Monthly Archives: July 2024

Bestuurder slaat uit woede met houwer op auto

2 Bestuurder kapt uit woede met houwer op auto

PARAMARIBO – Een autobestuurder heeft uit boosheid de auto van een ander vernield. Hij sloeg met een houwer op de wagen en reed deze ook opzettelijk aan. De aanleiding was een woordenwisseling tussen de verdachte en de benadeelde.

De aangever stond voor een winkel die al gesloten was. De verdachte ging naar de plaats in zijn auto en vertoonde vermoedelijk roekeloos rijgedrag, wat leidde tot een woordenwisseling met de aangever. De verdachte haalde een houwer uit zijn auto en sloeg met de platte kant op het voertuig van de benadeelde. Ook deed hij bedreigende uitlatingen. Hij wilde op de benadeelde inrijden, maar slaagde daar niet in. Daarom reed hij de auto van de man van achteren aan, wat resulteerde in schade. De aangever kreeg een telefoontje en lette even niet op. Naderhand zag hij dat zijn auto in brand stond. Het vermoeden bestaat dat de verdachte de auto in brand heeft gestoken, maar hij ontkent dat. De verdachte heeft bekend de auto te hebben vernield en bedreigingen met de dood te hebben geuit. De politie heeft hem aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. WJ…[+]

 

Brazilië plaatst zich voor kwartfinale

Brazilië-plaatst-zich-voor-kwartfinale

VOETBAL – Brazilië heeft net genoeg gedaan om over te gaan naar de kwartfinale van de Copa America. Brazilië kwam in groep D niet verder dan een gelijkspel tegen Colombia: 1-1. Costa Rica, dat zijn laatste wedstrijd won van Paraguay met 2-1, mist de volgende ronde. Colombia eindigt als groepshoofd.

Brazilië moest minstens gelijkspelen tegen Colombia om de volgende ronde te halen of hopen dat Costa Rica zijn wedstrijd tegen Paraguay niet zou winnen. Bondscoach Dorival Júnior zag Brazilië ook een goed begin maken. In de twaalfde minuut schoot Raphinha de vrije trap prachtig binnen en Brazilië nam de voorsprong: 1-0. Colombia moest minstens een gelijkspel behalen om als groepswinnaar door te gaan. Het team ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. James Rodríguez kwam heel dichtbij, maar kon Alisson niet verslaan. In de negentiende minuut werd  Alisson wel verslagen. Davinson Sánchez kopte de bal achter de doelman van Brazilië, maar dit doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Brazilië kon opgelucht ademhalen, want op dat moment stond Costa Rica voor met 2-0. Francisco Calvo en Josimar Alcócer maakten de doelpunten voor Costa Rica. Colombia drong aan, waardoor er ruimtes ontstonden in zijn achterhoede. Vooral Vinicius Junior maakte gretig gebruik hiervan. Zo werd Vinicius Junior in de 43ste minuut in het gebied neergehaald door Daniel Muñoz, maar de scheidsrechter gaf geen strafschop. Het Braziliaanse kamp was niet blij met deze beslissing en liet dat ook blijken.

De gemiste kansen kwamen Brazilië duur te staan, want in blessuretijd was het Muñoz die de gelijkmaker maakte: 1-1. In de tweede helft werd het een fysieke strijd tussen deze twee landen. In de 56ste minuut kreeg Brazilië goed nieuws toen Paraguay de achterstand verkleinde tot 2-1 door een doelpunt van Ramón Sosa. Hierdoor moest Costa Rica minimaal nog drie doelpunten maken om een beter doelsaldo dan Brazilië te hebben.

Naarmate de tijd verstreek, begon Colombia te spelen voor een gelijkspel. Dit zou genoeg zijn voor de Colombianen om als groepshoofd te eindigen in groep D. Brazilië kon niet meer door de stugge verdediging van Colombia breken, waardoor de wedstrijd eindigde in 1-1. Ook in de wedstrijd tussen Costa Rica en Paraguay werd niet meer gescoord, het bleef 2-1.

