Nieuws volgens datum: 2 Oct, 2024

Britse premier betaalt gekregen kaartjes voor concert Taylor Swift terug

5 (23.00 uur) Britse premier betaalt gekregen kaartjes voor concert Taylor Swift terug ol

LONDON – De Britse premier Keir Starmer heeft zes gekregen kaartjes voor een concert van Taylor Swift terugbetaald. Hij krijgt vaak donaties en ligt daarom onder vuur.

Starmer heeft een bedrag van ruim 6.000 pond (zo’n 7.200 euro) terugbetaald aan mensen die hem een gift hadden gedaan. Zo ontving hij naast de concertkaartjes ook vier tickets voor paardenraces en een huurovereenkomst met een modeontwerper voor de kleding van zijn vrouw.

 

De premier ligt onder vuur vanwege de hoeveelheid donaties die hij krijgt. Om die reden kondigde Starmer vorige maand al aan dat hij geen kleedgeld meer accepteert van donateurs. Vicepremier Angela Rayner en minister Rachel Reeves van Financiën beloofden hetzelfde.

 

Een grote donateur van Starmer en zijn Labour-partij is de steenrijke Waheed Alli die ook lid is van het Hogerhuis. Hij betaalde duizenden euro’s voor Starmers werkpakken en brillen. Woensdag werd bekend dat een toezichthouder van het parlement onderzoek naar hem doet, vermoedelijk voor het niet-opgeven van zijn (zakelijke) belangen. (NU.nl)…[+]

Wilson en Koese goed aangekomen in Fujairah

1. (23.00 uur) Wilson en Koese goed aangekomen in Fujairah

BODYBUILDING – De Surinaamse bodybuilders Eddy Wilson en Soepe Koese, samen met hun trainer Hans Djarkasi, zijn veilig aangekomen in Dubai voor hun deelname aan het IFBB Mr. & Ms. World Championship. Dit prestigieuze toernooi begint donderdag en duurt tot en met zaterdag.

Earnie Eenig, voorzitter van de Surinaamse Bodybuilding & Weightlifting Bond, is verheugd dat de twee bodybuilders aan zo’n vooraanstaand evenement deelnemen. “Voor Suriname en voor opkomende bodybuilders is dit een enorme stimulans. Voor de bond is dit een geweldige prestatie, want we presteren al negen jaar goed, zowel regionaal als internationaal”, aldus Eenig. Hij verwacht dat Wilson en Koese in de prijzen vallen.

Vorig jaar behaalde Wilson de derde plaats in de +95 kilogramcategorie. Hij werd ook benoemd tot favoriete atleet en mocht de People’s Choice Award in ontvangst nemen. Wilson eindigde achter de Nigeriaanse kampioen David Ndokuro en de semikampioen Illya Lukovets uit Belarus. Koese eindigde vorig jaar als vijfde in de categorie tot 95 kilogram, waarin de Egyptenaar Ahmed Sayed Shaabany kampioen werd, terwijl Medhat Khalil uit de Verenigde Arabische Emiraten de tweede plaats behaalde. De Portugees Pedro Esteves en de Ghanees Puedam Abakuri eindigden respectievelijk als derde en vierde.

Dit is de derde editie van het IFBB Mr. & Ms. World Championship, dat wordt gehouden in het Zayed Sports Complex in Fujairah. De registratie en weging van zowel amateur- als Elite Pro-deelnemers vinden donderdag plaats. Vrijdag staan de wedstrijden voor bodybuilding, physique en classic physique voor amateurs op het programma, gevolgd door de Elite Pro-wedstrijden op zaterdag. Tot woensdag waren er 760 deelnemers ingeschreven: 231 professionals, 347 amateurs en 182 vrouwelijke bodybuilders…[+]

AW&J maakt aanvang met uitbetalen vakantiejobbers

2 AWJ maakt aanvang met vergoeding vakantiejobbers

PARAMARIBO  –  Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) is onlangs begonnen met de uitbetaling van de duizend vakantiejobbers, die hebben deelgenomen aan het Vakantiewerkgelegenheidsproject. Dit meldt de Communicatie Unit van dit ministerie.

