Nieuws volgens datum: 12 Oct, 2024

Gratis opgehaalde vrieskist bevat lichaamsdelen van verdwenen tiener in 2005

5 Gratis opgehaalde vrieskist bevat lichaamsdelen

COLORADO – De Amerikaanse autoriteiten hebben lichaamsdelen geïdentificeerd die waren aangetroffen in een vrieskist uit een woning in Colorado. Die blijken van de tienerdochter te zijn van de vorige bewoner van het huis, bericht NBC News. De sheriff in Mesa County gaat uit van moord.

De lichaamsdelen waren eerder dit jaar ontdekt nadat het huis bij de plaats Grand Junction was verkocht. De nieuwe eigenaar had aangegeven dat een achtergebleven vrieskist gratis kon worden opgehaald. De persoon die daar gehoor aan gaf, ontdekte vervolgens een hoofd en handen. Uit onderzoek kwam later naar voren dat het gaat om lichaamsdelen van Amanda Overstreet, die rond de 16 jaar was, toen ze verdween. De autoriteiten zeggen dat de tiener schijnbaar nooit als vermist is opgegeven. Ze zou in 2005 voor het laatst levend zijn gezien. De autoriteiten hebben nog niet bekendgemaakt wat de doodsoorzaak is van de tiener. Er worden geen verdere details vrijgegeven omdat het onderzoek nog loopt. (De Telegraaf)…[+]

Saka loopt blessure op bij nationale ploeg

(23.30 uur) Saka loopt blessure op bij nationale ploeg

VOETBAL – Bukayo Saka heeft zich teruggetrokken uit de Engelse selectie. De vleugelaanvaller van Arsenal heeft een blessure opgelopen in het Nations League-duel met Griekenland (1-2). Daardoor is hij niet inzetbaar en zijn er zorgen voor werkgever Arsenal.

In de tweede helft van het duel met de Grieken moest Saka zich laten wisselen. Zaterdag meldde hij zich af voor het volgende duel (met Finland) en keerde hij terug naar Arsenal. Daar moeten de clubartsen de ernst van de – volgens de BBC – spierblessure gaan beoordelen.

Voor The Gunners zullen de zorgen groot zijn, want bij de titelkandidaat in de Premier League geldt Saka als onomstreden. De buitenspeler had iedere competitiewedstrijd een basisplaats. In zeven duels leverde dat twee doelpunten en zeven assists op. Meermaals droeg Saka de aanvoerdersband.

Overigens is Saka niet de enige speler die interim-bondscoach Lee Carsley tegen de Finnen moet missen. Ook Liverpool-middenvelder Curtis Jones heeft het Engelse kamp verlaten. Hij is echter niet geblesseerd, maar moet de interlandperiode staken vanwege privé-omstandigheden. (VI)

Tweedaagseworkshop voor versterking sociale dialoog

5 Tweedaagseworkshop voor

PARAMARIBO – De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) houdt in samenwerking met het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) een tweedaagse workshop voor de sociale partners gericht op de verbetering van de sociale dialoog in ons land door middel van versterking van de capaciteit van de tripartiete partners (Tripartite Capacity Building Workshop Strengthening Social Dialogue). De opening van deze workshop vond plaats op vrijdag 11 oktober 2024 in de Banquet Hall van hotel Torarica en werd verricht door minister Steven Mac Andrew.

De bewindsman benadrukte in zijn toespraak het belang van het versterken van sociale dialoog, omdat volgens hem de huidige staat van overleg en samenwerking tussen de verschillende sociale partners op nationaal niveau nog niet is wat het wezen moet om duurzame ontwikkeling in ons land te realiseren. Er zijn uitdagingen die volgens Mac Andrew overwonnen moeten worden om op een volwassen manier met elkaar in dialoog te gaan, gericht op het bereiken van concrete en meetbare resultaten.

Mac Andrew ziet graag dat in ons land een dialoog tot stand komt, waarbij partijen niet slechts ideeën en meningen uitwisselen, maar tot praktische, uitvoerbare oplossingen en duurzame besluiten komen, die een direct effect hebben op de ontwikkeling van Suriname, zoals dat het geval is in Barbados. De bewindsman haalde de case van Barbados aan, waar politiek overstijgend leiderschap, vertrouwen, continuïteit en gerichtheid op concrete resultaten een positieve impact hebben gehad op de sociale dialoog.

