Nieuws volgens datum: 18 Jul, 2024

Laboratoriumdiensten Streekziekenhuis Atjoni uitgebreid

Laboratoriumdiensten-in-Streekziekenhuis-Atjoni-uitgebreid

PARAMARIBO – De heropening van het Streekziekenhuis Atjoni (SZA) vond in juni 2023 plaats. In het afgelopen jaar zijn diverse stappen gezet richting het verbeteren en verruimen van diensten van dit streekziekenhuis. Zo is het sinds kort mogelijk om in het laboratorium van het Atjoni Streekziekenhuis diverse laboratoriumtesten te doen, waaronder chemie, hematologie, urine en eerologie/immunologie. Deze dienstverlening is voor SZF-verzekerden; er wordt gewerkt
aan samenwerkingsovereenkomsten met particuliere verzekeraars.

Het ziekenhuis zal op termijn moeten dienen als voornaam tweedelijnszorgcentrum voor de omgeving Pokigron, Boven-Suriname en omgeving. Als onderdeel van de verruiming van diensten zijn onder andere investeringen gepleegd in het opzetten van een huisartsenpost en het verruimen van de diensten bij het laboratorium.

Tevens wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid de samenwerking tussen de Medische Zending en het SZA benadrukt en de twee instellingen proberen steeds meer gebieden van samenwerking te identificeren, waardoor de cliënt zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van diensten van deze instellingen.

Ook meldt Volksgezondheid dat vanuit de leiding van SZA diverse projecten zijn voorgesteld, die te maken hebben met het optimaliseren casu quo verhogen van de dienstverlening, en dat deze projectdossiers momenteel besproken worden binnen het ministerie. Verwacht wordt binnen afzienbare tijd de goedkeuring van enkele projecten bij het SZA te realiseren.

Het ministerie tracht met de beschikbare budgetten ervoor zorg te dragen dat elke persoon op Surinaams grondgebied toegang tot kwalitatieve zorg heeft. De verruiming van laboratoriumdiensten in Atjoni draagt bij aan het bevorderen van het welzijn van de lokale samenleving…[+]

IMT plaatst zich voor bekerfinale

VOETBAL – Inter Moengo Tapoe (IMT) is de tweede finalist van de bekercompetitie van de Surinaamse Voetbal Bond. In het Dr Franklin Essedstadion won IMT de halvefinaleontmoeting van PVV met 4-2. IMT zal in de finale spelen tegen Robinhood.

IMT kende een goed begin en al in de derde minuut werd de score geopend. Het doelpunt werd gemaakt door Rivaldo Doorson: 1-0. PVV moest hierdoor heel vroeg achter de feiten aanhollen, als ze de finale wilde halen. Het team kreeg ook de kansen maar deze werden niet benut. Dit kwam het team duur te staan, want vlak voor het rustsignaal was het Jeame Naana die het tweede IMT-doelpunt maakte: 2-0.

PVV begon de tweede helft goed, maar zijn  verzet werd in de 53ste minuut gebroken door Doorson, die zijn tweede doelpunt maakte: 3-0. IMT koerste hiermee naar de finale. In de 67ste minuut maakte Garvey Kwelling het nog even spannend. Hij maakte het eerste doelpunt van PVV: 3-1. PVV kreeg motivatie om op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer. Die kwam  niet. In de 77ste minuut werd de voorsprong van IMT wederom verruimd naar drie doelpunten. Romeo Kastiel maakte het doelpunt: 4-1. Twee minuten na het doelpunt van Kastiel, vond Kwelling weer het net: 4-2. Verder dan dit kwam PVV niet; IMT plaatst zich voor de finale…[+]

Natio stijgt met één plaats op FIFA-wereldranglijst

VOETBAL – De Nationale voetbalselectie van Suriname (Natio) is met één plaats gestegen op de FIFA wereldranglijst. Dit maakte de moederorganisatie gisteren bekend. Natio staat nu op de 140ste plaats. Argentinië blijft aan kop, terwijl Venezuela de grootste sprong maakt. De volgende FIFA wereldranglijst zal op 19 september gepubliceerd worden.