De uitbetaling zal in de komende drie weken afgerond worden. Het ministerie startte in Commewijne, waar 22 vakantiejobbers hun vergoeding in ontvangst mochten nemen. Het Vakantiewerkgelegenheidsproject werd tijdens de grote vakantie uitgevoerd in de stad en verschillende districten.

Minister Steven Mac Andrew was aanwezig bij de start van de uitbetaling, die gekwalificeerd werd als een welverdiende beloning voor de inzet, motivatie en prestaties van de vakantiejobbers. Volgens de bewindsman nemen de jongeren een schat aan ervaring mee, waarvan zij op de lange termijn profijt van zullen hebben. Mac Andrew moedigde de jongeren aan om de positieve energie, die ze tijdens het vakantiewerk hebben getoond, mee te nemen naar het nieuwe schooljaar. De bewindsman benadrukte het belang van zelfvertrouwen, hard werken en vastberadenheid om doelen in het leven te bereiken.

De minister onderstreepte ook het belang van de werkervaring, die de jongeren tijdens het project hebben opgedaan. Deze ervaring zal hun toekomstige carrière ten goede komen en vormt een waardevolle aanvulling op de kennis en vaardigheden, die ze op school hebben geleerd of zullen leren. Daarnaast wees Mac Andrew op de trainingssessies voorafgaand aan het vakantiewerk, waarin kernwaarden zoals participatie, aanwezigheid, performance, prestatie en het omgaan met problemen centraal stonden. Deze vaardigheden zijn volgens de minister niet alleen belangrijk tijdens vakantiewerk, maar ook essentieel voor succes op school en in hun toekomstige loopbaan. Mac Andrew benadrukte tenslotte nogmaals te hopen, dat de jongeren het nieuwe schooljaar met vertrouwen en motivatie beginnen.

Het ‘Vakantiewerkproject’, uitgevoerd door het onderdirectoraat Jeugdcentra van AW&J, werd na vier jaar succesvol hervat. Het maakt deel uit van een breder programma gericht op sociaal-agogische vorming en biedt ondersteuning aan jongeren die met verschillende uitdagingen te maken hebben. Het ministerie kijkt met tevredenheid terug op het verloop van dit project en de positieve impact ervan op de jeugd…[+]

Russia captures key eastern Ukrainian town

4 Russia captures key eastern Ukrainian town

RUSSIA – Russia has captured the key eastern Ukrainian town of Vuhledar, ending months of resistance and underscoring the scale of Kyiv’s challenge as it heads into its third wartime winter. Footage verified by CNN showed troops waving the Russian flag over the ruins of the city hall of the devastated town, whose population has dropped from around 14,000 to just over a hundred. Ukraine’s military confirmed its withdrawal from Vuhledar Wednesday, noting Russia had managed to send reserves on the flanks, leading to the “threat of encirclement. The decision to withdraw, it said, was taken “to save personnel and military equipment. A key goal of Russia’s President Vladimir Putin is to take the whole of the eastern Donbas region. Russia has been making incremental gains this year in the east and the loss comes as Ukraine’s President Zelensky returns from a meeting with US President Joe Biden without his key demands met.

Vuhledar, a town built around a coal mine its name comes from the Ukrainian word for coal sits some 50km 30 miles south of Pokrovsk, viewed for the past few months as Russia’s main nexus of attack in the east. While not a transport and logistics hub like Pokrovsk, Vuhledar was heavily fortified and viewed as a crucial bastion at the intersection of Ukraine’s eastern and southern fronts. One prominent Russian war blogger Boris Rozhin said this made the victory operational, if not operational-strategic. The fact is that this ‘balcony’ an apparent reference to Vuhledar’s elevated position was located at the junction of the Zaporizhzhia and Donetsk fronts posed a constant threat to the grouping that covered the approaches to Mariupol he noted, referring to the southern Ukrainian city that has been in Russian hands since 2022.

