Nieuws volgens datum: 19 Jul, 2024

Élysée zegt dat Macron in Seine gaat zwemmen, maar niet per se nu

5 (23.30 uur) Élysée zegt dat Macron in Seine gaat zwemmen, maar niet per se nu

PARIJS – De Franse president Emmanuel Macron is nog altijd van plan een duik te nemen in de Seine, maar niet per se vóór de Olympische Spelen. Volgens zijn kantoor heeft hij nooit een datum genoemd en weet hij niet zeker of het snel zal lukken.

Het was de voorbije honderd jaar verboden om in de Seine te zwemmen, omdat het water te vies was. In aanloop naar de Spelen werd een grote schoonmaakoperatie opgezet om het water te zuiveren, zodat in Parijs wedstrijden gezwommen kunnen worden. Om te laten zien dat dat zou lukken hadden de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, en de president aangekondigd dat ze zelf het water in zouden gaan.

Hidalgo heeft inmiddels in de rivier gezwommen, maar Macron nog niet. “Hij heeft niet aangekondigd dat hij voor de Spelen zou gaan zwemmen, hij heeft aangekondigd dat hij ging zwemmen en hij heeft dit vaststaand feit altijd herhaald”, zegt het Élysée nu. Volgens het presidentieel paleis was het voor de president vooral belangrijk dat het water structureel schoner zou worden, ook voor de inwoners van Parijs.

Sinds de grote schoonmaakoperatie is de waterkwaliteit gestaag verbeterd. Toch was het water volgens metingen van de gemeente op maar zes van de afgelopen zeven dagen schoon genoeg. De openingsceremonie is volgende week. De schoonmaakoperatie heeft 1,4 miljard euro gekost.  (De Telegraaf) …[+]

FC Leiding wint zestiende lidbondentoernooi

SVB

VOETBAL – FC Leiding moest tot het uiterst gaan om het kampioenschap van het lidbondentoernooi dat door de Surinaamse Voetbal Bond wordt georganiseerd, te pakken. In de finale werd Kampong Baroe in de verlenging verslagen met 5-2. Na 90 minuten spelen eindigde de wedstrijd gelijk: 2-2. Beide teams promoveren naar de SVB-topsectie.

FC Leiding, kampioen van de Nieuwe Generatie Voetbal Bond, eindigde in zijn groep op de eerste plaats en Kampong Baroe, kampioen van Saramacca, eindigde in zijn groep ook op de eerste plaats. Om de overal winnaar te bepalen van het zestiende lidbondentoernooi, kwamen deze twee teams tegen elkaar uit. FC Leiding begon de wedstrijd goed en nam in de 25ste minuut de voorsprong door een doelpunt van Gianni Biaka: 1-0. Het team uit Saramacca vocht terug en in de 27ste minuut werd de score gelijk getrokken door Jonathan Seedo: 1-1. Door het doelpunt te maken was het ritme nu aan de kant van Kampong Baroe, dat heel dichtbij kwam om de voorsprong te nemen. Echter, Kampong Baroe kreeg een domper te verwerken, toen Andwille van Zichem zijn tweede gele kaart kreeg. Kampong Baroe moest verder met tien man.

In de tweede helft speelde Kampong Baroe terughoudend en loerde om munt te slaan via de counters. Dit kreeg het team ook in de 51ste minuut en Armando Lugard gaf Kampong Baroe de voorsprong: 1-2. FC Leiding opende een fel offensief en drie minuten na het doelpunt van Lugard werd de score gelijk getrokken. Amunike Kewal maakte het doelpunt: 2-2.

Kampong Baroe begon hierna heel stug te verdedigen en FC Leiding kon niet achter de verdediging komen. Hierdoor eindigde de wedstrijd gelijk en werd verlengd met 2×15 minuten. Het verzet van Kampong Baroe brak al in de derde minuut van de eerste verlening. Gianni Gazon gaf FC Leiding de voorsprong: 3-2. Kampong Baroe was hierdoor genoodzaakt op zoek te gaan naar het derde doelpunt en dit werd de ploeg fataal. Biaka en Anverny Linger bepaalden de eindstand op 5-2. FC Leiding heeft hiermee ongeslagen het kampioenschap van het lidbondentoernooi behaald. …[+]

Dienstauto politie haalt in en botst met pick-up op Oost-Westverbinding

2-Auto-rijdt-dienstvoertuig-politie-aan

PARAMARIBO – Een dienstauto van de politie is donderdag gebotst tegen een pick-up op de Oost-Westverbinding in het district Commewijne. De bestuurder van de dienstwagen belandde op de rijhelft van de tegenligger, met als gevolg de aanrijding.

