Nieuws volgens datum: 2 Aug, 2024

China, Vietnam conclude joint counter-terrorism training

NANNING – Police personnel from China and Vietnam concluded joint counter-terrorism training in south China’s Guangxi Zhuang Autonomous Region on Friday. The training was aimed at jointly addressing the threat of terrorism and focused on combating violent terrorist activities.

During the two-week program, police personnel from both sides conducted exchanges, discussions and various exercises covering subjects such as command, skills and tactics.

This joint training exercise marked the first of its kind between the Chinese People’s Armed Police Force and the mobile police forces of the Vietnamese Ministry of Public Security. It aimed to cement friendship between the two countries, strengthen mutual trust and cooperation, and enhance joint counter-terrorism capabilities.   (Xinhua)…[+]

Mike Antonius geen CEO meer van TELESUR

PARAMARIBO – Mike Antonius, de Chief Executive Officer (CEO) van TELESUR, heeft per 2 augustus vanwege persoonlijke redenen zijn functie neergelegd. Doric Ramlakhan is meteen aangesteld als waarnemend CEO van het bedrijf.

Ramlakhan, heeft als technisch onder directeur gedurende een aantal jaren een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van verscheidene strategische projecten binnen het bedrijf. De Raad van Commissarissen, onder leiding van President-Commissaris Sanjay Raghoebarsingh, heeft het volste vertrouwen in het vermogen van Ramlakhan om leiding te kunnen te geven aan TELESUR. De Raad van Commissarissen spreekt hun oprechte waardering uit voor het leiderschap en de toewijding van de gewezen CEO, Mike Antonius. Hij heeft tijdens zijn ambtsperiode een aanzienlijke bijdrage geleverd bij de uitvoering van het TELESUR Nationaal Breedband Project en diverse verbetertrajecten binnen het bedrijf…[+]

 

Mannen in Kyiv op straat gecontroleerd vanwege nijpende tekorten op slagveld

KYIV – Het Oekraïense leger heeft in de afgelopen weken de nodige kilometers prijsgegeven aan de Russische aanvallers, vooral in de oostelijke Donbas. Belangrijkste oorzaak is niet een tekort aan wapens, maar het tekort aan manschappen. De nieuwe mobilisatiewet van dit voorjaar wordt daarom sinds een paar weken actief gehandhaafd op straat. Alle mannen in de militaire leeftijd hadden tot half juli de tijd om hun status bij defensie bij te werken. Dat kan in principe online, op de site Rekruut Plus. Wie dat niet heeft gedaan, is strafbaar en loopt het risico op forse boetes en onmiddellijke inlijving.

Pavlo, soldaat eerste klas, is het hoofd van een team van vier man, bestaande uit nog een militair en twee politieagenten, die onder geen beding gefilmd mogen worden. Soldaat Pavlo, die wat houterig loopt, doet dit werk bij wijze van revalidatie. Bij een beschieting in Bachmoet in maart 2023 raakte hij gewond aan beide benen. Het team gaat aan de slag in een westelijke buitenwijk van Kyiv. De meeste mannen die Pavlo aanspreekt, hebben hun papieren in orde, op een enkele verlopen medische keuring na.

Een man met spiegelbril begint te snauwen als Pavlo constateert dat het foute boel is. De militair blijft rustig en leest hem de wet voor. Toch weigert de man om een oproep voor het leger te ondertekenen. Dat levert hem een boete op van 17.000 hryvnia, omgerekend bijna 400 euro. Dat is zo’n beetje een gemiddeld maandsalaris in Oekraïne. Het is allemaal angst. De één is banger dan de ander”, vertelt Pavlo over de verschillende reacties. “Sommigen zien mij als de vijand. Niet de Russen, maar mij. Omdat ik een concrete bedreiging voor ze vorm. Dat ben ik niet, maar er moet wel gediend worden. Er moet nodig aflossing komen.”

