Nieuws volgens datum: 6 Jul, 2024

Five journalists killed as Israel steps up bombardment across Gaza

Five journalists killed as Israel steps up bombardment across Gaza

GAZA – At least five journalists were killed in attacks by Israeli forces in the last 24 hours in Gaza as bombings and air strikes across the besieged enclave intensified. On Saturday, Gaza’s Government Media Office said separate Israeli strikes killed three journalists in the Nuseirat refugee camp in the centre of the territory and two in Gaza City, raising to at least 158 the number of media workers killed since the current war erupted on October 7.

 

Those who were killed in Nuseirat were identified as Amjad Jahjouh and Rizq Abu Ashkian, both from the Palestine Media Agency, and Wafa Abu Dabaan from the Islamic University Radio in Gaza. Abu Dabaan was married to Jahjouh. Their children were also killed during the strike, according to Al Jazeera’s team on the ground. At least 10 people were killed in that attack on Nuseirat. Palestinian journalists Saadi Madoukh and Ahmed Sukkar were killed on Friday following an Israeli raid that targeted a home of the Madoukh family in the Daraj neighbourhood of Gaza City. Before the latest deadly attacks, Israel’s war on Gaza was already considered the deadliest conflict for journalists and media workers in the world.

 

The New York-based Committee to Protect Journalists, which has a separate database on Palestinian journalists killed in Gaza, put the number of media workers killed as of July 5 at 108 since the war began, also making it the deadliest period since the group began gathering data in 1992. Al Jazeera journalist, Hamza Dahdouh, the eldest son of Al Jazeera’s Gaza bureau chief, Wael Dahdouh, was among those killed by an Israeli missile strike in Khan Younis, southern Gaza, in January.

 

Hamza was in a vehicle near al-Mawasi, an Israel-designated “safe zone” that its forces have repeatedly attacked. He was with another journalist, Mustafa Thuraya, who was also killed in the attack. An earlier Israeli attack had wounded Wael and killed his cameraperson Samer Abudaqa during a reporting assignment in southern Gaza in December. The Guardian newspaper reported in June that at least 23 members of the Al-Aqsa network, a media channel linked to Hamas, were killed by Israeli strikes since October. (Aljazeera)…[+]

Opschonen Saramaccakanaal verloopt vlot

11 Opschoning-Saramaccakanaal-verloopt-vlot

PARAMARIBO – Het opschonen van het Saramaccakanaal, onderdeel van een belangrijk ontwateringsproject, verloopt voorspoedig volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW), tijdens zijn inspectie op donderdag. Gefinancierd door een lening van 35 miljoen US dollar van de Wereldbank, richt het project zich op het rehabiliteren en verbeteren van het Saramaccakanaalsysteem om ontwateringsproblemen in Groot-Paramaribo aan te pakken.

Volgens de bewindsman verloopt het opschonen efficiënt en kijkt hij samen met de aannemer Infra International NV en ingenieursbureau ILACO uit naar de oplevering eind deze maand van dit langverwachte project. Het Saramaccakanaal speelt een cruciale rol in transport en dient ook om regenwater af te voeren uit omliggende gebieden. Het project omvat het reinigen van de kleinere kanalen en sluizen in de omgeving, met als doel overstromingen in Paramaribo, Wanica en Saramacca bij hevige regenval te voorkomen.

Minister Nurmohamed benadrukte dat de huidige begroting niet toereikend is voor verdere onderhoudswerkzaamheden aan het kanaal. “Gebruikers van het kanaal zullen hiervoor moeten betalen”,  voegde hij toe. Een plan hiervoor zal binnenkort ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Raad van Ministers (RvM). Hij benadrukte dat het kanaal de komende jaren goed moet worden onderhouden.

Raoul Hieralal van het Saramacca Canal Unit (SCU), onderdeel van het Ministerie van OW, verklaarde dat het bezoek met de media bedoeld was om een goed beeld te geven van de werkzaamheden die sinds 8 januari van dit jaar zijn uitgevoerd. Het 25 kilometer lange kanaal is verdeeld in vijf secties, waarvan de aannemer momenteel 80 tot 85 procent heeft opgeschoond, inclusief verwijdering van vegetatie en bomen langs de oevers. Drijvende vegetatie in het kanaal is ook verwijderd, hoewel werkzaamheden aan de oevers en bomen nog moeten plaatsvinden.