In de maand juni en juli heeft het team van bondscoach Stanley Menzo geen wedstrijden afgewerkt met Suriname. Natio kreeg hierdoor geen punten, maar doordat andere landen slecht presteerden in juni en juli, zijn ze ‘onder Suriname’ gekomen. Hierdoor is Suriname met een plaats gestegen. Voor de komende periode staan er wedstrijden op het programma voor Natio. In september zal Suriname uitkomen in de Concacaf Nations League. De eerste ontmoeting is op 5 september tegen Guyana en op 9 september is Guadeloupe de tegenstander. 

Argentinië behoudt de eerste plaats na  de Copa America te winnen. Frankrijk staat op de tweede plaats en Spanje, Europees Kampioen (EK),  stijgt met vijf plaatsen en is nu derde. Engeland, verliezend finalist van de EK, staat op de vierde plaats en Brazilië maakt de top vijf compleet. België, dat een teleurstellend EK speelde, zakt met drie plaatsen en is nu zesde. Nederland blijft stationair op de zevende plaats en Portugal is achtste. Colombia komt dankzij het bereiken van de Copa América-finale de top tien binnen. Het land was al sinds maart 2022 ongeslagen en staat nu negende. Die stijging van drie plaatsen gaat ten koste van Kroatië, dat door de uitschakeling in de groepsfase van het EK uit de top tien is verdwenen en twaalfde staat. Italië staat op de tiende plaats.

Venezuela, dat al zijn groepswedstrijden won tijdens de Copa America en de kwartfinale haalde, is met zeventien plaatsen gestegen. Venezeula staat nu op de 37ste plaats. Hierna volgt Turkije, die een grote sprong maakt. Turkije stijgt met zestien plaatsen en staat op de 26ste plaats. Canada dat  de halve finale van de Copa America bereikte, stijgt met acht plaatsen en staat nu op de 40ste plaats…[+]

Coronianen barricaderen weg

Coronianen-barricaderen-weg

CORONIE – In het district Coronie hebben burgers van het gebied Burnside, gistermorgen de Oostwestverbinding ter plaatse voor ongeveer twee uren gebarricadeerd. Het verkeer werd geblokkeerd om door te rijden, hierdoor ontstond er een enorme file aan beide kanten. Het achterliggende feit voor de barricade is dat de burgers een oplossing willen van de wateroverlast in dit woongebied. In het gebied Burnside is dit langer dan een maand het geval, waarbij landbouwers, veeteelthouders en huishoudens verlies lijden. Deze burgers proberen aandacht te vinden bij de overheid en besloten daarom de weg te barricaderen. Na bijkans twee uren werd de blokkade opgeheven, nadat belanghebbenden werd voorgehouden dat er gewerkt wordt aan een oplossing. Zij vragen de aandacht om de afwatering aan te pakken, zodat het overtollige water kan wegstromen. Vanuit het districtscommissariaat is aangegeven dat er een machine wordt gedirigeerd naar het gebied, om de urgente zaken aan te pakken. Roy Molly, coördinator van OW-Coronie, geeft toe dat er achterstallig onderhoud is. De machine waarmee zij werken is momenteel in het gebied Welgelegen die daar onderhoudswerkzaamheden uitvoert om wateroverlast te voorkomen. Molly zegt dat voor zondag een zwamp­excavator is beloofd om de ontstane situatie te verhelpen. Er is een hulpdam van ongeveer 200 meter waar er verzakkingen zijn, de pompen fuctioneren niet, waardoor de ontwatering geen gewenst resultaat oplevert. Molly zegt dat er alles aan wordt gedaan om de onstane situatie te verhelpen…[+]

Argentijnse voetballers krijgen steun: ‘Geen land intimideert ons’

Argentijnse

VOETBAL – De vicepresident van Argentinië heeft hard teruggeslagen in de racismerel rond het nationale voetbalteam van Argentinië. Victoria Villarruel begrijpt niks van de ophef, en neemt het op voor de veelbesproken Enzo Fernández.