Pavlo wordt fel. “Er moeten nieuwe jongens komen om de mannen af te lossen die al twee jaar voorin zitten. Dat is niet normaal, als je daar al twee jaar zit, zonder verlof. Ze moeten gewoon er bij komen.” Overigens reageren de meesten mannen volgens hem normaal op de controles. “Ze snappen dat het moet. “Zolang Pavlo nog niet goed genoeg loopt, blijft hij dit werk op straat doen, vanuit een van de tien rekruteringskantoren van de Oekraïense hoofdstad. (NOS)…[+]

Lisse vandaag in actie op koningsnummer bij atletiek

ATLETIEK – De Surinaamse atleet Jalen Lisse is in de zesde serie geplaatst op het koningsnummer bij atletiek tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Lisse heeft een personal best van 10.73 seconden.

De Surinaamse atleet zal proberen om als eerste of tweede te eindigen en zich hiermee te kwalificeren voor de eerste ronde. Naast de beste een en twee van elke serie gaan ook de beste vier van de zes series over naar de volgende ronde.

In zijn serie heeft Lisse de slechtste personal best. Alle andere atleten hebben een betere personal best dan de Surinaamse atleet. Imranur Rahman van Bahrein heeft de beste personal best van 10.11 seconden, gevolgd door de Panamees Arturo Deliser met 10.14 seconden. Naast Deliser en Rahman, maken ook Maltees Beppe Grillo (10.23 seconden), Seycheller Dylan Sicobo (10.33 seconden), Gabanees Wissy Moukoula (10.49 seconden), Suva Waisake Tewa (10.71 seconden) en Bruneier Firdaus Ar-Rasyid (10.60 seconden) deel van de serie.

Van de 52 atleten die deelnemen aan de voorronde heeft de Gambianen Ebrahima Camara de beste personal best (9.98 seconden). Hij is ook de enige atleet in deze fase die een personal best heeft onder de 10 seconden. Het wereld- en Olympisch record staan nog steeds  op naam van de Jamaicaan Usain Bolt. Op 15 augustus 2009 vestigde hij een wereldrecord in Berlin van 9.58 seconden. Het Olympisch record vestigde Bolt in London op 4 augustus 2012. Het Olympisch record is 9.63 seconden…[+]

Actievoerende padieboeren niet van plan Brasaplein vrij te geven

NICKERIE – De padieboeren die al vier dagen op het Brasaplein in Nieuw Nickerie bivakkeren om af te dingen dat de door president Chandrikapersad Santokhi beloofde compensatie voor geleden schade het afgelopen seizoen, wordt uitbetaald, zeggen hun protest op het plein te zullen voortzetten zolang zij geen bevredigend antwoord krijgen van de regering. De boeren geven hiermee aan niet van plan te zijn het plein te verlaten, totdat er een goed resultaat bereikt is waarmee alle actievoerders akkoord gaan.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan heeft donderdagmiddag een beroep gedaan op de boeren om in het kader van orde en rust, en de mensen die in het weekend Nickerie bezoeken, het plein vrij te maken. De mensen die in het weekend het district bezoeken, maken veelal gebruik van het plein om van het district te genieten. In de avonduren wordt er op en rondom het plein lekker gechild met familie, vrienden en kennissen. Gobardhan geeft aan dat zij niet het idee heeft dat de mensen zich onveilig voelen in haar district.

Een tweede reden waarom volgens de dc zij het verzoek doet aan de actievoerders, is omdat Nieuw Nickerie op
8 augustus 145 jaar bestaat. In dat kader zal er een feestprogramma worden afgewerkt, waarbij er ook activiteiten op het plein gehouden zullen worden. De boeren geven aan het niet leuk te vinden om dag en nacht op het plein te bivakkeren. Hoelang wij nog op het plein zullen zijn, hangt volgens Premesh Debi, die namens de groep reageerde, af van de regering. “Wij vechten voor onze rechten en zijn hier niet om mensen kwaad te doen. Wij voeren een vreedzaam protest. Zodra wij een gunstig antwoord krijgen, zijn wij weg van hier”, aldus Debi die namens de bivakkerende boeren praat.