Door deze resultaten eindigt Colombia met zeven punten op de eerste plaats in groep D. Brazilië wordt tweede met vijf punten. Deze twee landen plaatsen zich hiermee voor de kwartfinale. Costa Rica met vier punten en Paraguay met geen enkel punt zijn uitgeschakeld. …[+]

 

At least 116 people killed in crush at religious event in India

At-least-116-people-killed-in-crush-at-religious-event-in-India

DELHI – More than a hundred people were killed in a crush at a religious gathering in India’s northern state of Uttar Pradesh on Tuesday, according to local police and administration officials. The incident happened at a prayer meeting, known as a satsang, in the Mughal Garhi village in the Hathras district of Uttar Pradesh, officials said. The village in India’s most populous state is around 200 kilometers (124 miles) southeast of the capital, New Delhi.

 

Among the 116 killed were 108 women and seven children, the state’s Chief Secretary Manoj Kumar Singh told reporters. About 72 people have been identified so far, he added. At least 18 people were injured. Local officials have suggested that overcrowding was the cause of the crush, which saw people tumble into a local sewer. Singh told reporters that the organizers of Tuesday’s gathering had filed an application that said “an estimated 80,000 people” were supposed to attend. However, “a lot more people than expected” showed up.

The deadly scenes happened after the event had finished, when a large number of people went “to touch the feet (of the religious figure) or to collect soil from the venue,” as per local tradition. People then began to fall into an open sewer nearby. “People started falling into the sewer and on top of each other,” Singh said. He accused the organizers of failing to comply with a list of requirements given by the district. A high-level inquiry has been launched to investigate the circumstances surrounding the incident and a police report will be filed against the event organizers for allegedly exceeding permitted attendance levels, according to local officials.

“There has been a major lapse on the part of the organizers. They will face a strict punishment,” he said. Survivors spoke of the harrowing incident in its aftermath. “People started falling one upon another, one upon another. Those who were crushed died. People there pulled them out,” Shakuntala Devi told the Press Trust of India news agency, according to Associated Press. The bodies of at least 27 of the dead were taken to Etah district mortuary, according to Inspector General Shalabh Mathur, of the neighboring district Ambala Range, while the rest of the bodies are in Hathras, he said. (CNN) …[+]

Fans acteur Zac Efron verbaasd over zijn uiterlijk in nieuwe film

2 Fans van acteur Zac Efron verbaasd

USA – Fans van de Amerikaanse acteur Zac Efron hebben met opgetrokken wenkbrauwen gekeken naar de nieuwe Netflix-film A Family Affair. Hij zou er namelijk in de film en op beelden achter de schermen tijdens de opnames anders uitzien dan zij gewend zijn. “Wat heeft hij toch met dat mooie gezicht van hem gedaan?”, reageerde iemand en een ander merkte op: “Hij heeft een nieuw gezicht.”

Het zijn maar een paar van de vele reacties op het ‘nieuwe’ uiterlijk van Efron. De acteur speelt een hoofdrol in A Family Affair, naast onder anderen Nicole Kidman en Joey King, en daar valt opnieuw op hoe de kaaklijn van de acteur toch enorm veranderd is vergeleken met enkele jaren geleden. Ook in een op Instagram gedeelde video van achter de schermen is het opvallend volgens de fans.

Het is niet de eerste keer dat er heisa is over het uiterlijk van Efron. In 2022 begon dat al. Toen zei hij dat zijn kaak door een ernstige val verbrijzeld was en hij daarom plastische chirurgie moest ondergaan. Toch ziet hij er nu nog anders uit dan toen. Een reactie van de acteur of zijn entourage blijft voorlopig uit. (De Telegraaf/ GETTY IMAGES)…[+]

CDB en Caribische particuliere ondernemers bieden hulp aan slachtoffers orkaan Beryl

1 CDB Logo

PARAMARIBO – De Caricom Particuliere Sector Organisatie (CPSO) en de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) hebben besloten hulp te bieden aan eilanden die zwaar getroffen zijn door orkaan Beryl. Maandag had de CPSO een bijeenkomst om na te gaan op welke manier er hulp geboden kan worden aan de slachtoffers. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door bedrijven uit de particuliere sector en organisaties uit Trinidad en Tobago, Antigua en Barbuda, Suriname, Guyana en Caricham..

