PARAMARIBO – Het ziet ernaar uit dat Suriname binnenkort de eerste groep militairen naar het door bendeoorlog verscheurde Haïti zal sturen. Volgens Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera worden de militairen die ondersteuning zullen bieden als onderdeel van de humanitaire missie momenteel getraind.
Suriname is van plan vijftig militairen naar het Frans sprekende eiland te sturen. Een exacte datum voor het vertrek van de eerste groep militairen naar Haïti is nog niet bekend. De training die de Surinaamse militairen volgen, wordt verzorgd door de Franse ambassade.
Het Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) (OHCHR) meldde gisteren dat er sinds begin dit jaar meer dan 3.500 mensen zijn gedood in Haïti en herhaalde dat het aanpakken van de onveiligheid in het land een prioriteit moet zijn.
In een nieuw rapport over Haïti, waar honderden mensen zijn gedood, gewond zijn geraakt of ontheemd zijn als gevolg van bendegeweld, riep het OHCHR de Haïtiaanse autoriteiten en de internationale gemeenschap op om meer te doen om mensen te beschermen en verder lijden te voorkomen. De laatste cijfers die zijn gedocumenteerd door het Bureau voor de Mensenrechten van de VN geven aan dat er sinds januari van dit jaar minstens 3.661 mensen zijn gedood, waarmee het hoge niveau van geweld in 2023 wordt gehandhaafd. “Er mogen geen levens meer verloren gaan door deze zinloze criminaliteit”, zei de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk.
“Ik verwelkom recente positieve stappen, zoals de oprichting van een Overgangspresidentiële Raad, de nieuwe overgangsregering en de inzet van de eerste contingenten van de (door Kenia geleide) Multinational Security Support Mission (MSS). Het is echter duidelijk dat de missie voldoende en adequate uitrusting en personeel nodig heeft om de criminele bendes effectief en duurzaam te bestrijden en te voorkomen dat ze zich verder verspreiden en mensenlevens verwoesten”, aldus Türk.
Tot op heden is een voorhoede van ongeveer 430 MSS-medewerkers ingezet in Haïti. Het Bureau voor de Mensenrechten van de VN ondersteunt de MSS bij het opzetten en implementeren van een nalevingsmechanisme om ervoor te zorgen dat het operationele kader en de praktijken van de missie in lijn zijn met internationale mensenrechtennormen en dat mogelijke schendingen effectief worden aangepakt, in overeenstemming met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Het rapport, dat de periode tot juni bestrijkt, beschrijft uiterst ernstige patronen van mensenrechtenschendingen en -misbruiken die plaatsvinden in de hoofdstad Port-au-Prince, in het departement Artibonite en in het zuidelijke deel van het departement West, dat tot voor kort grotendeels onaangetast was gebleven door het geweld.
Het aantal slachtoffers van seksueel geweld, waaronder verkrachting, is ook toegenomen in de eerste helft van het jaar. Volgens het rapport “zijn bendes doorgegaan met het gebruiken van seksueel geweld om te straffen, angst te verspreiden en bevolkingsgroepen te onderwerpen”.
Tijdens de rapportageperiode werden minstens 860 mensen gedood en raakten 393 mensen gewond tijdens politieacties en patrouilles in Port-au-Prince, onder wie minstens 36 kinderen, in wat het gebruik van onnodig en disproportioneel geweld zou kunnen vormen. De bendes hebben ook grote aantallen kinderen in hun gelederen gerekruteerd…[+]