Nieuws volgens datum: 11 Oct, 2024

Trump eist militaire vliegtuigen en voertuigen om moorddreiging Iran

Trump eist militaire vliegtuigen

WASHINGTON – De Amerikaanse oud-president Donald Trump, die volgende maand weer tot president wil worden gekozen, eist militaire bescherming na moorddreigementen van de Amerikaanse aartsvijand Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post noemt Trumps verzoek om militaire vliegtuigen en voertuigen voor zijn veiligheid “ongekend.” Het campagneteam van Trump heeft ook om een uitbreiding van de vliegbeperkingen rond zijn verkiezingsbijeenkomsten gevraagd, aldus het dagblad, dat zich baseert op e-mails en ingewijden. Geen enkele presidentskandidaat in de recente geschiedenis is vervoerd in militaire vliegtuigen in de aanloop naar een verkiezing, benadrukt The Washington Post.

De verzoeken kwamen nadat campagneadviseurs van Trump van de regering in Washington hadden gehoord dat Iran nog steeds van plan is om hem te vermoorden. Trump was onlangs het doelwit van twee moordpogingen waarvan Amerikaanse functionarissen zeggen dat ze geen verband houden met Iran. Naar aanleiding van de eerste aanslag werd de beveiliging al aangepast. (De Telegraaf) …[+]

Williams sluit zich aan bij Transvaal: Een grote stap naar zijn voetbaldromen

2. (23.00 uur) Williams sluit zich aan bij Transvaal

 

VOETBAL – Jardel ‘Shortman’ Williams, een talentvolle twintigjarige aanvallende middenvelder, verruilt Jamaica voor Suriname, waar hij zijn carrière voortzet bij SV Transvaal. Na een jaar bij de Jamaicaanse Premier League-club Humble Lion FC heeft de jonge speler een tweejarig contract getekend bij de Surinaamse topclub, met ingang van 1 oktober 2024.

Williams, die furore maakte bij Camperdown High School tijdens het Manning Cup-seizoen van 2021, beschouwt deze transfer als een keerpunt in zijn carrière. “Ik ben enorm enthousiast om voor SV Transvaal te spelen”, vertelde Williams aan Sportsmax.TV. “Voor mij is dit een enorme stap vooruit. De overstap van Humble Lion naar Transvaal zal me de exposure geven die ik nodig heb om mijn voetbalcarrière naar een hoger niveau te tillen.”

Hoewel hij uitkijkt naar dit avontuur, erkent Williams ook de uitdagingen. Hij is nog nooit in Suriname geweest en het zal de eerste keer zijn dat hij ver van zijn familie woont. “Ja, ik ben nerveus, maar ik ben bereid me aan te passen. Mijn eerste doel is om snel mijn draai te vinden, zodat ik het team zo goed mogelijk kan helpen en hopelijk bijdraag aan het winnen van de titel en meer trofeeën.”

Zijn komst wordt gezien als een waardevolle versterking voor SV Transvaal, dat altijd jaagt op nationaal en internationaal succes. Ondanks de obstakels blijft Williams gefocust op zijn langetermijndoelen, waaronder een mogelijke transfer naar de Engelse Premier League. Als toegewijd fan van Liverpool FC bewondert hij het team vanwege zijn snelle omschakelingsvoetbal. “Liverpool zit vol met geweldige spelers en hun speelstijl spreekt me erg aan. Mijn ultieme droom is om in Engeland te spelen, en het zou een droom zijn om ooit voor Liverpool uit te komen.”

Naast zijn clubambities koestert Williams de hoop om ooit voor het nationale team van Jamaica te spelen. “Elke voetballer droomt ervan om zijn land te vertegenwoordigen. Voor mij zou het geweldig zijn om ooit voor Jamaica uit te komen”, aldus Williams.

Met deze kans bij SV Transvaal staat Williams aan de vooravond van wat hij hoopt dat de eerste stap is richting het verwezenlijken van zijn voetbaldromen. …[+]

Cold Case Unit houdt verdachte brandweerman aan

Cold Case unit houdt verdachte

 PARAMARIBO – De verdachte M.M.D die Brandweerman is, is donderdag na uitgewerkte informatie, op een woonadres in de omgeving van de Esperanceweg aangehouden door leden van de afdeling Cold Case Unit voor deelneming aan een criminele organisatie en overtreding Wet verdovende middelen.

