Nieuws volgens datum: 26 Jun, 2024

België treft Frankrijk in achtste finale

België-treft-Frankrijk-in-achtste-finale

VOETBAL – België heeft gisteren Groep E op het EK teleurstellend afgesloten. Door het gelijkspel tegen Oekraïne (0-0) is Frankrijk de volgende tegenstander.

De laatste groepswedstrijd was kenmerkend voor de poule van België: het was niet verheffend, zat dicht bij elkaar en bleef tot het einde spannend. En opnieuw scoorde Romelu Lukaku niet, nadat in de vorige twee wedstrijden drie van zijn goals werden afgekeurd. Al in de zevende minuut kreeg de spits zijn kans op een geldig doelpunt, toen hij rechtmatig werd weggestoken door Kevin De Bruyne. Maar Lukaku raakte de bal te dunnetjes om de Oekraïnse doelman Anatolii Trubin te verschalken.

Aan de andere kant was de eerste grote mogelijkheid voor Roman Yaremchuk: de aanvaller die tegen Slowakije nog op Bergkampiaanse wijze scoorde, legde de bal (te scherp) breed – weg kans. Alles bleef mogelijk in Groep E: in minuut 83 haalde Koen Casteels een indraaiende corner van Roman Malinovsky van de lijn en in extra tijd miste Heorhii Sudakov nog van dichtbij. Ook invaller Johan Bakayoko kon een doelpuntloos gelijkspel in de eerste ontmoeting ooit tussen Oekraïne en België niet voorkomen.

Doordat ook Slowakije en Roemenië in evenwicht (1-1) bleven, gaat alleen Oekraïne niet door. Roemenië eindigt op de eerste plaats op basis van meer doelpunten gemaakt dan België. Slowakije eindigt ook met vier punten op de derde plaats. België zal hierdoor in de achtste finale spelen tegen Frankrijk. Deze wedstrijd wordt maandag gespeeld. (VI)

Foto: Kevin De Bruyne (m) van België probeert langs een speler van Oekraïne te gaan. (Foto: ESPN)…[+]

 

 

Dode en gewonden bij ongeluk met kabelbaan in Medellín

5 Dode en gewonden bij ongeluk met kabelbaan in Medellín

MEDELLÍN – Een cabine van een kabelbaan in de bergachtige Colombiaanse stad Medellín is neergestort, waarbij zeker een dode is gevallen en circa tien mensen gewond zijn geraakt. Tientallen mensen in andere cabines, die zijn gestrand, wachten op reddingswerkers.

Het ging volgens plaatselijke media mis met een cabine van de lijn K van de ’Metrocable’. De lijn is de oudste van de zes die sinds 2004 in de stad zijn verrezen. De kabelbanen zijn bedoeld om het uitgebreide stedelijke openbaar vervoer aan te vullen met snelle en directe verbindingen met veelal arme wijken op heuvels of bergen in de omgeving. De kabelbanen van de metropool Medellín zijn ook geliefd bij toeristen. (De Telegraaf)…[+]

Bokser Usyk verliest een van zijn wereldtitels

osyuk-web

BOKSEN – Topbokser Oleksandr Usyk bezit niet langer alle wereldtitels in het zwaargewicht. De 37-jarige Oekraïner doet afstand van zijn IBF-kampioensgordel, omdat hij geen kans ziet om tegen de Engelse uitdager Daniel Dubois te boksen.

Usyk, die wel wereldkampioen van de federaties WBA, WBO en IBO blijft, maakte zijn besluit bekend op sociale media. Hij verwacht dat de eerstvolgende strijd om de IBF-titel een Britse clash op Wembley tussen Dubois en Anthony Joshua wordt. “Anthony en Daniel, luister, ik weet dat de IBF-gordel belangrijk is voor jullie. Het is mijn cadeau aan jullie op 21 september”, zegt Usyk, die daarmee verwijst naar de datum waarop Joshua en Dubois waarschijnlijk tegenover elkaar staan.

Usyk versloeg vorige maand Tyson Fury in Saoedi-Arabië. Daarmee kroonde hij zich tot de eerste bokser in bijna 25 jaar met alle wereldtitels in het zwaargewicht. Omdat hij is gecontracteerd voor een rematch tegen Fury, ziet hij geen mogelijkheden om zijn IBF-titel te verdedigen. ‘Het gevecht van de eeuw’ tussen topzwaargewichten Usyk en Fury werd op jurybeslissing gewonnen door de Oekraïner, die vooral in de slotfase van de confrontatie in Riyad enkele rake klappen uitdeelde.