Just like Avdiivka, another strategic eastern town which fell in February, Vuhledar is a victim, not of Russian strategic prowess, but brute force attrition. For two years Ukraine had put up a formidable defense there, as Russia tried and failed several times to take the town. In February 2023, an attempted Russian assault on Vuhledar led to an uproar among pro-Kremlin military bloggers, as hundreds of Russian troops advanced right into the crosshairs of Ukrainian artillery, launched from the town’s high-rise apartment blocks. (CNN)…[+]

Libanon opnieuw in vuurlinie

4 Libanon opnieuw in de vuurlinie

LIBANON – Na een week van zware bombardementen en liquidaties op hoge Hezbollah-leiders is het Israëlische leger begonnen aan een grondoffensief in het zuiden van Libanon. Israël noemt het een “kleinschalige operatie” en zegt “gerichte aanvallen” uit te voeren in dorpen vlak bij de grens met Israël waar Hezbollah zich zou ophouden.

Libanon staat voor een van de gevaarlijkste fases in de geschiedenis reageerde de Libanese premier Mikati gisteren in een vergadering met VN-organisaties. Deze cyclus van geweld zal voor niemand goed aflopen waarschuwde ook Jeanine Hennis-Plasschaert, speciaal VN-coördinator in het land. Over de situatie op de grond deelt Israël weinig, om de vijand niet aan informatie te helpen. Hoe ver Israëlische militairen het buurland in zijn getrokken, is niet duidelijk. Volgens het leger zelf zijn zij hooguit op “loopafstand van de grens. Hezbollah ontkent dat en zegt dat het leger de grens met Libanon nog niet is overgestoken.

Een doel van het Israëlische leger is om Hezbollah bij de grens te verdrijven, zodat ontheemde inwoners kunnen terugkeren naar hun huizen in Noord-Israël. Tienduizenden Israëliërs zijn het afgelopen jaar vertrokken vanwege de raketten van Hezbollah, afgevuurd vanuit het grensgebied uit solidariteit met Hamas en de Palestijnen. Israël vuurde een veelvoud aan raketten terug.

Dat de blik nu naar Libanon verschuift, “heeft ook te maken met Gaza zegt onderzoeker Lior Volinz van de Vrije Universiteit Brussel, gespecialiseerd in de Israëlische veiligheidsindustrie. Israël wil geen wapenstilstand en tegelijkertijd blijkt dat de doelen in Gaza niet via een militaire weg te behalen zijn. Er is weinig meer te winnen.” Hamas is niet vernietigd en de gijzelaars zijn niet vrijgekomen.

Het is nu de vierde keer dat het Israëlische leger het buurland over land aanvalt. De eerste keer was in 1978 en daarna in 1982, ten tijde van de Libanese burgeroorlog. Israël had toen het doel om de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO uit het land te verdrijven en bezette een deel van het zuiden van Libanon. Hezbollah werd opgericht als reactie op die bezetting en speelde een belangrijke rol in het terugtrekken van de Israëlische troepen in 2000, na achttien jaar. In 2006 volgde een nieuwe oorlog in het zuiden, nadat militanten van Hezbollah Israëlisch grondgebied waren binnengedrongen en daar soldaten hadden aangevallen. (NOS)…[+]

Dyego schiet Brazilië naar finale

4 . (21.00 uur) Dyego schiet Brazilië naar de finale

ZAALVOETBAL – In een spannende halve finale van de FIFA Futsal Wereldbeker Oezbekistan 2024 heeft Brazilië, dankzij de uitblinkende Dyego, een achterstand omgebogen naar een overwinning tegen Oekraïne: 3-2.