 M.M.D wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en overtreding Wet verdovende middelen. In dezelfde zaak worden de verdachten Alcantra Karel, meer bekend als “Caatje”, Sardjoe Rene en de twee Curaçaoënaars S.R en D.R. opgespoord. Hun opsporing is eerder dit jaar gelast door de procureur-generaal van Suriname. De verdachte M.M.D werd ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau en is na afstemming met het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld.…[+]

Natio speelt gelijk tegen Costa Rica in Concacaf Nations League

WhatsApp Image 2024-10-11 at 20.03.00

VOETBAL – In een bomvol Essedstadion heeft Suriname vrijdagavond een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen Costa Rica in de Concacaf Nations League. De wedstrijd in groep A eindigde 1-1.

Costa Rica begon sterk en zette Suriname meteen onder druk. Dit resulteerde al in de dertiende minuut in een doelpunt van Josimar Alcócer: 0-1. Na de vroege voorsprong trok Costa Rica zich geleidelijk terug, waardoor Suriname meer balbezit kreeg. Na enkele kansen gemist te hebben, wist Gleofilo Vlijter in de 34ste minuut een voorzet van Sheraldo Becker tot doelpunt te promoveren: 1-1. Dit doelpunt gaf Suriname een boost, maar de ploeg slaagde er niet in de Costa Ricaanse doelman een tweede keer te passeren.

In de tweede helft kwam Suriname sterker uit de kleedkamer en zette Costa Rica flink onder druk. De situatie werd voor Costa Rica moeilijker toen Alcócer in de 51ste minuut een rode kaart kreeg. Ondanks het numerieke overwicht kon Suriname niet doordrukken. Pas in de slotfase verhoogde Natio de druk opnieuw. Vooral Sheraldo Becker kreeg twee grote kansen;  die bleven echter onbenut.

Met het gelijkspel pakt Suriname één punt. In groep A gaat Costa Rica nu aan kop met vijf punten uit drie wedstrijden. Suriname staat derde met vier punten uit drie duels, terwijl Guatemala tweede staat met vier punten uit twee wedstrijden…[+]

What’s behind escalating China-Philippines tensions in the South China Sea?

What’s behind escalating China-Philippines

CHINA/PHILIPPINES – A territorial row between China and the Philippines in the South China Sea has turned increasingly violent, with the two sides trading allegations of intentional boat rammings, and Manila accusing Chinese coastguard personnel of using water cannon against its troops and engaging in fist fights with spears and knives. In August alone, the two countries reported six confrontations in the air and at sea in the contested waterway.

Five of them took place at or near Scarborough Shoal and the Sabina Shoal in the Spratly Islands, an area that is within the Philippines’ 200-nautical-mile (about 370 kilometres) Exclusive Economic Zone (EEZ) but where China claims sovereignty. The confrontations have taken place despite renewed efforts by Beijing and Manila to better manage their maritime dispute following a violent fight in June in which a Filipino sailor lost a finger.

China claims the Philippines is to blame for the confrontations, accusing Filipino troops of “illegally” intruding into its territory. In September, it said its ties with the Philippines were “at a crossroads” and urged Manila to “seriously consider the future” of their relationship.

The escalating tensions have threatened to draw in the United States, which has a mutual defence treaty with the Philippines and has promised to come to Manila’s aid in the case of any armed third-party attacks against Filipino troops. These include on coastguard personnel, aircraft or public vessels “anywhere” in the South China Sea.

 China claims sovereignty over nearly all of the South China Sea, via a vague, U-shaped nine-dash-line that overlaps with the EEZs of Brunei, Indonesia, Malaysia, the Philippines, Taiwan and Vietnam. EEZs are areas of the ocean, extending 200 nautical miles beyond a nation’s shore, where that state has the right to explore and exploit resources.