Thackwray Driver, lid van het uitvoerend comité van de CPSO, zegt dat de geboden hulp moet aansluiten bij de behoeften van de getroffen lidstaten. “Gebleken is dat bedrijven uit de particuliere sector en personen een verscheidenheid aan goeden en items bereid zijn te geven. Maar wij moeten ervoor zorgen dat de steun die we verlenen zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften van de personen en particuliere sectoren van de getroffen landen”, verduidelijkt  Driver. Tot nu toe zijn er toezeggingen gedaan, waaronder flessenwater, om ervoor te zorgen dat er indien nodig noodvoorzieningen beschikbaar zijn.

Daarnaast zijn verschillende fabrikanten en conglomeraten benaderd voor het leveren van andere hulpgoederen. Er is ook magazijnruimte toegewezen voor de opslag van hulpgoederen. Ook zijn regionale aanbieders van zeeschepen ingeschakeld om voor de maritieme voorzieningen te zorgen, en wordt er hulp verleend voor grondtransportdiensten.

“Om ervoor te zorgen dat de steun die we bieden aansluit bij de behoeften van de getroffen landen, staan we in contact met de Caribische Agentschap voor Rampenbeheer (CDEMA) en rampencoördinerende instanties van de respectieve landen, waarbij we via Caricham coördineren met regionale verenigingen uit de particuliere sector. Momenteel wachten wij op informatie van hen ”, zegt  Chief Executive Officer en technisch directeur, Patrick Antoine.

Gistermiddag heeft de CDB eveneens hulp toegezegd. “We zijn klaar om onze volledige capaciteit in te zetten om de herstel- en wederopbouwinspanningen te ondersteunen. We zullen zij aan zij werken met onze partnerregeringen om onze lidlanden door deze crisis heen te loodsen.  Daartoe coördineert ons team actief een alomvattende respons om tegemoet te komen aan de behoeften op  onmiddellijke, middellange en lange termijn”, aldus CDB.

Door middel van onmiddellijke actie biedt CDB zijn gebruikelijke steun aan het Regional Response Mechanism, dat zal worden geleid door CDEMA. Dit omvat de mobilisatie en coördinatie van de rampenbestrijding om de noodzakelijke behoeften, middelen en hulp zo snel mogelijk naar de getroffen gebieden te krijgen. Waar nodig zullen ook menselijke hulpbronnen ter beschikking worden gesteld om de capaciteit ter plaatse te vergroten. Daarnaast zullen, waar mogelijk, de nationale responsinspanningen worden ondersteund, vooral met betrekking tot de respons op noodsituaties…[+]

Hilterman vertrekt naar Duitsland

(22

VOETBAL – Jeredy Hilterman kon naar meerdere clubs in Nederland, maar kiest voor het buitenland. De 26-jarige Surinaamse aanvaller is op weg naar Arminia Bielefeld.

Hilterman liep bij Almere City FC uit zijn contract en had diverse opties in Nederland, waaronder RKC Waalwijk. Hij heeft er echter voor gekozen om de overstap naar Bielefeld te maken. Die club komt uit op het derde niveau van Duitsland, de 3. Liga. Zodra de medische keuring is afgerond, tekent Hilterman een contract voor drie seizoenen. Hilterman werd het afgelopen seizoen door Almere City verhuurd aan Willem ll. Voor de Tilburgers scoorde hij zestien keer en daarmee had hij een groot aandeel in de promotie van de club naar de Eredivisie. Almere City besloot Hilterman geen nieuw contract aan te bieden.

”Jeredy Hilterman belichaamt een spelersprofiel dat we absoluut voor onze ploeg wilden halen’’, aldus technisch manager Michael Mutzel en trainer Mitch Kniat in een bericht op de site van de club. ”Hij heeft de afgelopen jaren veel aandacht getrokken dankzij zijn opmerkelijke doelpuntenpercentage.’’

