Nieuws volgens datum: 3 Jul, 2024

Oudste grotschildering die verhaal uitbeeldt gevonden in Indonesië

4 Oudste grotschildering die verhaal uitbeeldt gevonden in Indonesië

INDONESIE – Wetenschappers hebben in Indonesië de oudste grotschildering gevonden die een verhaal uitbeeldt. De tekening staat in een grot op het eiland Sulawesi en is minstens 51.200 jaar oud. Op het plafond van de grot zijn delen van drie mensen en een varken te zien. Ze zijn allemaal in dezelfde kleur rood getekend. De vier figuren vertellen samen een verhaal, schrijft een groep archeologen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Het is voor zover bekend het oudste kunstwerk waarop een verhaal wordt verteld dat ooit is gevonden. “We beschrijven de mens als een soort die verhalen vertelt”, zegt archeoloog Maxime Aubert van de Griffith University in Australië. “Dit is het oudste bewijs daarvan.”

De drie mensen en het varken zijn duidelijk aan elkaar verbonden, zegt Adam Brumm, een andere archeoloog die aan het onderzoek meedeed. “De positionering van de figuren en de manier waarop ze met elkaar omgaan, laten duidelijk zien dat er iets tussen hen gebeurt. Er wordt een verhaal verteld, maar we weten niet wat dat verhaal is.”

“Twee personen houden objecten vast en een van hen lijkt te proberen om het gezicht van het varken aan te raken”, zegt Brumm. “Het derde figuur staat boven het hoofd van het varken met het hoofd naar beneden.” Ook op andere plekken in de grot zijn varkens te zien, maar die hebben geen verband met het verhaal op de tekening.

Tot nu toe was de oudste bekende grotschildering die een verhaal vertelt 45.500 jaar oud. Ook die staat in een grot in Sulawesi. De oudste bekende simpelere afbeeldingen zijn lijnen en patronen die zijn gemaakt met oker, een verfstof. Die werden gevonden in Zuid-Afrika en zijn naar schatting 100.000 jaar oud. (NU.nl)…[+]

 

 

NVO vraagt teruggave visgebied aan belanghebbenden

2 Vissers vragen terugdraaien visgebied

NICKERIE – De Nickerie Vissers Organisatie (NVO), onder leiding van Radjinderpersaud Churamon, heeft dinsdag een brief gestuurd naar de directeur van het directoraat Visserij van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. In deze brief verzoeken zij om het visgebied bij Zeedijk Nickerie terug te geven aan de belanghebbenden. De vissers hebben hun probleem voorgelegd aan districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan en haar de brief aangeboden. De dc nam de brief in ontvangst en beloofde de zaak te bestuderen voordat zij een besluit zou nemen.

De vissers zijn ontevreden over de nieuwe toegewezen locatie, waar zij geen inkomsten kunnen genereren. Visser Radja Harry heeft een ernstige waarschuwing ontvangen van de directeur van Visserij vanwege het zonder toestemming plaatsen van palen voor een fuikstand in een niet-toegewezen gebied. Harry beweert echter dat deze beschuldiging onjuist is en roept de directeur op om beter geïnformeerd te worden.

De NVO hield op 29 juni een spoedvergadering met haar leden. Tijdens deze bijeenkomst werd besloten een brief te sturen met het verzoek om de intrekking van het oorspronkelijke visgebied terug te draaien. In het visgebied Pen verdienen de vissers hun brood om hun gezinnen te onderhouden en het district Nickerie te voorzien van betaalbaar eiwit. De Corantijnrivier wordt echter steeds vervuild door goudwinning, waardoor de vissen een andere route volgen en het visgebied is verschoven.

