zei Nagelsmann tegen ARD. ‘Het contact kwam pas nadat de bal weg was. Ik denk dat hij niet had moeten fluiten. Ik miste een duidelijke lijn.’ (VI)

Foto: Jonathan Tah (r) kreeg de gele kaart in de ontmoeting tegen Zwitserland en mist hierdoor de volgende wedstrijd van Duitsland. (Foto: ESPN) …[+]

Netanyahu Israeli forces will move to Lebanon border as Rafah winds down

Netanyahu-Israeli-forces-will-move-to-Lebanon-border-as-Rafah-winds-down

ISRAEL – Israel’s prime minister has said the “intense phase” of fighting Hamas in Gaza is nearly over, allowing forces to move to the northern border with Lebanon to confront its ally Hezbollah.

In his first Israeli media interview since the start of the war in October, Benjamin Netanyahu said he expected the ground operation in the southern Gaza city of Rafah to be completed soon. Hezbollah has been launching missiles, rockets and drones into northern Israel in support of Hamas since the day after the 7 October attacks in southern Israel, when gunmen from Gaza killed about 1,200 people and took 251 others as hostages. More than 37,590 people have been killed in Gaza during the military campaign that Israel launched in response, according to the Palestinian territory’s Hamas-run health ministry. Netanyahu suggested in his interview with Israeli Channel 14 TV on Sunday that the seven-week Israeli operation in Rafah – which has displaced more than a million Palestinians – would be the last major offensive of the war.

Netanyahu also said he was ready for a “partial deal” that would secure the release of the remaining 116 hostages still in captivity, but that he was committed to completing “the goal of destroying Hama Hamas, which is demanding a permanent ceasefire and full Israeli withdrawal as part of any deal, said the comment showed the prime minister’s “clear rejection” of the proposal outlined last month by US President Joe Biden and backed by the UN Security Council. (BBC) …[+]

Ed Sheeran verraste fans op Pinkpop zanger zong mee met Limp Bizkit én met Hozier

Ed Sheeran verraste fans op Pinkpop zanger zong mee met Limp Bizkit én met Hozier

AMSTERDAM – Fans van Ed Sheeran (33) die aanwezig waren op Pinkpop hebben waar voor hun geld gekregen. De Britse zanger, die het Nederlandse festival sowieso al mocht afsluiten, verscheen aan het begin van de avond ook al op het podium bij Limp Bizkit. Kort nadien besliste hij ook om Hozier eventjes te vergezellen op het hoofdpodium, en dat tot groot jolijt van zijn vele fans.

Ed Sheeran stond afgelopen zondag dus maar liefst drie keer op het podium van Pinkpop. Samen met Limp Bizkit waagde de zanger zich aan het nummer ‘Behind blue eyes’, een cover van The Who. Aan het begin van hun show speelde de Amerikaanse band ook al een stukje van ‘Shape of You’, één van Ed Sheerans bekendste hits. Amper een uur later had Sheeran dan weer zijn weg gevonden naar het hoofdpodium voor het optreden van Hozier. De Britse zanger speelde onder meer gitaar ‘Work’. Verder zong hij ook een stukje mee met het nummer. Later op de avond stond de wereldster ook nog zelf op het hoofdpodium om het festival af te sluiten.   (NU/Foto:HLN) …[+]

Sieraden, wapens en geld uit woning gestolen

PARAMARIBO – Uit een woning aan de Vijfde Rijweg zijn twee jachtgeweren, waarvan een van het merk Stevens en het andere van het merk Browning, een hoeveelheid sieraden, USD 1700 en 500 euro gestolen. Onbekenden drongen het pand binnen en stalen goederen.

Bij de politie kwam de melding van een inbraak in een woning. Het gaat om een laagbouwwoning, die geheel van steen is opgetrokken. De inbrekers forceerden de voordeur om de woning binnen te dringen. De buit was in een wapenkast verborgen die in de slaapkamer van de benadeelde was geplaatst. De wapenkast was middels een slot afgesloten. De inbrekers forceerden vervolgens het slot en maakten sieraden, geld en de jachtgeweren buit. Zij namen ook de camerabox weg. Ten tijde van de inbraak was niemand thuis. Het is niet bekend hoe de inbrekers de plaats hebben aangedaan en verlaten. Zij worden nog opgespoord. De politie ging na de melding naar de plaats voor onderzoek. WJ…[+]