Fernández plaatste na de door Argentinië gewonnen finale van de Copa América een video, waarin de spelers, onder wie hijzelf, in de spelersbus een racistisch lied zingen over Fransen van Afrikaanse afkomst. Een wereldwijde rel was daarmee geboren. Fernández’ club Chelsea en verschillende Franse internationals reageerden woest op de beledigingen van de Argentijnen. Zo noemde Fernández’ ploeggenoot Wesley Fofana bij Chelsea de video “puur racisme”.

De Argentijnse vicepresident Villarruel is daar weer verbolgen over. Ze zei geen acties van een “kolonialistisch” land te tolereren. “Geen enkel koloniaal land gaat ons intimideren voor een liedje op het veld of voor het spreken van waarheden die ze zelf niet willen toegeven”, schreef ze op X. “Argentinië is een soeverein en vrij land. We hebben nooit kolonies gehad of tweederangs burgers. We hebben onze manier van leven nooit aan iemand opgelegd. En we zullen ook niet toestaan dat ze dat bij ons doen. Enzo, ik steun je. Messi, bedankt voor alles. Argentijnen houden altijd een opgeheven hoofd.”

De racismerel raakte ook de Argentijnse politiek. Julio Garro, de Argentijnse onderminister van Sport, werd woensdagavond ontslagen omdat hij in het openbaar excuses had geëist van aanvoerder Lionel Messi en de Argentijnse voetbalbond voor de uitspraken van het team. “Het kabinet van de president deelt mee dat geen enkele regering ons kan vertellen wat we moeten zeggen, denken of moeten doen met het Argentijnse nationale team, wereldkampioen en tweemaal kampioen van Amerika, of over welke andere burger dan ook. Om die reden is Julio Garro geen onderminister van sport meer.”

Na een klacht van de Franse voetbalbond doet wereldvoetbalbond FIFA ook onderzoek naar het incident. “De FIFA veroordeelt met klem elke vorm van discriminatie door iedereen, inclusief spelers, fans en officials”, zegt een woordvoerder van de wereldvoetbalbond. (Nusport)…[+]

Politieman ernstig gewond na mesaanval bij Champs-Élysées in Parijs

2 Politieman ernstig gewond na mesaanval bij Champs-Élysées in Parijs

PARIJS  – In Parijs is een politieagent ernstig gewond geraakt nadat hij was aangevallen met een mes. De 27-jarige aanvaller is kort na de aanval door de politie neergeschoten en later aan zijn verwondingen bezweken.

De gewonde agent is in kritieke maar niet levensbedreigende toestand naar het ziekenhuis gebracht, meldt het dagblad Le Parisien. Medewerkers van de Louis Vuitton-winkel aan de Champs-Élysées hadden de politie gebeld, nadat ze de man met het mes hadden opgemerkt.

Hij werd snel staande gehouden door de politie en zou hebben geweigerd de inhoud van zijn tas te laten zien. Vervolgens verwondde hij een politieagent ernstig aan zijn oor, nek en sleutelbeen. Volgens het dagblad heeft een andere agent de man met zijn dienstwapen in zijn buik geschoten. De hulpdiensten konden hem niet in leven houden.

Volgens een bron was de aanvaller niet bekend bij de politie of opsporingsdiensten. De agent die het schot heeft afgevuurd, zou volgens Le Parisien pas een week geleden van de politieschool zijn gekomen. Zijn opleiding was ingekort om te kunnen voldoen aan de zeer grote vraag naar extra politiepersoneel voor de naderende Olympische Spelen. De mesaanval komt slechts enkele dagen na een vergelijkbare aanval op maandag. Toen werd een Franse militair neergestoken die patrouilleerde bij het treinstation Gare de l’Est in het oosten van Parijs. (NOS)…[+]

Instagram account of Dubai princess announces divorce

2 Instagram account of Dubai princess

DUBAI  –  The daughter of Dubai’s ruler appears to have announced her divorce on social media.