Daarnaast hebben de vissers de afgelopen tien maanden geen vangsten gehad vanwege het droge seizoen in Nickerie. De vissers hebben in deze periode SRD 150.000 geïnvesteerd in het gebied Pen, zonder productie. Hierdoor moesten zij moeite doen om de eindjes aan elkaar te knopen. De kosten voor de visserij in het westen van Nickerie zijn hoog. In de brief verzoeken de vissers om het visgebied Pen niet af te pakken en aandacht te schenken aan de problemen in het westen van Nickerie, bij de samenvloeiing van de Nickerie en Corantijn rivier. De vissers hopen op een rechtvaardig besluit van de directeur…[+]

SVB kondigt nieuwe samenwerking aan met Macron en Kircheis Sportagentur

SVB

VOETBAL — De Surinaamse Voetbalbond (SVB) is verheugd om de nieuwe samenwerking aan te kondigen met het Italiaanse sportkledingmerk Macron, in samenwerking met en door tussenkomst van Kircheis Sportagentur.

“Wij zijn enorm trots op deze samenwerking,” zegt John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond. “Het is een grote stap vooruit voor ons voetbal, en we geloven dat Macron’s uitstekende kwaliteit en Kircheis Sportagentur’s toewijding aan sportontwikkeling een positieve impact zullen hebben op onze teams. De nieuwe collectie, inclusief wedstrijd- en trainingskleding, belooft de identiteit en trots van Suriname op stijlvolle wijze te weerspiegelen.”

Deze vierjarige overeenkomst markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van het Surinaamse voetbal en zal bijdragen aan de groei het imago en professionalisering van de SVB teams. Met ingang van het komende seizoen zullen alle nationale teams, inclusief het mannen-, vrouwen- en jeugdelftal worden uitgerust met hoogwaardige sportkleding van Macron.

Macron, bekend om zijn innovatieve ontwerpen en geavanceerde technologiën, zal de spelers voorzien van de beste uitrusting om hun prestaties op het veld te optimaliseren. Kircheis Sportagentur, een prominente speler in de sport, heeft een sleutelrol gespeeld in het tot stand brengen van deze samenwerking. Hun uitgebreide netwerk en expertise hebben gezorgd voor een partnerschap, dat zowel sportief als commercieel voordelig is voor alle betrokken partijen. …[+]

Around 40 killed in attack on central Mali village

4 Around 40 killed in attack on central Mali village

MALI – Unidentified armed men have killed around 40 people in an attack on a village in insurgent-plagued central Mali. The attack took place in the village of Djiguibombo in Mopti region – one of several areas in Mali’s north and centre where jihadist groups linked to al Qaeda and Islamic State have been active for over a decade.

“It was a very serious attack, armed men surrounded the village and shot at people,” said Bankass Mayor Moulaye Guindo by phone. He was not able to share a death toll, but two local officials, speaking on condition of anonymity, said around 40 people were killed.

“It was carnage, they surrounded the village where there was a wedding … There was panic, some people managed to flee, but many were killed, most of them men,” said one of the officials. They did not identify the attackers and no group has yet claimed responsibility. It was not possible to reach the army spokesperson for comment.

Violence has spiraled in West Africa’s central Sahel region since the insurgencies took root in Mali and spread into neighboring Burkina Faso and Niger, killing thousands of people and displacing millions more. The insecurity has helped spur two coups in Mali, one in Burkina Faso, and one in Niger since 2020. (CNN)…[+]

 

 

Vinícius Júnior geschorst voor kwartfinale ontmoeting tegen Uruguay

(22.00-uur-)-Vinícius-Júnior-geschorst-voor-kwartfinale-ontmoeting-tegen-Uruguay

VOETBAL – Brazilië zal de kwartfinale van de Copa America tegen Uruguay moeten doen zonder vedette Vinícius Júnior. De Braziliaanse vleugelaanvaller is geschorst. De wedstrijd staat geprogrammeerd voor zaterdag.

Voor de laatste groepswedstrijd tegen Colombia was Vinícius Júnior een van vier Braziliaanse spelers, die bij een gele kaart de volgende wedstrijd zou missen. Eder Militao, Wendell en Lucas Paqueta waren de andere spelers. Voor de speler van Real Madrid ging het al in de zevende minuut mis. Hij raakte James Rodriguez van Colombia in zijn gezicht met zijn hand. Scheidsrechter Jesus Valenzuela had geen ander keus dan de speler van de Goddelijke Kanaries de gele kaart te geven.

