Nieuws volgens datum: 8 Oct, 2024

Hurricane Milton explodes into a Category 5 on track to Florida Gulf Coast

3 (07.00 uur)Hurricane Milton explodes into a

FLORIDA – Hurricane Milton rapidly intensified at a mind-boggling rate into a Category 5 over the record-warm Gulf of Mexico. It is expected to grow in size, which means that although it may decrease in category, its dangerous impacts will be spread over a much larger area.

Milton is forecast to make landfall on Florida’s Gulf Coast on Wednesday. Its dangerous eye and eyewall could come ashore anywhere from Cedar Key at the north to Naples at the south – including possibly in the Tampa or Ft. Myers areas.

It’s only been 10 days since Helene scoured Florida’s Gulf Coast with storm surge and slammed into the Big Bend as a Category 4. Now, officials are asking residents – still in recovery mode – to evacuate or prepare for another life-threatening storm. (CNN) …[+]

Onderwijsminister kaart onderwijsproblemen aan in DNA

9-ori

PARAMARIBO – De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) heeft in De Nationale Assemblee (DNA) antwoord gegeven op vragen over het onderwijs in Suriname. Hij gaf aan dat er problemen zijn met het plaatsen van leerlingen op scholen in Paramaribo-Zuid en Wanica en dat geeft een druk op het systeem. Het basis- en kleuteronderwijs is goed ingeschreven op dit ogenblik.

 “Er is een stevige toevoer van kleuters, jongeren in de leeftijdscategorie 3 tot 4 jaar,  geweest. De 3-jarigen hebben de kans gekregen om via een test binnen te komen, en daarvan was het laatste punt dat de ouders zelf moesten opdraaien voor de kosten van de psychologische test voor het kind. Niet elke ouder kon hiervoor betalen, waardoor slechts 140  3-jarigen zich hebben kunnen plaatsen, omdat de psychologische test verplicht is om de schoolrijpheid vast te stellen,” aldus Ori.

De toevoer van leerjaar 4 is ook enorm, waardoor er prioriteit gegeven moet worden aan de jonge kinderen van 4 jaar om op de verschillende scholen te komen.

Verder gaf minister Ori aan dat de klassegrootte 30 -35 leerlingen is en dat er een verschil is tussen openbaar onderwijs, bijzonder onderwijs en particulier onderwijs, omdat je daar kleinere klassen hebt. De openbare scholen puilen flink uit wat het aantal leerlingen betreft. Er zijn een aantal issues, waaronder de renovatie van gebouwen, die ondertussen op gang is gekomen. Er zijn nu 144 scholen in renovatie, waarvan een paar nog in ontwikkeling zijn.

Er zijn heel veel problemen wat betreft financiën, en dat betekent dat lopende contracten met aannemers die nog geen geld hebben ontvangen. OWC is daarom nu bezig om met het Ministerie van Financiën en Planning snelheid hierin te brengen.

Er zijn ook issues wat betreft de leerjaren 9 en 10, want er is een aantal leerlingen van leerjaar 8 over naar deze twee leerjaren, die niet overal kunnen worden geplaatst. In leerjaar 10 is nu een splitsing gekomen met advies voor algemeen vormend en beroepsonderwijs. Er is nu een probleem met de plaatsing van leerlingen van het algemeen vormend onderwijs, terwijl het beroepsonderwijs minder leerlingen heeft gehad. Daarom worden nu een aantal LBO-instituten omgebouwd tot algemeen vormend onderwijs, om de groep leerlingen die nog niet is ingeschreven een plek te geven. Dat lukt langzamerhand wel.

Er zijn ook situaties waarbij leerkrachten en schoolleiders goed moeten meewerken om de school die bijvoorbeeld bestemd was voor lager beroepsonderwijs, wordt omgebouwd tot een algemeen vormend onderwijs.

Het ministerie is nu bezig om bestaande leerlingen zo veel mogelijk een plaats te geven. “We hebben een situatie gezien in Paramaribo-Zuid waarbij een aantal scholen tijdelijk het AB-systeem moeten hanteren, totdat er een oplossing is.”

Verder zijn er betalingsachterstanden bij een aantal schoolgebouwen die worden gehuurd en waarvan men zeker op 1 oktober de kans kreeg om de druk op te voeren bij het ministerie om eerst te betalen, anders wordt de school gesloten. Als er reçu’s van SRD 1,4 miljoen niet zijn betaald, kan de minister zich wel voorstellen dat eigenaren van scholen niet bereid zijn om mee te werken.