De dienstauto reed over de Oost-Westverbinding, komend vanuit de richting van Meerzorg en gaande richting Albina, terwijl de pick-up vanuit de tegenovergestelde richting naderde. Ter hoogte van de Putroweg haalde de politieman, die de dienstwagen bestuurde, zijn voorganger in. Bij dit inhaalmanoeuvre kwam hij op de rijhelft van de pick-up, met als gevolg de botsing. Beide bestuurders waren nuchter en in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De dienstwagen heeft schade aan de rechter voorzijde, namelijk de koplamp en het wiel. De pick-up liep schade op aan de rechterzijde en het portier. De ressortpolitie ging ter plaatse voor onderzoek van de aanrijding. WJ…[+]

 

Russia prosecutor seeks 18-year sentence for US journalist Evan Gershkovich

4 (22.00 uur) Russia prosecutor seeks 18-year sentence for US journalist Evan Gershkovich

RUSSIA – A Russian prosecutor is seeking an 18-year sentence for American journalist Evan Gershkovich who has been charged with espionage. The 32-year-old correspondent for The Wall Street Journal newspaper is the first Western journalist in Russia to be arrested on espionage charges in post-Soviet Russia.

Gershkovich is accused by prosecutors of gathering secret information about Uralvagonzavod, a plant manufacturing tanks for Russia’s war in Ukraine, on the orders of the CIA. The reporter, his employer and the United States government deny the allegations, saying he was just doing his job, with accreditation from Russia’s Ministry of Foreign Affairs. The Kremlin has provided no public evidence for the spying allegations against him, saying only that he was caught “red-handed” spying on a tank factory. He was detained in March 2023 on a reporting trip to the Urals city of Yekaterinburg and then spent almost 16 months in Moscow’s notorious Lefortovo prison.

The latest closed-door hearing started at about 10:45am (05:45 GMT) at Sverdlovsk Regional Court in Yekaterinburg, with the prosecution and defence teams making their final arguments. Gershkovich’s trial has moved rapidly since the first hearing in late June, with the prosecution and defence teams giving their final arguments on Friday Tensions are running high between the US, Gershkovich’s birth country, and Russia, the country of origin of his parents, over Moscow’s role in the military invasion in Ukraine. For Washington, his arrest was primarily a “bargaining chip” for Russia to secure the release of its nationals convicted abroad. Russia usually concludes legal proceedings against foreigners before making any deals on exchanging them for Russians held abroad.

The US and Russia have both said they are open to exchanging the reporter in a deal, but neither has given clues on when that might happen. Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said on Wednesday that talks between US and Russian special services over possible prisoner exchanges were ongoing, without naming any specific individuals. Russian President Vladimir Putin has implied he wants to see the release of Vadim Krasikov, a Russian convicted in Germany of killing a Chechen separatist commander. German judges said it was an assassination orchestrated by Russian authorities. Among other US nationals detained in Russia are reporter Alsu Kurmasheva and ballerina Ksenia Karelina, who are both dual US-Russian citizens, and former US marine Paul Whelan, who is serving a 16-year sentence for spying.  (Al Jazeera)…[+]

Familie Biden bespreekt mogelijk exitplan uit verkiezingsrace

4 (21.30 uur) Familie Biden bespreekt mogelijk exitplan uit verkiezingsrace

VS – De familie van de Amerikaanse president Joe Biden zou begonnen zijn met het bespreken van een mogelijk exitplan uit de verkiezingsrace. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite NBC News op basis van twee bronnen met kennis van de gesprekken. Het Witte Huis ontkent formeel.