“Het gebeurt”, zei hoofdcoach Dorival Junior van Brazilië. “Het was een belangrijke wedstrijd en ik heb niemand rust geven. Wij begonnen heel goed aan de wedstrijd. Het was heel vreemd, de boeking. Het was de eerste overtreding van het wedstrijd. Maar mensen zeggen dat we moeten leren spelen zonder onze grote sterren, dus nu is het tijd. Op bepaalde momenten zullen we geen belangrijke spelers hebben. We zijn Neymar al kwijt. Het is een moment voor andere spelers om te bewijzen dat ze ook kunnen schitteren.”

Dorival Junior heeft al plannen klaar liggen hoe het gemis van Vinícius Júnior opgevangen kan worden. Een van de optie is om Rodrygo op de positie van Vinícius Júnior te laten spelen en Endrick als spits. De andere optie is om Gabriel Martinelli of Savio te startten als vleugelaanvaller. Savio heeft al twee wedstrijden gespeeld voor Brazilië in dit toernooi. Het probleem dat Dorival Junior heeft met deze optie is dat Martinelli niet in vorm is. Savio is linksbenig en niet rechtsbenig als Vinícius Júnior.

Foto: Vinícius Júnior krijgt hier de fatale gele kaart van scheidsrechter Jesus Valenzuela, nadat hij het gezicht van James Rodriguez raakte. (Foto: Globo) …[+]

LeBron James blijft bij LA Lakers

LeBron-James-blijft-zij-LA-Lakers

BASKETBAL – LeBron James heeft een tweejarige contract getekend ter waarde van $104 miljoen, om terug te keren naar Los Angeles Lakers. Dit gaven bronnen van ESPN woensdag aan. Voor James gaat dit zijn 22ste seizoen zijn als basketballer binnen de NBA.

James, die op 30 december 40 jaar wordt, wordt beschouwd als een van de beste spelers in de geschiedenis van de NBA. De enige speler die meer dan 40.000 carrièrepunten heeft behaald, staat vierde aller tijden in assists, achtste in steals, achtste in gemaakte driepunters en derde in gemaakte vrije worpen. Vorig seizoen werd James de eerste speler die twintig All-Star-teams speelde en passeerde hiermee Kareem Abdul-Jabbar, die hij al was gepasseerd voor de hoogste score aller tijden.

James wilde voor minder dan $104 miljoen verdienen, als Klay Thompson, James Harden of Jonas Valanciunas naar Los Angeles Lakers wilde komen. Dat gebeurde niet en James koos hierdoor voor de $104 miljoen. James zal in zijn 22ste seizoen spelen met zijn zoon  Bronny James, die door Lakers werd gekozen met de 55ste keuze. …[+]

Bitcoin zet recordjacht in ijskast

3-Bitcoin-zet-recordjacht-in-ijskast

SAINT KITTS AND NEVIS  –  De afkoeling van de bitcoin wordt stevig voortgezet met even een duikeling tot net onder de $60.000. Na de eerdere mislukte aanval op de recordstand van ruim boven de $70.000 nemen cryptobeleggers flink gas terug.

De bitcoin die begin juni nog even opwaarts door de grens van $70.000 brak, heeft in de voorbije weken de weg omlaag ingeslagen. Vanaf het hoogste niveau in maart op bijna $74.000 is de cryptomunt bijna 20% aan waarde kwijtgeraakt.

Vooral het sterk verminderde vooruitzicht op een snelle renteverlaging in de VS speelt een grote rol bij het getemperde animo onder cryptobeleggers. Tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in Sintra eerder deze week hield Jerome Powell, voorman bij de Amerikaanse centrale Bank (Fed), opnieuw de boot af over het tijdstip van een versoepeling later dit jaar. Hij benadrukte te wachten op meer signalen dat de inflatie in de VS onder controle is.

Na de speech van Powell kijkt de markt wat bedrukter naar het toekomstige rentebeleid van de Fed. Toch wordt er nog steeds een kans van 65% ingeschat dat de Fed in september met een eerste rentestap over de brug komt nadat er eerder nog een golf aan verhogingen kwam om de inflatie te dempen.

