Nieuws volgens datum: 2 Sep, 2024

Ambtenaar op vrije voeten na beschuldiging van belaging collega

Rechter

PARAMARIBO – Een ambtenaar die werd verdacht van ontucht, belaging en feitelijke aanranding van zijn collega, is in vrijheid gesteld. Volgens zijn advocaat, Vinay Moerahoe, die samen met zijn collega Irvin Kanhai rechtsbijstand verleent, ontbreekt het bewijs voor de beschuldigingen.

De verdachte verbleef twee weken in het cellenhuis, voordat hij door het Openbaar Ministerie in vrijheid werd gesteld. Moerahoe meldt dat de aangeefster aangifte heeft gedaan tegen de ambtenaar. De politie arresteerde de ambtenaar op zijn werk en stelde hem op 16 augustus in verzekering.

De advocaat stelt dat zijn cliënt weliswaar WhatsApp-berichten naar de vrouw heeft gestuurd, maar dat zij op deze berichten heeft gereageerd. Er zou echter geen sprake zijn van stelselmatig versturen van WhatsApp-berichten. De collega heeft nooit kenbaar gemaakt dat zij geen berichten van hem wilde ontvangen en heeft hem ook nooit geblokkeerd. De ambtenaar ontkent de beschuldigingen van aanranding en ontuchtige handelingen. Moerahoe benadrukt dat er geen bewijs in het dossier aanwezig is, desondanks werd de verdachte in verzekering gesteld.

De raadsman wijst erop dat de verdachte door de politie van zijn werkplek werd opgehaald en als een zware crimineel werd behandeld, terwijl hij nooit door de wetsdienaren was opgeroepen. De aangeefster had een brief geschreven aan de directeur en de minister, waarna de onderdirecteur met haar over de klacht had gesproken. Ze besloot ook aangifte te doen bij de politie.

De ambtenaar zal vanaf de tweede week van oktober zijn werkzaamheden op het ministerie hervatten. Hij heeft echter aangegeven niet meer samen te willen werken met de collega, die hem onterecht zou hebben beschuldigd. Hij vindt het onterecht dat hij heeft vastgezeten voor ‘strafbare’ feiten. Die heeft hij niet gepleegd.                              

WJ…[+]

Ook Joey Veerman valt af bij Oranje, Justin Kluivert opgeroepen als vervanger

22.00 Ook Joey Veerman valt af bij Oranje

VOETBAL – Joey Veerman heeft zich afgemeld voor de komende interlands van Oranje. De middenvelder van PSV liep zondag in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles een blessure op. Tweevoudig international Justin Kluivert is opgeroepen als vervanger. Het Nederlands elftal neemt het in de Nations League op tegen Bosnië en Herzegovina (zaterdag 7 september in Eindhoven) en vervolgens tegen Duitsland (dinsdag 10 september in Amsterdam).

Veerman kreeg tegen Go Ahead een tik op zijn voet en meldde zich maandag voor medisch onderzoek in Zeist. Daar werd duidelijk dat hij niet fit genoeg is om te spelen. Daardoor is Jerdy Schouten de enige PSV’er in de selectie van Oranje.

Kluivert zat in de voorselectie van Koeman voor de aankomende duels, maar werd niet opgenomen in de definitieve selectie. De 25-jarige aanvaller komt sinds vorige zomer uit voor Bournemouth, waar hij zeven keer scoorde in 35 competitieduels. Hij kwam in Nederland tussen 2016 en 2018 uit voor Ajax.

Kluivert speelde zijn enige twee interlands in 2018. Hij kwam als invaller binnen de lijnen tijdens de gewonnen oefenwedstrijden tegen Portugal (3-0) en Peru (2-1). Hij zat daarna nog een aantal keren bij de selectie, maar werd sinds september 2019 niet meer opgeroepen. (AD)

 

Selectie Oranje

Keepers: Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Matthijs de Ligt (Manchester United) en Jurriën Timber (Arsenal)

Middenvelders: Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Quinten Timber (Feyenoord).

Aanvallers: Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Wout Weghorst (Ajax) en Joshua Zirkzee (Manchester United), Justin Kluivert (Bournemouth)

 

Foto: Joey Veerman liep zondag in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles een blessure op en heeft zich afgemeld voor de komende interlands van Oranje. Hij wordt vervangen door Justin Kluivert. (Foto: AD) …[+]

 

Taxichauffeur overvallen door vaste klant en kompaan

3 Ontvluchtte verdachte

 

NICKERIE – De verdachten, K.A. (28) en K.S. (17), zijn kort na een gewelddadige overval op de 42-jarige taxichauffeur R.M., vrijdag door de politie van controlepost Burnside in het district Coronie, aangehouden.