Mac Andrew noemde als andere belangrijke uitdaging voor een volwassen dialoog het gebrek aan besef van het nut van sociale dialoog in de samenleving. Dit vormt volgens de bewindsman een ernstige belemmering voor effectieve samenwerking en het bereiken van gezamenlijke doelen. Tegen deze achtergrond werd de noodzaak om het belang van sociale dialoog te promoten en te onderwijzen, niet alleen aan de sociale partners, maar ook aan de totale samenleving, benadrukt, zodat eenieder de waarde ervan inziet. Mensen of organisaties, die het nut van sociale dialoog niet begrijpen, denken volgens Mac Andrew dat hun vertegenwoordigers hun belangen niet dienen en zien de dialoog daarom als tijdverspilling. Dit leidt volgens de bewindsman tot kortzichtigheid, kinderachtigheid en polarisatie binnen de samenleving en ondermijnt het werk van de sociale partners, terwijl juist begrip, geduld en steun vanuit de bevolking nodig zijn, zodat de sociale partners kunnen samenwerken aan duurzame oplossingen voor land en volk.…[+]

 

 

Cubans are disappearing as they sail to America, leaving a painful void

Cubans are disappearing

CUBA – Every day, Cuban mother Mayra Ruiz wakes up wondering if today might be the day she hears from her only son, Maiquel Gonzalez. Gonzalez disappeared without a trace in December 2022 alongside 28 friends and family who fled for Florida aboard a homemade boat. They were frantic to escape the crisis-racked Caribbean island, amid signs the United States was about to tighten immigration rules. For nearly two years, Ruiz has lived in limbo, yearning for any sign of her son. “We haven’t had good news, but we haven’t had bad news either,” said the 61-year-old, who lives in the city of Santa Clara, in central Cuba. “My mother’s heart tells me he’s alive… but not hearing from him is torture.”

Gonzalez, who would now be 28, was typical of Cuba’s youth, his mother said: He loved music and dance, and drove a motorcycle taxi. But he also dreamt of a car, and a better home for his mother and father. He knew he could never afford the nearly $5,000 price tag to fly to Nicaragua and then journey north to the U.S. border – the preferred migration route of many Cubans. So when the opportunity to take a homemade boat across the Straits of Florida presented itself – for less than $200 – he jumped at it.

The price was right. The distance, little more than 90 miles, far shorter. But the risk was incalculable. The Straits, which bridge the gap between Cuba and the U.S. state of Florida, are plagued by strong currents, treacherous weather and shark-infested waters – considered among the five most dangerous migrant crossings globally, the U.N. says. (Reuters)…[+]

Onderzoek naar geboorteplek Columbus

4 Onderzoek naar geboorteplek Columbus

SPANJE – Zaterdag wordt er een eeuwenoud mysterie rond Christoffel Columbus opgelost. Want waar is de beroemdste ontdekkingsreiziger ooit precies geboren? Wetenschappers in Spanje zeggen na jarenlang DNA-onderzoek het antwoord te weten. De wetenschappers bouwen de spanning op. Zo lichtten ze eerder deze week al een tipje van de Columbus-sluier op. Dat ging over de lichaamsresten van de ontdekkingsreiziger. Er wordt al lange tijd aangenomen dat die in een tombe in een kathedraal in het Spaanse Sevilla liggen.

In 2003 kregen historici Marcial Castro en José Antonio Lorente toestemming om de tombe te openen. Ze vonden er meerdere stukken bot waarop ze DNA-onderzoek konden doen. Dat duurde in totaal twintig jaar omdat ze op nieuwe en nauwkeurigere technieken wilden wachten. Het leverde onlangs nieuwe onderzoeksresultaten op. Daarmee kunnen de historici deze week met “absolute betrouwbaarheid” bevestigen dat de stoffelijke resten daadwerkelijk van Columbus zijn. Ook zeggen ze dat ze nu antwoord kunnen geven op een nog belangrijkere vraag.

Want waar is Christoffel Columbus precies geboren? Er zijn aanwijzingen dat het om de Italiaanse stad Genua gaat. Maar daar is nog volop discussie over. Zo zou hij ook Zweedse, Noorse of Griekse roots kunnen hebben. Andere onderzoekers denken weer dat hij uit Schotland, Frankrijk of uit een regio in Spanje komt. Het antwoord op die vraagt komt volgens de onderzoekers zaterdagavond. Zij onthullen dan in een speciaal Spaans tv-programma de herkomst van Columbus. “Ben je klaar om een van de grote raadsels van de geschiedenis te ontdekken?” kopt de zender RTVE bij een aankondiging van het programma.