A post from the verified Instagram of Sheikha Mahra bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum said she was ending her marriage, and reads: “I hereby declare our divorce.” The BBC has reached out to officials in the country to seek clarity on the matter.

There has been no public comment from Sheikha Mahra’s husband, Sheikh Mana bin Mohammed bin Rashid bin Mana Al Maktoum, or her father. The post, which begins “Dear Husband”, concluded – “I divorce you, I divorce you, and I divorce you,” seemingly using the Islamic practice known as triple talaq. The practice has been banned in many countries, but usually allows husbands to swiftly divorce their wives by saying “I divorce you” three times.

“Take care. Your ex-wife,” the post on Instagram added. All images of Sheikha Mahra’s husband appear to have been deleted from her account. Sheikh Mana’s account likewise seems stripped of pictures of his wife.

The couple married in April 2023 in a lavish ceremony, and their first child was born two months ago. Some comments from Instagram users have speculated that Sheikha Mahra’s account could have been hacked. There has been no official indication of this. At time of publication, the post declaring her divorce was listed as one day old. Dubai’s government and the UAE Embassy in London did not immediately respond to requests for comment. (BBC)…[+]

Team USA wint makkelijk van Servië

(21.00 uur)Team USA wint makkelijk van Servië

BASKETBAL – De nationale basketbalteam van de Verenigde Staten van Amerika (Team USA) heeft zijn derde oefenwedstrijd heel makkelijk gewonnen van Servië: 105-79. In Abu Dhabi maakte Stephen Curry 24 punten.

Curry startte de tweede speelperiode heel agressief en maakte achttien punten in elf minuten. Team USA keek hierna niet meer terug. “Ik ben overtuigend dat zo ga spelen tijdens de Olympische Spelen. Minder dan dit zal ik niet gaan”, zei Curry. De Warriors’ speler kreeg heel goede ondersteuning van Anthony Edwards, Anthony Davis, Bam Adebayo, Tyrese Haliburton en Devin Booker. “Onze kracht ligt in de arsenaal van spelers die wij hebben. Hierdoor kunnen wij vier tot vijf minuten alles geven en daarna weer gaan rusten.”

Bij Servië kon Nikola Jokic niet in zijn spel komen. Hij werd goed verdedigd door Adebayo en Joel Embiid. “Deze twee spelers hebben lengte en kunnen daarom Jokic in toom houden”, zei bondscoach Steve Kerr van Team USA. “Servië is met zijn lengte een van de favorieten op de gouden medaille te winnen.”

Team USA vertrekt nu naar London om daar twee oefenwedstrijden te spelen. Zaterdag speelt het team tegen Zuid-Sudan. LeBron James van Team USA gaf aan dat er nog veel verbeterpunten zijn, maar we zijn goed op weg. “Wij worden steeds beter en dit vergroot de kansen voor de gouden medaille.” (ESPN)…[+]

Germany to halve military aid for Ukraine despite possible Trump White House

1 Germany to halve military aid for Ukraine

KYIV –  Germany plans to halve its military aid to Ukraine next year, despite concerns that US support for Kyiv could potentially diminish if Republican candidate Donald Trump returns to the White House.

German aid to Ukraine will be cut to €4 billion ($4.35 billion) in 2025 from around €8 billion in 2024, according to a draft of the 2025 budget seen by Reuters. Germany hopes Ukraine will be able to meet the bulk of its military needs with the $50 billion in loans from the proceeds of frozen Russian assets approved by the Group of Seven, and that funds earmarked for armaments will not be fully used.