De wedstrijd begon met hoog tempo en Braziliaanse aanvallende intenties. Al vroeg in de wedstrijd was Arthur dicht bij een openingsdoelpunt voor Brazilië. Twee keer dreigde hij het net te vinden: zijn eerste poging belandde op de lat en bij zijn tweede kans dwong hij de Oekraïense doelman Oleksandr Sukhov tot een schitterende redding. De spanning nam toe toen Leandro Lino even dacht dat hij Brazilië op voorsprong had gezet. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd, omdat de scheidsrechter oordeelde dat Sukhov de bal onder controle had toen Lino hem afpakte.

Ondanks de Braziliaanse dominantie was het Oekraïne dat onverwacht de score opende. Ihor Cherniavskyi, tegen de speelverhouding in, wist de bal door een drukke verdediging in de rechterhoek van het doel te schieten, waardoor Oekraïne op een 1-0 voorsprong kwam. Het doelpunt gaf de Oekraïners nieuwe energie en het werd duidelijk dat Brazilië hard moest werken om terug in de wedstrijd te komen.

Op dat moment nam Dyego het heft in handen. Met zijn snelheid en technische vaardigheid begon hij de Oekraïense verdediging onder druk te zetten. Het keerpunt kwam toen zijn gevaarlijke voorzet verkeerd werd ingeschat door Rostyslav Semenchenko, die de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte. De gelijkmaker gaf Brazilië nieuwe hoop en inspireerde het team om nog meer druk te zetten.

 

Kort daarna zorgde Dyego opnieuw voor spektakel. Zijn eerste schot werd gestopt door Sukhov, maar Dyego reageerde razendsnel en kopte de bal op slimme wijze over de Oekraïense doelman heen, waardoor Brazilië op voorsprong kwam. Oekraïne gaf echter niet op en wist via Ihor Korsun de stand weer gelijk te trekken. De wedstrijd leek opnieuw spannend te worden, maar een briljante actie van Felipe Valerio bracht de doorslag. Hij dwong een overtreding af op een gevaarlijke positie, waarna Dyego de vrije trap met precisie in het doel schoot, waarmee hij Brazilië naar de finale leidde…[+]

Leerlingen Tapoeripa weer niet naar school

1 Leerlingen Tapoeripa weer

NICKERIE – Kinderen van Tapoeripa kunnen ook dit jaar niet naar school. Vorig schooljaar konden zij ook niet naar school gaan, omdat er geen leerkrachten waren. Ook dit schooljaar is de school niet begonnen omdat er geen leerkrachten zijn. De kinderen hebben onlangs schooltassen met schoolspullen gekregen van de VIDS, maar kunnen niet naar school. Om naar school te kunnen gaan, moeten deze kinderen verhuizen. Hoofdbasya Stephanus Simons geeft aan dat zij geen familie hebben in Wageningen waar zij kunnen logeren. Er is dus geen onderwijs voor deze groep kinderen. Het gaat om twintig kinderen die de school moeten ontberen. Simons doet een beroep op de regering om te kijken naar deze kinderen, zodat zij toch onderwijs kunnen volgen. Zij hebben recht hierop…[+]

Israel launches ground invasion in Lebanon

3 Israel launches ground invasion in Lebanonsr

ISRAEL – Israel has launched a ground invasion in southern Lebanon, in what it has described as “limited, localised and targeted” raids against Hezbollah. Lebanese civilians are being warned not to use vehicles to travel south across the Litani river, located 20 miles north of the Israel-Lebanon border, and residents in around 25 villages have been told to evacuate and head north.

An Israeli senior security official told the BBC earlier that ground forces had only ventured a “very close walking distance” into Lebanon, but Hezbollah deny claims that troops are in the country. The militant group said its fighters were “ready for a direct confrontation” but there had been no direct clashes between them and Israeli forces, a claim confirmed to the BBC by an Israeli source.

