Nieuws volgens datum: 6 Sep, 2024

Pim de la Parra overleden

pim

PARAMARIBO – De Surinaams-Nederlandse filmregisseur Pim de la Parra is op 84-jarige leeftijd overleden. De van Blue Movie en Wan Pipel bekende regisseur stierf na een kort ziekbed in Paramaribo, meldt zijn familie.

De la Parra maakte tientallen films en beleefde in 1971 zijn grote doorbraak met de erotische film Blue Movie, die gaat over een man die na zijn vrijlating uit de gevangenis wil inhalen wat hij heeft gemist. Zijn film Wan Pipel (1976) wordt gezien als een van de belangrijkste Surinaamse speelfilms. Ook maakte hij films als Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie, Lost in Amsterdam en De nacht van de wilde ezels.

De filmmaker kreeg in 1991 een speciale prijs voor zijn oeuvre tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. In 2021 werd hij in Suriname benoemd tot Officier in de Ere-Orde van de Gele Ster. De la Parra was de vader van actrice Bodil de la Parra en de cabaretière Nina de la Parra.

De la Parra werd geboren als oudste in een gezin met twee zonen. Hij stamt af van Sefardische Joden die al vier eeuwen in Suriname wonen. Toen De la Parra zeven jaar was overleed zijn moeder plotseling. Hierna werd hij opgevoed door zijn tantes. Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam, maar stapte over naar de Nederlandse Filmacademie en richtte in 1964 met Nikolai van der Heyde en Gied Jaspars het filmtijdschrift Skoop op. Vanaf 1965 regisseerde en produceerde hij films met Wim Verstappen onder de firmanaam Scorpio Films. De la Parra debuteerde dat jaar met Jongens, jongens, wat een meid. Hun grote doorbraak kwam in 1971 met de film Blue movie. De la Parra vertilde zich aan Wan Pipel (1976), de eerste Surinaamse speelfilm.

De la Parra verhuisde in 1985 weer naar Nederland en maakte de comebackfilm Paul Chevrolet en de ultieme hallucinatie (1985). De film kreeg lovende kritieken en werd geselecteerd voor het hoofdprogramma van het Filmfest Berlin. Na de grotendeels in Bonaire opgenomen Odyssee d’amour (1987), met een budget van 1,3 miljoen Nederlandse gulden zijn duurste film ooit, begon hij in 1988 met wat hij minimal movies noemde; in korte tijd en met minimale middelen opgenomen speelfilms. De eerste hiervan is Lost in Amsterdam (1989). De la Parra werkte hierbij soms onder de naam Ronald da Silva.

Actrice Eva van Heijningen, die in vijf van de minimal movies speelde, maakte in 1993 met Christine Mathon een documentaire over De la Parra en diens minimal movies, onder de titel There is no budget like low budget. De la Parra ontving in 1991 de speciale juryprijs van het Filmfestival Utrecht voor zijn gehele oeuvre. Op 31 oktober 1996 keerde hij terug naar Paramaribo om voor zijn 88-jarige vader te zorgen die twee jaar later overleed. De la Parra bleef in Paramaribo wonen. In 2005 nam De la Parra het initiatief tot de oprichting van de stichting Surinaamse Film Academie. Hij is voorzitter van het bestuur; de acteur en televisieprogrammamaker Borger Breeveld, die de hoofdrol vertolkte in Wan Pipel, is secretaris. In 2008 ontving hij in Paramaribo de Gouden Kalf-speld van het Nederlands Film Festival. In 2010 verscheen de documentaire Parradox van In-Soo Radstake over De la Parra. Deze documentaire, een coproductie met de Joodse Omroep, ging in première tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam. In juni 2019 is hij even terug in Amsterdam. De filmretrospectief Parra Odyssee: Ode aan Pim de la Parra was te zien in Eye Filmmuseum. Hij doet zelf de inleidingen bij de films en de gerestaureerde films Obsessions en Wan Pipel zijn ook elders in het land te zien. In de laatste jaren is De la Parra in Suriname gebleven…[+]

Foto: Volkskrant

Attorney picks execution method after South Carolina death row man refuses

6 (22.00 uur) Attorney picks execution method after South Carolina death row man refuses

USA –  A lawyer representing the first death row inmate likely to be executed in South Carolina since 2011 has decided that he should die by lethal injection after the prisoner refused to choose between three different killing methods, saying that to do so would be “akin to suicide”.