Columbus wordt gezien als een van de belangrijkste ontdekkingsreiziger uit onze geschiedenis. Vijf eeuwen geleden voer hij met steun van het Spaanse koningshuis de wereld over op zoek naar nieuwe plekken. Hij wilde daarbij Indië bereiken voor de handel in specerijen. Op 12 oktober 1492 denkt hij het gebied te hebben bereikt. Maar het is niet Indië waar hij voet aan wal zet, maar een van de eilanden in de Bahama’s. Hij doopt het eiland tot San Salvador en blijft tot zijn dood volhouden dat het Indië is waar hij en zijn bemanning arriveerden. Maar met de wetenschap van nu wordt hij gezien als de ontdekker van Amerika.

Al is niet iedereen zo blij met die eretitel. Zo maakten Columbus en zijn bemanning de inheemse mensen die ze tegenkwamen tijdens de reizen tot slaaf. Voor die kant van de geschiedenis vragen historici en activisten de laatste jaren meer aandacht. (NU.nl)…[+]

 

 

New wave of Israeli attacks in Gaza’s Jabalia kills eight

New wave of Israeli attacks

GAZA – We are receiving reports of a new wave of Israeli air strikes hitting a residential house in northern Gaza’s Jabalia refugee camp. Medical sources said at least eight Palestinians were killed in the attack, bringing to 30 the death toll from today’s attacks across the Strip.

The refugee camp has been targeted with renewed intensity for more than a week as Israeli forces have imposed a siege on the site with no food or medical supplies being allowed in. Thousands of people are trapped inside the refugee camp too scared to leave. According to an Al Jazeera correspondent and Doctors Without Borders, known by its French initals MSF, Israeli snipers have been killing people trying to flee despite issuing evacuation. Other residents have decided to stay as the designated “humanitarian safe zones” have also been attacked. MSF reported on Friday that members of its staff were also trapped in the camp for fear of being shot while Israeli forces were turning northern Gaza into “uninhabitable ruins”.  (Aljazeera)…[+]

President Santokhi bezoekt gerenoveerde OS Totness in Coronie

President Santokhi bezoekt gerenoveerder OS Totness

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn werkbezoek aan Coronie de volledig gerenoveerde OS Totness in het kokosdistrict bezocht. De openbare school, die jarenlang te maken had met lekkages en wateroverlast, is door tussenkomst van de regering geheel opgeknapt. De problemen werden in september 2023 onder de aandacht van het staatshoofd gebracht door districtscommissaris Maikel Winter tijdens een eerder bezoek aan het district.

President Santokhi kreeg tijdens zijn bezoek aan de gerenoveerde school op 11 oktober een rondleiding en toonde zich verheugd over de aangebrachte verbeteringen. Hij benadrukte dat een schone en veilige leeromgeving cruciaal is voor zowel het welzijn als de prestaties van de leerlingen. “In een prettige omgeving kunnen leerlingen zich beter ontwikkelen”, aldus de regeringsleider.

Tijdens het bezoek reikte president Santokhi, in samenwerking met de Presidentiële Werkgroep Sportprojecten, een sportpakket uit aan de school. Dit pakket maakt deel uit van een landelijk sportproject en bevat diverse sportmaterialen, waaronder voetballen, basketballen, volleyballen, tennisballen, slagbalbats, damborden en EHBO-kits.

Cindy Verwey-Sylvester, onderhoofd van de school, bedankte de regering voor de renovatie, maar deed tevens een oproep voor de aanleg van een sportveld. In reactie hierop gaf de president aan dat de goedkeuring van de aanvraag voor het sportveld spoedig in orde gemaakt zal worden. Hij benadrukte het belang van sport en talentontwikkeling voor de jongeren van Coronie. “Als we niet in onze jeugd investeren, zullen zij vertrekken en zal Coronie vergrijzen.”