Israel’s Defence Minister Yoav Gallant previously implied the army was ready for a ground operation, telling troops near the Lebanese border Israel was prepared to use forces “from the air, sea and land” to target Hezbollah. In a statement posted on X at 02:00 local time on Tuesday morning, the IDF confirmed troops had moved across the border following a build-up of tanks and other armour in northern Israel.

The Lebanese army is pulling back troops stationed on its southern border to at least 5km 3 mile north, according to Reuters news agency, which cited a Lebanese security source. Lebanon’s prime minister, Najib Mikati, said on Tuesday that his country was facing “one of the most dangerous phases” in its history. Around one million people had been displaced across Lebanon since Israeli air strikes began last month, he added. Speaking during a meeting with United Nations organisations, Mikati issued an urgent call for more aid to help support them.

On Monday, Gallant told Israeli troops at the border that Israel’s military would use all “the means at our disposal” to allow displaced people to return home in the north of the country. In a short video, he said the “elimination of Hezbollah leader Hassan Nasrallah in Beirut on Friday “is a very important step, but it is not everything He added that “everything that needs to be done will be done” and that “we will use all the forces from the air, sea and land.

 

The Israeli government has pledged to make it safe for tens of thousands of its citizens to return to their homes after nearly a year of cross-border fighting, which began with Hezbollah firing rockets at the start of the war in Gaza. (BBC)…[+]

Kampoe begint titelverdediging met nipte overwinning

3. (20.00 uur) Kampoe begint titelverdediging met nipte overwinning

TROEFCALL – Titelverdediger Kampoe heeft met veel moeite zijn eerste wedstrijd van het Warming-up toernooi gewonnen. In een spannende strijd versloeg het Kampoe II met slechts twee punten verschil: 84-82.

Het werd een enerverende wedstrijd waarin beide teams elkaar niets cadeau gaven. Kampoe II begon sterk en had na de eerste ronde een voorsprong van acht punten. In de tweede ronde herpakte Kampoe zich en nam een voorsprong van vier punten. In de derde ronde kwam Kampoe II opnieuw sterk terug en vergrootte de voorsprong tot vijf punten. In de laatste ronde wist Kampoe de achterstand echter om te buigen en uiteindelijk te winnen met 84-82. Dinesh Hardin en Jawalapersad Sital scoorden het hoogst voor Kampoe met 24 punten, terwijl Ajay Sadal en Dennis Fong Ten Jing bij Kampoe II 22 punten behaalden.

Trekkers boekte een overtuigende overwinning op Sudhar met 86-63. Bij Trekkers eindigde het duo Anches en Cyriel Boedhoe met 23 punten. Voor Sudhar scoorden Rene Paltie en Jerry Anroedh 28 punten. Kolibrie won ruim van Olaria met 98-65, waarbij Jules Keerveld en Ricardo Watamaleo 33 punten bij elkaar speelden. Palmboys versloeg Friends met 78-71, Shaktie won van Charity met 90-79, en Victorie behaalde een krappe overwinning op No Name met 69-68.

De competitie gaat donderdag verder met de volgende wedstrijden: Kampoe II tegen Olaria, SMC tegen Kolibrie, Kampoe tegen Trekkers, Friends tegen Shaktie, Palmboys tegen No Name, en Victorie tegen Charity…[+]

Foto: Een spelmoment uit de wedstrijd tussen Kampoe en Kampoe II.

Aanval Iran op Israël was signaal aan bondgenoten

3 (19.00 uur)Aanval Iran op Israël was signaal aan bondgenoten

IRAN – Iran vuurde dinsdagavond zo’n tweehonderd raketten af op Israël. De aanval is vooral een signaal aan bondgenoten en aan Israël, zeggen experts tegen NU.nl. Hoewel Iran dreigende taal uit, is het land volgens hen niet uit op een regionale oorlog.

Een paar uur van tevoren werd Israël al gewaarschuwd voor de Iraanse aanval. De meeste raketten konden worden onderschept door het luchtverdedigingssysteem. Toch zijn er ook doelwitten geraakt, zoals verschillende luchtmachtbases in Israël. Maar volgens het Israëlische leger is de schade beperkt gebleven.