Begin vorige maand maakte de bitcoin nog even flink vaart. Optimisme dat de Fed juist snel de deur open zou gaan zetten naar een renteverlaging, gaf de cryptomunt destijds nog een sterke impuls om de weg omhoog stevig in te slaan.

Ondanks de recente koersdip hebben beleggers in de bitcoin dit jaar weinig reden tot klagen. Per saldo staat de cryptomunt in 2024 nog op een mooie winst van 41%.Vooral de goedkeuring aan grote partijen om etf’s op de bitcoin te mogen lanceren, gaf begin dit jaar de aanzet tot een koopgolf. De komst van indexfondsen maakte het voor beleggers gemakkelijker om blootstelling op te bouwen aan de cryptomunt.

Verder kwam eerder dit jaar nog de zogeheten halving van de bitcoin voorbij. Eind april ging de beloning voor delvers van de cryptomunt met de helft omlaag. In tegenstelling tot de vorige periode kwam er na de halving geen rally bij de bitcoin op gang. (De  Telegraaf) …[+]

Ex-officials say Gaza policy has put US at risk

Ex-officials-say-Gaza-policy-has-put-US-at-risk

WASHINGTON DC – Twelve former Biden administration officials who resigned over policy on Israel and the Gaza war say the government’s actions have endangered US national security. The US Department of State has previously denied such claims, pointing to its criticism of civilian casualties in Gaza and its efforts to boost humanitarian aid.

The joint statement by the former officials says America’s diplomatic cover for, and continuous flow of arms to Israel has ensured our undeniable complicity in the killings and forced starvation of a besieged Palestinian population in Gaza. This is not the first such statement from former officials but it comes alongside the latest resignation from the administration of Maryam Hassanein, a special assistant at the US Department of Interior. She also signed the statement. The former officials accuse the US government of clinging to a “failed policy” that has not only been devastating for the Palestinian people but has endangered Israelis, stifled free speech and undermined US credibility over its commitment to a rules-based international order.

The joint statement says ongoing weapons transfers to Israel despite its actions in Gaza have further destabilised the Middle East and “put a target on America’s back Our nation’s political and economic interests across the region have also been significantly harmed, while US credibility has been deeply undermined worldwide at a time we need it most, when the world is characterised by a new era of strategic competition,” the statement says.Among the other signatories is Josh Paul, who oversaw Congressional relations on weapons transfers. He quit in October. A former White House official, two former air force department personnel and a former army officer in the Defence Intelligence Agency also signed the statement.

The state department has been approached for comment. It has previously said it encouraged different views on policy and staff could make them known through “appropriate channels”.

The US had “been clear at the highest levels publicly and privately with Israel that it must abide by international humanitarian law”, a state department spokesperson said in April. (BBC) …[+]

Mahonyboom Heerenstraat gekapt

boom wordt verwijderd

PARAMARIBO – Een van de oude mahoniebomen aan de Heerenstraat is gisteren door Openbaar Groen gekapt. De boom vormt al enige tijd een gevaar voor de omgeving,  omdat door de harde wind van de afgelopen periode hij steeds meer helde over de weg en de wortels uit de grond kwamen. Dit maakte dat de boom elk moment dreigde om te vallen met alle nare gevolgen voor het pand nummer 8, dat recht tegenover de boom staat en een monumentaal gebouw is.

Lees meer hierover in Times of Suriname van 4 juli 2024…[+]

Rangnick deelt sneer uit aan kwartfinalisten

(19.00-uur)-Rangnick-deelt-sneer-uit-aan-kwartfinalisten

VOETBAL – Bondscoach Ralf Rangnick van Oostenrijk noemt de uitschakeling van zijn team op dit EK ‘onterecht’. De Duitser stelt dat de Oostenrijkers veel beter waren dan Turkije en noemt Oostenrijk ook een smaakmaker op EURO 2024.

Oostenrijk was na de groepswinst in de poule met Frankrijk, Nederland en Polen bij velen de favoriet voor de achtste finale tegen Turkije, maar de Turken wonnen dankzij twee goals van Merih Demiral. ‘Als je ziet hoeveel energie we in deze wedstrijd hebben gestopt en hoeveel kansen we hebben gehad, dan blijft het onwerkelijk dat we hebben verloren’, zei Rangnick tegen Oostenrijkse media.

