Nieuws volgens datum: 5 Sep, 2024

Woningbrand door gaslekkage

2-house-on-fire

 

WANICA – Een woning aan de  Sidoredjoweg te Lelydorp is gisteren geheel verwoest. De politie van Lelydorp meldt dat zij rond 10.43 uur een melding van een woningbrand binnenkreeg. De brandweer van Lelydorp werd ingeschakeld.

Bij aankomst werd een houten laagbouwwoning in lichterlaaie aangetroffen. De hoofdbewoonster, B.S. (30), verklaarde aan de politie dat zij met haar moeder en kindje van 3 jaar woont. Zij was bezig te koken, toen zij vuur zag komen uit de toevoerslang van de gascilinder. Binnen een fractie van een seconde sloeg de brand over naar de woning met het noodlottige gevolg.

Niemand is gewond geraakt. De brandweer heeft slechts nabluswerkzaamheden kunnen verrichten. De woning is niet tegen brand verzekerd en ook niet op het elektriciteitsnet aangesloten.

De politie van Regio Midden Suriname adviseert om gascilinders niet binnenshuis te houden, maar te zorgen voor een stevige en goede vergrendelhouder buiten de woning…[+]

Nieuwe Raad van Toezicht bij EAS benoemd

Nieuwe-Raad-van-Toezicht-bij-EAS-benoemd

 

PARAMARIBO – De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, heeft op 3 september de nieuwe Raad van Toezicht bij de Energie Autoriteit Suriname (EAS) benoemd. De raad heeft als doel toezicht te houden op een optimale samenwerking tussen de betrokken ministeries en de EAS.

De raad wordt voorgezeten door Gerard Lau, die namens de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten is afgevaardigd. Raadslid Manisha Karia zal zich onder andere inzetten voor de samenwerking tussen de EAS en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De andere zes raadsleden ver­tegen­woordigen de ministeries van Natuurlijke Hulp­bron­nen, Economische Zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie, Financiën en Planning, de Consumentenkring en de Raad van Vakcentrales in Suriname. De raad is benoemd voor een periode van drie jaar…[+]

Sportief directeur Bayern uit onvrede over nominaties Ballon d’Or

TELEMMGLPICT000317820697_trans_NvBQzQNj...CdRIPp5AoGWeqDqpZv__bI

VOETBAL – Max Eberl, sportief directeur van Bayern München, heeft vol verbazing gereageerd op de nominaties voor de Gouden Bal. Hij mist één naam op de lijst van dertig: Jamal Musiala.

“Ik ben heel blij voor iedere speler die op de lijst staat”, begon Eberl tegen Duitse media. “Maar hier bij Bayern missen we één naam, die van Musiala. Hij was een van de beste spelers op het EK en heel belangrijk voor ons in de Champions League. Dat hij niet bij de laatste dertig zit, is onbegrijpelijk.” Musiala was vorig seizoen in 38 wedstrijden voor Bayern goed voor 12 goals en 8 assists.

“Wat ons betreft is Jamal een van de meest fascinerende spelers in het internationale voetbal. Hij beschikt over buitengewone kwaliteiten. We zijn trots op wat hij doet voor Bayern en de nationale ploeg”, zei Eberl over de 21-jarige dribbelvirtuoos.

In tegenstelling tot Musiala, schopten vier andere Duitsers het wél tot de laatste dertig. De inmiddels gestopte Toni Kroos, Antonio Rüdiger, Florian Wirtz en Mats Hummels maken nog kans op de award. Van Bayern is er nog maar één speler die kans maakt op de prijs, Harry Kane staat wel op de lijst.