Volgens de bronnen van NBC News bekijken de familieleden van Biden hoe zo’n exit eruit zou kunnen zien. Belangrijk daarbij is dat Biden zelf het moment moet kunnen kiezen én dat er een zorgvuldig uitgedokterd plan ontwikkeld is voor wat er daarna te gebeuren staat. De algemene toon van de gesprekken is dat elk exitplan, mocht Biden besluiten deze stap te zetten – zoals sommige van zijn naaste bondgenoten steeds meer geloven dat hij zal doen – de partij in de beste positie moet zetten om voormalig president Donald Trump te verslaan, terwijl het tegelijkertijd geen afbreuk mag doen aan de meer dan vijf decennia dat Biden als verkozene het land heeft gediend, aldus de nieuwssite.

Dat Biden zou overwegen om uit de presidentsrace te stappen en dat zijn familie zou bespreken hoe dat mogelijk in zijn werk zou gaan, is een opmerkelijke nieuwe ontwikkeling. Biden blijft in het openbaar immers volgehouden dat hij doorgaat en dat niemand – behalve God – hem zal kunnen tegenhouden. De druk binnen zijn partij is sinds zijn desastreuze debat drie weken geleden echter enorm toegenomen en polls tonen dat een meerderheid van de Democratische kiezers intussen vindt dat hij de fakkel moet doorgeven aan iemand anders. Dat de Republikeinen de rangen lijken te sluiten na de aanslag op oud-president Donald Trump, is koren op de molen van critici die vinden dat Biden uit de race moet stappen. Trump werd tijdens een conventie van zijn partij in Milwaukee de afgelopen dagen officieel aangeduid als de presidentskandidaat voor de Republikeinen.

Een woordvoerder van het Witte Huis ontkent dat de familie van Biden gesprekken voert over een mogelijke exit van de president. “Het gebeurt niet. Punt”, aldus Andrew Bates. “De personen die deze dingen beweren, spreken niet namens de familie of het team van de president. Biden zit momenteel in isolatie in zijn huis in Delaware, nadat hij positief testte voor COVID-19. Verwacht wordt dat als hij effectief zou beslissen om de handdoek te gooien, dat het in de komende dagen zal gebeuren.    (HLN)
Photo: President Joe Biden, met first lady Jill Biden, zijn zoon Hunter Biden en zijn schoondochter Melissa Cohen Biden. …[+]

Nuggets versterkt met Westbrook

(20.00 uur) Nuggets versterkt zich met Westbrook

BASKETBAL – Denver Nuggets heeft zich versterkt met Russell Westbrook, om weer te gaan strijden voor het NBA-kampioenschap. Westbrook is door Los Angeles Clippers gestuurd naar Utah Jazz, die op zijn beurt het contract van Westbrook afkocht.

Westbrook had een heel slechte jaar voor Clippers vorig seizoen. Hij eindigde met ongeveer 11 punten per wedstrijd. Nuggets was opzoek naar een ervaren speler om de punten te maken, wanneer de basisspelers rust krijgen. Westbrook zal ruim USD 4 miljoen per jaar verdienen bij Nuggest. “Wij hadden hulp nodig”, zegt general manager Calvin Booth van Nuggets. “Wij hadden een plaats vrij en hebben gekozen voor hem, vooral nadat Kentavious Caldwell-Pope en Reggie Jackson ons had verlaten. Wij zijn blij met de komst van Westbrook.”

Lawrence Frank, president van basketball operations van Clippers, zegt dat alles verandert is nadat Paul George koos voor Philadelphia 76ers. “Westbrook is een goede speler en waren heel blij dat wij hem in ons gelederen had”, geeft Frank aan. “Het vertrek van George heeft alles verandert en wij gaan nu een andere richting op. Wij gunnen Westbrook deze overstap.” (ESPN)

Foto: Denver Nuggets heeft zich versterkt met Russell Westbrook (r), om weer een gooi te doen naar het NBA-kampioenschap. (Foto: ESPN)

…[+]

China launches new Earth observation satellite

3 (20.00 uur) China launches new Earth observation satellite

TAIYUAN – China on Friday sent a new Earth observation satellite into space from the Taiyuan Satellite Launch Center in north China’s Shanxi Province.

The Gaofen-11 05 satellite was launched at 11:03 a.m. Beijing Time by a Long March-4B carrier rocket and entered the planned orbit successfully. It will be used in a variety of fields including land surveys, urban planning, road network design, crop yield estimation and disaster relief.