Zowel SCU als het Ministerie van OW zijn tevreden over de voortgang van het werk, ondanks enkele uitdagingen zoals slangen en bijen, waarvoor het team goed is opgeleid om veilig te kunnen werken. De dichte begroeiing van het Magentakanaal tot aan Uitkijk vormde ook een uitdaging, maar is succesvol aangepakt.

Na oplevering volgt een defect liability periode van drie maanden, waarin de aannemer verantwoordelijk blijft voor eventuele problemen. Het kanaal wordt veel gebruikt door bedrijven voor transport van goederen en materialen, naast de belangrijke drainagefunctie. Toezicht blijft essentieel gedurende deze periode…[+]

Jarige Dalai lama (89) ontkent geruchten over slechte gezondheid

Jarige Dalai lama (89) ontkent geruchten over slechte gezondheid

BHUTAN – De dalai lama is zaterdag 89 jaar geworden en heeft daarvoor een videoboodschap op X gedeeld. Daarin ontkent hij dat het slecht gaat met zijn gezondheid. Wel onderging de geestelijk leider uit Tibet recent een knieoperatie in de Verenigde Staten.

De dalai lama geeft in de video toe dat hij “wel last heeft van wat fysieke ongemakken”, maar dat “dit hoort bij zijn leeftijd”. Specifiek vertelt de Tibetaan dat hij last heeft van zijn knieën. Daarvoor onderging hij een operatie in de VS, die naar eigen zeggen goed verliep. “Ondanks de operatie voel ik mij fysiek fit.”

De geestelijk leider waarschuwt zijn volgers dat er geruchten verspreid worden over zijn slechte gezondheid. De dalai lama woont sinds 1959 in ballingschap na een mislukte opstand tegen de Chinese regering. Zij zien hem daarom als een gevaarlijke separatist. Tibet werd in 1951 geannexeerd door China.

Nu de leider op hoge leeftijd is, wordt is er steeds meer discussie over zijn opvolging. Belangrijke dalai lama’s zouden reïncarneren in een nieuwgeboren kind. Zij worden op jonge leeftijd ontdekt door Tibetaanse boeddhisten, maar de Chinese regering wil zeggenschap over wie de volgende dalai lama wordt.

Om die reden heeft de huidige dalai lama in het verleden ernaar gehint dat hij niet langer zal reïncarneren. Op zijn negentigste verjaardag wil de geestelijk leider duidelijkheid geven over of hij voor reïncarnatie kiest. (NU.nl)…[+]

Koeman roemt ‘leeuwenhart’ bij Oranje

IMG-20240706-WA0016ned-tur

VOETBAl – Bondscoach Ronald Koeman zou het mooi vinden om via Engeland een EK-finale tegen Spanje te kunnen gaan spelen. Na de zege op Turkije kreeg Koeman de vraag wie zijn favoriete tegenstander zou zijn bij de eindstrijd in Berlijn, volgende week zondag. Nederland won van Turkije met 2-1 en Engeland versloeg Zwitserland na het nemen van strafschoppen met 5-3. De wedstrijd eindigde 1-1 gelijk.

“We moeten uiteraard eerst de halve finale zien te winnen”, antwoordde Koeman op de vraag van een buitenlandse journalist bij de persconferentie na de wedstrijd. “Het wordt een mooie avond, woensdag, met twee grote voetballanden. Mochten we de finale bereiken, dan gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Spanje. Ook omdat we Frankrijk al in de groep hebben gehad.”

Dat Nederland na twintig jaar weer in de halve finale van het EK staat, doet ook wat met Koeman. “We zijn in verhouding een klein land en behoren nu samen met Frankrijk, Spanje en Engeland tot de beste vier landen op het EK. We kunnen trots zijn dat we om de finale gaan strijden. We hebben een leeuwenhart getoond. We hebben daar als Nederlanders weleens kritiek op gekregen, dat andere landen meer met hun hart spelen, maar dit is een heel mooi succes.”