Zelf reageert Hilterman ook: ,,Arminia Bielefeld heeft veel moeite in mij gestoken. Dat heeft indruk op mij gemaakt en geeft mij een heel goed gevoel. Michael en Mitch hebben een heel duidelijk beeld van de speelstijl van het team en hoe ik daarin pas. De 3. Bundesliga in Duitsland is een zeer intense competitie met twintig teams waarin ik mezelf wil bewijzen. Ik kijk er enorm naar uit om meteen aan de slag te gaan bij mijn nieuwe team.’’

Foto: De 26-jarige Surinaamse aanvaller Jeredy Hilterman (m) gaat nu voetballen in Duitsland. …[+]

Meer dan 470 arrestaties in Turkije na geweld tegen Syriërs

1 Meer dan 470 arrestaties in Turkije na geweld tegen Syriërs

TURKIJE – In Turkije zijn de afgelopen twee dagen 474 mensen gearresteerd na geweld tegen Syriërs en het vernielen van onder meer winkels. Dat meldt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya. De onrust, in meerdere steden in het land, brak uit nadat een Syrische man zondag was gearresteerd in de stad Kayseri. Hij wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zijn zevenjarig neefje. Daarna braken in de stad en het omliggende gebied rellen uit waarbij Turken onder meer huizen, winkels en auto’s van Syriërs beschadigden.

De rellen sloegen over naar andere Turkse provincies, waaronder Hatay, waar veel Syriërs zitten en de provincie Adana. De minister meldt niet waar de mensen zijn gearresteerd, maar zei eerder dat in Kayseri en de omliggende gebieden 67 mensen aangehouden waren. De regerende AK-partij en president Erdogan hebben het geweld sterk veroordeeld. “Het is onacceptabel om huizen te verbranden, vandalisme te plegen en straten in brand te steken”, zei de president maandag. “Met het aanwakkeren van vreemdelingenhaat en de haat voor vluchtelingen in onze samenleving wordt niets bereikt.

Na het geweld in Turkije gingen vooral in het noordwesten van Syrië mensen de straat op. In gebieden die onder controle staan van door Turkije gesteunde oppositiegroepen werden Turkse vlaggen neergehaald en stenen gegooid naar Turkse vrachtwagens. Volgens het in Engeland gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten sloot Turkije grensovergangen in het noordwesten, maar dat kan niet onafhankelijk bevestigd worden.  (NOS)…[+]

Trump sentencing in hush money case could be delayed

Trump sentencing in hush money case could be delayed

New York – Donald Trump’s 11 July sentencing in his hush money case may be delayed after his lawyers asked the judge to set aside his conviction in the wake of Supreme Court’s immunity ruling. In a letter to Justice Juan Merchan, Manhattan prosecutors said that while they believed Trump’s motion to overturn his conviction to be “without merit”, they did not object to his request to delay the sentencing. The Supreme Court on Monday ruled that presidents have broad immunity from criminal prosecution for “official actions” they take while in office.

In May, Trump’s conviction on 34 counts of falsifying business records was based in part on evidence of meetings and communications that occurred while he was president. Trump’s team points out that the former president signed off on the records in the hush money case while in office in 2017, but one lawyer suggested this was unlikely to be considered an official act. His lawyers also argued that during his Manhattan trial, prosecutors shared “highly prejudicial” evidence that should have never been presented to the jury because it was from during his time in the White House, including Trump’s 2017 social media posts and testimony about events in the Oval Office. The verdicts in this case violate the presidential immunity doctrine and create grave risks of ‘an Executive Branch that cannibalizes itself,'” Trump’s lawyers Todd Blanche and Emil Bove wrote in the letter to Justice Merchan.

Last year, Trump’s lawyers similarly argued that the allegations in the case involved that were within the scope of his official presidential duties. However, a federal judge wrote that Trump had failed to show that his conduct was “for or relating to any act performed by or for the President under [scope] of the official acts of a president”. Monday’s ruling by the Supreme Court was hailed by Trump as a “big win” for democracy. The justices ruled that a president had immunity for “official acts” but was not immune for “unofficial acts

That ruling related to a separate case against Trump: he is suspected of trying to illegally overturn the 2020 presidential election result that gave victory to Joe Biden. (BBC) …[+]

 

Tatum tekent grootste NBA-deal ooit

(20.00-uur)-Tatum-tekent

BASKETBAL – Basketballer Jayson Tatum heeft een nieuw vijfjarig contract getekend bij NBA-kampioen Boston Celtics. De Amerikaan is daarmee de duurste NBA-speler aller tijden.

