Nieuws volgens datum: 3 Sep, 2024

Becker grote afwezige bij Natio

Becker grote afwezige bij Natio

VOETBAL – Suriname speelt in de Concacaf Nations League morgen tegen Guyana in een uitwedstrijd en vier dagen later neemt het land het op tegen Guadeloupe. Het team moet het echter doen zonder enkele belangrijke spelers. Sean Klaiber, Delano Burgzorg, Kenneth Paal en Sheraldo Becker zijn afwezig. Hun afwezigheid is opgevangen door lokale spelers.

Bondscoach Stanley Menzo blijft ondanks de afwezigheid van enkele belangrijke spelers optimistisch. Hij heeft de afwezigheid van deze spelers goed kunnen opvangen met lokale spelers en benadrukt dat het niveau van het team onveranderd is.  Menzo geeft aan dat hij voor lokale spelers heeft gekozen, omdat het makkelijker is deze spelers erbij te halen. Maar de goede kwaliteiten zijn nog geen garantie voor een goed resultaat, zegt Menzo. De bondscoach is goed voorbereid en is zich ervan bewust dat ook Guyana van diasporaspelers gebruikmaakt.

Immanuel Pherai heeft aangegeven dat de trainingen goed verlopen, al waren ze wat zwaar, en dat de teamleden nog aan elkaar moeten wennen. Hij erkent dat Guyana een sterke tegenstander is, maar hij is vastbesloten om te winnen en de punten binnen te halen.

Natio vertrekt vandaag naar Guyana. De wedstrijd wordt live uitgezonden op SCCN kanaal 17.1.…[+]

At least 129 killed during mass prison break attempt in DR Congo

At least 129 killed during mass prison break attempt in DR Congo

CONGO – More than 120 people have been killed in an attempted mass breakout from the largest prison in the Democratic Republic of Congo, the latest in a series of violent attacks on jails in the central African nation. Prisoners tried to break out en masse from the Makala Central Prison in the capital, Kinshasa, at around 2 a.m. local time (9 p.m. ET) on Monday, Interior Minister Jacquemain Shabani Lukoo Bihango told reporters.

“The provisional human toll stands at 129 dead including 24 by gunshot after warning. The others died by jostling, suffocation and some women were raped,” Bihango said. He added that 59 people were receiving medical care. One Kinshasa resident, Daddi Soso, told Agence France-Presse that gunfire rang out for several hours during the incident and that he later saw security vehicles removing bodies from the scene.

A series of graphic videos circulating on social media – not verified by CNN – showed dozens of bloodied corpses on the ground. Extensive damage to several prison buildings was also seen in interior ministry video. A large hole is shown in one exterior wall, where bricks appear to have been removed, while the walls of other buildings are black and burnt out.

Video filmed inside the prison showed several ransacked rooms with debris, burnt office furniture and papers strewn across the floor. Several prison buildings including offices, the registry, the infirmary and food depots were destroyed by fires during the attempted prison break, the minister told the press conference. (CNN)…[+]

 

Boothouders backtrack willen omgeving toeristvriendelijk maken

1 Boothouders backtrack willen hun omgeving toeristvriendelijk maken

NICKERIE – De boothouders van de backtrack hebben besloten de omgeving toeristvriendelijk te maken. Boothouder Dewinanan zegt dat de tien boothouders geld bij elkaar hebben gezet om een tent op de loopbrug te bouwen met zitbanken aan weerszijden. Passagiers die vertrekken of aankomen kunnen gebruikmaken van deze banken.

Baidjoe geeft aan dat er meerdere zitbanken zijn geplaatst, zodat bezoekers rustig kunnen zitten en genieten van de natuur. Baidjoe zegt dat de boothouders samen met de districtscommissaris een entree voor elke bezoeker willen introduceren. Het is de bedoeling dat de plaats met dat geld netjes wordt gehouden en dat badkamers en toiletten worden schoongemaakt. Bezoekers gooien hun vuil vaak op de grond in plaats van in de vuilnisbak. Baidjoe zegt dat de boothouders de toerismesector een boost willen geven. Toeristen zullen nu zelf de keuze moeten maken of zij naar het Zeedijkstrand gaan of naar het Corantijnstrand, waar zij ook kunnen zwemmen…[+]

 

Foto onderschrift: Het dak van de loopbrug is al geplaatst. Ook de zitbanken zijn er al.