De regering heeft SRD 60.000 vrijgemaakt voor de boeren om de geleden schade voor het afgelopen seizoen te compenseren. Dit bedrag vinden zij te weinig en zijn eisen meer geld. De boeren hebben gisteren in een petitie interventie gevraagd van de president en vicepresident. AL…[+]

Americans freed in Russia prisoner swap reunite with families

NEW YORK – Three Americans who were freed in a prisoner swap deal with Russia, including Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich, have arrived back on US soil. Gershkovich, 32, was one of 16 people swapped for eight Russian prisoners in what has been described as the biggest exchange since the end of the Cold War between Russia and the West.

The exchange at an airfield in Turkey also included the release of former US marine Paul Whelan and Russian-American journalist Alsu Kurmasheva. After touching down at Joint Base Andrews, in Maryland, Gershkovich, Kurmasheva and Whelan emerged from the jet to cheers from those on the tarmac. All three were greeted by US President Joe Biden and Vice-President Kamala Harris before they embraced their families. They lingered on the tarmac for photographs and conversations before leaving the air base within an hour, as did Biden and Harris’s motorcades. Speaking ahead of their return, Biden welcomed their release and declared: “Their brutal ordeal is over”.

He praised the role played by America’s allies, particularly Germany and Slovenia, and hailed the release of Whelan, Gershkovich and Kurmasheva, as well as leading Kremlin critic Vladimir Kara-Murza, as a “feat of diplomacy”. The three released Americans were then sent to the Brooke Army Medical Centre in Texas for a medical check-up. The deal had been more than 18 months in the making and appears to have hinged on Moscow’s demand for the return of Vadim Krasikov, who was serving a life sentence in Germany for carrying out an assassination in a Berlin park.

He is now back in Russia. Krasikov always maintained in captivity that the false identity he went under was real, but the Kremlin has admitted since his release that he was an agent with the FSB security service. In total, 24 people jailed in seven different countries were exchanged in Ankara, Turkey’s presidency said. The prisoners were held in the US, Germany, Poland, Slovenia, Norway, Russia and Belarus, it said in a statement. Ten people, including two minors, were relocated to Russia, 13 prisoners to Germany, and three to the US, the statement added. The eight prisoners who returned to Russia were serving sentences on a variety of criminal charges in the West. Charges against the 16 held in Russia and Belarus included espionage and treason, but were generally considered by Western governments and rights organizations to be politically motivated  (BBC)…[+]

Djoparto: “Hard werken en toewijding kunnen leiden tot grote prestaties”

ZWEMMEN – De Surinaamse zwemster Kaelyn Djoparto gaat zaterdag meedoen aan haar eerste Olympische zwemwedstrijd. Zij komt uit op het onderdeel 50 meter vrije slag.

“De aandacht voor mijn techniek en het streven naar een persoonlijk record zijn belangrijk voor mij. Natuurlijk ben ik ook zenuwachtig. Het olympisch zwemtoernooi is een groot evenement. Maar dankzij de steun van mijn familie, vrienden en de Surinaamse samenleving, ben ik straks minder zenuwachtig”, geeft Djoparto aan. Voor de achttienjarige zwemster zal dit haar eerste Olympische wedstrijd zijn.

Djoparto is geplaatst in de derde serie, samen met Jasmine Schofield (Dominicaanse Republiek), Mayah Chouloute (Haïti), Eliora Irishura (Burundi), Isabella Millar (Salomonseilanden), Sonia Khatun (Bahrein), Iman Kouraogo (Brunei) en Yuri Hosei (Palau). Van de 79 zwemsters gaan de beste zestien door naar de halve finale. Vervolgens plaatsen de beste acht zwemsters zich voor de finale. Het wereldrecord op dit onderdeel staat op naam van de Zweedse Sarah Sjoestroem. Zij zwom op 28 juli vorig jaar in Fukuoka een tijd van 23.61 seconden. Het Olympisch record staat op naam van de Australiër Emma McKeon. Zij zwom op 31 juli 2021 in Tokio een tijd van 23.81 seconden. Sjoestroem komt uit in de tiende serie en McKeon doet niet mee.