Het slachtoffer deed eerder op die dag aangifte van diefstal door geweldpleging, zware mishandeling en poging tot doodslag op het politiebureau te Henar. Volgens de aangever werd hij donderdagavond door een van zijn vaste klanten ingehuurd voor een taxirit naar Nickerie, waarbij deze samen met een andere persoon plaatsnam in het voertuig. Toen zij Henar naderden, werd R.M. door een van de passagiers gedwongen om drugs te transporteren van Nickerie naar Paramaribo.

De taxichauffeur weigerde dit te doen, waarna het drietal terugkeerde richting Paramaribo. Ter hoogte van de Middenstandspolder moest R.M. onder dwang zijn voertuig tot stilstand brengen en werd daarbij door de passagiers aangevallen. Het tweetal probeerde vervolgens met een kabel de man te wurgen. Er ontstond een worsteling tussen het slachtoffer en de verdachten, waarbij de taxichauffeur door het tweetal uit zijn voertuig werd getrapt. Hierna werd hij door het duo mishandeld en hebben de verdachten hem tot twee keer toe met zijn eigen voertuig aangereden.

De taxichauffeur zag kans zichzelf te redden door zich in een bosschage langs een kanaal te verstoppen, waar hij na enige tijd een lift vond naar het politiebureau in Henar om aangifte te doen. De aangever heeft ernstige letsels opgelopen over zijn hele lichaam, waaronder een beenfractuur, en is voor medische behandeling opgenomen in het Mungra Medisch Centrum.

Na de aanhouding zijn de twee verdachten overgebracht naar Nickerie en overgedragen aan de politie aldaar. Ook het voertuig van de taxichauffeur is door de politie in beslag genomen. Na afstemming met het Openbaar Ministerie zijn de verdachten, hangende het onderzoek door de politie, in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio West…[+]

Bon Bini-film bekroond met Gouden Kalf van het Publiek

6 (21.00 uur) Bon Bini-film bekroond met Gouden Kalf van het Publiek

AMSTERDAM –  Bon Bini: Bangkok Nights is bekroond met het Gouden Kalf van het Publiek. De comedy van Jandino Asporaat trok dit jaar de meeste bezoekers naar de bioscoop. Het is de vijfde keer dat de comedian en filmmaker de prijs wint.

Bon Bini: Bangkok Nights trok in de periode van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024 ruim 550 duizend mensen naar de bioscoop. Alle vier de eerdere delen uit de filmreeks van en met Asporaat kregen ook al het Gouden Kalf van het Publiek. Vorig jaar ging het Gouden Kalf van het Publiek naar De Tatta’s. Die film werd door 694 duizend bioscoopgangers bezocht.

De Gouden Kalveren worden op 27 september, op de laatste dag van het filmfestival, uitgereikt in de Stadsschouwburg Utrecht. Dit jaar wordt voor het eerst ook een Gouden Kalf van het Publiek Documentaire uitgereikt. De organisatie maakte maandag bekend dat die onderscheiding naar Human Forever gaat. (NU.nl)…[+]

Netanyahu not doing enough to free Gaza hostages, says Biden

Netayahu

WASHINGTON  –  Joe Biden has said Benjamin Netanyahu is not doing enough to secure a hostage deal and ceasefire with Hamas, amid reports suggesting a new proposal would be sent to the Israeli prime minister as “final”.

The US president and Kamala Harris, his vice-president, met negotiators in the Situation Room to hammer out a proposal, as protests engulfed Israel on Monday over the weekend deaths of six hostages in Gaza.

Asked whether Mr Netanyahu was doing enough, Mr Biden replied “no”. He added that the US would not give up, and would “push as hard as we can” for a deal.

US officials have categorised this latest proposal as a “take it or leave it deal”, The Washington Post reported.

It comes after Israel recovered the bodies of six hostages in Gaza on Saturday.

Their deaths have caused widespread protests in Israel, from those critical of Mr Netanyahu’s handling of the war and hostage crisis.

Last Sunday, national security adviser Jake Sullivan met the US families of remaining hostages. The Axios news website reported that he relayed the news that Mr Biden would present a “final” hostage release and ceasefire proposal later this week.

The US family of Edan Alexander, a member of the Israeli military who is still a hostage in Gaza, have pushed for Israel to accept the deal, saying it is “now or never”.