Vijf Oekraïense ministers stappen op

Vijf Oekraïense ministers stappen op

KYIV – Vijf Oekraïense ministers hebben dinsdag hun ontslag ingediend. Volgens president Volodymyr Zelensky is herstructurering van de overheid nodig om de regering te versterken. Het gaat om twee vicepremiers. Olha Stefanisjyna was verantwoordelijk voor de Europese integratie van Oekraïne, Iryna Vereshchuk voor het vluchtelingenbeleid.

 Eerder op dinsdag werd al bekend dat drie andere ministers zouden vertrekken. Het gaat om onder anderen Oleksandr Kamysjin, die toezicht hield op de binnenlandse wapenproductie. Ook de ministers van Klimaat en Justitie kondigden hun vertrek aan.

 Naar verwachting zullen meer ministers vetrekken vanwege een “grondige herziening van het Oekraïense kabinet”. Volgens Zelensky zijn die veranderingen nodig om de overheid te versterken.

 “De herfst zal uiterst belangrijk zijn en onze instellingen moeten zo worden gestructureerd dat Oekraïne alle resultaten kan behalen die nodig zijn”, zei de president in een videotoespraak. “Hiervoor moeten we sommige delen van de regering versterken en worden er veranderingen in de samenstelling voorbereid.”

 Volgens bronnen die de Oekraïense krant Pravda sprak, zouden er ook plannen zijn om minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba te vervangen. Mogelijk neemt Andri Sybiha, plaatsvervangend hoofd van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, zijn plaats in.

 Een prominent parlementslid van de partij van Zelensky, Davyd Arachamia, voorspelt dat woensdag nog meer ontslagen volgen. “Morgen wacht ons een dag van ontslagen, en de dag erna een dag van benoemingen”, zei hij. (NU.nl)

 

 

Swiatek dendert door naar kwartfinales US Open en treft Amerikaanse Pegula

https___cloudfront-us-east-2.images.arc...RUORG24ZL27K2IFEFMZ34I

TENNIS – Iga Swiatek is met groot gemak doorgedrongen tot de kwartfinales van de US Open. De Poolse nummer één van de wereld gaf ook Ljoedmila Samsonova, de mondiale nummer zestien, geen kans: 6-4, 6-1.

Swiatek, die in New York nog geen set verspeelde, serveerde uitstekend tegen de Russin, die in hun drie eerdere duels geen set had gewonnen. De Poolse verloor maar vier punten op haar eerste opslag en kreeg geen enkel breekpunt tegen.

Samsonova kon in de eerste set nog wel enige tijd mee en kwam met een lovegame op 4-4. Negen punten later had Swiatek de set echter op zak en vervolgens kon de Russin de nummer een van de wereld niet meer bijbenen.

Swiatek treft bij de laatste acht de Amerikaanse Jessica Pegula, die haar grote vorm op het Amerikaanse hardcourt voortzet. Ze haalde voor de tweede keer de laatste acht door Diana Sjnaider te verslaan: 6-4, 6-2.

Ook de Tsjechische Karolína Muchová en de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia plaatsten zich voor de kwartfinales van de US Open. (NOS)

 

Foto: Iga Swiatek won gemakkelijk van Ljoedmila Samsonova en is doorgedrongen tot de kwartfinales van de US Open. …[+]

Olympische atlete uit Oeganda in brand gestoken door partner

olympische-atlete-uit-oeganda-in-brand-gestoken-door-haar-partne

ATLETIEK – De Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei is bij een geval van extreem partnergeweld in Kenia met benzine overgoten en in brand gestoken. Cheptegei, die vorige maand 44e werd bij de olympische marathon van Parijs, ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis.

De Keniaanse politie meldt dat het incident zich voordeed in de woning van het koppel in Trans Nzoia. Daar liet de 33-jarige Cheptegei een huis bouwen om in de regio te kunnen trainen.

Toen Cheptegei samen met haar kinderen thuiskwam van een kerkviering, kreeg ze ruzie met haar partner. Zowel Cheptegei als haar partner zou ernstige brandwonden hebben opgelopen. Buurtgenoten hebben uiteindelijk ingegrepen en vervoerden de twee naar het ziekenhuis.