Direct na het rakettensalvo meldde de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) dat de aanval een vergelding was voor de dood van drie personen: Hamas-leider Ismail Haniyeh, Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en IRG-commandant Abbas Nilforoushan.

De aanval is dan ook een signaal aan de Iraanse achterban, zeggen experts Peter Wijninga en Damon Golriz. Met die achterban doelen ze op de milities die door Iran worden gesteund, zoals Hezbollah, Hamas en de Houthi’s. “Als Iran geen antwoord had gegeven op de dood van zijn leiders, zou het eigenlijk zeggen dat het niet voor hen opkomt”, zegt Irandeskundige Golriz. “Hiermee zegt Iran: wij staan achter jullie.”

Iran had eigenlijk al eerder een vergeldingsaanval aangekondigd, na de dood van Haniyeh in Teheran in juli. Hoewel Israël nooit op zijn dood heeft gereageerd, wijst onder meer Iran dat land aan als schuldige. Maar die vergelding bleef tot dinsdagavond uit. Waarom kwam Iran daar pas zoveel later mee?

“Ze hebben mogelijk gewacht op een moment dat uitkomt”, zegt defensiedeskundige Wijninga. “Hezbollah is een belangrijk instrument van Iran, het wordt ook wel de lange arm van Iran genoemd. Voor Iran is de dood van Nasrallah dan ook een groot probleem.”

“Daarom heeft het land waarschijnlijk dit moment gekozen om die aanval te wreken”, vervolgt Wijninga. Ook Golriz benadrukt dat Hezbollah van alle door Iran gesteunde milities de grootste en machtigste is. En dus belangrijker dan bijvoorbeeld Hamas. (Nu.nl)…[+]

Adeyemi speelt zich in de kijker met Champions League-hattrick

(18.00 uur) Adeyemi speelt zich in de kijker met Champions League

VOETBAL – Karim Adeyemi maakte dinsdag een verpletterende indruk door in één helft drie keer te scoren in de Champions League. Door BILD wordt zelfs gemeld dat de 22-jarige aanvaller van Borussia Dortmund topkandidaat zou zijn om Mohamed Salah op te volgen bij Liverpool.

Minder heuglijk aan de avond voor Adeyemi was het feit dat hij een paar minuten na rust al noodgedwongen naar de kant moest. “Het is de dij”, liet de hattrickheld weten na het laatste fluitsignaal. “Ik heb al eerder dit soort blessures gehad. Hopelijk is het niet zo ernstig.” Trainer Nuri Sahin vulde aan: “Het is jammer, want hij zat net in een flow.”

“Het was mijn eerste hattrick, dus ik ben heel blij”, zei Adeyemi over het positieve deel van de avond bij CBS Sports Golazo. “We hebben zeven keer gescoord, het was een hele goede tweede wedstrijd. Met deze fans is het heel makkelijk om gemotiveerd te blijven. Mijn tweede doelpunt was mijn favoriet. Ik raakte ‘m heel hard en het was vanuit een lastige hoek. Als we zo blijven spelen kunnen we net als vorig jaar de finale halen.”

“Hij speelde fantastisch”, was teamgenoot en aanvoerder Emre Can lovend voor Adeyemi bij Sky Sport. In de Bundesliga heeft de linksbuiten ook al twee doelpunten en drie assists achter zijn naam staan. “Niet alleen vandaag, maar ook de afgelopen weken. Hij speelt volwassener, vastberadener.”