Koeman denkt niet dat Nederland in het voordeel is ten opzichte van Engeland, dat in de achtste finale een verlenging nodig had tegen Slowakije en tegen Zwitserland na een verlenging en een penaltyserie doorging. “Ik denk niet dat wij in fysiek opzicht er beter voor staan dan Engeland. Wanneer je wint, geeft dat een goed gevoel. Dat geldt ook voor Engeland. Wij moeten net als zij herstellen”, zei de bondscoach.

Stefan de Vrij, die met een kopdoelpunt belangrijk was tegen Turkije, kijkt ook uit naar de kraker tegen Engeland.  “Een halve finale tegen Engeland is een prachtig affiche. Zij hebben een geweldig team met veel kwaliteiten, maar dat hebben wij ook. Voor ons is dit EK nog niet klaar. Het is voor ons geweldig om te zien hoe dit EK ons land zo samen kan brengen. We krijgen ook de beelden mee vanuit Nederland.”…[+]

Alice Amafo herkozen als voorzitter VVD

amafo

PARAMARIBO – Alice Amafo is tijdens de Partijraad vrijdag bij enkele kandidaatstelling en bij acclamatie herkozen als voorzitter van de Volkspartij voor Vernieuwing en Democratie (VVD). In haar dankwoord gaf ze aan dat de traditionele politiek dit volk alleen maar achteruitgang en ellende heeft gebracht. Ook deze zittende regering heeft dat wederom bewezen.

Indien dit volk weer traditioneel gaat stemmen, krijgen we gewoon weer hetzelfde wat wij al tientallen jaren kennen: enkele multimiljonairs en hun politieke partijen die rijker en rijker worden, terwijl jij en je geliefden armer en armer worden. Alleen een vernieuwing gaat dit volk vrijzetten, niets anders.

Amafo benadrukte dat de VVD geen traditionele partij is. “Wij zijn andersdenkenden. Wij doen niet aan partijpolitiek maar volkspolitiek.” Bij de Volkspartij werken wij met het volk en voor het volk. Wij dienen maar één belang binnen de VVD en dat is dat van het Surinaamse volk”, aldus de voorzitter.

Ze roept daarom alle Surinamers op om gretig gebruik te maken van deze unieke mogelijkheid en platform die de hun VVD aanbiedt, om vernieuwing te kunnen realiseren in hun leven en daarmee binnen de Surinaamse samenleving.

Voorts gaf ze aan dat dit het jaar van de leiders is.  “Alleen onder leiding van deze militair kan het volk winnen. En pas wanneer dit volk wint, krijg jij de mogelijkheid om een miljonair te worden in jouw eigen land.” Naast Alice Amafo maken deel uit van het nieuwe bestuur F. Abori, H. Pinas, R. Koedemoesoe, C. Clemens en C. Schelts. John Brei is herkozen als voorzitter van het bestuur van de Partijraad. De opdracht is meegegeven aan het nieuwbakken hoofdbestuur om de partij verder te organiseren en te doen groeien tot een goede campagne met het ultieme doel van zetelwinst en regeermacht…[+]

 

 

Euforie bij Canada: “Moeten tegen Argentinië beste wedstrijd ooit spelen”

Euforie bij Canada

VOETBAL – Bondscoach Jesse Marsch van Canada is trots dat zijn ploeg in de halve finale van de Copa América staat. Tegelijkertijd beseft hij dat er een topprestatie nodig zal zijn om ook Argentinië te verslaan – en waarschijnlijk meer dan dat.

Canada presteert behoorlijk op de Copa Ameríca, waar het Noord-Amerikaanse land voor het eerst aan meedoet. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Venezuela na strafschoppen verslagen en nu wacht Argentinië in de halve eindstrijd.

“Ons doel is om teams tot het uiterste te drijven en te kijken of ze ons aankunnen. We hebben Venezuela tot het uiterste gedreven”, zei Marsch na afloop van het duel met Venezuela. “Mensen vragen zich af of we niet meer moeten scoren en waarschijnlijk is dat ook zo, maar desondanks is dit een behoorlijke prestatie.”