De Surinaamse zwemster geeft verder aan dat de Olympische Spelen een diepe indruk op haar hebben gemaakt. “Als medevlaggendraagster ervaar ik trots en eer. Het vertegenwoordigen van mijn land op zo’n prestigieus podium is een moment van grote emotionele waarde. De gedachte aan het delen van dit podium met de beste atleten ter wereld is zowel inspirerend als motiverend.”

 

De droom van Djoparto is om een topzwemster te worden. “Ik wil een topzwemster worden en het is mijn droom om beter te worden dan de beste atleten. Ik wil mijn land laten zien dat hard werken en toewijding kunnen leiden tot grote prestaties. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar ik hoop op een positieve uitkomst.”

Foto: De achttienjarige Kaelyn Djoparto komt zaterdag uit op de 50 meter vrije slag. (Foto: Ranoe Samlal/SOC) …[+]

Bronnen: Harris ontmoet dit weekend mogelijke running mates

WASHINGTON – De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris ontmoet dit weekend de kandidaten die de grootste kans maken om haar running mate te worden bij de presidentsverkiezingen in november. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. Harris zou bijna een definitieve keuze hebben gemaakt.

Harris praat met onder anderen de gouverneur van Pennsylvania Josh Shapiro. Verder heeft ze ontmoetingen met senator Mark Kelly uit Arizona, gouverneur Tim Walz uit Minnesota, gouverneur Andy Beshear uit Kentucky, transportminister Pete Buttigieg en gouverneur J.B. Pritzker uit Illinois, aldus de bronnen. Sommige kandidaten op de zogenoemde shortlist hebben hun plannen voor de komende dagen uitgesteld of aangepast, wat erop wijst dat ze tijd vrij moesten maken voor een een-op-eengesprek. Zo annuleerde Shapiro een geplande fondsenwervingsactie in de staat New York.

De campagneploeg van Harris heeft voormalig procureur-generaal Eric Holder en een advocatenkantoor ingehuurd om de potentiële vicepresidentskandidaten te onderzoeken. Een bron meldt aan Reuters dat zij hun werk inmiddels hebben afgerond en hun bevindingen hebben overgedragen. Naar verwachting maakt de huidige vicepresident haar keuze maandag bekend. Een dag later volgt haar eerste publieke optreden met de kandidaat voor het vicepresidentschap in Philadelphia. Daarna volgt een tour door de zogenoemde swing states. Dat zijn staten waarvan het niet duidelijk is of ze de Democratische of Republikeinse presidentskandidaat kiezen. Volgens de bronnen plant het campagneteam van Harris ook een aankondiging op sociale media met het duo. (De Telegraaf) …[+]

Thousands mourn Hamas leader Ismail Haniyeh at funeral prayer

DOHA – Thousands of people on Friday attended the funeral prayer for the late Hamas leader Ismail Haniyeh at Doha’s grand mosque amid tight security.

Haniyeh’s funeral prayer was attended by various Palestinian factions, diaspora groups, diplomatic dignitaries and nationals from many countries. He was laid to rest at Lusail royal cemetery north of the capital Doha on Friday afternoon.

Symbolic funeral prayers for Haniyeh have been organised in several Muslim countries, including Yemen, Jordan and Turkey. Streams of mourners started to arrive at the Imam Muhammad ibn Abd al-Wahhab Mosque at about 9am, more than two hours before the Friday prayer, to bid farewell to the Hamas political chief who was assassinated in the Iranian capital Tehran in the early hours of Wednesday morning.

Men and women, many of them wearing the keffiyeh, the traditional Palestinian scarf, and carrying Palestinian flags, came to attend the funeral prayers despite Doha’s punishing heat, which hovered around 45 degrees Celsius (113 degrees Fahrenheit). His body was brought to Doha on Thursday after a memorial event in Tehran, which was attended by thousands of people and where funeral prayers were led by the country’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei. Iranians waved Palestinian flags and carried pictures of the 62-year-old Hamas leader as they took part in the funeral procession.