Eind mei werd bekend dat er een rematch tussen Usyk en Fury komt. De twee treffen elkaar op 21 december. Dat zal weer gebeuren in het Saoedische Riyad. (Nusport)…[+]

US journalist in court as spy trial starts in Russia

3 US journalist in court as spy trial starts in Russia

MOSCOW – For nearly fifteen months, Evan Gershkovich has been locked away in a Moscow jail. Today the Wall Street Journal WSJ reporter went on trial a thousand miles from the Russian capital in Yekaterinburg: the city where he was arrested on espionage charges while on a reporting trip for the Wall Street Journal.

After a few minutes we were asked to leave the room. From this point on this trial will be held behind closed doors. Prosecutors claim that the American journalist had been collecting classified information about a Russian tank manufacturer near Yekaterinburg on behalf of America’s Central Intelligence Agency.Mr Gershkovich, his employer and the US government vehemently reject the charge. If convicted the maximum possible sentence is twenty years in prison.

“This is a bogus process. It’s outrageous and outlandish,” believes Deborah Ball, deputy world coverage chief for Europe, Middle East and Africa at the Wall Street Journal. will not enjoy any of the due process that we would expect in any Western court. It will be closed door. It will be secret.Russia’s acquittal rate is less than one percent. We don’t expect any chance of him being acquitted.”

On the streets of Yekaterinburg, there is little hint of the drama that unfolded here on 29 March 2023. Russians stroll past the steakhouse where Evan Gershkovich was detained by Russian security agents. Across town people sit outside playing chess, as trams rumble by.The WSJ has accused Moscow of “stockpiling Americans” in Russian jails to be traded for Russians imprisoned abroad.

The list of US citizens currently in prison in Russia includes former marine Paul Whelan. In 2020 he was convicted of espionage and sentenced to 16 years in a penal colony.Mr Whelan vehemently denies having committed any crime. As in the case of Evan Gershkovich, US officials have officially designated him “wrongfully detained Last year, Alsu Kurmasheva – a journalist with Prague-based Radio Free Europe/Radio Liberty RFE/RL – was arrested in Russia. Ms Kurmasheva holds American and Russian passports. On a trip home to visit her ailing mother, she was detained. She was charged with spreading “false information” about the Russian armed forces over a book she had helped to edit which contains criticism of Russia’s invasion of Ukraine.     (BBC)…[+]

Biden geeft voor homoseksualiteit veroordeelde militairen gratie

4 Biden geeft voor homoseksualiteit veroordeelde militairen gratie Historische fout

WASHINGTON – De Amerikaanse president Joe Biden heeft aangekondigd gratie te verlenen aan militairen die waren veroordeeld voor hun homoseksualiteit. Biden wil hiermee een “historische fout” rechtzetten.

Ondanks hun moed en grote offers, zijn duizenden LHBTI-militairen uit het leger gezet om hun seksuele geaardheid of hun genderidentiteit”, aldus Biden. “Sommige van deze patriottische Amerikanen moesten voor de krijgsraad verschijnen en moesten de last van dit grote onrecht decennialang dragen.”

Homoseksuele handelingen waren van 1951 tot 2013 verboden binnen de Amerikaanse krijgsmacht. Tot 1994 was homoseksualiteit in zijn geheel verboden, tot in dat jaar het don’t ask, don’t tell-beleid van kracht werd. Homoseksuelen mochten bij het leger, zolang er maar niet over gepraat werd.

Volgens een Amerikaanse functionaris komen nu waarschijnlijk duizenden mensen in aanmerking voor de gratie van president Biden. Dat is niet alleen een symbolische beslissing, maar heeft ook gevolgen voor hun officiële militaire documenten. Sommigen zouden door de aanpassing bijvoorbeeld toch aanspraak kunnen maken op toeslagen die ze door de veroordeling niet hebben gekregen. (De Telegraaf)…[+]

Benimadho en Hardwarsing winnen districtenrally 2024

(21.00-uur)-Benimadho-web

AUTOSPORT – Ryan Benimadho en Vishay Hardwarsing hebben de Bison-DYKA districtenrally 2024 op hun naam geschreven, welke door de Surinaamse Autorally Klub werd georganiseerd. Dinsdag eindigde het winnende duo in de hoofdklasse met 163 strafpunten. De rally vond zondag plaats.