Freddie Owens is now set to be executed using a fatal dose of the sedative pentobarbital. The prisoner had been given until Friday to decide between the three execution methods: lethal injection, the electric chair and the firing squad. Owens had joined other death row inmates in objecting to both the electric chair and firing squad as cruel and unusual forms of punishment banned under the US constitution. He had also objected to signing the form that would decide between the three techniques on grounds that to do so would mean he were participating in his own killing – equivalent to suicide, he said, which is forbidden by his Muslim faith.

In the absence of a decision from the prisoner himself, Owens’ defense lawyer, Emily Paavola, to whom he had granted power of attorney, stepped in. She knew that if she failed to meet the Friday deadline, South Carolina would by default kill her client by electrocution; in that invidious position, she opted instead for lethal injection. In a statement, Paavola said: “I have known Mr Owens for 15 years. Under the circumstances, and in light of the information currently available to me, I made the best decision I felt I could make on his behalf.”

Owens was sentenced to capital punishment for the 1999 murder of a petrol station worker, Irene Graves, during a string of robberies. He is the first of five prisoners who have exhausted all their appeals and now face execution after a period of 13 years in which the state’s death chamber has gone unused. (The Guardian)…[+]

Roglic wint bergrit en neemt eindelijk rode trui over van O’Connor in Vuelta

22.00-Roglic-wint-bergrit-en-neemt-eindelijk-rode-trui-over-van-O'Connor-in-Vuelta

 

WIELRENNEN – Primoz Roglic heeft in de Ronde van Spanje de rode trui overgenomen van Ben O’Connor. Op de slotklim van de negentiende etappe van de Vuelta soleerde de Sloveen knap naar de overwinning. Zo slechtte hij dan eindelijk het overgebleven verschil van vijf seconden met de Australische klassementsleider.

De 34-jarige renner neemt meteen ook een aardig voorschot op zijn vierde winst van de Ronde van Spanje. Zijn belangrijkste belagers O’Connor, Enric Mas en Richard Carapaz volgen op respectievelijk 1.54, 2.20 en 2.54 minuten.

Natuurlijk houdt Roglic een kleine slag om de arm, want morgen wacht nog een zeer verraderlijke en loodzware bergrit met zeven bergen en ruim 5.000 hoogtemeters. Hij weet dat er dan nog van alles kan gebeuren in de top tien van het klassement.

Zondag eindigt de Vuelta met een afsluitende tijdrit in Madrid. Van de klassementsmannen is Roglic veruit de beste tijdrijder.

Op voorhand van de rit van morgen – 173,5 kilometer van Logroño naar de Alto de Moncalvillo – was al duidelijk dat O’Connor de hete adem van Roglic voelde. Roglic knabbelde de afgelopen dagen steeds wat van zijn achterstand af, tot aan slechts vijf seconden.

De Australiër zei defensief te willen koersen om het rood te behouden, hij zal gevoeld hebben dat het zijn laatste dag in het leiderstricot zou worden. De renner van Decathlon-AG2R kan met trots terugkijken op een knappe Vuelta.

Roglic rook bloed met de slotklim in het verschiet, de Alto de Moncalvillo: 8,6 kilometer lang en een gemiddelde stijgingspercentage van 8,9 procent. Dat klinkt niet bijzonder steil, maar zoals zo vaak in Spanje zitten er in zulke bergen stroken van 15 en 16 procent verstopt.