Haniyeh, who was the diplomatic face of Hamas based in Qatar, was assassinated in his accommodation in Tehran. He was in the Iranian capital to attend the inauguration of Iranian President Masoud Pezeshkian. Israel has not publicly claimed responsibility. Fuad Shukr, a senior commander with the Lebanese armed group Hezbollah, an ally of Hamas, was also killed by Israel hours before Haniyeh’s assassination.

Hassan Abu Dhr, who lost his leg and hand in an Israeli bombing on Gaza’s Bureij refugee camp in November, came to the funeral prayer to pay tribute to Haniyeh. “We are in grief. We feel so sad because of his killing. He was like our father,” the 24-year-old, who was evacuated to Qatar for medical treatment, told Al Jazeera. “Ismail Haniyeh was the pride of Gaza. We trusted him, he was the best leader for Gaza.” (Al Jazeera) …[+]

 

Verdwaald Belgisch gezin teruggevonden in Italiaanse bossen

BELGIE – Een Belgisch gezin dat sinds gisteren vermist was in de Italiaanse bergen in de provincie Biella, is teruggevonden. De vakantiegangers werden met een helikopter van de lokale brandweer gered.

Het gezin, bestaande uit ouders en twee kinderen, raakte gisterenmiddag de weg naar hun vakantiehuis kwijt. Terwijl ze met hun hond door de paden van de Alta Valle Cervo wandelden, verloren de Belgen hun oriëntatie en konden ze de weg terug niet meer vinden. Daarop besloot het viertal om het noodnummer 112 te bellen. Waarop de hulpdiensten begonnen met een reddingsactie.

De brandweer kwam ter plaatse met een team uit Biella, een drone van de brandweer van Turijn en Asti, en een topografisch team uit Vercelli. Samen met ongeveer 10 eenheden van het Alpiene Reddingscorps hebben ze actief gezocht naar de exacte locatie van de in moeilijkheden verkerende familie. Een drone van de brandweer vond het gezin uiteindelijk in de ochtend terug op de Alpe Irogna. Dit was ook waar de vier wandelaars de nacht hadden doorgebracht, omdat de omgeving te moeilijk toegankelijk was om te voet te bereiken. Vanochtend werd de familie met de helikopter opgepikt en in goede gezondheid naar beneden gebracht.    (HLN)

Bron: Twice25, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. …[+]

Tennisloopbaan Murray voorbij na verlies dubbelspel

TENNIS – De tenniscarrière van Andy Murray is afgelopen na het verlies in de kwartfinales van het mannendubbelspel. Met zijn partner Dan Evans verloor de Brit van het Amerikaanse duo Taylor Fritz/Tommy Paul in twee sets: 6-2 6-4.

In de voorgaande rondes overleefden Murray en Evans meerdere matchpoints, maar tegen de Amerikanen was van spanning nauwelijks sprake. De 37-jarige Murray, die de afgelopen jaren hinder ondervond van een slepende heupblessure, kondigde vlak voor de Spelen aan dat hij afscheid zou nemen in Parijs. Hij won eerder twee keer olympisch goud in het enkelspel, in 2012 en 2016. Daarnaast won hij drie grandslamtoernooien: twee keer Wimbledon (2013 en 2016) en één keer de US Open (2012).

Murray is ondanks de uitschakeling in het mannendubbelspel op de Olympische Spelen een tevreden mens. De 37-jarige Brit speelde met dubbelpartner Dan Evans zijn laatste professionele wedstrijd. In de kwartfinales verloren ze van het Amerikaanse duo Taylor Fritz/Tommy Paul. “Ik ben trots op mijn carrière, mijn prestaties en wat ik in de sport heb gestopt”, zei tweevoudig Wimbledon-kampioen Murray na afloop. “Natuurlijk was het emotioneel omdat het de laatste keer is dat ik een competitieve wedstrijd heb gespeeld. Maar ik ben nu oprecht gelukkig. Ik ben blij met hoe het is geëindigd.”