“De man goot benzine over Cheptegei voordat hij het vuur aanstak”, aldus het politierapport. Over het lot van de kinderen heeft de politie geen informatie verstrekt. De ouders van Cheptegei zijn inmiddels naar Kenia afgereisd om hun dochter bij te staan. (NU)

Foto: De Oegandese marathonloopster Rebecca Cheptegei is door haar partner in Kenia met benzine overgoten en in brand gestoken. Ze eindigde als 44e bij de olympische marathon van Parijs. (Foto: NU)

…[+]

Cristiano Ronaldo doet graag stap terug bij Portugal

16.00 Cristiano Ronaldo doet graag stap terug bij Portugal

VOETBAL – Cristiano Ronaldo heeft nog geen plannen om te stoppen bij het nationale elftal. Ook voor de Nations League-wedstrijden tegen Kroatië en Schotland zit hij gewoon weer bij de selectie. Maar als het zover is heeft de Portugees “geen moeite met die beslissing”, zo zei hij zelf.

De 39-jarige Ronaldo speelt al sinds 2003 voor het nationale elftal van Portugal. Hij speelde 212 interlands en scoorde daarin 130 keer. Geen enkele andere voetballer kwam tot die aantallen. De vedette is nauwelijks weg te denken in het shirt van Portugal, maar gezien zijn leeftijd zal hij toch ooit zijn pensioen aankondigen.

De aanvaller heeft geen moeite met die beslissing, dat schrijft de BBC. “Als het moment daar is, zal ik een stap opzij doen.” Ronaldo kwam afgelopen EK nog in actie met Portugal, dat in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Frankrijk. Hij was samen met teamgenoot Pepe (41), de oudste speler op het EK van 2024.

Na het EK was er wel wat kritiek op de aanvaller. “Soms is het tijd om je plek af te staan aan jongere, talentvolle voetballers”, zei Jose Fonte, oud-international van Portugal, bijvoorbeeld. Maar Ronaldo is volgens hemzelf ook bereid dat te doen.

“Als ik het gevoel heb dat ik niets meer bijdraag aan het team, ben ik de eerste die vertrekt”, aldus Ronaldo. “De verwachtingen van het nationale elftal op het EK waren ook te hoog”, zei hij over het toernooi.

Op korte termijn gaat CR7 dus nog niet met pensioen. “Als ik het nationale team verlaat, zal ik dat ook niet van tevoren aankondigen. Het wordt een spontane beslissing van mijzelf, maar wel een waar ik goed over heb nagedacht.” (SN) …[+]

 

Prince Harry not planning to move back to UK

3 (15.00 uur) Prince Harry not planning to move back to the UK

LONDON – The Duke of Sussex is not planning a permanent move back to the UK, according to well-placed sources. Despite reports that Prince Harry could be seeking a phased return, sources suggest he will continue to be based in the United States, where he lives with his wife, the Duchess of Sussex, and their children. It is understood that concern over his and his family’s security in the UK remains an issue.

Prince Harry and Meghan are also said to be unlikely to want to give up on the philanthropic and business projects that they have built while in the US. There have been reports of a prince restless in California, approaching his 40th birthday discontented with a life among the rootless wealthy and seeking to rebuild links with his old life in the UK, before he stepped down as a working royal.

But a different narrative has been claimed by well-placed sources, who say such a return to royal life in the UK is not on the cards. They suggest Prince Harry is equally able to support his charities and projects from the US and can return to the UK for visits.

He travelled to the UK last week for his uncle’s memorial service – and has since flown back to the US. Much of the attention over the event was focused on claims Prince Harry hadn’t spoken to Prince William while at the church service in Norfolk, in what has become an icy distance between the brothers. The service was for the late Lord Robert Fellowes, brother-in-law of Princess Diana, on the Spencer side of the family, to which Prince Harry seems to have remained well connected.

At an Invictus Games service in St Paul’s Cathedral earlier this summer, the prince was seen close to his Spencer relatives at an event not attended by senior royals. The prince was quick to return to the UK when it was revealed King Charles had been diagnosed with cancer – with father and son having a brief meeting in London.