Het zijn bergen die Roglic goed liggen: explosief en loeisteil. Bovendien heeft hij goede ervaringen met de Alto de Moncalvillo. In het coronajaar 2020 was hij hier toenmalig rodetruidrager Carapaz de baas en legde zo de basis voor zijn tweede Vuelta-zege. (NOS)

 

Foto: Primoz Roglic (r) won de negentiende etappe in de Ronde van Spanje en heeft de rode trui overgenomen van Ben O’Connor. (Foto: NOS)…[+]

 

Leger Israël teruggetrokken uit Jenin, laat ravage achter

6 (22.00 uur)Leger Israël teruggetrokken uit Jenin, laat ravage achter

JENIN – Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat Israëlische militairen zich hebben teruggetrokken uit de stad Jenin. Het leger begon vorige week aan de grootste operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook.

Een verslaggever van persbureau AP in Jenin zegt dat Israëlische voertuigen vannacht de stad uitreden en dat er vanochtend geen Israëlische troepen meer in Jenin te zien zijn. Burgers keren terug naar huis en vertellen AP over de verwoestingen die ze aantreffen.

“Overal zijn sporen van beschietingen, explosies, vernielingen. Overal”, zegt een man. De Israëlische inval ging gepaard met luchtaanvallen en met bulldozers die grote schade aan infrastructuur hebben aangericht. De terugtrekking is nog niet door Israël bevestigd. Het Israëlische leger zegt dat tijdens de operatie in Jenin veertien Palestijnse militanten zijn gedood en meer dan dertig verdachten zijn gearresteerd. Onder deze doden was een commandant van Hamas, zegt de terroristische organisatie. Israëlische troepen vielen tijdens de operatie ook andere gebieden op de Westoever binnen, waaronder Tulkarm en Tubas.

“Israëlische veiligheidstroepen blijven opereren om de doelstellingen van de contraterrorisme-operatie te bereiken”, zegt het leger. Daarmee werd de mogelijkheid opengehouden dat de terugtrekking vanochtend slechts tijdelijk is. Wafa meldt dat burgers bang zijn dat de Israëliërs terugkeren om de stad en het kamp opnieuw te bestormen, zoals ze vele malen eerder hebben gedaan. Het Palestijnse Ministerie van Volksgezondheid zegt dat 21 mensen zijn gedood in de stad en het kamp gedurende de inval van het Israëlische leger. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen militanten en burgers. Dinsdag werd een Palestijns tienermeisje gedood in de buurt van Jenin, volgens haar vader en omstanders door Israëlische troepen. Israël heeft geen details hierover naar buiten gebracht.

Volgens het Israëlische leger ging het om een “anti-terreuroperatie”. De vluchtelingenkampen op de Westoever staan bekend als bolwerken van Palestijns gewapend verzet tegen de Israëlische bezetting. De Israëlische aanvallen vinden allemaal plaats in Zone A, dat onder Palestijns bestuur valt. Invallen komen daar sinds 7 oktober steeds meer voor. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo’n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600 duizend Israëlische kolonisten. Israël heeft meer land in het bezette gebied tot staatseigendom verklaard. Met regelmaat worden Palestijnse burgers in het gebied aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger. Daarbij is de toch al beperkte bewegingsvrijheid van Palestijnen op de Westoever sinds 7 oktober verder verkleind. Het leger heeft een lockdown ingevoerd en militaire controleposten zijn gesloten. In een groot deel van de Westoever is het nauwelijks mogelijk om tussen steden en dorpen te reizen. Israëliërs kunnen zich wel vrij bewegen. Het Internationaal Gerechtshof stelde vorige maand in een niet-bindend advies onder meer dat de voortdurende Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever in strijd is met internationaal recht en dat Israël zich daar schuldig maakt aan apartheid. De Israëlische nederzettingen op de Westoever moeten worden ontmanteld, stelde het hof.  (NOS)…[+]

Districtscommissaris gedenkt Nickeriaanse burgers in verband met 145 jaar Nieuw Nickerie

1 Districtscommissaris gedenkt Nickeriaanse burgers

NICKERIE  –  In het kader van de viering van 145 jaar Nieuw Nickerie heeft districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan gemeend 145 Nickeriaanse burgers, die door de jaren heen hun krachten hebben gegeven aan het district, te gedenken. Dit meldt het Burger Informatie Centrum van Nickerie.