“Ukraine’s financing is secured for the foreseeable future thanks to European instruments and the G7 loans,” German Finance Minister Christian Lindner said at a news conference. Washington pushed to “front load” the loans to give Ukraine a big lump sum now. Officials say EU leaders agreed to the idea in part because it reduces the chance of Ukraine being short of funds if Trump returns to the White House.

Alarm bells rang across Europe this week after Trump picked Senator JD Vance, who opposes military aid for Ukraine and warned Europe will have to rely less on the United States to defend the continent, as his candidate for vice president. Trump sparked fierce criticism from Western officials for suggesting he would not protect countries that failed to meet the transatlantic military alliance’s defense spending targets and would even encourage Russia to attack them.

Germany has faced criticism for repeatedly missing a NATO target of spending 2% of its economic output on defense. The stocks of Germany’s armed forces, already run down by decades of underinvestment, have been further depleted by arms supplies to Kyiv. So far, Berlin has donated three Patriot air defense units to Kyiv, more than any other country, bringing down the number of Patriot systems in Germany to nine.

Germany’s fractious coalition of left-leaning Social Democrats, pro-business liberals and ecologist Greens has struggled to comply with NATO’s spending target due to self-imposed rules that limit the amount of state borrowing they can take on. Although military aid to Ukraine will be cut, Germany will comply with the NATO target of spending 2% of GDP on defense in 2025, with a total of €75.3 billion.

Days after Russia’s 2022 invasion of Ukraine, Chancellor Olaf Scholz announced a “Zeitenwende” – German for historic turning point – with a €100 billion special fund to bring the military up to speed. From this special fund, there will be €22.0 billion more for defense, plus €53.3 billion in the regular budget, still less than that sought by Defense Minister Boris Pistorius. The defense budget is set to receive a meagre €1.3 billion more than in 2024, far below the €6.7 billion requested by Pistorius. (CNN)…[+]

Politicus Arrindell op Sint-Maarten beschoten, echtgenote gedood

1 Politicus Arrindell op Sint

MAHO –  Op Sint-Maarten is politicus Olivier Arrindell gewond geraakt bij een aanslag op zijn leven. Zijn vrouw werd doodgeschoten.

Een schutter opende het vuur op de auto waarin Arrindell met zijn vrouw en dochter zat. Ook zijn dochter raakte gewond. Arrindell reed daarop naar een hotel bij Maho, een paar kilometer verderop. Daar zocht hij dekking in de lobby van het hotel.

Eenmaal in een ambulance nam Arrindell een video op waarin hij zijn schotwond liet zien. Daarin beschuldigde hij zijn politieke tegenstanders ervan achter de aanslag te zitten. “Ze probeerden mij te vermoorden. Ik weet niet hoe het met mijn vrouw gaat. Sint-Maarten, dit is serieus”, zei hij. Op dat moment wist de politicus nog niet dat zijn vrouw was vermoord. Ook de minister van Justitie van het eiland wijst in de richting van een politiek gemotiveerde aanslag.

Zakenman Arrindell heeft zich onlangs geregistreerd als politicus en zijn partij Oualichi Movement for Change (OMC) aangemeld voor de komende verkiezingen op Sint-Maarten, een zelfstandig land in het Koninkrijk der Nederlanden. Met zijn nieuwe partij wil hij “corruptie, nepotisme en vriendjespolitiek bij de regering van Sint-Maarten aanpakken en elimineren”.

Vorig jaar had hij het aan de stok met de toenmalige premier Silveria Jacobs. Arrindell beschuldigde haar van corruptie en intimidatie. Vanwege zijn uitspraken moest Arrindell voor de rechter komen. Daar werd hem opgedragen alles terug te nemen en kreeg hij een dwangsom opgelegd als hij zou doorgaan met zijn uitspraken. Dat schrok Arrindell niet af. Sterker nog, hij kondigde aan mee te doen aan de verkiezingen met zijn nieuwe partij. (NOS)…[+]

Doekhi gaat vertrekken

(19.00 uur) Doekhi gaat vertrekken

VOETBAL – Danilho Doekhi gaat deze zomer mogelijk een transfer maken. De Nederlandse verdediger heeft bij Union Berlin nog een contract tot medio 2025, terwijl verschillende clubs hem in de gaten zouden houden.