‘Ik denk niet dat de beste ploeg heeft gewonnen, maar uiteindelijk gaat het daar niet om in deze fase van het toernooi. Je moet de wedstrijd ook zelf kunnen beslissen. We hebben te weinig gescoord en stonden twee keer niet goed bij een spelhervatting. Verder valt het team niets te verwijten. Het ontbrak aan geluk’, stelde de bondscoach, die de Turkse doelman Mert Günok al vergeleek met de illustere Engelse doelman Gordon Banks.

Rangnick baalt extra van de uitschakeling, omdat hij merkt dat de grote landen op het EK niet uitblinken. ‘Ik heb andere wedstrijden gezien waarbij het moeilijk was om wakker te blijven. Dat was bij onze duels niet het geval’, aldus de voormalig manager van Manchester United. Oostenrijk verloor in de groepsfase nipt van Frankrijk en won van Polen en Nederland.                                                                               (VI)

Foto: Bondscoach Ralf Rangnick is teleurgesteld dat Oostenrijk is uitgeschakeld. (Foto: ESPN) …[+]

‘Biden achter gesloten deuren steeds vaker in de war’

2-NYT

WASHINGTON – Het moeizame debatoptreden van de Amerikaanse president Joe Biden lijkt geen losstaand incident te zijn. Mensen die de afgelopen maanden achter gesloten deuren tijd met de Democraat hebben doorgebracht, zeggen tegen The New York Times dat hij in toenemende mate verward overkomt en de draad kwijtraakt tijdens gesprekken.

Dat de 81-jarige Biden soms warrig overkomt, is bekend. Hij vergat tijdens zijn presidentschap al eerder namen en haalde feiten door elkaar. Maar volgens bronnen van de krant lijkt dat steeds vaker te gebeuren en ook opvallender te zijn.

Het zou lastig te voorspellen zijn onder welke omstandigheden Biden precies in de war raakt, maar het lijkt vaker te gebeuren als hij moe is na zijn drukke werkzaamheden.

Zo vloog Biden in aanloop naar zijn debat met Donald Trump herhaaldelijk naar Europa. Hij zou daarna zo uitgeput zijn geweest dat zijn team de debatvoorbereidingen besloot in te korten, schrijft de krant. Zo kon hij nog een beetje uitrusten. Dat bleek uiteindelijk onvoldoende: de president kwam tijdens het debat soms nauwelijks uit zijn woorden en dat leidde tot paniek in het Democratische kamp.

Biden heeft zelf vermoeidheid genoemd als reden voor zijn slechte debatoptreden. Hij zei dinsdag tijdens een fondsenwervingsbijeenkomst dat het onverstandig van hem was om voor zijn confrontatie met Trump ook nog veel te reizen. “Ik luisterde niet naar mijn medewerkers en viel na terugkeer in slaap op het podium.”

Belangrijke adviseurs van Biden zeggen tegen de krant dat hij wel scherp is en prima informatie kan verwerken. Ook wordt gewezen op recente momenten waarop de president op cruciale momenten goed presteerde, zoals toen Iran een grote raket- en droneaanval uitvoerde op Israël. De Amerikanen schoten toen te hulp om die aanval af te slaan en Biden spande zich in om verdere escalatie te voorkomen.

Toch zijn er ook momenten waarop het minder gaat. Het Witte Huis publiceert regelmatig rectificaties van uitspraken van Biden, omdat hij feiten door elkaar haalde. Ook zijn 78-jarige rivaal Trump maakt dergelijke fouten, maar uit peilingen komt naar voren dat kiezers zich minder druk maken over zijn leeftijd. (De  Telegraaf)

Fototekst: De 81-jarige Amerikaanse president Biden. (Getty Images) …[+]

Sierra Leone outlaws child marriage with new bill

2-Sierra-Leone-outlaws-child-marriage

FREETOWN  –  Sierra Leone officially banned child marriage with President Julius Maada Bio signing into law a bill to end the practice that remains widespread.