President Santokhi moedigde de school aan om de klaslokalen na schooltijd te gebruiken voor naschoolse activiteiten, zoals trainingen, agrarisch onderwijs en talentontwikkeling. Hij beloofde de nodige ondersteuning vanuit de regering en de betrokken ministeries om dit te realiseren. “De infrastructuur is er, u moet alleen mobiliseren en goed plannen.” Tot slot riep het staatshoofd op om Coronie de positie te geven die het verdient. “Laat Coronie niet achterblijven, maar geef het de waardige positie binnen onze natie.”…[+]

 

Wisse wint van Braun

Wisse wint van Braun

KICKBOKSEN – Donovan Wisse heeft op indrukwekkende wijze zijn titel behouden door Sergej Braun uit Duitsland te verslaan tijdens Glory 96 in de RTM Stage, Rotterdam. Met deze dominante overwinning heeft Wisse het record van de legendarische Alex Pereira geëvenaard, met vijf succesvolle titelverdedigingen op zijn naam.

Wisse begon het gevecht sterk en domineerde zowel de eerste als de tweede ronde, waarbij hij zijn tegenstander nauwelijks ruimte gaf om terug te komen. Sergej Braun probeerde in de derde en vierde ronde wel iets terug te doen, maar het was niet genoeg om Wisses onstuitbare opmars te stoppen. Na vier rondes was het duidelijk dat de enige kans voor Braun om te winnen een knock-out in de vijfde ronde zou zijn. Die knock-out bleef echter uit, en Wisse behaalde een overtuigende overwinning, waarbij alle vijf juryleden unaniem elke ronde in zijn voordeel scoorden.

Deze prestatie bevestigt wederom waarom Wisse wordt beschouwd als een van de meest dominante vechters in de sport, en hij zet daarmee zijn indrukwekkende reeks voort op het hoogste niveau…[+]

 

Trein wordt compleet leeggeroofd door plunderaars

3 Trein wordt compleet leeggeroofd

CHICAGO – Een goederentrein met daarin huishoudelijke apparaten en andere waardevolle spullen is onlangs in Chicago door een groep plunderaars compleet leeggeroofd terwijl het stond te wachten om naar een andere spoor te mogen gaan.

Op beelden op sociale media is te zien dat een grote groep criminelen doodgemoedereerd een uur lang de spullen uit de wagons haalt. Toen de politie kwam om er een eind te maken, vluchtten de daders. Uiteindelijk kon de politie zes mannen arresteren en een deel van de lading weer in beslag nemen. De overige plunderaars wisten te ontkomen. (De Telegraaf)…[+]

Storing in klimaatsysteem zorgt voor regen en windstoten

regen

PARAMARIBO – De afgelopen dagen heeft de bevolking te maken gehad met hevige regenval en krachtige windstoten. Dit is het gevolg van een storing in het klimaatsysteem. Dwight Samuels van de Meteorologische Dienst Suriname verklaart in een interview met Times of Suriname dat de bewolking zich de afgelopen twee dagen van west naar oost heeft verplaatst, in tegenstelling tot de gebruikelijke beweging van oost naar west en dat daardoor de storing in het klimaat is ontstaan.

Dit fenomeen staat bekend als ‘spiral bands’. Spiral bands zijn specifieke weersverschijnselen die vaak worden geassocieerd met tropische cyclonen, zoals orkanen of tyfoons. Ze zijn zichtbaar op satellietbeelden en vormen spiraalvormige wolkenformaties die rond het stormcentrum draaien. Aangezien het Caribisch gebied zich in het orkaanseizoen bevindt, is het waarschijnlijk dat de regen en windstoten voorlopig aanhouden. In Suriname kan men dus de komende periode veel meer regen verwachten dan de afgelopen dagen het geval was. Hoe lang deze storing zal aanhouden, kan Samuels niet zeggen.

Samuels benadrukt verder dat de droge periode, zoals eerder al was aangegeven, tot en met november aanhoudt. De hoge temperaturen en de hogere gevoelstemperaturen blijven ook voorkomen. Tussendoor zullen er echter door de storing in het klimaatsysteem ook regenbuien volgen.…[+]

JK

Taiwan’s China Airlines says no political pressure on new aircraft order

Taiwan's China Airlines

TAIPEI – Taiwan’s China Airlines is not facing any political pressure on its decision about whether to buy Boeing or Airbus aircraft for a refreshment of its long-haul fleet, the company’s chairman said on Saturday.

Taiwan’s largest carrier has been weighing Boeing’s 777X and the Airbus A350-1000 as replacements for its fleet of 10 Boeing 777-300ERs, mostly used on U.S. and some high-density regional routes, according to industry sources.