His father Adi Alexander praised the US for its “dedication and commitment” to secure a deal, saying that Sunday was his 15th meeting with Mr Sullivan since his son’s abduction on 7 October.

But in an interview with BBC’s US partner CBS News on Monday, he appealed to US officials to “do something different, because the outcome is the same after 11 months”.

Mr Alexander accused Mr Netanyahu of “prolonging the war for short-term political gain”.

“Time is passing by and we’re getting more bodies out of Gaza. This is unacceptable,” he said.

The Washington Post reported the killing of the six hostages increased the urgency among Mr Biden’s aides to push for a deal.

“You can’t keep negotiating this. This process has to be called at some point,” one senior official told the newspaper.

“Does it derail the deal? No. If anything, it should add additional urgency in this closing phase, which we were already in,” they added.

The US, Qatar and Egypt have for months tried to secure a deal, that includes a ceasefire in Gaza and the release of the remaining hostages held by Hamas.

The Biden administration has criticised Hamas for failing to agree to a deal, though US foreign officials have also accused Mr Netanyahu of making demands that have also derailed efforts.

The war in the strip began after Hamas breached the Gaza border, killed 1,200 Israelis and abducted 251 on 7 October.

Israel has since killed over 40,000 Palestinians in retaliatory attacks, according to the Hamas-run Gaza health ministry.

The US response to the war has had implications for the Biden administration and Ms Harris, the Democratic nominee in November’s US presidential election. Pro-Palestinian factions in the party have urged for a ceasefire.

Ms Harris’s opponent, Republican nominee Donald Trump, has blamed Ms Harris and Mr Biden’s failure to secure a deal for the hostage deaths last weekend. (BBC)

Photo: US president Joe Biden.

Tiafoe verslaat Popyrin  en staat in kwartfinales US Open

20.00 Tiafoe verslaat Popyrin

TENNIS – Frances Tiafoe heeft in New York voor het derde jaar op rij de kwartfinales gehaald. De Amerikaan was de Australiër Alexei Popyrin, die in de derde ronde Novak Djokovic naar huis had gestuurd, met 6-4, 7-6 (3), 2-6, 6-3 de baas.

Tiafoe treft de Bulgaar Grigor Dimitrov in de volgende ronde.

Tiafoes droom om de droogte van de VS op majors bij de mannen na 21 jaar te beëindigen, bleef zo overeind. Hardhitter Popyrin hielp een handje, door de tweede set na een 5-3, 40-0 voorspong op eigen service nog uit handen te geven.

Popyrin pakte de derde set, maar kon niet meer voor een ommekeer zorgen. “Toen ik als kind ballen tegen de muur sloeg, droomde ik er al van om hier te staan”, glunderde Tiafoe. (NOS) …[+]

 

 

Norwegian princess marries American self-styled shaman

5 (19.30 uur) Norwegian princess marries American self

NORWAY – Social media influencers, reality stars and TV personalities were among the guests as the Norwegian king’s eldest child, Princess Märtha Louise, married an American self-professed shaman on Saturday in a wedding ceremony following three days of festivities.

The 52-year-old Märtha Louise and Durek Verrett, who claims to be a sixth-generation shaman from California, tied the knot in the picturesque small town of Geiranger, one of Norway’s major tourist attractions, located on a fjord with stunning views.

Following festivities that started on Thursday, the actual wedding ceremony took place in a large white tent set up on a lush lawn. Guests told media outlets that Norwegian and US artists performed at the event along with a gospel choir and a singer representing Norway’s indigenous Sámi people.

“It was fantastic! It was Hollywood meets Geiranger,” Norwegian TV personality Harald Rønneberg described the colorful ceremony to public broadcaster NRK. “It was gospel and love. We laughed, we clapped, and we were touched. It was absolutely beautiful.”

The couple have sold the wedding photo rights to British celebrity magazine Hello! and the film rights to Netflix. The deals prompted protests from Norwegian media, which say the arrangement goes against local practices. The couple have often lashed out against the press while promoting themselves on social media.