Musiala bereidt zich op dit moment voor op de start van de Nations League. De Duitsers beginnen in eigen land tegen Hongarijë en spelen drie dagen later in Amsterdam tegen het Nederlands elftal. (VI)

 

Foto: Max Eberl heeft vol verbazing gereageerd op de nominaties voor de Gouden Bal en mist Jamal Musiala (m) in de lijst van dertig…[+]

Geïsoleerde stam in Peruaanse jungle schiet twee houthakkers dood met pijlen

4 Geïsoleerde stam in Peruaanse jungle schiet twee houthakkers dood met pijlen

LIMA  –  Tragiek in het Peruaanse Amazonegebied. Daar hebben leden van de Mashco Piro, volgens de organisatie Survival International de grootste geïsoleerde stam ter wereld, twee houthakkers gedood met pijlen. Nog twee andere mensen worden vermist sinds de gewelddadige confrontatie aan de Parianamurivier. De organisatie betuigde haar medeleven aan de families van de slachtoffers.

De escalatie van het conflict is echter een direct gevolg van het besluit van de Peruaanse regering om houtkap toe te staan in de buurt van de nederzettingen van de Mashco Piro. Verschillende houtbedrijven hebben bosbouwconcessies in het gebied.

Een bedrijf zou in totaal al 200 kilometer aan wegen hebben aangelegd om het hout af te kunnen voeren. Volgens de inheemse Yine stam hadden de Mashco Piro al eerder geklaagd over de houtkappers in hun gebied.

Volgens mensenrechtenorganisatie Survival International zijn de Mashco Piro de grootste geïsoleerde stam ter wereld. In juli verschenen verschillende leden van de Mashco Piro in de buurt van houtkapgebieden in zuidoost Peru. Ze werden op beeld vastgelegd. Experts maakten zich toen ook al zorgen, want de plaats waar de foto’s waren genomen, was slechts luttele kilometers verwijderd van concessies waar de jungle wordt gekapt.

Al in 2022 werden twee vissers met pijlen beschoten tijdens een ontmoeting met inheemse leden, van wie er één overleed. (HLN)…[+]

Little interest in temporary access to lists of voters

12 Little interest in temporary

Citizens currently have access to the lists of voters but there is a poor turnout at the CBB offices  where these lists can be viewed. This temporary access is given to voters to check their information so that they can head to the polls on May 25th 2025, Election Day, to cast their votes. Only a handful of people have gone to the CBB offices with their ID cards. The director at the Ministry of Home Affairs (BIZA), Mohamad Eskak, told Times of Suriname that most people most likely check their information online instead of going to the CBB offices. “It has only been a few days and we will evaluate things after a week. The people can come by until the end of September to double check  their information which means that can free their schedule for this. We have noticed that many people visit out website and next week we will know how many people have already opted for their online options,” said Eskak…[+]

Ugandese atlete Cheptegei overleden na in brand te zijn gestoken door ex-partner

20.00 Ugandese atlete Cheptegei overleden

ATLETIEK – De Ugandese marathonloopster Rebecca Cheptegei is in Kenia overleden aan verwondingen die ze overhield aan een gewelddadige aanval door haar ex-partner. De 33-jarige Cheptegei werd zondag overgoten met benzine en in brand gestoken, meldde de Keniaanse politie.

De aanval vond plaats in haar huis in het Keniaanse Trans Nzoia, waar Cheptegei naartoe was verhuisd om te trainen. Haar Keniaanse ex-partner liep zelf ook brandwonden op en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Deze zomer vertegenwoordigde Cheptegei Uganda op de Olympische Spelen in Parijs. Ze liep de marathon en werd daarin 44ste.

In Kenia werd in januari nog massaal geprotesteerd tegen femicide, ofwel vrouwenmoord. Duizenden mensen verzamelden zich in steden in het hele land.