44 burgers van de ressorten Oostelijke Polders, Westelijke Polders en Henar Polders zijn in de bloemetjes gezet op het commissariaat. Uit handen van de dc ontvingen zij een medaille en een pakket. De gehuldigden zijn dankbaar voor de waardering die zij hebben gehad. “Het was een eer om u vandaag hier te hebben. Het is niet veel, maar met het weinige waarover wij beschikken, is er toch aan deze hardwerkende burgers gedacht. Die dankjewel en die grani willen zeggen dat wij u niet zijn vergeten”, aldus de dc. Het ressort Nieuw Nickerie komt binnenkort aan de beurt…[+]

Halve finalisten troefcallhappening Club Charity bekend

20.00-Halve-finalisten-troefcallhappening-Club-Charity-bekend

In poule A is Friends als nummer 1 en Palm Boys als nummer 2 geëindigd. In poule B is TCV Kampoe als nummer 1 en de thuisclub Charity als nummer 2 geëindigd. De halve finale tussen Friends – Charity en Kampoe – Palm Boys is op 10 september. Er wordt gespeeld in de zaal van Club Charity.

 

Uitslagen laatste speeldag groepsfase:

Poule A:

Friends – Kampoe II 116 – 76

Hoogste score Friends: Mano Vasilda – Rocher Kalloe 70 punten. Dit koppel gaf twee baunies (3de en 4de ronde).

Hoogste score Kampoe II: Umesh Anroedh – Ashwien Mohanlal 26 punten

Palm Boys – TMG 112 – 66

Hoogste score Palm Boys: Rawi Doebar – Ashwin Hannoe 35 punten

Hoogste score TMG: Shevere Turney – Mitch Radjbalsingh 24 punten

Poule B:

Kampoe – Olaria 83 – 72

Hoogste score Kampoe: Dinesh Hardin – Jawalapersad Sital 30 punten

Hoogste score Olaria: David Kasandikromo – Rahiem Kurban 24 punten

Charity – Rovero 86 – 72

Hoogste score Charity: Jo-Ann Pengel – Lydia Pinas 26 punten

Hoogste score Rovero: Biekram Parsadi – H. Panchoe 23 punten.

 

Eindstand poule A:
# Team W P V T S
1 Friends 3 9 284 194 90
2 Palm Boys 3 6 275 198 77
3 Kampoe 2 3 3 225 288 -63
4 TMG 3 0 193 297 -104
Eindstand poule B:
# Team W P V T S
1 Kampoe 3 9 275 192 83
2 Charity 3 6 240 223 17
3 Olaria 3 3 221 272 -51
4 Rovero 3 0 227 276 -49

 

Programma halve finale:

Dinsdag 10 september 2024

Friends – Charity

Kampoe – Palm Boys

 

 

Tiener opgepakt voor beschieting tram in Rotterdam

5 (20.00 uur)Man 19 opgepakt voor beschieting tram in Rotterdam

ROTTERDAM – De politie heeft vrijdag rond het middaguur een 19-jarige jongeman uit Rotterdam opgepakt die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het beschieten van een tram donderdag aan de Groene Hilledijk in de stad. Twee mensen, die buiten de tram stonden, raakten hierdoor gewond.