The 87-year-old King Harald, who has been in fragile health the past few years, attended his daughter’s wedding together with Queen Sonja and other members of the Norwegian royal house. Crown Princess Victoria and her husband Prince Daniel represented the Swedish royal house together with her brother, Prince Carl Philip, and his wife, Princess Sofia. No other European royals attended the wedding. (CNN)

…[+]

 

Titanic valt langzaam uit elkaar

5 (19.00 uur) Titanic valt langzaam uit elkaar

Iconische reling aan voorkant al afgebroken

 

LONDON – De Titanic valt langzaam uit elkaar. Dat bewijzen de eerste beelden van een nieuwe expeditie naar het wereldberoemde vaartuig. De iconische reling aan de voorkant is inmiddels afgebroken, kajuiten zijn ingestort en de metalen constructies roesten sneller dan verwacht. De BBC gaf maandag een update over de grootse expeditie die elke centimeter van het schip digitaal in kaart brengt.

Vooral de boeg voorop het cruiseschip dat in 1912 zonk, werd wereldberoemd dankzij de film die regisseur James Cameron in 1997 over de Titanic maakte. In een van de scènes staan geliefden Jack en Rose (Leonardo DiCaprio en Kate Winslet) samen op de boeg van het schip. De beelden die met de journalisten van de BBC zijn gedeeld, tonen dat het schip sneller dan werd verwacht aan het vergaan is. “Mensen vragen ons vaak: hoelang blijft de Titanic daar nog liggen?”, zegt een woordvoerder van de expeditie. “Dat weten we niet. Maar we zien wel hoe snel de kwaliteit van het schip achteruit holt.”

Voor zover het team kan analyseren, is de iconische reling aan de voorkant van het schip in de afgelopen twee jaar afgebroken. De laatste beelden van dat deel van het schip dateren uit 2022. Op de nieuwe beelden is te zien dat de reling naast het schip op de zeebodem ligt. Het hele schip begint plekken van roest en verval te vertonen. De metalen structuur wordt op de bodem van de zee opgegeten door microben. Dit was op basis van eerdere expedities al wel bekend. Beelden uit 2019 tonen bijvoorbeeld dat de verblijven van de officieren aan boord langzaam in elkaar zakken.

Een Amerikaans team van beeldexperts, wetenschappers en historici is bezig het wrak van de Titanic tot in detail vast te leggen. Het team documenteert elk hoekje en gaatje van het schip met behulp van hoogwaardige opnameapparatuur. De wetenschappers hopen op deze manier meer inzicht te krijgen in het zinken van het schip in de nacht van 14 op 15 april 1912.

Twee grote robotvaartuigen duiken naar het schip en maken miljoenen hoge resolutiefoto’s van het wrak. Hiermee worden vervolgens 3D-modellen gemaakt van alle wrakstukken. Het is de eerste expeditie naar de Titanic sinds in juni 2023 de onderzeeër Titan onderweg was naar het wrak. Het vaartuig implodeerde, waarbij de vijf opvarenden overleden. (NU.nl)

Goed gereageerd op kreet AZP voor inzet gepensioneerde en parttime verpleegkundigen

4 Man steelt kabels bij AZP

PARAMARIBO – Aan de oproep van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) om het tekort aan verpleegkundigen weg te werken is goed gereageerd. Een paar dagen terug riep het ziekenhuis gepensioneerde AZP-verpleegkundigen, verpleegkundigen die parttime willen werken en overige verpleegkundigen op zich aan te melden bij de zorginstelling.
Vanwege de braindrain binnen de zorgsector kampt ook dit ziekenhuis met een groot tekort aan personeel. Volgens AZP-directeur Claudia Redan heeft het ziekenhuis thans een tekort van 120 verpleegkundigen. “Deze situatie waarin wij verkeren is niet van vandaag. Het is al een tijdje gaande. Er is een absoluut tekort aan verpleegkundig personeel. Wij moeten een brug slaan om die 120 plekken in te vullen, willen wij in ieder geval behouden wat wij nu hebben en ook om aan uitbreiding te doen”, aldus de directeur. Volgens het directielid hebben kort na de oproep meer dan honderd personen het ziekenhuis gecontact. Ook hebben meer dan 30 personen met een verpleegkundig A-diploma aangegeven parttime te willen werken bij het AZP. Het ziekenhuis hoopt met de instroom van deze groep personen de zorg goed te kunnen continueren…[+]

Maatsen verwezen naar tweede elftal Oranje

18.00 Koeman negeert teleurgestelde EK-ganger plots

VOETBAL – Ian Maatsen is niet blij met het mislopen van een plekje in de selectie van het Nederlands elftal. De linksback van Aston Villa behoorde tijdens het EK van deze zomer nog tot het keurkorps van Ronald Koeman, maar moet zich in de aanstaande interlandperiode melden bij Jong Oranje.