Volgens Amnesty International zijn in Kenia tussen 2016 en 2023 meer dan 500 vrouwen vermoord. (NOS)…[+]

 

Foto: Rebecca Cheptegei bezweek aan haar verwondingen in Kenia. (Foto: NOS)

Suriname wint van Guyana in Concacaf Nations League

Su wnt

 

VOETBAL – Suriname heeft in het kader van Concacaf Nations League de eerste wedstrijd, die in het National Track  and Field Center Leonora werd gespeeld, gewonnen van Guyana met 3-1. De ruststand was 1-1. Voor Suriname scoorden Djevencio van der Kust, Jaden Montnor en Virgil Misidjan. Omari Glasgow scoorde middels een
penalty voor Guyana. Suriname heeft nu 3 punten. Op 9 september speelt Suriname zijn tweede wedstrijd in en tegen Guadeloupe…[+]

 

Politie Apoera doet invallen op meerdere plekken

11 Politie Apoera doet

APOERA/ PARAMARIBO – Onder leiding van de ressortcommandant van het ressort Apoera zijn maandag, in nauwe samenwerking met districtscommissaris (dc) Josta Lewis, een reeks gerichte invallen uitgevoerd op verschillende locaties binnen het ressort. Deze grootschalige actie had als doel om illegale activiteiten te bestrijden en de veiligheid binnen de gemeenschap te waarborgen.

Tijdens de invallen, die op meerdere plekken simultaan plaatsvonden, heeft de politie aanzienlijke vondsten gedaan. Bij de doorzoekingen zijn er enorme hoeveelheden vermoedelijk marihuana, crack en cocaïne ontdekt. Daarnaast werden grote hoeveelheden gasoline, aanzienlijke geldbedragen in Surinaamse Dollar en vreemde valuta, een voorraad alcohol en sigaretten, en een ongedekt jachtgeweer met scherpe patronen in beslag genomen. Bij deze invallen zijn de verdachten B.C. (63), B.A. (61) en de 59-jarige G.P. aangehouden. Gebleken is dat het drietal niet in het bezit is van de noodzakelijke winkelvergunningen.

Na overleg met het Openbaar Ministerie zijn de verdachten B.C. en B.A. hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld, terwijl de vrouwelijke verdachte G.P. na de procedures is heengezonden. Deze operatie onderstreept de toewijding van de politie van Apoera om illegale activiteiten in de regio aan te pakken en een veilige leefomgeving voor de gemeenschap te garanderen. De samenwerking tussen de ressortcommandant en de dc blijkt cruciaal in het bevorderen van de openbare veiligheid en het handhaven van de wet…[+]

Poetin en 30 jaar jongere turnster hebben samen twee zonen

3 Poetin en 30 jaar jongere turnster hebben samen twee zonen

MOSKOU – Het Russische onderzoeksbureau The Dossier Center is erachter gekomen dat president Vladimir Poetin (71) twee jonge zonen heeft met zijn huidige vriendin, de gewezen turnkampioene Alina Kabajeva (41). De twee jongens, de negenjarige Ivan en zijn vijfjarige broer Vladimir, wonen naar verluidt in afzondering in Poetins privévilla in het westen van Rusland. “Ze zijn altijd omringd door volwassenen en hebben amper contact met leeftijdsgenoten”, klinkt het.

 

Poetin rept nooit een woord over zijn familie. Dat de president en zijn geliefde gymnaste in 2008 een relatie begonnen is al langer bekend, maar over de kinderen van het koppel bestond tot nu toe veel mysterie. Eerder werd beweerd dat Poetin en Kabajeva samen drie zonen zouden hebben, maar uit onderzoek van The Dossier Center – een onderzoeksbureau dat is opgericht door de Russische dissident Michail Chodorkovski – blijkt nu dat het om twee zonen gaat.

 

Hoewel het Kremlin lang ontkend heeft dat Poetin en Kabajeva een relatie zouden hebben, bevestigt The Dossier Center dat de twee al zestien jaar samen zijn. Volgens het onderzoeksbureau werd hun oudste zoon Ivan in 2015 geboren in een ziekenhuis in de Zwitserse stad Lugano. De jongste, Vladimir, zag het levenslicht in 2019 in Moskou.