There have also been trips to the law courts in London, including his battle with the tabloid press over claims of unlawful information gathering. There is an ongoing, labyrinthine legal wrangle with the Home Office over his security status in the UK – which has become a thorny issue in any discussion about a return.

In an interview with ITV, the prince said that anxiety over safety was a reason he wouldn’t “bring my wife back to this country”. But having made such a well-documented departure from royal life in the UK – in a Netflix film and his book Spare – the couple are now inevitably facing speculation about what comes next. (BBC) …[+]

Duitse balkonspringer zwaargewond in Mallorca

3 (15.00 uur) Duitse balkonspringer zwaargewond in Mallorca

MALLORCA – Dit vakantieseizoen zijn al meerdere doden gevallen door ‘balkonspringen’ op de Spaanse eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca. Bij een nieuw incident is een Duitse toerist zwaargewond geraakt.

De 36-jarige man stortte deze week in Playa de Palma vanaf de tweede verdieping naar beneden toen hij om stoer te doen van het ene naar het andere hotelbalkon probeerde te klimmen, zo schrijft Ultimahora. De man had ‘geluk’ want een boom brak zijn val enigszins. Hij raakte wel zwaargewond.

Een getuige zag de beschonken man in blauwe zwembroek mistasten toen hij een volgend balkon wilde bereiken. Op videobeelden is te zien dat het slachtoffer versuft op de grond achterblijft. Uiteindelijk wordt hij hevig bloedend uit onder andere zijn mond per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Een cynische Spaanse site houdt de slachtoffers nauwgezet bij. De ‘Federatie van balkonspringers op de Balearen’ (56 duizend volgers) heeft een heus klassement opgetuigd. De recent gevallen Duitser is volgens hen “opgegaan voor de gouden medaille van BalconLeague24, al kost het hem zijn tanden”. De site deelt per land punten uit als iemand sterft of gewond raakt na een val. Dit seizoen zouden er al zes mensen zijn overleden, iets dat als je de nieuwsberichten uit Spaanse media naleest wel ongeveer kan kloppen. Engeland voert de lijst aan, gevolgd door Duitsland en Spanje. Nederland komt, gelukkig, niet voor op het scorebord van de site, die het zelf over “de wet van Darwin” heeft. (De Telegraaf) …[+]

 

Emotionele Suárez kondigt na zeventien jaar afscheid aan als international

14.00 Emotionele Suárez kondigt na zeventien jaar afscheid als international aan

VOETBAL – Luis Suárez heeft maandagavond zijn afscheid als international aangekondigd. De 37-jarige spits zal vrijdag voor het laatst in actie komen namens Uruguay in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay.

De geëmotioneerde Suárez kondigde zijn besluit aan op een persconferentie en had het zichtbaar lastig met de bekendmaking. “Het is moeilijk, maar dat ik tot de laatste wedstrijd alles heb gegeven, geeft me rust. De vlam is nooit uitgedoofd.” Na 142 interlands en 69 goals vindt El Pistolero het echter mooi geweest. Sinds zijn debuut in 2007 ging de voormalig speler van Ajax en FC Groningen al zeventien jaar op pad met de nationale ploeg.

Suárez won in 2011 de Copa América met Uruguay en hielp zijn land afgelopen zomer nog aan de bronzen plak in de finale om de derde plaats tegen Canada. “Het was mijn droom dat mijn kinderen mij een prijs zouden zien winnen met de nationale ploeg. Mijn laatste goal was erg mooi voor hen, hoewel we geen beker mee naar huis namen”, zei Suárez, die met Uruguay op vier WK’s actief was en daarin zeven keer scoorde.

Suárez had ook afgelopen zomer na de Copa América al afscheid kunnen nemen, maar wilde nog een keer voor eigen publiek spelen in het Estádio Centenario. Dat gebeurt dus vrijdag. “Ik wil dat mijn kinderen dit meemaken. Om hier voor eigen publiek te kunnen afzwaaien, ik weet niet of dat veel spelers is gegeven”, aldus Suárez, die onlangs al liet weten dat Inter Miami de laatste club van zijn loopbaan is. (VI)

 

Foto: Luis Suárez (l) neemt na zeventien jaar afscheid als international. (Foto: VI) …[+]

 

Veiligheidsbonden maken zich op voor onderhandelingen loonsverhogingen

6 veiligheid

PARAMARIBO – De veiligheidsbonden maken zich op om vanaf vandaag de onderhandelingen met de regering te starten over loonsverhogingen. Aangezien de bonden verwachten dat het moeilijk zal zijn om deze verhogingen te realiseren, hebben zij onderling afgesproken al hun papierwerk netjes in orde te hebben en goed voorbereid naar de onderhandelingen te gaan.