De schietpartij in Rotterdam-Zuid vond rond 13.15 uur plaats. Een van de gewonden bleef achter en werd door de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het tweede slachtoffer is weggegaan. De politie heeft deze persoon nog niet gesproken, meldde een woordvoerder vrijdag. Over de toestand van het naar het ziekenhuis vervoerde slachtoffer wordt niets gemeld. Ook is onbekend wat de aanleiding was voor het schieten.  (De Telegraaf)

Fototekst: De politie heeft vrijdag rond het middaguur een 19-jarige jongeman uit Rotterdam opgepakt die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij het beschieten van een tram donderdag aan de Groene Hilledijk in de stad.  (De Telegraaf)…[+]

15-year-old shot in Maryland high school bathroom, 16-year-old student in custody

5 (20.00 uur) 15-year-old shot in Maryland high school bathroom, 16-year-old student in custody

MARYLAND –  A 16-year-old student allegedly shot a 15-year-old boy during an “altercation” in the boys’ bathroom at Joppatowne High School in Joppa, Maryland, on Friday, authorities said. The 15-year-old was attended to by school nurses and the principal, and then airlifted to a trauma center where he is in serious condition, Harford County Sheriff Jeff Gahler said at a news conference.

The 16-year-old suspect left the school and fled to nearby houses, the sheriff said. He was apprehended “within minutes” thanks to community members, Gahler said. The shooting unfolded on the suspect’s first day at the school, though it’s now four days into the school year, Gahler said.

It appears one shot was fired in the incident, the sheriff said, noting that the gun has not been recovered. Authorities don’t know what the apparent argument was about, the sheriff said. The suspect is known to law enforcement and police have previously responded to calls for service involving the teen, authorities said.

More than 100 police officers responded to the scene in Joppa, about 35 miles northeast of Baltimore, Gahler said. “We’re just devastated to be a part of this awful group of schools that have experienced things like this,” Harford County Public Schools Superintendent Sean Bulson said. “And we’re going to do everything we can, working with this community, to make sure this absolutely never happens again.” The school does not have metal detectors, officials said. (ABC News)…[+]

 

Braziliaanse zanger Sergio Mendes, boegbeeld bossanova, overleden

4 (18.00 uur) Braziliaanse zanger Sergio Mendes (83), boegbeeld bossanova

BRAZIL – De Braziliaanse muzikant Sergio Mendes is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. De 83-jarige zanger, pianist en arrangeur kampte met long COVID.

Mendes verwierf in de jaren 60 wereldwijde bekendheid met het nummer Mas Que Nada. Het lied, opgenomen met zijn band Brasil ’66, hielp het grote publiek kennis te maken met de Braziliaanse muziekstijl bossanova. Binnen het genre wereldmuziek won Mendes in 1992 een Grammy voor zijn album Brasileiro.

De zanger was ook bij jongere generaties bekend. Dat was onder meer vanwege de in 2006 uitgebrachte versie van Mas Que Nada in samenwerking met de Amerikaanse band Black Eyed Peas. Het gemoderniseerde nummer stond in veel landen hoog in de hitlijsten en kwam in Nederland op nummer 1 in de Top 40. In 2012 werd Mendes’ lied Real in Rio gebruikt in de animatiefilm Rio, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg.

Zijn familie schrijft dat de zanger in november vorig jaar voor het laatst optrad “in uitverkochte en dolenthousiaste zalen” in Parijs, Londen en Barcelona. De Amerikaanse trompettist en producer Herb Alpert noemt Mendes “een extreem getalenteerde muzikant die de Braziliaanse muziek in al zijn verschijningsvormen op een elegante manier met de wereld deelde”. (NOS)…[+]

 

China-Africa ties ‘best in history’ claims Xi as Beijing pushes back on Western debt trap criticism

4 (18.00 uur) China-Africa ties ‘best in history’ claims Xi as Beijing pushes back on Western

BEIJING – China is enjoying its “best in history” ties with African nations, leader Xi Jinping said on Thursday, as he pledged USD 50 billion in financial support for the continent in addition to military aid.

China and Africa should rally their populations together to become a “powerful force” and write a “new chapter in peace, prosperity and progress,” Xi said in a sweeping speech to delegates from more than 50 African nations as he sought to bolster relationships seen as key to Beijing’s position as a rising global power.

Flanked by African dignitaries seated on stage in the cavernous Great Hall of the People in Beijing, Xi said “China-Africa relations are at their best in history,” and vowed to elevate China’s bilateral relations with all African countries with which it has formal ties to the level of “strategic relations.”