 

Toen Ivan geboren werd was papa Poetin naar verluidt in de wolken omdat hij eindelijk een zoon had. Met zijn eerste vrouw Ljoedmila Sjkrebneva (66), van wie hij in 2013 officieel scheidde, kreeg de president twee dochters: de 38-jarige Katerina Tikhonova en de 39-jarige Maria Vorontsova. En dan is er nog Poetins “geheime dochter”, de 21-jarige Elizaveta Krivonogikh, die zijn eerste gekende maîtresse Svetlana Krivonogich (49) hem schonk.

 

The Dossier Center  schrijft dat de negenjarige Ivan en zijn vijfjarige broer Vladimir bijna volledig in afzondering leven in Poetins privévilla in Valdaj, in het westen van Rusland. “Ze zijn altijd omringd door volwassenen en hebben amper contact met leeftijdsgenoten. Hun ouders zien ze enkel ‘s avonds laat.”

Uit een vacature die het onderzoeksbureau kon terugvinden, blijkt dat Poetin recent op zoek was naar een leraar Engels voor zijn zonen, een opvallende beslissing van de antiwesterse leider. De leraar zou een accommodatie in de privévilla en een maandloon van omgerekend 7.700 euro krijgen, maar wel onder een aantal voorwaarden. Zo mogen de privéleraars van Poetins kinderen de villa niet verlaten en moeten ze voor ze aan de slag gaan een reeks medische tests ondergaan. Daarnaast verkiest Poetin een leerkracht uit Zuid-Afrika, dat hij als een “vriendelijk” land beschouwt. (HLN)…[+]

Suriname hires Cuban nurses again

11 Suriname hires Cuban nurses

Cuba will soon send 10 specialized nurses to the Neonatal Intensive Care Unit (NICU) of the Academic Hospital Paramaribo (AZP). The AZP currently has a shortage of nurses with the skills and experiences to work at the NICU. Due to the shortage of nurses at the NICU several babies died. About two years ago newborns also died because of the dire situation at the AZP. Many people who worked in the nation’s healthcare sector have reportedly left the country because of the low salaries. Most of the nurses leave for Europe and countries in the Caribbean. Last Friday Surinamese officials met with Cuban officials to discuss a collaboration in the healthcare sector. Foreign Affairs Minister Albert Ramdin and Cuba’s ambassador to Suriname, Fakri Rodriguez Pinelo, reportedly inked an agreement. Shortly after the agreement was signed Ambassador Pinelo announced that Cuba would soon send 10 specialized nurses for the AZP’s NICU to Suriname. Minister Ramdin and Ambassador Pinelo also discussed the fact that Suriname still has to pay Cuba for services rendered by Cuban doctors and nurses and the transfer of college funds for Surinamese students  in Cuba. Potential solutions were also discussed. Several years ago Suriname hired more than 30 Cuban doctors and nurses. But after a few years these Cuban doctors and nurses had to leave Suriname. The Health Ministry explained that it would deploy its own people in the healthcare sector…[+]

Sinner verslaat Medvedev op US Open

18.00 Sinner verslaat Medvedev in US Open

TENNIS – Jannik Sinner heeft de halve finales van de US Open bereikt. De Italiaan won in de kwartfinales in vier sets van de Rus Daniil Medvedev: 6-2, 1-6, 6-1, 6-4.

In de halve finales speelt Sinner tegen de Engelsman Jack Draper, die in de derde ronde nog van de Nederlander Botic van de Zandschulp won. De andere halve eindstrijd gaat tussen twee Amerikanen: Frances Tiafoe en Taylor Fritz.

De finale is zondag. Geen van de vier halvefinalisten won de US Open eerder, waarmee het toernooi een nieuwe winnaar krijgt.

“Het was zwaar, we kennen elkaar vrij goed”, zei Sinner na zijn zege. “We wisten dat het erg fysiek zou worden.”