In the northern parts of the South China Sea, China, Taiwan and Vietnam claim sovereignty over the Paracel Islands, although Beijing has controlled them since 1974. In the southern areas, China, Taiwan, and Vietnam each claim all of the approximately 200 Spratly Islands, while Brunei, Malaysia and the Philippines claim some of them.  (Aljazeera)

Photo: Two Chinese coastguard ships seen from the bow of a Philippine vessel at Sabina Shoal. (Aljazeera) …[+]

Rapper ‘Diddy’ Combs moet strafzaak in cel afwachten: verzoek om borgtocht afgewezen

Rapper

USA – De Amerikaanse rapper Sean ‘Diddy’ Combs komt in mei voor de rechter wegens mensenhandel en afpersing. Combs zit tot die tijd vast. Zijn verzoek om op borgtocht vrij te komen is afgewezen. De zaak tegen Combs is uitzonderlijk vanwege de ernst van de beschuldigingen en het aantal vermeende slachtoffers. Sinds zijn arrestatie in september hebben meer dan 120 mensen zich gemeld met beschuldigingen die uiteenlopen van seksueel misbruik, kindermisbruik en mensenhandel tot drogering en afpersing.  De 54-jarige rapper, producent en zakenman, gold als een van de machtigste personen in de Amerikaanse muziekwereld. Combs hangt mogelijk een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Voor de misdrijven waarvoor hij terechtstaat geldt een minimale celstraf van 15 jaar, die kan oplopen tot levenslang.

De aanklager beschuldigt Combs ervan dat hij slachtoffers fysiek en emotioneel zou hebben misbruikt. Ook zou hij mannen en vrouwen hebben gedrogeerd en aangezet om deel te nemen aan door de rapper georganiseerde seksfeesten. Vervolgens gebruikte Combs opnames van seksuele handelingen om te voorkomen dat de slachtoffers aangifte zouden doen. De inhoudelijke behandeling van de zaak begint op 5 mei en zal een kleine maand duren. Daarnaast volgen de komende maanden verschillende andere rechtszaken waarin de beschuldigingen van individuele slachtoffers worden behandeld. Combs, die volhoudt onschuldig te zijn, heeft meermaals geprobeerd op borgtocht vrij te komen. De rechter heeft die verzoeken steeds afgewezen, omdat Combs een gevaar zou vormen voor de samenleving en om te voorkomen dat hij getuigen onder druk zou kunnen zetten.  (de Volkskrant) …[+]

Messi wijst naar veld na ‘lelijke’ remise tegen Venezuela

4. (21.00 uur) Messi wijst naar veld na

VOETBAL – Lionel Messi was duidelijk geïrriteerd door de slechte staat van het veld in het Estadio Monumental de Maturín, waar Argentinië met 1-1 gelijkspeelde tegen Venezuela. Door zware regenval werd de aftrap een halfuur uitgesteld, en toen de spelers uiteindelijk het veld opgingen, was snel duidelijk dat de bal in het water bleef steken en nauwelijks stuiterde.

Ondanks dat Argentinië acht schoten op doel had tegenover zestien van Venezuela, kwam het in de eerste helft op voorsprong dankzij Nicolás Otamendi. Salomón Rondón maakte echter in de 65e minuut gelijk. Na afloop sprak Messi zijn frustratie uit: “Het was ontzettend moeilijk, dit soort velden zorgt voor lelijke wedstrijden”, aldus Messi.

“We konden geen twee passes achter elkaar voltooien. In de tweede helft lukte het af en toe aan de rechterkant, maar echt voetballen was onmogelijk.” Ook Rodrigo De Paul, een van Messi’s teamgenoten, deelde zijn frustratie. “In deze omstandigheden kon je geen normaal voetbal spelen”, zei hij.

De slechte veldomstandigheden dwongen beide teams hun tactiek aan te passen. Hoewel Messi vond dat Argentinië zich redelijk had aangepast, kostte het hen uiteindelijk de wedstrijd. “We speelden gelijk omdat het veld ons tegenwerkte. We moesten een totaal ander spel spelen dan we hadden voorbereid”, gaf hij aan.

“Toch waren we voorbereid, we vochten, wonnen de duels, en speelden in op de fouten van de tegenstander. Maar we konden geen risico nemen met passes naar achteren. In de eerste helft probeerden we dat, maar het water stopte de bal en maakte het nog ingewikkelder. We deden wat mogelijk was, gezien de omstandigheden.”