Xi separately pledged another USD 280 million in aid to African countries, split evenly between military and food assistance. The announcements are a sign Beijing wants to demonstrate its commitment to the continent, despite a recent slowdown in its overseas development lending and as Africa struggles with its foreign debt, including those owed to China.

The pledge of USD 140 million in military aid is the largest amount that China has earmarked for this purpose at the three-yearly Forum on China-Africa Cooperation, signaling the increasing importance of security in the relationship between Beijing and its partners in Africa. In 2018, China said it would provide USD 100 million to support the African Standby Force and African Capacity for Immediate Response to Crisis. Leaders including South Africa’s Cyril Ramaphosa, Kenya’s William Ruto and Nigeria’s Bola Tinubu assembled in the Chinese capital this week for the three-day forum that Beijing has hailed as its largest diplomatic gathering in years.

This year’s event comes amid questions about the direction of those relations as Beijing, long the driving foreign economic power in Africa, has been recalibrating its extensive economic ties to the continent, while other major powers are ramping up their own efforts to engage Africa. China has been pulling back on big-ticket spending under Xi’s signature Belt and Road Initiative. That infrastructure drive saw it fund projects like railways, roads and power plants and expand its influence on the continent. However, it also faced criticism that unsustainable lending contributed to heavy international debt loads now shouldered by many African countries. Xi did not mention these debt challenges in his address but did make broad pledges for China to deepen cooperation with Africa in industry, agriculture, infrastructure, trade and investment. (CNN)…[+]

Promes gepresenteerd bij Dubai United

18.00-Promes-gepresenteerd-bij-Dubai-United

VOETBAL – Quincy Promes gaat het echt doen: voetballen in Dubai, nu hij dat Emiraat toch niet mag verlaten in afwachting van de juridische procedure rond zijn uitlevering. De club uit het tweede niveau van de Verenigde Arabische Emiraten presenteert de 32-jarige ster ondertussen met trots.

Woensdag werd via Russische media bekend dat Promes aan de slag gaat bij de pas twee jaar oude club uit Dubai, waar verder voor het grote publiek totaal onbekende spelers onder contract staan. Op de site van Dubai United FC poseert Promes met het – blijkbaar – lichtblauwe shirt van de club. “United FC is verheugd om de belangrijke aanwinst van Quincy Promes aan te kondigen, die officieel is gekomen voor het seizoen 2024-2025”, schrijft de club.

Voor wie Promes niet kent, doet Dubai United er nog wat info bij: “QP10 (zoals hij wordt genoemd, red.), bekend om zijn snelheid, technische vaardigheden en doelpunten, brengt een schat aan ervaring mee uit zijn tijd in de Eredivisie, La Liga en de Russische Premier League. Hij was een opvallende speler bij Spartak Moskou, waar zijn doelpuntenrecord hem tot favoriet bij de fans en een van de meest productieve aanvallers van de club maakte.”

Over zijn veroordelingen rept de club met geen letter. Evenmin over het feit dat Promes elk moment weer weg kan zijn, als de uitlevering naar Nederland rond is of als de Emiraten hem toch laten gaan en hij snel naar Rusland terugreist. Op 15 september zou Promes al in actie kunnen komen als Dubai United het seizoen begint tegen Al-Arabi.

Zoals bekend ontbond Spartak Moskou het contract met de 32-jarige topspeler omdat hij Dubai niet mag verlaten en dus niet meer in actie kan komen voor de Russische topclub.

Maar Quincy Promes heeft dus weer wat te doen in zijn leven. Begin van dit jaar liep zijn carrière in de soep toen hij op trainingskamp met Spartak Moskou in Dubai werd aangehouden vanwege een verkeersongeval. Hij had de plaats van het ongeval verlaten. Dat leidde ertoe dat het Nederlandse Openbaar Ministerie zich snel bij de Verenigde Arabische Emiraten meldde met het verzoek Promes vast te houden en uit te leveren aan Nederland. Promes staat al enige tijd gesignaleerd omdat hij in Nederland is veroordeeld tot bij elkaar 7,5 jaar cel voor zware mishandeling van een neef (1,5 jaar cel) en betrokkenheid bij drugshandel (6 jaar cel), twee zaken die overigens los staan van elkaar. Promes is in hoger beroep gegaan.