Kicker schrijft dat ‘enkele clubs’, bijvoorbeeld uit de Serie A, kijken naar Doekhi. De stopper was één van de weinige lichtpuntjes in een zwaar seizoen bij Union. Horst Heldt, die over het spelersbeleid gaat bij de club uit Berlijn, sluit een transfer van Doekhi dan ook niet uit. “Hij doet het ontzettend goed. We houden zijn contractsituatie in de gaten. We hebben nog genoeg tijd om dat met hem te bespreken, we houden alle opties open”, zo klinkt het.

Doekhi speelt sinds de zomer van 2022 bij Union Berlin, dat hem transfervrij overnam van Vitesse. Binnen afzienbare tijd groeide de geboren Rotterdammer uit tot een belangrijke kracht bij de club uit de Duitse hoofdstad. Eerder werd het opleidingsproduct van Ajax al gelinkt aan AS Roma. Het goede spel van Doekhi is ook opgevallen bij de Surinaamse bondscoach Stanley Menzo. Zo is de SVB bezig om hem te overtuigen om voor Suriname te kiezen in plaats van Nederland. (VP)…[+]

Noord-Korea stuurt opnieuw ballonnen naar Zuid-Korea

Noord-Korea stuurt opnieuw

PYONGYANG – Noord-Korea heeft opnieuw ballonnen met vermoedelijk afval naar Zuid-Korea gestuurd, melden Zuid-Koreaanse media.
De ballonnen lijken volgens het Zuid-Koreaanse leger onderweg te zijn naar het noordelijke deel van de provincie Gyeonggi, die aan Noord-Korea grenst en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul omringt.
Pyongyang heeft sinds mei meer dan 2000 ballonnen met afval en uitwerpselen opgelaten, als reactie op Noord-Koreaanse overlopers in Zuid-Korea die ballonnen gebruikten om onder meer propagandaflyers, voedsel en geld naar het noorden te sturen. Dit soort activisme ligt zeer gevoelig in Noord-Korea. De Noord-Koreaanse bevolking wordt al decennia geïsoleerd van de buitenwereld.
De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn opgelopen door het op en neer sturen van de ballonnen. De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong, waarschuwde dinsdag voor “verwoestende gevolgen” als opnieuw propagandaflyers in Noord-Korea belanden. Ze maakte niet duidelijk om wat voor gevolgen het zou gaan. (De Telegraaf)…[+]

Fototekst: Troep uit een Noord-Koreaanse ballon in Zuid-Korea. (ANP)

Bob Newhart, legendary comedian, dead at 94

Bob Newhart legendary comedian dead at 94

USA – Bob Newhart, whose stammering, deadpan unflappability carried him to stardom as a standup comedian and later in television and movies, has died, according to a statement from his longtime publicist Jerry Digney. He was 94. Digney said Newhart died in Los Angeles on Thursday morning after a series of short illnesses. He called the star’s passing an “end of an era in comedy.” Over the course of five decades, Newhart’s popularity rarely waned, whether it was as the recording star of the comedy album “The Button-Down Mind of Bob Newhart” (the first comedy album to win the Grammy for album of the year), the lead in two top-rated television sitcoms, or a supporting actor in movies including “Catch-22” (in which he played the timid Maj. Major), “Cold Turkey” and “Elf.” He remains best known for the television shows, “The Bob Newhart Show” (1972-78) and “Newhart” (1982-90), both of which were built around his persona as a reasonable man put-upon by crazies. (CNN)…[+]