Hij voegde eraan toe: “Ik ben blij dat ik hier op de Olympische Spelen kon uitkomen en op mijn voorwaarden kon eindigen, want de afgelopen jaren was dat soms geen zekerheid.” Murray kampte in zijn loopbaan veelvuldig met blessures. Eind juni liet hij zich nog opereren aan zijn rug. Daardoor meldde hij zich af voor deelname aan het enkelspel op Wimbledon. Ook op de Spelen liet hij het enkelspel aan zich voorbijgaan.

 

Murray won bij de Olympische Spelen van 2012 en 2016 goud in het enkelspel. Naast Wimbledon (2013 en 2016) won hij ook één keer de US Open (2012). (Nusport)

Foto: De tenniscarrière van Andy Murray is voorbij na zijn nederlaag. (Foto: ESPN) …[+]

‘Nigerians are tired’: Protesters fed up with bad governance, soaring costs

LAGOS – Armed with a protest sign, 20-year-old Samuel Adeleke joined a crowd of angry Nigerians gathered in Ikeja, the heart of Nigeria’s commercial capital Lagos, on Thursday morning.

Passing through nearby residential areas, the few hundred protesters raised placards decrying the high cost of food and rising cost of living, while pumping their fists in the air and chanting songs to urge more people to join them.

By the time they arrived in Ojota, the area 7.5km away where demonstrators were converging for the first of a planned 10-day-long protest, the number of demonstrators had swelled to a couple of thousand. Tens of thousands of people across Africa’s most populous country are participating in the protests under the banner of #EndBadGovernanceInNigeria. Organisers have called for days of street demonstrations beginning on August 1 to protest against bad governance, corruption and the increasing cost of living that has left millions of Nigerians reeling. In total, protesters have 19 demands.

In parts of the country, such as the northern Kano and Yobe states, authorities imposed a curfew as some protesters attacked vehicles, burning them. In capital Abuja, the police fired back tear gas shells to disperse protesters, and gunshots were heard. By Friday morning, rights group Amnesty International’s Nigeria head said at least 13 protesters had been killed, and more than 300 arrested.

Adeleke, a law student at the University of Lagos (Unilag), went out to register his displeasure with the government, which he said has put his education under threat because of its policies. “People [in government] that got free education came into power and withdrew free education,” he told Al Jazeera, urging the government to “reverse school fees and make the nation habitable for students”. Unilag increased university tuition fees while simultaneously instituting a rule that forbids students from doing business from their hostels, he said, which has left already vulnerable young people without sources of much-needed income. (Al Jazeera) …[+]

Revealed: First picture of war on terror detainee in CIA black site

USA – The man is very slight of build, his hair shorn but his beard full. He is naked except for the handcuffs shackling his wrists in a clinically bright room.

This photo is the first published image of a “war on terror” detainee in a CIA black site. The man staring at the camera is Ammar al-Baluchi, one of five men at Guantánamo Bay accused by the US government of plotting the 9/11 attacks. (On Wednesday, the Pentagon announced that three of the five men, but not Baluchi, had agreed to plead guilty to all charges and would avoid possible death sentences.) Baluchi was first arrested in Karachi, Pakistan, in April 2003 and then secretly shuffled between five black sites from May 2003 to September 2006. Since then, he has been held at Guantánamo, though he has not been convicted of a crime.

This photograph, shared with the Guardian by Baluchi’s lawyers, is believed to be from early 2004, when he was 26 years old, and was probably taken at the CIA’s black site in Bucharest, Romania, known in US government communications both as Location No 7 and by the color-coded name of Detention Site Black. In the picture, Baluchi, whose story formed the basis for a character in the film Zero Dark Thirty, is probably being readied for transit to another black site. The black bar visible across his midsection has been added by his attorneys to preserve Baluchi’s dignity.

Between 2002 and 2008, at least 119 Muslim men were hidden, housed, and interrogated at these secret CIA prisons around the world, with 39 of them subjected to what the Bush administration euphemistically labeled “enhanced interrogation techniques”. In 2014, the US government admitted these practices constituted torture, when Barack Obama stated: “We tortured some folks.” No one at the CIA has ever been held accountable for the torture. (The Guardian) …[+]