Wat betreft het binnenland zijn er rond het Zuiden problemen met het vervoeren van leerkrachten en dat heeft te maken met betalingen van het vliegtuigvervoer vanuit Gum Air, waarvan de rekeningen ongeveer SRD 8,5 miljoen zijn. Er wordt met Financiën en Planning gesproken om hierin te steunen. Het ministerie moet dus nieuwe plannen maken om vervoer voor de leerkrachten te organiseren.  Een aantal scholen in het binnenland is wel goed gestart, maar er moeten nog 15 scholen in het Zuiden opstarten, een deel van Atjoni en leerkrachten moeten ook nog vervoerd worden.

“De aantallen leerkrachten en leerlingen op de scholen blijven verrassend afwijken in vergelijking met de administratie.”

 Het gebrek aan financiën en het plaatsen van leerkrachten is niet eenvoudig, vanwege de onaantrekkelijkheid om in het binnenland te werken en de ontbering die men daar heeft, waaronder huisvesting, de kwaliteit en faciliteiten en ook de veiligheid.

Het vervoer over laag water is ook een probleem, waardoor boten niet vlot en op tijd kunnen vertrekken. De watertoevoer om te drinken en baden is ook een probleem. Er moet drinkwater per vliegtuig worden geleverd, daarom twijfelen veel leerkrachten om naar het binnenland te vertrekken. Het ministerie probeert met de inzet van extra vluchten water naar de gebieden te brengen, om zo een goede start te maken.

Er zullen een aantal scholen worden opgeleverd, namelijk op 8 november wordt een nieuwe school te Ma Lobi geopend, op 15 november twee scholen op  Albina en op 4 december te Kwamalasemutu.

Er is een onderwijsmanagementsysteem waarin data wordt verzameld over het aantal leerlingen en leerkrachten, evenals een database met informatie over de staat van verschillende schoolgebouwen. Dit systeem helpt om het klein- en grootonderhoudsplan beter te beheren.

Er is op 25 oktober een seminar over de integrale aanpak van het onderwijsproblematiek binnenland. De oplossingen zitten in het integrale kijken naar het vraagstuk, dat niet alleen te maken heeft met het onderwijsprobleem, maar ook met huisvesting, scholing, elektriciteit, veiligheid, justitie en politie. 

Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport zal ook meer op een gedecentraliseerde manier moeten kijken naar kwesties rondom decentralisatie, met betrekking tot het onderwijsbeleid. Er moet ook verantwoordelijkheid worden gelegd bij de districtscommissarissen en hun bestuursopzichters en de Bestuursdienst om het ministerie te helpen kijken naar de onderhoudsplannen van scholen, schoolerven, bewaking van die scholen, zodat we in staat zijn veel meer grip te krijgen op korte en lange termijn problemen  die worden ervaren…[+]

Israel marks anniversary of Hamas attacks as Middle East war rages

2 (04.00 uur)Israel marks anniversary of Hamas attacks

ISRAEL – Israel is observing a somber day of commemoration to mark the first anniversary of the October 7 Hamas attacks, an assault that left more than 1,200 people dead and over 200 were taken hostage. As dawn broke, hundreds of people gathered at the site of the Nova festival to honor those killed there that day. Hours later, a memorial was held in Tel Aviv and at a Kibbutz Nir Oz, where one in four residents were killed or abducted by Hamas.

Israel’s ensuing war in Gaza has killed more than 41,000 people and triggered a humanitarian crisis, catalyzing a widening regional conflict. The Israeli military launched a new offensive in northern Gaza this weekend, and struck multiple locations in the enclave overnight, including a hospital compound.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has said his country faces war on seven fronts, naming Iran and its proxies, including Hezbollah and Hamas. Israel’s defense minister told CNN “everything is on the table” for its response to last week’s Iranian missile barrage.