En daar is Maatsen naar eigen zeggen zowel verbaasd als teleurgesteld over. Het betekent echter niet dat hij zich niet wil laten zien bij de ploeg van Michael Reiziger.

“Natuurlijk, ik ben een beetje teleurgesteld, maar uiteindelijk ben ik ook hier (bij Jong Oranje, red.) om mijn land te vertegenwoordigen”, laat de vleugelverdediger weten voor de camera van ESPN. “Voor mij is het ook een eer om hier te zijn bij Jong (Oranje, red.).”

“Het geeft me motivatie om hartstikke mijn beste te doen, om zo snel mogelijk weer bij het eerste te komen”, is Maatsen strijdlustig. “Er zullen vast redenen zijn dat ik er niet bijzit.”

Op de vraag of hij snapt waarom hij niet onderdeel van de selectie van Koeman uitmaakt, reageert Maatsen ontkennend. “Nee, eigenlijk niet. Maar goed, we zijn nu hier. Het is aan mij om te laten zien dat ik wel bij het eerste hoor.”

Deze zomer werd Maatsen opgeroepen om Nederland te vertegenwoordigen op het EK in Duitsland. Hij kwam echter niet tot minuten en wacht sowieso nog altijd op zijn debuut in Oranje.

Wel maakte hij deze zomer een transfer. Aston Villa betaalde zo’n 45 miljoen euro aan Chelsea om de Vlaardinger te strikken. (VZ)

 

Foto: Ian Maatsen is niet blij met het mislopen van een plekje in de selectie van het Nederlands elftal. Hij moet zich in de aanstaande interlandperiode melden bij Jong Oranje. (Foto: SN) …[+]

Ukraine carries out one of its biggest-ever drone attacks on Russia

4 (17.30 uur) Ukraine carries out one of its biggest-ever drone attacks on Russia

KYIV – Ukraine launched one of its biggest-ever drone attacks on Russia over the weekend, hitting a refinery and power station deep inside the country, according to videos posted on social media and geolocated by CNN. The Russian Defense Ministry acknowledged the size of the Ukrainian attack, but downplayed its effectiveness, saying Sunday that 158 Ukrainian UAVs unmanned aerial vehicles were destroyed and intercepted by on-duty air defense” overnight in 15 regions, including over the capital.

Moscow Mayor Sergey Sobyanin said two drones were shot down in the area of the Moscow Oil Refinery. No casualties were reported, but the second downed drone damaged a technical building at the refinery and caused a fire, which the mayor said had been localized and did not affect the plant’s operation. The Tver region’s governor, Igor Rudenya, said on social media that a fire caused by the drone attack on the Konakovo district has been extinguished and that gas and electricity services to the area were operating normally.

The Ukrainian drone strikes follow others in the past week, including one last Thursday that set fire to oil reservoirs at a refinery in the Rostov region of Russia, according to the Ukrainian Defense Ministry. Social media video geolocated by CNN showed a large cloud of black smoke billowing from the Atlas oil depot in Rostov following the strike. The recent wave of Ukrainian attacks on Russian territory began last month, when Kyiv’s troops launched a cross-border incursion into the Kursk region on August 6.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky said the most recent drone assaults deep inside Russia were justified by Moscow’s repeated attacks on his country. Just in the past week, Russia has launched over 160 missiles of various types, 780 guided aerial bombs, and 400 strike UAVs of different kinds against our people,” Zelensky said in a post on X. On Sunday, at least 41 people were injured following a Russian attack on civilian infrastructure in Kharkiv, Ukraine’s second-largest city, local authorities said. (CNN)

…[+]

Franse man die jarenlang zijn vrouw liet verkrachten komt voor rechter

4 (17.00 uur) Franse man die jarenlang zijn vrouw liet verkrachten komt voor rechter

FRANKRIJK – In Frankrijk gaat maandag het proces van start tegen een 71-jarige man die bijna tien jaar lang zijn vrouw liet verkrachten door onbekenden. Hij drogeerde haar en nodigde mannen uit haar in hun huis te verkrachten.

 

Achttien van de vijftig verdachten zitten in voorarrest, schrijft persbureau AFP. Het zijn mannen die 21 tot 68 jaar waren ten tijde van de vergrijpen. De meerderheid van de verdachten is één keer in het huis geweest, tien meerdere keren, tot zes keer toe. Er is volgens Véronique Le Goaziou, onderzoeker op het gebied van seksueel geweld, geen sprake van psychische stoornissen.