Het gelijkspel handhaaft Argentinië op de eerste plaats in de Conmebol-kwalificatiegroep met negentien punten uit negen wedstrijden. Na de nederlaag van Colombia tegen Bolivia werd hun voorsprong zelfs met een punt vergroot.

Coach Lionel Scaloni steunde zijn aanvoerder en benadrukte dat de wedstrijd eigenlijk niet had moeten plaatsvinden. “Het veld voldeed niet aan de minimale voorwaarden voor een wedstrijd op dit niveau”, zei hij. “Je kon simpelweg niet voetballen. We deden wat we moesten doen, maar dit soort omstandigheden zijn onacceptabel voor twee teams van dit kaliber.” (VI)

Foto: Lionel Messi schiet de bal richting het doel van Venezuela. (Foto: ESPN) …[+]

Zitbanken Nieuw-Nickerie krijgen schilderbeurt van lokale onderneming

1 Nickeriaanse onderneming geeft zitbanken

NICKERIE  –  De Nickeriaanse onderneming M. Jagesar NV heeft op eigen kosten de zitbanken in de omgeving van de ‘worstzone’ een schilderbeurt gegeven. Dit meldt het Burger Informatie Centrum van Nickerie.

Met dit initiatief wil de onderneming iets teruggeven aan het district. In de komende dagen zullen ook de zitbanken in de omgeving van het Volksplein en het Brasaplein worden geschilderd. De gemeenschap wordt gevraagd om zorgvuldig met de zitbanken om te gaan…[+]

UN says no food has entered northern Gaza since start of October

UN says no food has entered

1 million people at risk of starvation

 

GAZA – No food has entered northern Gaza since the start of October, putting 1 million people at risk of going hungry, the World Food Programme told CNN on Friday. In August, approximately 700 hundred aid trucks entered northern Gaza. In September, only 400 aid trucks entered, after commercial operations ceased at the Allenby Crossing on the border between the occupied West Bank and Jordan, the WFP added. No food trucks have entered northern Gaza in October, the WFP told CNN. On Wednesday, the WFP said in a report that the aid entering the strip has plummeted to its lowest level in months, forcing the organization to stop the distribution of food parcels in October. “Hunger remains rampant and the threat of famine persists,” WFP added.  “If the flow of assistance does not resume, one million vulnerable people will be deprived on this lifeline.” Meanwhile, two of central Gaza’s main bakeries have been shut down for three days, according to CNN footage and bakery workers.

Al-Banna Bakery and Zadna Bakery in Deir al-Balah, both supported by the WFP, have halted operations due to a lack of flour and fuel, bakery workers and residents told CNN.

“I am the head of a family of six. The day I work, I can feed my family. The day I don’t, we don’t eat,” said Ahmad Abed, an employee at Al-Banna Bakery. “People are chasing flour, and we go to bakeries searching for where bread is available.”

Amjad Al-Shawa, Director of the Palestinian Non-Governmental Organizations Network, told CNN that the depletion of flour and other production materials has led to the closure of essential bakeries that produce bread as part of humanitarian aid. “Most of our people have come to rely on this aid. Now, they are at risk of hunger and famine,” Al-Shawa added.  Bread remains the number one staple food for Palestinians and has become a crucial basic necessity since the war started just over a year ago.

Earlier this week, the UN’s OCHA said: “September saw the lowest volume of commercial and humanitarian supplies entering Gaza since at least March 2024.” Israel’s military launched a new ground operation in northern Gaza on October 6, after seeing signs of Hamas rebuilding.

The military has issued fresh evacuation orders for residents in northern Gaza, adding it had expanded the scope of the “humanitarian area” in Al-Mawasi in the south. But some residents have told CNN they are wary of attempting to leave besieged parts of northern Gaza, citing numerous Israeli attacks targeting Hamas militants in Israeli-designated “safe zones.” CNN’s has reached out to the Israeli military about the lack of food and aid entering the strip. …[+]

Dorival vastberaden: Brazilië zal zich kwalificeren voor WK 2026

Soccer Football - World Cup - South American Qualifiers - Chile v Brazil - Estadio Nacional, Santiago, Chile - October 10, 2024 Chile's Felipe Loyola in action with Brazil's Rodrygo REUTERS/Ivan Alvarado

VOETBAL – Ondanks de wisselvallige prestaties van Brazilië tot nu toe, gelooft Dorival Junior onwrikbaar in WK-kwalificatie voor 2026. Na de cruciale 2-1 overwinning op Chili, die een einde maakte aan een reeks van vier nederlagen in vijf kwalificatiewedstrijden, lijkt de weg naar het WK weer binnen handbereik. De overwinning bracht Brazilië naar de vierde plek in de Conmebol-ranglijst, maar het verschil met de achtste plaats is nog steeds slechts drie punten. Paraguay, dat Brazilië in de vorige interland met 1-0 versloeg, blijft dreigend dichtbij.