China Airlines Chairman Hsieh Shih-chien told reporters the company was still in the process of evaluating which aircraft to take and, asked if there was any political pressure on the decision, replied “no”. “When it comes to buying aircraft, it is only China Airlines ourselves who makes the assessment. I want to clarify this,” Hsieh added.

Multibillion-dollar deals for new aircraft often have to take political as well as business considerations into account – especially in the case of Taiwan, given its international situation and pressure it faces to give in to China’s sovereignty claims, which are rejected by the democratically elected government in Taipei. The United States is Taiwan’s most important international backer and arms supplier despite a lack of formal diplomatic ties, and China Airlines’ majority owner is the Taiwan government. A senior industry source told Reuters, speaking on condition of anonymity given the sensitivity of the matter, that on the China Airlines deal the timing was a complicating factor given November’s U.S. election. (Yahoo)…[+]

 

Gestopte Agüero klaagt Barcelona voor drie miljoen euro aan

(19.00 uur ) Gestopte Agüero klaagt Barcelona voor drie miljoen euro aan

VOETBAL – Sergio Agüero heeft Barcelona aangeklaagd voor een bedrag van drie miljoen euro. De Argentijnse spits, die in december 2021 zijn voetbalcarrière vroegtijdig moest beëindigen vanwege hartproblemen, beweert dat de Catalaanse club hem onvoldoende heeft uitbetaald en dat hij recht heeft op een hogere vergoeding.

Dat melden diverse media, waaronder ESPN, Mundo Deportivo en The Athletic, die hun berichten baseren op een brief die vanuit Barcelona aan de ‘socios’ (leden) is verstuurd. Daarin staat dat Agüero vindt recht te hebben op een bedrag van drie miljoen euro, omdat Barcelona hem bij zijn contractbeëindiging in 2021 te weinig uitbetaald zou hebben. Of het een zaak wordt, is nog niet zeker, omdat Barcelona nog op de claim moet reageren. Zeker is wel dat beide partijen tegenover elkaar staan.

Agüero sloot zich in de zomer van 2021 aan bij Barcelona, na een succesvolle periode bij Manchester City, maar zijn tijd in Camp Nou werd abrupt afgebroken door zijn gezondheidsproblemen. Tijdens een competitiewedstrijd tegen Deportivo Alavés kreeg hij last van pijn op de borst en ademhalingsproblemen, wat leidde tot de diagnose van een hartritmestoornis. Enkele weken later maakte Aguëro in tranen bekend dat hij, op advies van medische experts, met onmiddellijke ingang zou stoppen met voetbal.

Agüero werd gezien als één van de beste spitsen van zijn generatie. Hij bouwde een legendarische carrière op, met diverse hoogtepunten als zijn beslissende doelpunt voor Manchester City in 2012, waarmee hij de club de eerste Premier League-titel in 44 jaar bezorgde. (VI)

Verzorgingshuis voor Nederlanders bij Tel Aviv beschadigd na droneaanval

2 Verzorgingshuis voor Nederlanders bij Tel Aviv beschadigd na droneaanval

TEL AVIV – Een verzorgingshuis in de Israëlische kustplaats Herzliya is vrijdagavond beschadigd na de inslag van brokstukken van een drone. In het verzorgingshuis zitten veel ouderen met een Nederlandse achtergrond en overlevenden van de Holocaust. Er raakte niemand gewond.

Het gaat om het verzorgingstehuis Beth Juliana, meldt persbureau ANP. Het is voor het eerst sinds de oorlog tussen Hamas en Israël vorig jaar begon dat er in Israël schade is ontstaan aan een verzorgingshuis.

Volgens het Israëlische leger ontstond de schade door twee drones die vanuit Libanon waren afgevuurd. Eén drone is neergehaald door een gevechtsvliegtuig, meldt het leger op X. Over de tweede drone zegt het leger niets. Wel meldt het leger in datzelfde bericht schade aan een gebouw in Herzliya.

De Israëlische politie kreeg na de droneaanval meerdere meldingen van brokstukken die in het gebied van Herzliya terecht zijn gekomen, meldt The Times of Israel. Waarschijnlijk heeft een van die brokstukken de schade aan het verzorgingstehuis veroorzaakt. Bij de inslag ontstond een kleine brand, die snel was geblust. (NU.nl)…[+]