 

Velen van de verdachten hebben verklaard dat ze dachten dat ze deelnamen aan de fantasieën van een libertijns stel. Maar volgens de hoofdverdachte wisten ze allemaal dat zijn vrouw gedrogeerd was zonder dat ze het wist.

 

Er zijn 92 verkrachtingen vastgesteld, vooral in de periode 2013 tot 2020. De man diende zijn vrouw een krachtig kalmeermiddel toe. Met de mannen werd contact gelegd op een datingsite, die later werd gesloten omdat de site een vergaarplaats van seksuele roofdieren zou zijn.

 

De feiten kwamen aan het licht toen de hoofdverdachte werd opgepakt, omdat hij in een winkelcentrum vrouwen onder hun rok had gefilmd. Toen de politie hem fouilleerde, vond ze beeldmateriaal van de vrouw die buiten bewustzijn was en werd verkracht.

 

Voor het slachtoffer is het proces “een absoluut verschrikkelijke beproeving”, aldus een van haar advocaten, die ook haar drie kinderen en vijf kleinkinderen bijstaat. Naar verwachting wordt het proces in de tweede helft van december afgerond. (NU.nl) …[+]

 

 

Bewoners winnen kort geding tegen SWM

3 Jongeman schuldig aan

PARAMARIBO – De kortgedingrechter heeft de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) veroordeeld om de afgesloten watertoevoer van bewoners van de Malang-, Juliana-, Wilhelmina- en Celebesweg, in het Houttuin/Vredenburggebied in het district Wanica, weer aan te sluiten op het waterleidingnet. De beslissing van de rechter is dat het besluit van de SWM om de watertoevoer af te sluiten, wordt geschorst.

SWM is veroordeeld om de watertoevoer opnieuw aan te sluiten, onder een dwangsom van SRD 10.000 per uur tot een maximum van SRD 1 miljoen. Ook is het besluit om een boete van SRD 15.000 op te leggen geschorst. Volgens advocaat Edward Redjopawiro, die de bewoners rechtsbijstand verleent, werden de eisers onaangenaam verrast door een bezoek van medewerkers van de SWM, die zonder voorafgaande waarschuwing de watertoevoer afsloten. “De bewoners kregen te horen dat de watertoevoer was afgesloten vanwege ‘ongeregeldheden’ bij de watertoevoer en het aansluiten van een hydrofoorpomp direct na de watermeter. Deze aansluiting zou volgens de medewerkers in strijd zijn met de aansluitovereenkomst en voorwaarden die de bewoners met de SWM hebben getekend”, aldus Redjopawiro.

Naast de afsluiting van de watertoevoer ontvingen de bewoners een kwitantie van de SWM, waarbij een boete van SRD 15.000 werd opgelegd, als voorwaarde voor het hervatten van de wateraansluiting. Redjopawiro heeft in zijn verzoekschrift gesteld dat de SWM zich schuldig heeft gemaakt aan willekeur, machtsmisbruik en onrechtmatige daad. Hij betoogde dat in de voorwaarden van de aansluitingsovereenkomst nergens staat vermeld dat het verboden is een hydrofoorpomp aan te sluiten. Ook wordt niet gespecificeerd wat precies bedoeld wordt met de omschrijving “direct na de waterleidingmeter”. Hij vraagt zich af of dit een halve meter of korter moet zijn. De meeste bewoners hebben een hydrofoorpomp aangesloten op meer dan 20 meter van de watermeter.
“Een andere vorm van willekeur door de SWM is de boete van SRD 15.000. Dit bedrag moest worden betaald voor zogenaamde ‘ongeregeldheden’ op het waterleidingnet, met name het plaatsen van een hydrofoorpomp. In de voorwaarden van de aansluitingsovereenkomst van SWM staat nergens vermeld dat een geldboete moet worden betaald. De bewoners werden zelfs bedreigd dat zolang zij het bedrag niet hadden betaald, de wateraansluiting niet zou worden hersteld”, zegt Redjopawiro.
Volgens de advocaat kan ook worden gesproken van willekeur, omdat SWM na inspectie zonder enige waarschuwing of aanmaning, en zonder de bewoners de gelegenheid te geven de ongeregeldheden te herstellen, direct overging tot afsluiting van de watertoevoer. Hierdoor zaten gezinnen zonder water.
Intussen heeft de SWM overeenkomstig de beslissing van de kortgedingrechter de watertoevoer aan de belanghebbenden hersteld en een aanmaning gestuurd om de nodige aanpassingen te laten verrichten door een waterinstallateur. WJ…[+]