De winst in Chili bracht opluchting, maar Dorival was zich bewust van de gebreken: “We nemen het stap voor stap, er is veel te herstellen, maar we vinden langzaam onze weg.” Hij prees de groei van zijn jonge team: “De balans en rust die we toonden, geeft me vertrouwen.” Als Brazilië zich niet kwalificeert, zou dat voor het eerst in de geschiedenis zijn, en gezien de uitbreiding van het toernooi naar 48 teams, zou de mislukking des te pijnlijker zijn.

Dorival wees echter op selectieproblemen die zijn team teisterden. Slechts vier spelers – Danilo, Marquinhos, Lucas Paquetá en Raphinha – stonden aan de aftrap in Chili en ook tijdens het WK 2022. Ondertussen misten vaste krachten als Alisson, Éder Militão en Vinícius Junior door blessures. “We hebben niet de structuur die voor het vorige WK was opgezet, en dat maakt het moeilijker door de balans tussen onervaren jeugd en ervaren krachten.”

“Het feit dat slechts vier spelers uit de WK-finale meededen, weegt zwaar”, gaf Dorival toe. Toch blijft hij vol vertrouwen. “Over twee jaar zullen we sterk voor de dag komen, al zullen er onderweg hindernissen zijn.” Ook Marquinhos steunt zijn coach onvoorwaardelijk. “Zoeken naar veranderingen is niet nodig. Ik ben tevreden met Dorival en het werk dat hij verricht.” Sinds zijn aanstelling in januari heeft de bondscoach te maken gehad met zware omstandigheden, waaronder een teleurstellend optreden in de Copa América van dit jaar. Toch drong Marquinhos aan op geduld: “Het kost tijd om een team te smeden en de juiste stukken te vinden. We hebben laten zien dat we kwaliteit hebben en we vertrouwen op de capaciteiten van onze coach.”

Het team is vastbesloten te blijven groeien en sterker te worden, met de blik onwankelbaar gericht op het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. (SM)

Foto: Rodrygo (m) van Brazilië probeert langs twee spelers van Chili te gaan. (Foto: ESPN) …[+]

Russian strike kills eight in fresh attack on Ukrainian port

Russian strike kills eight in fresh

UKRAINIAN  –  Russian missiles have hit a civilian container ship at a port in Ukraine’s Odesa region, killing eight people, according to local officials. “This is the third attack on a civilian vessel in the past four days,” said the region’s head, Oleh Kiper, who described it as “yet another crime” by an “insidious enemy”. He said Russia had targeted port infrastructure and all the victims were Ukrainian. A 46-year-old port employee and another man, aged 26, died of their injuries in hospital, while several others were wounded. The wave of strikes on Ukraine’s Black Sea ports coincided with a European tour by President Volodymyr Zelensky, who is visiting leaders in London, Paris, Rome and Berlin.

In Downing Street on Thursday, he met UK Prime Minister Sir Keir Starmer and Nato’s new Secretary General Mark Rutte, who warned this week that Ukraine could be facing its toughest winter since the start of Russia’s full-scale invasion in 2022.

Zelensky had been due to meet US President Joe Biden along with other Western allies in Berlin, but Biden cancelled his trip because of the threat to the US from Hurricane Milton. That is a blow for Ukraine, less than a month away from the US elections and with increasing concerns over the continued support of key allies.  Zelensky played down any disappointment before his trip to London though.

“Any leader in similar circumstances would have stayed in their country,” he told journalists in Croatia on Wednesday. He expected a “new schedule” for the leaders’ meeting to be prepared shortly.