Advocates hope the new legislation will better protect girls in Sierra Leone, around a third of whom are married before they turn 18, increasing the maternal death rate due to the physical risks they face from pregnancy, according to the health ministry.

Under the law, any man who marries a girl under the age of 18 could face at least 15 years in prison and a fine of around $4,000. Parents or those attending such marriage ceremonies could also face fines. The U.S. Bureau of African Affairs welcomed the passage of the bill as a “significant milestone (that) not only protects girls but promotes robust human rights protections.”

West and Central Africa has the highest prevalence of child marriage in the world and is home to nearly 60 million child brides, according to the U.N. children’s agency UNICEF. A 21-year-old Sierra Leonean former child bride, who requested anonymity, told Reuters that she was forced into marriage at the age of 14 and was considering going to court since the new law would allow her to file for an annulment.

The legislation should “break the cycle of early marriage and its devastating consequences,” said Human Rights Watch researcher Betty Kabari. “It also sets a pathway forward for other African nations, such as Tanzania and Zambia, to revoke laws that permit child marriage.” (CNN)

Photo: Sierra Leone’s President Julius Maada Bio addresses the 78th Session of the U.N. General Assembly in New York City. (Reuters)    …[+]

Dumfries prijst ‘middenvelder’ Bergwijn

(17.00-uur-)-Dumfries-prijst

VOETBAL – Denzel Dumfries kijkt met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met Steven Bergwijn, tijdens de overwinning op Roemenië. Het voelde voor de rechtsback heel vertrouwd om met de aanvoerder van Ajax op de rechterflank staan.

Bergwijn stond voor het eerst sinds oktober vorig jaar tegen Griekenland weer in de basis bij Oranje, en de laatste keer dat de 34-voudig international met Dumfries de rechterflank van Oranje bezette was tijdens de finaleronde van de Nations League, vorig jaar juli. Toen kwam Bergwijn zowel tegen Kroatië als Italië als invaller in het veld.

De samenwerking tussen Dumfries en Bergwijn verliep als vanouds, zei de verdediger van Internazionale na de zege op Roemenië. ‘Steven en ik hebben in het verleden veel wedstrijden op rechts gespeeld, zoals bij mijn debuut voor Oranje (tegen Duitsland in oktober 2018, red.) alleen nog niet dit toernooi’, verklaarde Dumfries, die ook in het verleden bij PSV teamgenoot was van Bergwijn.

‘Ik ken Steven door en door. Ik weet wat hij wil en hij weet wat ik wil. Steven is een geweldige speler. Die connectie is er, maar ook met Donyell. Of ik nu weer de oude Denzel ben? (Al lachend) Die had een assist gehad vandaag’, aldus de verdediger, die vaak tot diep op de helft van Roemenië kon opstomen door de rol van Bergwijn, die de opdracht kreeg om als ‘vierde’ middenvelder te fungeren.

Dumfries was te spreken over het middenveld van Oranje. ‘De nadruk lag op het winnen van de tweede bal: alle complimenten naar de middenvelders, ze waren heer en meester. Dan zie je dat het team ook stabieler staat. We hebben geweldige middenvelders’, aldus Dumfries. ‘Overall een goede performance van het team. We waren heel beweeglijk en iedereen wilde de bal. Ik ben heel trots op de teamprestatie.’

Jerdy Schouten merkte ook dat het middenveld beter stond dan tegen Oostenrijk. ‘Het grote verschil was dat we de druk nu goed erop kregen. Daardoor konden we de bal vaker en hoger op het veld veroveren. Zo kom je ook beter in de wedstrijd. Tactisch hadden we goed afgesproken hoe we het wilden doen en dat is goed uitgekomen. Uiteindelijk hadden we met 5-0, 6-0 kunnen winnen’, zei Schouten, die vanwege ‘stijve spieren’ naar de kant werd gehaald, tegen ESPN. ‘Ik maak  me er geen zorgen om’, aldus de middenvelder van PSV.                                   (VI)

Foto: Denzel Dumfries (l) kijkt tevreden terug naar de samenwerking tussen hem en Steven Bergwijn. (Foto: ESPN) …[+]