Benimadho en Hardwarsing hebben een goede rally gereden. Het duo had 150 orc-strafpunten en dertien tijdstrafpunten. Geen ander team behaalde minder dan 200 orc-strafpunten. Sumeet Banwarie en Jurian Amatsahip eindigden op de tweede plaats met 268 strafpunten, gevolgd door Dave Boetius en Robert Hahn op de derde plaats met 274 strafpunten. Rijdersduo’s Praveen Ramsamoedj/Ashley Fung Loy (283 strafpunten) en Helmut Haukes/Elviera Jessurun (305 strafpunten) maakten de top vijf compleet.

In de A-klasse eindigden Kavish Mohadin en Rajeev Goerdin op de eerste plaats met 435 strafpunten gevolgd door Regillio Charles en Marvin Dipoikromo op de tweede plaats met 500 strafpunten. De derde plaats was voor Theo Haukes en Don de Gama, die eindigden met 584 strafpunten. In de B-klasse behaalden Vidur Soekhlal en Adarsh Kalka de eerste plaats met 651 strafpunten, terwijl Sheetal Janki en Marciano Banarsi tweede werden. Dinesh Atwari en Kavish Rambali eindigden als derde. In de T-klasse eindigden Prawish Girdhari en Sunayna Sewgobind op de eerste plaats.

Foto: Ryan Benimadho (l) en Vishay Hardwarsing (r) hebben de Bison-DYKA districtenrally 2024 gewonnen…[+] 

Weghorst maakt twee doelpunten in gewonnen oefenduel Oranje

Weghorst-maakt-twee-doelpunten-in-gewonnen-oefenduel-Oranje

VOETBAL – Het Nederlands elftal heeft woensdag een overwinning geboekt op TSV Havelse. De reservespelers speelden een verkorte oefenwedstrijd tegen de Duitse amateurclub om de spelers fit en scherp te houden. Oranje won met 6-1 en Wout Weghorst maakte er twee.

In navolging van Frankrijk besloot ook Nederland een oefenduel te plannen voor de reservespelers. Woensdag om 12.00 uur Nederlandse tijd ging de wedstrijd van start en die duurde tweemaal 35 minuten. Daarin kwam Nederland zes keer tot scoren. Het duel was niet te zien voor de aanwezige pers. De gordijnen in het ministadion waar Oranje de trainingen afwerkt, waren gesloten.

Weghorst, tegen Oostenrijk nog invaller, was goed voor twee doelpunten. Ook verdediger Micky van de Ven maakte er twee. Jeremie Frimpong en Brian Brobbey pikten ook een doelpuntje mee bij de ploeg die zelf één treffer incasseerde. Joshua Zirkzee maakte ook nog minuten. De basisspelers van dinsdag bleven achter in het hotel, waar ze hun familie mochten ontvangen.

Het Nederlands elftal verloor dinsdag op het EK met 2-3 van Oostenrijk. Als een van de beste nummers drie plaatste het zich daarmee toch voor de achtste finale van het toernooi. (VI) …[+]

Kamervoorzitter Bosma tóch niet naar slavernijherdenking

3 Kamervoorzitter Bosma tóch niet naar slavernijherdenking Organisator Ninsee trekt uitnodiging in

DEN HAAG – Kamervoorzitter Martin Bosma gaat toch niet naar de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Organisator Ninsee heeft de uitnodiging van de voorzitter van de Tweede Kamer ingetrokken.

Volgens een woordvoerder van Bosma is dat ’gezamenlijk overeengekomen’. “De herdenking moet niet over mij gaan, maar over het slavernijverleden”, laat Bosma via de zegsvrouw weten. Ninsee, dat eerder Bosma gewoon uitnodigde, eiste onlangs dat hij eerst moest ’reflecteren’ op zijn uitspraken over de slavernij in zijn tijd als PVV-Kamerlid. Daar wilde Bosma niks van weten; vorige week zei hij in de Tweede Kamer ook nog ’gewoon’ van plan te zijn om te gaan.

De afgelopen dagen lieten meerdere stadsdeelbesturen van Amsterdam, waar de herdenking maandag is, ook weten dat ze Bosma er niet bij willen hebben. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema was het daar niet mee eens, zij stelde het van belang te vinden dat ’het hoogste orgaan van het land, de Tweede Kamer, vertegenwoordigd is. Dat moet je niet politiek maken. Ninsee ging na de ontstane ophef woensdagochtend in gesprek met de Kamervoorzitter. De uitkomst daarvan is nu dat Ninsee de uitnodiging intrekt en Bosma niet aanwezig zal zijn. (De Telegraaf)…[+]

Former Honduran president sentenced to 45 years in prison on drug trafficking charges

2 Former Honduran president sentenced to 45 years in prison on drug trafficking charges

HONDURAS –  Former Honduran President Juan Orlando Hernandez has been sentenced to 45 years in prison and given an $8 million fine by a US judge for drug trafficking offenses.