“Gisteren heeft mijn vrouw broccoli gemaakt, misschien daarom”, onthulde Adeyemi tot slot glimlachend over zijn gedenkwaardige optreden bij Sky Sport. In Liverpool, dat vijftig miljoen euro over zou hebben voor Adeyemi, zouden Arne Slot en co in de Duitser de ideale opvolger voor Salah zien. De Egyptenaar beschikt over een aflopend contract op Anfield. (VI)…[+]

Foto: Karim Adeyemi (l) heeft in een helft drie keer het net gevonden. (Foto: ESPN)

Ontwikkeling 750 miljoen vaten Surinaamse olie voor de kust begonnen

10 Ontwikkeling 750 miljoen

PARAMARIBO – Met de ondertekening van de Final Investment Decision (FID) is het startsein gegeven voor de pre-ontwikkelingsfase van het GranMorgu-olieveld in Blok 58, voor de kust van Suriname. Hoewel het eerste vat olie pas in 2028 op de markt zal zijn, worden in aanloop naar dat moment aanzienlijke investeringen van USD 10,5 miljard gepland.

De eerste fase van de oliewinning omvat de inzet van een Floating Production Storage and Offloading (FPSO)-unit, die een capaciteit zal hebben van 220 duizend vaten olie per dag. Deze FPSO is gebaseerd op een beproefd en efficiënt ontwerp, dat speciaal is geselecteerd om de maximale opbrengst uit de olievelden te halen. Het GranMorgu-veld is een samenvoeging van de Sapakara- en Krabdagu-olievondsten, waar in 2023 een succesvolle verkennings- en evaluatiecampagne werd afgerond. De velden, die zich op 150 kilometer van de kust van Suriname bevinden, hebben naar schatting een winbare olievoorraad van meer dan 750 miljoen vaten.

TotalEnergies, de operator van Blok 58, heeft een belang van 40 procent in het project, net als APA Corporation, die eveneens 40 procent beheert. Staatsolie Maatschappij Suriname zal voor 20 procent deelnemen aan het project. De partners hebben afgesproken dat Staatsolie vanaf de FID zal bijdragen aan het project en zijn belang uiterlijk in juni 2025 zal afronden…[+]

Iraqis mourn Nasrallah, vow to ‘continue resisting Israel

2 (18.00 uur)Iraqis mourn Nasrallah, vow to ‘continue resisting Israel

LEBANON – Since the beginning of Israel’s attack on Lebanon, and especially the Friday killing of Hezbollah leader Hassan Nasrallah in Beirut, the mood in Iraq has been one of anger and mourning. 30-year-old Imad Qusay Abbas, from the Nineveh Plain to the north-east of Mosul in northern Iraq, said he received the news of Nasrallah’s killing on his return from a solidarity vigil for the victims of Israeli aggression across the region organized by the Iran-backed Iraqi armed group, Kata’ib Sayyid al-Shuhada KSS

We never imagined that we would return from the solidarity vigil and hear the news of the martyrdom of Nasrallah,” he told Al Jazeera. “He was martyred as we were carrying his pictures and chanting for Lebanon and Palestine. It was a real shock. After Hezbollah confirmed the killing of Nasrallah, hundreds of Iraqis once again took to the streets across many provinces, from Basra and Karbala to Baghdad and Mosul, to mourn him and stand in solidarity with millions of others suffering from Israeli attacks in Lebanon, Gaza and across the region.

In the capital, Baghdad, on Saturday protesters tried enter the Green Zone [a district in central Baghdad, which is the seat of the Iraqi government] and set the US embassy there on fire as they chanted slogans declaring the assassination of Nasrallah in Beirut represents a complete breakdown of the international order.

Iraq’s Prime Minister Mohammed Shia al-Sudani condemned the attack as shameful” and “a crime that shows the Zionist entity has crossed all the red lines In a statement, Sudani called Nasrallah “a martyr on the path of the righteous and declared a three-day mourning period. Sudani’s statement came shortly after influential Iraqi Shia Muslim leader Muqtada al-Sadr wrote on X Farewell to the companion of the path of resistance and defiance. Later, KSS Secretary-General Abu Alaa Al-Walae said, also in a post on X, that Iraq, with its government, people and resistance, did not and will not allow the imposition of a siege on proud Lebanon    (Al Jazeera)…[+]