Later on Thursday, Zelensky held talks with French President Emmanuel Macron in Paris, and then went to Rome to meet Italian Prime Minister Georgia Meloni. The Italian leader announced that Rome would host the next “recovery conference” to help Ukraine’s reconstruction in July 2025. On Friday, Zelensky will meet Pope Francis at the Vatican before heading to Germany to Berlin for talks with German Chancellor Olaf Scholz. (BBC) …[+]

Steven Seagal: “Bereid mijn leven te geven voor Vladimir Poetin”

3 Steven Seagal

RUSLAND – Dat de Amerikaanse actieheld op leeftijd Steven Seagal de Russische president Vladimir Poetin adoreert, is niets nieuws. De controversiële filmster woont al jaren in het land waar Poetin met de scepter zwaait en is één van de blikvangers van diens propagandamachine. De vriendschap is ondertussen zo hecht, dat Seagal zegt bereid te zijn om zijn leven voor de wereldleider te geven. “Als dat ooit nodig is.”

Die uitspraak doet hij in een nieuwe documentaire genaamd In the Name of Justice, die gedeeld wordt door het Russische staatsmediaplatform Smotrim. Te zien is hoe Seagal, die door critici wordt bestempeld als “nuttige idioot” van Poetin, verschillende bezette gebieden in Oekraïne bezoekt. Denk daarbij aan havenstad Marioepol, waar zwaar gevochten is. Ook wordt getoond dat de acteur met burgers spreekt en Kremlin-propaganda deelt. Dat doet de 72-jarige met behulp van een vertaler en voice-over, omdat hij zelf de Russische taal niet machtig is.

Seagal bezoekt ook Oekraïense krijgsgevangenen. Van hen wordt beweerd strijders te zijn van het beruchte Azov-bataljon, dat bekendstaat als racistisch en xenofoob en zou bestaan uit Oekraïense neonazi’s. Of het ook echt Azov-leden zijn, is niet duidelijk.

Verder is vastgelegd dat Seagal een brief schrijft aan het adres van president Poetin, waarin hij stelt dat ze “nu zullen zien wie onze echte landgenoten en vrienden zijn”. “Ik zal aan de kant van mijn president staan en voor hem vechten.” Daarmee lijkt de voormalig actieheld te hinten op een deelname aan de oorlog in Oekraïne aan Russische zijde. Of Seagal ook echt aan het front zal verschijnen, zijn leeftijd in acht genomen, lijkt echter onwaarschijnlijk.  (De Telegraaf)…[+]

 

Nieuw type blauwtongvirus in Nederland, onduidelijkheid over vaccin

2 Nieuw type blauwtongvirus in

NEDERLAND – Op twee landbouwbedrijven in de provincie Utrecht is een nieuw type blauwtongvirus vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVNN).

Het is voor het eerst dat de nieuwe variant van het blauwtongvirus in Nederland wordt vastgesteld. De nieuwe variant, serotype 12, is aangetroffen bij een schaap in Kockengen en een koe en haar kalf in Harmelen.

Minister Wiermsa van Landbouw heeft aangekondigd aanvullend onderzoek te doen om de verspreiding in kaart te brengen. Ook wordt onderzocht waar het type vandaan is gekomen. De eerste resultaten van het onderzoek worden volgende week verwacht. In Europa is serotype 12 voor zover bekend alleen in Nederland aangetroffen. Over de verspreiding van de variant en het ziektebeeld is op dit moment weinig informatie beschikbaar, meldt het ministerie. Sinds eind april zijn er drie vaccins beschikbaar gekomen om schapen en runderen tegen het blauwtongvirus te vaccineren. Het ministerie zegt op dit moment niet te kunnen vaststellen of een nieuw vaccin nodig is. Vaccinproducenten zijn uit voorzorg op de hoogte gebracht van de nieuwe variant.

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door knutten, kleine muggen. Herkauwers als koeien, schapen en geiten worden er ziek van, met onder meer koorts, stijve poten, een opgezwollen tong en ontstekingen aan de hoeven. Het virus dook na zo’n vijftien jaar afwezigheid afgelopen winter weer op in Nederland en leidde tot de dood van tienduizenden schapen, koeien en geiten. Vooral volwassen schapen werden getroffen. (NOS)…[+]