The launch marked the 528th flight mission of the Long March carrier rocket series. (Xinhua)…[+]

Conservatieve Amerikaanse tv-commentator en ‘vriend van Trump’ Lou Dobbs (78) overleden

3 (19.30 uur) Conservatieve Amerikaanse tv-commentator en ’vriend van Trump’ Lou Dobbs (78) overleden

NEW YORK – Lou Dobbs, de Amerikaanse conservatieve politieke commentator die jarenlang het programma Lou Dobbs Tonight op CNN en later Fox Business presenteerde, is overleden. Hij was 78.

Het is met pijn in het hart dat we het overlijden van ‘The Great Lou Dobbs’ aankondigen staat in een bericht op Dobbs’ X-account. “Lou was een vechter tot het einde – vechtend voor wat voor hem het belangrijkst was: God, zijn familie en het land. Lou’s nalatenschap zal voor altijd voortleven als patriot en geweldige Amerikaan.

Ook voormalig president Donald Trump herdacht Dobbs, een trouwe aanhanger van hem. “De grote Lou Dobbs is zojuist overleden – een vriend en een werkelijk ongelooflijke journalist, verslaggever en talent”, schreef Trump op het sociale netwerk Truth Social. “Hij begreep de wereld en wat er gebeurde beter dan anderen. Lou was in zoveel opzichten uniek en hield van ons land. Hij zal enorm gemist worden   (De Telegraaf) …[+]

Pogacar heel dicht bij Tour-zege

(19.00 uur ) Pogacar heel dicht bij Tour

WIELRENNEN – Tadej Pogacar heeft opnieuw een grote stap gezet naar de eindzege in de Tour de France. De Sloveen pakte tijdswinst op Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel en was als eerste boven in de zware negentiende etappe.

Pogacar zette in de bergrit op zo’n 10 kilometer van de meet de aanval in en liet concurrenten Vingegaard en Evenepoel direct achter zich. De geletruidrager had op voorhand al een voorsprong van drie en vijf minuten op zijn twee concurrenten. Dat gat is nu met nog twee etappes te gaan nóg groter. Pogacar won in de zware bergrit naar Isola 2000 1 minuut en 42 minuten op Vingegaard en Evenepoel. De voorsprong van Pogacar op nummer twee Vingegaard is zodoende al iets meer dan vijf minuten.

Op het moment van de demarrage had Pogacar nog een achterstand van drie minuten op vluchter Matteo Jorgenson. De geletruidrager reed echter binnen de kortste keren in het wiel bij de Amerikaan, die in vergelijking met Pogacar haast stil leek te staan. Pogacar kwam vervolgens met een fraaie buiging over de meet. Het betekende voor de 25-jarige veelvraat alweer de vierde ritzege van deze editie van de Tour de France. Hij won eerder al de vierde, veertiende en vijftiende etappe.

Als Pogacar op de fiets blijft zitten en geen plotselinge inzinking krijgt, kan hij zondag voor de derde keer in zijn carrière het algemeen klassement van de Tour de France op zijn naam schrijven. Hij won eerder in 2020 en 2021. De laatste twee edities van de Tour werden gewonnen door Vingegaard, die geen moment in staat was om Pogacar na zijn aanval te volgen. Alles wijst erop dat hij in de slotdagen van de Tour om de tweede plek moet strijden met Evenepoel.

De Tour de France eindigt zondag met een tijdrit van Monaco naar Nice. Eerst staat vandaag nog een bergrit met een lengte van 132,8 kilometer op het programma. De finish van de voorlaatste etappe ligt op de top van de 15,7 kilometer lange Col de la Couillole. (Nusport)

Foto: Tadej Pogacar is heel dicht bij om zijn derde Tour de France te winnen. (Foto: ESPN) …[+]

Robbery suspect arrested shortly after release

More-illegal-immigrants-arrested-during-Operation-Sparimakka

PARAMARIBO – A man who had been arrested on a rob­bery charge was acquitted. But shortly after his release he was arrested again for the same crime. Donovan S. ended up in jail after he was labeled as the criminal who had robbed a jeweller. When the Public Prosecutor’s Office failed to present any evidence, the de­fense attorney demanded an acquit­tal.