He has previously denied the charges against him and at his sentencing on Wednesday insisted that he is innocent and was “wrongly and unjustly accused.”  In March, a jury in New York found Hernandez guilty on three drug trafficking charges after a two-week trial in Manhattan federal court. He denied the charges. He was extradited from Honduras after the US Department of Justice filed three drug-trafficking and firearms related charges against him in 2022.

Prosecutors had accused Hernández, 55, of conspiring with drug cartels during his tenure as they moved more than 400 tons of cocaine through Honduras toward the United States. In exchange, prosecutors said, Hernández received millions of dollars in bribes that he used to fuel his rise in Honduran politics.

Hernández was president of Honduras from 2014 until 2022. During his years in office, he “protected and enriched the drug traffickers in his inner circle,” the Justice Department said, citing his use of executive power to support extraditions to the US of certain drug traffickers “who threatened his grip on power” while “promising drug traffickers who paid him and followed his instructions that they would remain in Honduras.”

Prosecutors also said that members of the conspiracy in which Hernández participated relied on the Honduran National Police to protect cocaine shipments as they moved through the country. In a statement, US Attorney General Merrick Garland said Hernández “abused his position as president of Honduras to operate the country as a narco-state where violent drug traffickers were allowed to operate with virtual impunity, and the people of Honduras and the United States were forced to suffer the consequences.” (CNN)…[+]

Suriname niet opgewassen tegen Puerto Rico

(17

VOLLEYBAL – De jonge volleybalselectie van Suriname heeft geen vuist kunnen maken tegen Puerto Rico tijdens de Women’s U-21 Continental kampioenschappen in Toronto, Canada. Suriname verloor in drie sets.

De gemiddelde leeftijd van de Surinaamse volleybalsters is ongeveer zestien jaar. Suriname probeert tijdens dit toernooi meer ervaring te laten opdoen bij jeugdige meisjes. Het is de bedoeling dat deze meisjes ook internationale wedstrijdervaring krijgen. Suriname verloor de eerste set met 10-25, de tweede set met 4-25 en de derde set met 11-25. Puerto Rico won de wedstrijd in 46 minuten en was op alle fronten beter dan Suriname. Chareika Carrión van Puerto Rico werd topscorer met 22 punten.

Miquel Misidjang, hoofdcoach van Suriname, geeft aan dat de doelen van Suriname niet hoog zijn. “Wij zijn nu in de ontwikkelingsfase. Wij gebruiken deze mogelijkheid om de meisjes ervaring op te laten doen.” Hij blijft realistisch wat betreft de doelstellingen. “We zijn al enkele weken in training. Voor onze komst naar Toronto hebben we een trainingskamp afgewerkt op Trinidad en Tobago.”

Naast Puerto Rico zit Suriname in een groep met de Verenigde Staten van Amerika en de Dominicaanse Republiek. De groepswinnaar plaatst zich rechtsreeks voor de halve finale, terwijl de nummers twee en drie zich kwalificeren voor de kwartfinale. De nummer vier van beide groepen speelt tegen de verliezers van de kwartfinales voor de plaatsen vijf tot en met acht in de ranking.

Foto: De selectie van Suriname die deel neemt aan de Women’s U-21-Continental kampioenschappen. (Foto: Norceca)…[+]

 

Internationale media zien in Oostenrijk outsider voor EK-zege

Internationale-media-zien-in-Oostenrijk-outsider-voor-EK

VOETBAL – Oostenrijk verraste dinsdagavond niet alleen het Nederlands elftal, maar ook de internationale media. De ploeg van Ralf Rangnick maakte een uitstekende indruk en wordt nu zelfs gebombardeerd tot outsider voor de EK-winst.

De BBC sprak van “een enorm indrukwekkende prestatie”. “Het was een volledig verdiende overwinning, want ze speelden de hele wedstrijd met pit, verlangen en een grote vastberadenheid. Oostenrijk is de ploeg die we in de gaten moeten houden. Velen zien de ploeg van Rangnick als een verrassing, maar gezien hun vorm dit EK hadden we ze altijd al serieus moeten nemen.”

“Balans, kwaliteit en verrassing”, zo omschreef La Gazzetta dello Sport de Oostenrijkse ploeg. “Zowel tactisch als technisch was het sterk. Op een gegeven moment juichten de fans bij elke pass van hun spelers, terwijl de Nederlanders tevergeefs achter de bal aan bleven rennen.”