De loonsverhogingen zijn van cruciaal belang voor de ambtenaren van de verschillende veiligheidsinstanties, omdat zij van mening zijn dat er binnen de verschillende korpsen nog lonen zijn die zwaar achterhaald zijn. De bonden willen ook dat er opnieuw wordt gekeken naar de SRD 3500 koopkrachtversterking die zij ontvangen. Ze willen graag dat deze wordt opgenomen in het loon, zodat er meer zekerheid is dat de overheid die niet van de ene op de andere dag stopzet, aangezien de mensen op dit geld rekenen.

Het afgelopen weekend hebben er al gesprekken met de regering plaatsgevonden en een aantal van de eisen van de bonden is al ingewilligd. Zo zijn alle toelagen voor de verschillende korpsen gelijkgesteld aan elkaar en zullen het Korps Politie Suriname, het Korps Brandweer Suriname, het Korps Penitentiaire Ambtenaren en de Surinaamse Beveiligings- en Bijstandsdienst vanaf nu dezelfde toelagen ontvangen. Ook over bevorderingen binnen de verschillende korpsen is nu meer duidelijkheid en gaan de bonden aan de slag om alles in orde te maken voor de volgende ronde van bevorderingen…[+]

Israëlisch leger liquideert Hamas-commandant die leiding gaf aan invasie 7 oktober

2 (13.00 uur) Israëlische leger liquideert Hamas-commandant die leiding gaf aan invasie 7 oktober'

GAZA – Bronnen melden dat het Israëlische leger een elite-commandant van Hamas heeft gedood. Hij zou leiding hebben gegeven aan de invasie van Moshav Netiv Ha’asara, een dorp in het zuiden van Israël op 7 oktober.

De commandant, genaamd Ahmed Wadiyya, heeft tijdens de invasie naar verluidt een man voor de ogen van zijn jonge kinderen doodgeschoten. Vervolgens zou hij cola hebben gedronken uit de koelkast van het slachtoffer. Dat meldt The Times of Israel. Wadiyya is geliquideerd bij een luchtaanval in de buurt van Gaza-stad. Hij zou een compagniescommandant zijn geweest in de elite Nukhba-eenheden van Hamas. Op 7 oktober drong Wadiyya met een paraglider Israël binnen. Hij is verantwoordelijk voor de moord op 21 Israëliërs en de ontvoering van één persoon. (De Telegraaf) …[+]

More than 10 dead as bus crashes into students and parents outside school in China

2 (13.00 uur) More than 10 dead as bus crashes into students and parents outside school in China

HONG KONG – A bus crashed into a crowd of students and parents outside a school in eastern China on Tuesday morning, killing 11 people and injuring 13 others, according to police and state media.

The students were waiting to enter the gate of a middle school in Tai’an city in Shandong province when the bus slammed into them after 7 a.m., state news agency Xinhua reported. The bus, specially customized for transporting students, “lost control” when it drove into an intersection, the public security bureau in Dongping county said in a statement.

Five students and six parents were killed, it said. One of the injured was in critical condition while the others were stable, according to police. The bus driver has been placed in police custody and the cause of the accident is being investigated, the statement said. China has faced a spate of car-ramming and stabbing attacks targeting schoolchildren in recent years, as well as deadly road traffic accidents involving school buses.

In March, a car careened into a group of pupils in Dezhou, another city in Shandong, killing two people and leaving six others severely injured, state media reported at the time. Later in the month, a bus carrying students collided with a dump truck in the city of Nantong in the eastern province of Jiangsu, killing one person and injuring eight others. Last year, six people were killed and one injured in an early morning stabbing incident outside a kindergarten in southern Guangdong province. And a 2022 stabbing, also at a kindergarten, killed three and injured six in eastern Jiangxi province. (CNN) …[+]