De 24-jarige Tatum gaat in Boston de komende vijf jaar 314 miljoen dollar verdienen. Dat betekent bijna 62 miljoen dollar op jaarbasis. Tatum neemt het record over van zijn teamgenoot Jaylen Brown. De 27-jarige Amerikaan tekende vorig jaar bij Boston Celtics een contract van in totaal 285 miljoen dollar. Nikola Jokic van Denver Nuggets staat derde op de lijst met een deal van 276 miljoen dollar.

Tatum speelt sinds 2017 bij Boston Celtics. Hij won met de Amerikaanse ploeg goud op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio. De basketballer zal deze zomer ook met Team USA afreizen naar de Spelen in Parijs. Afgelopen seizoen kroonde Tatum zich met Boston Celtics tot landskampioen. De ploeg won in de finale van de play-offs van Dallas Mavericks in een best-of-sevenserie.

De Celtics pakten zodoende hun achttiende landstitel. Het team is wat betreft NBA-titels alleen recordhouder. Ze deelden het record tot voor kort met Los Angeles Lakers, dat in 2020 voor het laatst kampioen werd. (Nusport) …[+]

Turkije verrast Oostenrijk

Turkije-verrast-Oostenrijk

VOETBAL – Turkije heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK voetbal. De Turken versloegen de Oostenrijkers met 2-1. Merih Demiral maakte beide doelpunten voor Turkije.

De volksliederen hadden nauwelijks geklonken, of de bal lag al in het netje. Merih Demiral profiteerde al na een minuut van geklungel van de Oostenrijk defensie: 1-0. Leuk feitje: de openingstreffer was het snelste doelpunt tijdens een EK-wedstrijd in de knock-outfase ooit. De Turkse verdediger schoot na 57 seconden de 1-0 binnen.

Na de snelle treffer zette Oostenrijk een flink offensief in. Na de zoektocht naar de gelijkmaker kwam Turkije een corner bijna zelfs op 2-0, maar dat bleef Oostenrijk toch bespaard. De Oostenrijkers, verrassend eerste in een zware poule met Nederland en Frankrijk, kwam sterk uit de theepauze, maar het bleef 1-0.

Niet voor lang, want de bal viel aan de ander kant wederom in het net en weer was het Demiral. Hij torende boven iedereen uit en kopte de 2-0 in de 59e minuut tegen de touwen. Hij is de eerste verdediger die twee keer scoort in een knock-outfase sinds Lillian Thuram op het WK in 1998 namens Frankrijk tegen Kroatië.

Toch was Oostenrijk nog niet verslagen. Michael Gregoritsch – invaller in de rust – zorgde in de 66e minuut voor de aansluitingstreffer na een kluts-situatie. De Oostenrijkers kregen daarna kansen op de gelijkmaker maar niet echt megakansen. Aan de andere kant had Turkije het kunnen beslissen, maar dat ging faliekant mis. (De Telegraaf)

Foto: Doelman Mert Günok van Turkije probeert de inzet van Marko Arnautović te stoppen. (Foto: ESPN) …[+]

Man beroofd van dagopbrengst pompstation

Illustration with characters of robber.

PARAMARIBO –  Criminelen hebben zaterdagavond de dagopbrengst van een pompstation buitgemaakt. Een 64-jarige man liep met de dagopbrengst van SRD 40 duizend naar zijn woning, toen twee rovers hem overvielen.

Uit verklaring van de man blijkt dat het pompstation aan de Mohamed Rashied Pierkhanweg staat. Hij sloot zaterdagavond het servicestation goed af en besloot naar huis te lopen. Hij had bij zich de dagopbrengst van circa SRD 40 duizend. De man had het geld in een zak gestopt en liep naar zijn huis, dat dichtbij het pompstation staat.

Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij op een bepaald moment twee mannen zag, maar het is niet bekend of die gewapend waren. Een van de criminelen rukte de zak met het geld, dat het slachtoffer bij zich had, weg. Na de daad renden beide rovers naar een auto die in de nabije omgeving was geparkeerd.

Zij zijn vermoedelijk gereden in de richting van de Bomaweg, maar het kenteken van de wagen is niet bekend. Het gaat waarschijnlijk om een grijze wagen. Bij de politie is melding gemaakt van de diefstal met geweld, waarna zij met het onderzoek is begonnen. De verdachten worden nog opgespoord. WJ…[+]

Bondscoach Amerika moet vrezen na afgang

(17.00 uur) Bondscoach Amerika moet vrezen na afgang

VOETBAL – De Copa America zit er voor Amerika al na drie wedstrijden op. De ploeg van Gregg Berhalter stelde in de groepsfase bijzonder teleur en kan na een nederlaag tegen Uruguay de spullen pakken.
De verwachtingen waren op voorhand hoog. Niet alleen omdat Amerika de Copa América organiseerde, maar ook omdat het team van Berhalter genoeg kwaliteit heeft om bij de outsiders te horen. Het liep anders, want al na drie wedstrijden zit het er voor Amerika op. Er moest in de nacht van maandag op dinsdag worden gewonnen van Uruguay, maar door een doelpunt van Mathias Oliveira ging het duel verloren.
Volgens The Athletic kan de vroege uitschakeling van Amerika gevolgen hebben voor bondscoach Berhalter. “Onze prestaties kwamen niet overeen met onze verwachtingen. We hadden het beter moeten doen. we zullen uitgebreid evalueren zodat we kunnen verbeteren in aanloop naar het WK van 2026”, aldus de Amerikaanse bond in een statement.
Berhalter (50) is al bijna zes jaar bondscoach van Amerika, maar zou bezig kunnen zijn aan zijn laatste weken bij de bond. “We weten dat we tot meer in staat zijn en dat hebben we dit toernooi niet laten zien, zo simpel is het. We hadden het gewoon beter moeten doen. We zullen evalueren en kijken naar wat er is misgegaan, maar voorlopig hebben we een leeg gevoel”, zei hij na afloop. “Of ik nog de juiste man ben? Ja.”
Ook Christian Pulisic baalde na afloop zichtbaar. “We begonnen goed en brachten daarna veel energie met ons mee, maar uiteindelijk gewoon niet genoeg kwaliteit. Ik heb het gevoel dat we alles hebben gegeven, maar gewoon niet de oplossingen konden vinden om te scoren.” (VI)…[+]
Gregg Berhalter (m) moet vrezen dat hij op straat wordt gezet door USA. (Foto: ESPN)

Tax hike protests in Kenya killed at least 39 people, says rights watchdog

3 Tax hike protests in Kenya killed at least 39 people, says rights watchdog

KENYA – At least 39 people have been killed in recent anti-government protests in Kenya, says the national rights watchdog, as activists gear up for a new round of protests this week.
The toll, announced on Monday by the Kenya National Commission on Human Rights (KNCHR), is almost double the figure previously disclosed by the government for those killed while demonstrating against a raft of unpopular tax increases that have now been withdrawn. KNCHR records indicate 39 people have died and 361 have been injured “in relation to the protests countrywide”, the state-funded body said in a statement, adding that the figures covered the period from June 18 to July 1.
It added that there had been 32 cases of “enforced or involuntary disappearances” and 627 arrests of protesters. Largely peaceful anti-tax rallies – led by mostly young Gen-Z protesters – descended into shocking scenes of deadly violence last Tuesday when lawmakers passed the contentious legislation. After the vote was announced, crowds ransacked the parliament complex in central Nairobi and it was partly set ablaze as police fired live bullets at protesters. It is the most serious crisis to confront the government of President William Ruto since he took office in September 2022 following a deeply divisive election in a nation often considered a beacon of stability in a turbulent region. In a televised interview on Sunday, Ruto said that 19 people had died in the protests, but insisted that he did not have “blood on my hands” and pledged an investigation into the deaths. (Al Jazeera)…[+]