Tegelijkertijd beseft Marsch dat het tegen Argentinië erop of eronder is. “We zijn trots op wat we hebben gedaan, maar we weten dat we veel meer nodig hebben om een kans te maken. We zullen de beste wedstrijd ooit moeten spelen en misschien is het dan nog niet eens genoeg. Maar wat maakt het uit, we gaan ervoor.”

“We zullen positief en agressief zijn en gaan niet achterover leunen en verdedigen. We gaan proberen te spelen zoals we willen spelen en kijken of we dat kunnen volhouden”, besloot de Amerikaanse trainer. (VI)…[+]

More than 50 candidates and campaigners physically assaulted ahead of French elections

More than 50 candidates and campaigners physically assaulted ahead of French elections

PARIS – French authorities have recorded more than 50 physical assaults on candidates and campaigners on the campaign trail, the country’s Interior Minister Gérald Darmanin said Friday as concerns mount about political violence ahead of France’s high-stakes parliamentary elections. “This campaign is short, less than three weeks. However, we have counted 51 candidates, deputies, or campaigners who have been physically assaulted. I am not counting verbal aggressions here,” Darmanin told CNN.

The attacks have ranged from the less severe to “extremely serious,” Darmanin said, adding that some candidates have been hospitalised for their injuries. Roughly thirty or so people have been taken in for questioning in relation to the attacks, Darmanin added. France has been grappling with high tensions in the run-up to this Sunday’s elections. An additional 30,000 police have been laid on to ensure that neither the far-left nor the far-right succeed in “creating disorder,” Darmanin said earlier this week.

Politicians have repeatedly warned that a far-right victory could provoke huge protests in the streets, with French President Emmanuel Macron going so far as to say “civil war” may break out if the extreme left or right wins by a large margin in Sunday’s runoff vote. Meanwhile, National Rally (RN) politician Marie Dauchy, who is running in the southeastern constituency of Savoie, opted to suspend her campaign after she said was physically assaulted while campaigning at a market. In Cherbourg, a center-right candidate from The Republicans party, Nicolas Conquer, made a formal complaint after he claimed he was assaulted by left-wing campaigners on Monday.

The terror threat in the country “remains extremely strong,” the interior minister warned on Friday, adding that several arrests had recently taken place in two separate places. Although the two incidents “could qualify as terrorist” incidents, they need to be formally classified as such by the national anti-terrorist prosecutor, Darmanin added. (CNN)…[+]

Adhin vindt oneerlijke registratie compensatie landbouwers onacceptabel

landbouwers

NICKERIE – Landbouwers zijn niet te spreken over het feit dat landbouwers die niet hebben ingezaaid het afgelopen seizoen, zich hebben geregistreerd om in aanmerking te komen voor compensatie. De ondervoorzitter van Waterschap Uitbreiding Groot Henar 1 en 2, Chaitram Adhin, geeft aan dat landbouwers die niet eens hebben ingezaaid het afgelopen seizoen zich hebben geregistreerd voor de compensatie. Dit is ten opzichte van de landbouwers die hebben ingezaaid en verlies hebben geleden niet eerlijk. De landbouwers die dag en nacht zwoegen worden niet gewaardeerd. Adhin vraagt de regering om goed onderzoek te doen, voordat de subsidie wordt toegekend. Boeren die hun arealen niet eens geploegd hebben, hebben zich geregistreerd en zullen genieten van de uitkering. Ook de minister van Financiën en Planning zal erop moeten letten, dat de uitbetaling op de juiste manier plaatsvindt. Er zijn friends en family geaccommodeerd, zodat ook zij een compensatie kunnen krijgen. Adhin vindt het onacceptabel dat dit plaatsvindt. Deze zaak moet grondig bekeken worden. Er was ongeveer 14.000 hectare ingezaaid, maar bij de registratie is veel meer aangegeven. Daaruit kan opgemaakt  worden dat er fraude wordt gepleegd…[+]

Miss Universe Netherland voor het eerst vrouw met kind

Miss Universe Netherland voor het eerst vrouw met kind

AMSTERDAM – De Nederlandse deelneemster voor Miss Universe 2024 is vrijdagavond onthuld. Het is de 27-jarige Faith Landman uit Zandvoort. Het is de eerste keer dat een vrouw met een kind Nederland vertegenwoordigt. Moeders mochten dit jaar voor het eerst meedoen.