Donovan’s accomplice, Dino D, risks spending the next 12 months in prison if he is found guilty of armed robbery. Both suspects denied any involvement in the armed robbery. The police tracked down Dino D. after they had watched the security footage which showed the car that Dino’s girlfriend had rented. Dino D. was also in possession of an illegal gun when he was arrested. The juweller was robbed on August 14th, 2023 by five masked gunmen. The five robbers starting fi­ring several shots after they had bar­ged into the jewelry store…[+]

Paus gaat in België praten met slachtoffers seksueel misbruik

Pope Francis begins his weekly general audience in the Paul VI Audience Hall at the Vatican Dec. 13, 2023. (CNS photo/Lola Gomez)

BRUSSEL –  Paus Franciscus bezoekt België in september en gaat dan praten met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis meldt dat de gesprekken “in alle discretie” gaan plaatsvinden. De 87-jarige paus is in België van 26 tot 29 september.

Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat een paus de Lage Landen bezoekt. België is van oudsher een katholiek land, maar sinds de misbruikschandalen naar buiten kwamen gaan steeds minder mensen naar de kerk. Vorig jaar zond de omroep VRT een nieuwe serie uit over misbruik in de kerk en dat maakte opnieuw veel los in België.

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek ook een ontmoeting met het Belgische koningspaar in het Kasteel van Laken. Op de laatste dag leidt hij een eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Daar is plaats voor 50 duizend mensen. (NU) …[+]

Verstappen neemt het op voor teamgenoot Pérez

(17.00 uur) Verstappen neemt het op voor teamgenoot Pérez

AUTOSPORT- Max Verstappen heeft het in de aanloop naar de Grand Prix van Hongarije opgenomen voor zijn teamgenoot Sergio Pérez. De Mexicaan staat onder druk bij Red Bull en moet vrezen voor zijn positie als zijn resultaten niet snel verbeteren.

“We kunnen niet ontkennen dat hij het de laatste weken moeilijk heeft gehad, maar bij sommige races had hij ook vooral pech”, zei de 26-jarige Verstappen donderdag in een broeierig motorhome van Red Bull in Boedapest. “In Silverstone bijvoorbeeld was dat kleine uitstapje in de kwalificatie bepalend. Dan begin je achteraan en is het heel moeilijk om naar voren te komen. Hij wil het zelf ook beter doen en ik weet hoe hard hij daarvoor werkt.”

Pérez stond sinds de Grand Prix van China – acht races geleden – niet meer op het podium en sprokkelde in de laatste zes wedstrijden slechts vijftien punten bij elkaar. Red Bull zou de positie van Pérez daarom in de zomerstop, die volgende week na de Grand Prix van België begint, gaan evalueren.

Volgens Verstappen heeft de vorm van Pérez ook vooral te maken met de minder presterende Red Bull. “Onze auto is soms heel lastig te besturen”, weet Verstappen, die nog altijd riant aan de leiding in de WK-stand staat. “We zijn vaak lang aan het zoeken naar de juiste balans. Als coureur is het dan ook heel moeilijk om consistent te presteren, aangezien je de hele tijd aan het stoeien bent met de balans van de auto.”

“Ik vond het zelf ook heel moeilijk om de laatste races alles uit de auto te halen”, vervolgde de drievoudig wereldkampioen, die dit weekend met een verbeterde Red Bull rijdt. “Het team weet dat die problemen er waren. Dus we hopen dat de auto wat voorspelbaarder wordt.” (Nusport)

Foto: Sergio Pérez heeft steun gehad van Max Verstappen. (Foto: ESPN) …[+]

Man kills victim with machete

Machete

PARAMARIBO – A man on Wednesday chopped ano­ther man to death with a machete in the Willem Campagnestraat. Shortly after his arrest the perpetrator claimed that he was being molested by the vic­tim. Sources told Times of Suriname that the perpetrator became furious when the victim molested him and that he grabbed an axe before attacking the victim.

The perpetrator evidently chop­ped the back of the victim’s head. The police seized his bag which contained the murder weapon, a knife, a mobile phone and SRD 20. After the police had arrived on the scene, they sum­moned an ambulance but when the pa­ramedics arrived, they concluded that the victim was no longer alive. The in­vestigation is ongoing. The perpetrator is currently in jail awaiting trial. …[+]