Medvedev noteerde liefst 57 onnodige fouten. “Ik weet niet precies waarom, maar het was niet de beste wedstrijd van mijn kant. Ik denk dat het eigenlijk ook niet de beste wedstrijd van hem was, het ontbrak er aan beide kanten een beetje aan”, oordeelde de Rus. (NOS)…[+]

Foto: Jannik Sinner won tijdens de kwartfinale van de US Open in vier sets van Daniil Medvedev. (Foto: ATP)

Nickerie kampt met verzilting grondwaterbronnen SWM

10 Nickerie kampt met verzilting

NICKERIE – Om de drinkwatervoorziening in het district Nickerie te kunnen garanderen, moet er een nieuw bronnenveld ontwikkeld worden. Het westelijk gelegen district van Suriname heeft namelijk te kampen met het probleem van verzilting van de grondwaterbronnen. In 2023 is een feasibility studie, welke is uitgevoerd door de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) in samenwerking met de Caribbean Development Bank, afgerond.

De studie ging voornamelijk om de drinkwatervoorziening van Nickerie en de aanpak van de drinkwatervoorziening in de districten Paramaribo, Wanica, en Para. De studie heeft geadviseerd dat er een nieuwe bronnenveld moet worden ontwikkeld voor de drinkwatervoorziening in Nickerie. Verder zal er ook een nieuw productiestation moeten worden opgezet, dat zuidelijker moet komen te liggen.

Volgens de onderdirecteur Strategie en Beleid van de SWM, Ashwinie Hemai, zal het nieuwe productiestation worden opgezet in de omgeving van de Prins Berhardpolder. Hemai deelde deze informatie op de onlangs gehouden persconferentie van de SWM. Dit omdat de bevindingen van het rapport zijn dat de stations van Nickerie te dicht bij de rivier en zee zijn.

De feasibility studie heeft verder geadviseerd het project in twee fasen op te delen. Fase 1 zal een voorbereidings- en ontwikkelingsfase zijn, alsook de aankoop van een nieuwe boormachine voor het waterbedrijf. De boormachine is van belang voor het ontwikkelen van de nieuwe bronvelden. Fase 2 behelst de uitvoering van alle werken die gepaard zullen gaan met het opzetten van een nieuw station en laboratorium. AL…[+]

FBI werd jaar geleden al getipt over 14-jarige verdachte schietpartij school in VS

2 FBI werd jaar geleden al getipt over 14-jarige verdachte

GEORGIA  – De FBI werd ruim een jaar geleden al getipt over de veertienjarige jongen die woensdag vier mensen zou hebben doodgeschoten op een school in de Amerikaanse staat Georgia. Agenten ondervroegen de destijds dertienjarige jongen en zijn vader, maar zagen geen reden voor verdere actie.

FBI-agenten ontvingen ruim een jaar geleden anonieme tips over online bedreigingen die zouden zijn geuit door de tiener, melden verschillende Amerikaanse media. Agenten uit Jackson County ondervroegen de jongen en zijn vader daarop.

“De vader verklaarde dat hij jachtgeweren in huis had, maar dat de verdachte er geen onbegeleide toegang toe had”, verklaart het sheriffbureau van Jackson County. “De verdachte ontkende dat hij de bedreigingen online had geuit.” Op dat moment zou er geen reden zijn geweest voor een arrestatie of andere maatregelen. Lokale scholen werden wel op de hoogte gebracht van de tips.

Woensdag kwamen zeker vier mensen om het leven bij de schietpartij: twee 14-jarige scholieren en twee docenten van 39 en 53 jaar oud. Dat gebeurde op de Apalachee High School in Winder. Daarnaast raakten negen personen gewond, onder wie acht kinderen en een docent. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeren buiten levensgevaar.

De veertienjarige verdachte heeft zich na de schietpartij vrijwel meteen overgegeven en is aangehouden. Hij gebruikte volgens de sheriff een semiautomatisch AR-geweer. Over zijn motief is nog niets bekend.

Dit jaar hebben al 385 massaschietpartijen plaatsgevonden in de Verenigde Staten, meldt het Gun Violence Archive. De organisatie spreekt van een massaschietpartij als er vier of meer doden zijn gevallen, exclusief de schutter. (NU)…[+]