De Nederlandse organisatie spreekt van “een unicum”. Landman heeft een zoontje en was niet de enige moeder die meedeed aan de Nederlandse selectie voor de schoonheidswedstrijd. In totaal deden vier moeders mee, inclusief Landman. Tot vorig jaar mochten vrouwen boven de 28 en vrouwen met kinderen niet meedoen. Daar kwam dit jaar verandering in.

Het was nog even spannend of Nederland dit jaar ging meedoen aan Miss Universe. De Nederlandse organisatie trok zich in februari terug, omdat de Thaise hoofdorganisatie een samenwerking was aangegaan met een Mexicaans bedrijf. “We hebben op dit moment totaal geen bekend contact daar. Alle mensen met wie wij altijd contact hadden zijn weg”, zei Miss Nederland-directeur Monica van Ee toentertijd tegen ANP. Ze vroeg zich af of de deelneemsters dan wel goed begeleid zouden worden tijdens de wedstrijd.

Een paar dagen later werd alsnog bekend dat Nederland mee zou doen. De licentie werd overgenomen door Miss Beauty of the Netherlands. Zij voerden de nieuwe regels voor deelneemsters door. (NU.nl)…[+]

Hoge winkelprijzen binnenland oorzaak wegtrekken bewoners

9 Hoge winkelprijzen binnenland leiden tot urbanisatie

PARAMARIBIO  –  Gezinnen in de oostelijke en westelijke grensgebieden van Suriname trekken weg naar de buurlanden Frans-Guyana en Guyana. Daarnaast kiest men er ook voor om zich in het kustgebied te vestigen. Dit is de oorzaak van de  slechte economische situatie in het achterland. Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft hierover wederom zijn bezorgdheid geuit tegenover journalisten.

De vp stond onlangs de media te woord voor aanvang van de reguliere vergadering van de Raad van Ministers. De regeringsfunctionaris heeft recentelijk enkele dagen doorgebracht bij de bovenlandse inheemsen. Hij merkt op dat binnenlandbewoners in hun woongebied zelfs het viervoudige, van wat in Paramaribo wordt betaald, moeten neertellen voor eerste levensbehoeften.

Tijdens een bezoek aan de dorpen Godo Holo en Granbori in verband met de afgelopen ketikoti-viering constateerde de vp opnieuw dat ook de lokale gemeenschappen aan de Tapanahonyrivier moeite hebben met de hoge winkelprijzen en de late aanvang van het onderwijsproces. Hij heeft uit eigen middelen het transport van leerkrachten naar het gebied betaald voor de herstart van de scholen.

Vp Brunswijk stelt dat het Ministerie van Financiën en Planning de nodige middelen moet vrijmaken om het leven van de mensen in het achterland draaglijker te helpen maken. De regeringsfunctionaris noemt het zich concentreren op de ontwikkeling van Paramaribo en randdistricten, een groot minpunt van de regering…[+]

Verstappen vijfde in laatste training op nat Silverstone, Russell de snelste

Verstappen vijfde in laatste training op nat Silverstone

AUTOSPORT – Max Verstappen heeft zaterdag de vijfde tijd geklokt in de nat verlopen laatste vrije training voor de Britse Grand Prix. George Russell was op de intermediatebanden de snelste voor eigen publiek.

Afgelopen nacht regende het al flink in Silverstone. Bij de start van de sessie was de baan nog steeds nat, al was het even droog. Zeker een half uur konden de coureurs in een steeds droger spoor op het asfalt rijden. Droogweerbanden werden niet gebruikt.