Promes zal feitelijk ruim vijf jaar gevangenisstraf moeten uitzitten, maar waande zich lange tijd veilig in Rusland, dat geen uitleveringsovereenkomst heeft met Nederland. In Dubai werd hij wél opgepakt, al was dat in eerste instantie voor een simpel verkeersongeval. Hij mocht na enige tijd de gevangenis verlaten, maar mag het land niet uit. Het is volstrekt onduidelijk wat de stand van zaken is rond zijn uitlevering. Volgens zijn advocaten kan de procedure lang duren en hoopt Promes ook nog steeds op terugkeer naar Rusland. In zijn contract met Dubai United staat dat hij de club gelijk mag verlaten als zich de kans voordoet terug te keren naar Spartak. Zijn contract bij Dubai United staat de uitleveringsprocedure overigens niet in de weg. Promes mag het land niet uit, maar is daar ondertussen wel vrij om te doen wat hij wil. (AD)…[+]

Personeel commissariaat Sipaliwini is slechte werkomstandigheden spuugzat

9 Strike-action

PARAMARIBO – Het personeel van het commissariaat van het district Sipaliwini heeft gisteren een spontane protestacties en werkneerlegging gevoerd, uit protest tegen de onhoudbare werkomstandigheden. De situatie is volgens de medewerkers zo ernstig, dat zelfs de sanitaire voorzieningen als misselijkmakend worden ervaren.

De problemen op het commissariaat zijn al jaren bekend bij het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, maar er lijkt weinig tot geen verbetering te zijn opgetreden. Het gebouw aan de Zwartenhovenbrugstraat kampt niet alleen met structurele achteruitgang, maar wordt ook geteisterd door criminaliteit. Rovers hebben herhaaldelijk toegeslagen en richten hun pijlen op de waardevolle apparatuur en andere bezittingen in het gebouw.

Het personeel heeft met de spontane actie willen benadrukken dat de situatie onacceptabel is en dat het niet langer onder deze omstandigheden kan en wil werken. Ondanks herhaalde klachten over de slechte, onveilige en arbeidsonvriendelijke werkomstandigheden, blijven de noodzakelijke verbeteringen uit.

“Het is simpelweg niet meer vol te houden”, aldus een van de actievoerende medewerkers. De spontane staking is een noodkreet richting de regering, die tot nu toe onvoldoende actie heeft ondernomen om de situatie aan te pakken…[+]

Anthony Nesty wint ASCA George Haines Coach van het Jaar 2024

Direct-WEB-Anthony-Nesty-wint-ASCA-George-Haines-Coach-van-het-Jaar-2024-corr

ZWEMMEN – Anthony Nesty heeft de George Haines Coach of the Year Award 2024 ontvangen van de American Swimming Coaches Association (ASCA). Nesty kreeg de prijs uitgereikt tijdens de ASCA World Clinic in Orlando, Florida.

De voormalig olympisch zwemkampioen ontving de prijs voor zijn uitstekende bijdragen aan de zwemsport, met name als coach. De George Haines Coach of the Year-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een coach “wiens effectiviteit het meest heeft bijgedragen aan de Amerikaanse zwemuitmuntendheid op wereldniveau”. Nesty heeft deze prijs twee keer gewonnen. Hij won in 2022 en Dave Durden claimde de prijs in 2023. Durden werd dit jaar opnieuw genomineerd, net als Bob Bowman uit Texas, Todd DeSorbo uit Virginia en Greg Meehan uit Stanford.

 

Foto:  Anthony Nesty (m), de hoofdcoach van de Universiteit van Florida en van het Amerikaanse Olympische mannenteam van dit jaar…[+]