Israel has pounded Beirut in recent days with some of the most intense bombing of its war against Hezbollah, which has killed more than 1,400 people in Lebanon. In Israel, a Hezbollah rocket attack on Haifa has wounded five people in what appeared to be the first time the group has struck the northern city during the conflict. (CNN)  …[+]

Nobelprijs Geneeskunde voor ontdekking van essentiële rol microRNA

2 (04.00 uur)Nobelprijs Geneeskunde voor ontdekking

USA – De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse Victor Ambros en Gary Ruvkun voor het ontdekken van microRNA en de rol daarvan in genregulatie. De onderzoekers vallen in de prijzen omdat hun ontdekking van dit molecuul “van fundamenteel belang blijkt te zijn voor hoe organismen zich ontwikkelen en functioneren”, aldus de organisatie van de prijs. Ambros voerde het onderzoek uit aan de Universiteit van Harvard. Hij is op het moment hoogleraar natuurwetenschappen aan de Universiteit van Massachusetts. Ruvkuns onderzoek werd uitgevoerd in het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School, waar hij hoogleraar genetica is.

Toen Ambros en Ruvkun hun ontdekking voor het eerst publiceerden, in 1993, reageerde de wetenschappelijke gemeenschap “met een bijna oorverdovende stilte”, stelt het Nobelcomité. Het ontdekte proces was zo ongewoon, dat wetenschappers dachten dat het wel een bijzonderheid moest zijn van het diertje waarin het was onderzocht, het wetenschappelijke troetelwormpje C. elegans.

In 2000 ontdekte Ruvkun echter nog een microRNA, ditmaal een variant die in het hele dierenrijk voorkomt. Toen sloeg de aanvankelijke scepsis om in enthousiasme, en werden al snel nog honderden microRNA’s gevonden. Inmiddels weten we dat er in de mens meer dan duizend verschillende microRNA’s actief zijn.

Thomas Perlmann, de secretaris-generaal van het Nobelcomité, heeft Ruvkun gebeld om het nieuws te vertellen. “Het duurde lang voordat hij aan de telefoon kwam en hij klonk eerst erg moe, maar hij werd vervolgens snel enthousiast en blij toen hij begreep waar het gesprek om ging.” (NOS) …[+]

Meervoudige verdachte ter zake diefstal middels geweldpleging aangehouden

prison

PARAMARIBO – De 48-jarige verdachte J. T. is zondag door de politie van de controlepost Stolkertsijver aangehouden.

Deze verdachte, van wie er een interne opsporing was uitgevaardigd door de afdeling Kapitale Delicten (KD), heeft zich schuldig gemaakt aan enkele diefstallen middels geweldpleging. Ook het zwart gelakte Noah busje waarmee de verdachte zich verplaatste, is hangende het onderzoek door de politie in beslag genomen. De verdachte werd vervolgens ter voorgeleiding overgedragen aan de afdeling KD. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte J.T. hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld.

Two earthquakes felt in Trinidad

1 (02.00 uur)Two earthquakes felt in Trinidad

PORT OF SPAIN, Trinidad, CMC – Two earthquakes, including one with a magnitude of 5.1, rocked the Trinidad and Tobago capital, Port of Spain, but there were no immediate reports of damage or injury.

The  Seismic Research Centre (SRC) of the St Augustine campus of the University of the West Indies said that the stronger of the two earthquakes, was felt at 8.21 a.m. (local time) and was located at Latitude: 10.98N, Longitude: 62.42W and at a depth of 71 kilometres (km).

It said it was felt in Port of Spain, 107 kilometres west north west and Arima at 132 kilometres, west north west. The quake was also felt in Carúpano, Venezuela, 96 kilometres, north east. The other tremor occurred at 3:38 a.m. (local time) and had a magnitude of 3.6. The SRC said that it was located Latitude: 10.98N, Longitude: 62.64W at a depth of 56 kilometres. It was felt in Port of Spain 130 km, west north west, and east of  Porlamar in Venezuela at 134 km. The two earthquakes follow the magnitude 4.0 on Saturday that was also felt in the neighbouring cities of Castries in St Lucia, Fort-de-France in Martinique and Bridgetown, Barbados. (Jamaica-gleaner) …[+]

VS-ambassadeur Faucher als gastspreker bij lezingencyclus SDI

2 VS-ambassadeur

PARAMARIBO – De Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, was onlangs gastspreker tijdens een lezingencyclus van het Suriname Diplomaten Instituut (SDI). Dit evenement biedt diplomaten de gelegenheid om hun kennis en ervaring op het gebied van diplomatie te delen met de leden van het SDI. De presentatie vond vorige week donderdag plaats in de zaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).