“Oostenrijk heeft Nederland gedomineerd”, concludeerde L’Équipe. “Ze waren echt uitzonderlijk. Onverstoorbaar zorgden ze voor een spectaculaire comeback. Met dwingend spel veroorzaakte Oostenrijk grote problemen bij de tegenstander. Ze waren superieur op het middenveld en hadden lange reeksen balbezit, gevierd door de ‘Olé’s’ van de fans.”

“Oostenrijk heeft Groep D op zijn kop gezet”, schreef The Guardian. “Ze bleven maar gaan. Rangnick en Sabitzer verrichten wonderen, wat ze bij Manchester United niet lukte. Met ironie zou de ploeg als een onofficiële uitbreiding van het Red Bull-project gezien kunnen worden. Ze ogen fris en dat komt doordat Rangnick zoveel waarde hecht aan het daverende tempo en flink heeft gerouleerd.” …[+]

Drugsverkoper vraagt kans aan rechter

hamer-rechtbank

PARAMARIBO – Jurgen M., die drugs heeft verkocht, vroeg een kans aan de rechter. Hij benadrukte zijn sociale omstandigheden. De man vreest een ontruiming uit zijn woning, omdat de civiele rechter vonnis heeft gewezen.

Jurgen M. is sinds 24 april aangehouden. Hij heeft marihuana en hasj verkocht, maar ontkende deze handel. Volgens hem gebruikt hij het verboden spul zelf. Voor het feit dat er een fijnweger bij hem werd gevonden, had hij een verklaring gereed. Hij beweerde dat hij goud koopt van vrienden die in het achterland werken, en dat hij het goud weegt met de fijnweger. Uit een buurtonderzoek blijkt dat de verdachte drugs op zijn adres verkoopt. De politie deed een inval op het adres nadat er informatie was binnengekomen. Uit onderzoek blijkt dat de man in 2011 is veroordeeld voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twaalf maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest, met een proeftijd van drie jaar. De rechter heeft de strafeis van het OM overgenomen. WJ…[+]

 

Pogacar schept hoge verwachtingen voor Tour

Pogacar-schept-hoge-verwachtingen-voor-Tour

WIELRENNEN – De volgers van de Tour de France krijgen de komende weken de beste versie van Tadej Pogacar te zien. Dat heeft de 25-jarige topfavoriet van UAE Team Emirates woensdag beloofd.

“Ik heb de benen getest en ik denk dat ik me nooit beter heb gevoeld op de fiets”, zegt tweevoudig Tour-winnaar Pogacar in een vooruitblik op de site van zijn ploeg. Hij nam een maand geleden na het winnen van de Giro eventjes gas terug in zijn woonplaats Monaco. “Maar na een week waarin ik hooguit naar een koffietentje fietste en terug, wilde ik al weer serieus trainen. Al weet ik dat het belangrijk is rust te pakken, zowel mentaal als fysiek. Toen ik weer begon was ik fris.”

Marco Pantani was in 1998 de laatste die de Giro én de Tour in één jaar won. “De Giro winnen was al heel bijzonder”, zegt Pogacar. “Zeker de manier waarop, met zo’n sterk optreden van de ploeg ook. Ik vond het fijn om het met mijn ploeggenoten te vieren. We waren heel lang samen, ook vooraf op trainingskamp. Ze betekenen veel voor me.” Vorig jaar kende Pogacar een gemankeerde Tour-voorbereiding door een val in Luik-Bastenaken-Luik. “Het was heel anders dan nu. Ik miste het vertrouwen en voelde ook dat er een moment zou komen in de Tour dat ik zou instorten.”

Dat gebeurde na de zestiende rit, de individuele tijdrit waarin concurrent Jonas Vingegaard duidelijk de sterkste was. Een dag later verloor Pogacar in een bergrit meer dan zeven minuten op de Deen van Jumbo-Visma (nu Visma-Lease a Bike), die de Tour voor het tweede jaar op rij won. Vingegaard is net hersteld van een zware val in de Ronde van Baskenland. “Ik denk dat we gewoon een sterke Jonas gaan zien”, zegt Pogacar, die in het Critérium du Dauphiné ook twee andere concurrenten – Remco Evenepoel en Primoz Roglic – goed zag rijden. “Ze zullen hier allemaal in topvorm aan de start staan.” De 111e editie van de Tour de France begint zaterdag in Florence. De renners vertrekken daar voor een heuvelachtige rit, die eindigt in Rimini. (Nusport)

Foto: Tadej Pogacar wil de Tour de France winnen. (Foto: ESPN) …[+]