Verstappen begon de training met een spin, waarbij de Limburger zijn Red Bull keurig op het asfalt hield. Er waren meer glijpartijen op het natte asfalt. Pierre Gasly schoof met zijn Alpine in de grindbak. Een rode vlag was nodig om de auto weer uit de grindbak te halen.

Daarna brak de fase aan waarin de beste tijden werden gezet. Russell ging rond in 1.37,529. Teamgenoot Lewis Hamilton was tweede, op slechts 0,035 seconde. Mercedes leek goed uit de verf te komen op de natte baan.

Verstappen klokte zijn snelste tijd toen het net weer iets harder begon te regenen. De WK-leider was ruim acht tienden langzamer dan de winnaar van de vorige race in Oostenrijk. Tijden verbeteren zat er op het steeds natter wordende asfalt daarna niet meer in.

Lando Norris, die in de eerste twee trainingen vrijdag de snelste was, kwam nu in de McLaren tot de derde tijd. Carlos Sainz werd vierde in de Ferrari, op ruim zes tienden van Russell. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de zesde tijd. De race begint zondag. De kans op regen tijdens de Grand Prix is ook 60 procent. (Nusport)…[+]

New PM Starmer names ministerial team after landslide UK election win

New PM Starmer names ministerial team after landslide UK election win

LONDON – Rachel Reeves becomes the UK’s first female finance minister while David Lammy is appointed as foreign secretary. The United Kingdom’s newly elected Keir Starmer has announced key members of his ministerial team after his centre-left Labour Party’s landslide general election victory ended 14 years of Conservative rule.

Starmer on Friday appointed Rachel Reeves as finance minister, the first woman to hold the post in UK history. The former child chess champion and Bank of England economist has pledged to grow the nation’s economy while showing strong fiscal discipline.

“It is the honour of my life to have been appointed chancellor of the exchequer,” Reeves wrote on social media platform X. “To every young girl and woman reading this, let today show that there should be no limits on your ambitions.” Keir Starmer and Rachel Reeves together on the campaign trail. They are smiling.

Starmer appointed David Lammy, a trailblazing lawmaker, as foreign secretary. Born to Guyanese immigrants, Lammy grew up in Tottenham, an area of north London, where he has represented in Parliament since 2000. Lammy became the youngest member of parliament (MP) when he was first elected at age 27. He soon gained ministerial experience, serving in the governments of Tony Blair and Gordon Brown. Lammy on Friday reiterated his support for international efforts to secure an “immediate ceasefire” in Israel’s war on Gaza and for the release of remaining hostages after he was named foreign secretary.

The 51-year-old said he would “get to work with tireless diplomacy” towards those twin aims. “All of us recognise the agony of communities who have seen the scenes coming out of Israel and Gaza,” Lammy said from the Foreign Office. (Aljazeera)…[+]

Dochter 3 jaar na aanval op Peter R. de Vries: “Nooit meer: tot morgen, pap”

Dochter 3 jaar na aanval op Peter R de Vries

AMSTERDAM – Precies drie jaar nadat misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd neergeschoten, staat zijn dochter Kelly zaterdag op Instagram stil bij de fatale aanval op haar vader. “Vandaag – 6 juli – is een dag die nooit meer gewoon een dag zal zijn.”

Kelly deelt een foto van haar vader bij een meertje. “Het is vandaag drie jaar geleden dat ik zei: “Tot morgen, pap.” “Maar die morgen is er nooit gekomen, nooit zoals we hadden gehoopt en gewild”, schrijft ze erbij. “Het is pas drie jaar geleden, want het gemis is en blijft zo groot. Het is al drie jaar geleden, want er is in de tussentijd zoveel gebeurd – zoveel wat jij niet meer hebt meegemaakt.”

De Vries overleed negen dagen na de aanslag aan de gevolgen ervan, op 64-jarige leeftijd. “Het zal altijd de dag zijn van ‘nooit meer tot morgen, pap'”, besluit zijn dochter haar bericht. Voor de moord op Peter R. de Vries zijn in juni straffen opgelegd tot 28 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie kondigde kort na de uitspraak van de rechter aan in hoger beroep te gaan. (NU.nl)…[+]