Tijdens zijn lezing besprak Faucher de geschiedenis van de diplomatieke relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten, de ontwikkeling daarvan, en de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking. Hij sprak zijn enthousiasme uit over zijn ervaring met het SDI en het delen van zijn inzichten over het Amerikaans buitenlands beleid en de invloed ervan op de bilaterale relatie tussen beide landen.

 Daarnaast kondigde Faucher de oprichting aan van een ‘American Corner’ in Suriname, een ruimte met toegang tot computers, boeken en informatie over de Verenigde Staten. Deze plek zal niet alleen studenten, maar ook andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om meer te leren over de Amerikaanse cultuur en de rol van de VS in Suriname. Via onder andere films en Engelse cursussen hoopt de American Corner bij te dragen aan deze uitwisseling.

 Faucher wees ook op het belang van de aanstaande verkiezingen in zowel de VS als Suriname, waarbij hij aangaf dat de uitkomsten mogelijk tot aanzienlijke veranderingen kunnen leiden. Ondanks deze onzekerheden benadrukte hij dat de relatie tussen de twee landen stevig zal blijven. “We zijn toegewijd aan het opbouwen van een duurzame relatie. Amerika en Suriname zijn goede vrienden en partners, en ik werk eraan om deze relatie verder te verdiepen en uit te breiden,” aldus de ambassadeur…[+]

Mobiele Eenheid grijpt in bij pro-Palestijnse demonstratie Amsterdam

1 (02.00 uur)Mobiele Eenheid grijpt in bij pro-Palestijnse

AMSTERDAM – Het is maandag een jaar geleden dat Hamas Israël aanviel. Deze gebeurtenis wordt op diverse plekken in het land herdacht. Ook zijn er verschillende pro-Palestijnse tegendemonstraties aan de gang. De sfeer in de binnenstad van Amsterdam is grimmig. De ME heeft ingegrepen bij een tegendemonstratie die op last van burgemeester Femke Halsema werd ontbonden.

De Mobiele Eenheid heeft ingegrepen bij de pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam, die rond 17.15 uur op last van burgemeester Femke Halsema werd ontbonden. Alle demonstranten die in de straat Nieuwezijds Voorburgwal waren, werden aangehouden. Het merendeel is ondertussen met bussen afgevoerd. De politie roept om dat de nog niet gearresteerde demonstranten nog even geduld moeten hebben tot de volgende bussen komen, meldt een verslaggever ter plaatse.

Pro-Palestijnse demonstranten zijn na het ontbinden van de demonstratie aan het Centraal Station via de Prins Hendrikkade naar de Nieuwezijds Voorburgwal gegaan. De politie had daar een cordon gevormd om de tegendemonstranten tegen te houden en niet bij de touring-bussen van de Israëlische herdenkers te laten komen. De sfeer is grimmig.

De demonstranten wilden aanvankelijk naar de Dam, waar van 16.00 uur tot 18.00 uur de herdenking ‘Davidster op de Dam’ plaatsvond. Later op de avond is er nog een herdenking in Amsterdam, georganiseerd door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Onder anderen premier Dick Schoof is daarbij aanwezig.

Vlak voor de herdenking op de Dam kwam het al tot opstootjes op het Damrak, de door burgemeester Femke Halsema aangewezen plek voor de pro-Palestijnse tegendemonstratie. Pro-Israëlische manifestanten die met de trein naar Amsterdam kwamen, moesten daarlangs om op de Dam te komen.

Meerdere tegendemonstranten werden daarbij aangehouden. Een politiewoordvoerder laat weten dat één demonstrant is opgepakt om belediging, iemand anders is meegenomen omdat diegene vuurwerk in het bezit had of afstak. Een verslaggever ter plaatse zag daarna nog zeker een persoon meegenomen worden, onduidelijk is waarvoor.

Kamerlid Chris Stoffer (SGP) en Jacques Brunt, organisator van het evenement – beiden aanwezig op de Dam– hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenissen maandag.

„Echt verschrikkelijk,” vertelde mede-organisator Jacques Brunt, van de organisatie ‘Op de Bres voor Israël’, tegen De Telegraaf. Brunt bevestigde dat ondanks de voorbereidingen met de gemeente Amsterdam en de politie, de situatie alsnog escaleerde. (De Telegraaf) …[+]