Nieuws volgens datum: 13 Oct, 2024

Zuid-Korea ontdekt gps-zenders in afvalballonnen uit Noord-Korea

2-korea

ZUID KOREA – Zuid-Korea heeft gps-zenders aangetroffen in sommige van de ballonnen die Noord-Korea gebruikt om afval naar het buurland te sturen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag. De Noord-Koreaanse autoriteiten proberen daarmee mogelijk informatie te verzamelen om preciezer te werk te kunnen gaan bij het sturen van de ballonnen, zegt Yonhap.

De dictatuur Noord-Korea heeft dit jaar al zo’n zesduizend van de ballonnen naar het democratisch bestuurde buurland gestuurd, zeggen de strijdkrachten van Zuid-Korea. Dat zorgt daar voor grote overlast. De ballonnen met zakken afval verstoren het vliegverkeer en zijn terechtgekomen op gebouwen, voertuigen en zelfs bij het presidentieel paleis.

Noord-Korea zegt de ballonnen te sturen als reactie op activisten en overlopers die vanuit Zuid-Korea ballonnen met propagandamateriaal de grens over hebben gestuurd. Zuid-Korea denkt dat de operatie met de ballonnen Noord-Korea al 600 miljoen won (zo’n 406.000 euro) heeft gekost. Niet alleen het gebruik van ballonnen doet de spanningen oplopen. De Noord-Koreaanse autoriteiten stellen ook dat deze maand herhaaldelijk Zuid-Koreaanse drones met propagandapamfletten zijn waargenomen in het luchtruim bij hoofdstad Pyongyang. De Zuid-Koreaanse strijdkrachten stellen volgens Yonhap dat ze niet kunnen bevestigen of dat klopt.

De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong, uitte dit weekend ook dreigende taal. Ze stelde de Zuid-Koreanen een “verschrikkelijke ramp” in het vooruitzicht als opnieuw drones worden waargenomen boven Pyongyang. De incidenten laten zien hoe gespannen de relatie tussen de buurlanden is. Noord- en Zuid-Korea vochten in de vorige eeuw een oorlog uit. Die eindigde in een wapenstilstand, maar ze hebben daarna nooit een volwaardig vredesverdrag gesloten. Dat betekent dat de landen formeel nog met elkaar in oorlog zijn. (NU.nl) …[+]

Vijf landen strijden om twee kwartfinaleplaatsen

cnl

VOETBAL – Guatemala, Costa Rica, Suriname, Martinique en Guadeloupe strijden om de twee overgebleven plaatsen in de kwartfinales van de Concacaf Nations League. De laatste wedstrijden in Groep A worden dinsdag gespeeld.

Na drie rondes voert Guatemala de ranglijst aan met zeven punten, gevolgd door Costa Rica met vijf. Suriname en Martinique hebben elk vier punten, maar Suriname staat op de derde plaats dankzij een beter doelsaldo (+1) ten opzichte van Martinique (-1). Guadeloupe staat vijfde met drie punten. Guyana heeft geen kans meer om de kwartfinale te halen. Op de laatste speeldag neemt Guatemala het op tegen Costa Rica, Suriname speelt tegen Guyana en Martinique ontmoet Guadeloupe. Alle wedstrijden beginnen om 21.00 uur.

Voor Suriname is het essentieel om dinsdag met ruime cijfers te winnen van Guyana om de kwartfinales te bereiken. Het doelsaldo van zowel Guatemala (+4) als Costa Rica (+3) is namelijk aanzienlijk beter dan dat van Suriname. Bovendien moet Suriname hopen dat Guatemala wint van Costa Rica. Guatemala heeft aan een gelijkspel voldoende om door te gaan.

Canada, Mexico, Panama en de Verenigde Staten waren vrijgesteld van de groepsfase en zullen deelnemen vanaf de kwartfinales, die tussen 11 en 19 november plaatsvinden…[+]

Fietser laat leven bij verkeersongeval

2 Fietser heeft leven gelaten

PARAMARIBO – De 69-jarige J.J. heeft vrijdagavond bij een verkeersongeval aan het Garnizoenspad  ter plekke het leven gelaten. De politie van het bureau Kwatta kreeg de melding en deed de plek aan voor onderzoek. Bij aankomst trof zij het levenloze lichaam van het slachtoffer aan.

Uit het voorlopige onderzoek van de politie is naar voren gekomen dat het slachtoffer J.J. reed over het Garnizoenspad, komende vanuit de richting van de Vijfde Rijweg en gaande in die van de Vierde Rijweg. Op een bepaald moment werd J.J. door een voertuig van achteren aangereden. Na de aanrijding viel het slachtoffer op de berm, terwijl de bestuurder een eindje verderop  stopte.

De automobilist reed vervolgens door en liet het slachtoffer in hulpeloze toestand achter. Enige tijd later heeft de bestuurder S.G. (28)  zich met zijn moeder aangemeld op politiebureau Kwatta, nadat hij zijn voertuig thuis had geparkeerd. De bestuurder verklaarde tegenover de politie dat hij de fietser niet heeft gezien en zodoende na de aanrijding wegreed. Ooggetuigen die het ongeval hebben meegemaakt, belden het  broertje van de automobilist nadat ze doorhadden om wie het ging. 

Het voertuig dat door hem werd bestuurd is op zijn woonadres aangetroffen en in beslag genomen. Ten tijde van de aanrijding was de bestuurder niet onder invloed van alcohol.  S.G. is in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs. De dood is door de arts vastgesteld. Het lijk is ter obductie in beslag genomen. De bestuurder S.G. is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld; het onderzoek is overgedragen aan de Unit Verkeer Midden…[+]

 

 

Klopp gaat megasalaris opstrijken bij Red Bull

(22

VOETBAL – Dat Jürgen Klopp al na een aantal maanden in een officiële functie terugkeert in de voetballerij, is niet alleen vanwege sportieve redenen. De Duitser krijgt een aanzienlijk bedrag om de rol van ‘Global Head of Soccer’ op te pakken bij Red Bull.

Klopp trok afgelopen zomer de deur na negen jaar de deur achter zich dicht op Anfield, omdat hij naar eigen zeggen ‘out of energy’ raakte. Die sabbatical duurde echter een aantal maanden, want Klopp liet zich verleiden om bij Red Bull te tekenen. Volgens Sky Sports Deutschland strijkt de ‘Head of Soccer’ een bedrag tussen de tien à twaalf miljoen euro op voor zijn diensten.

De Duitser heeft een meerjarig contract getekend, ook omdat hij voorlopig niet wil terugkeren in het trainersgilde. De job als bondscoach van Duitsland vormt daarop wel een uitzondering, maar verder is er geen ontbindingsclausule opgenomen in de verbintenis. Wel zijn er mondelinge afspraken over een eventueel voortijdig vertrek, mocht er een aanbieding komen waar Klopp wel brood in ziet.

Vanaf 1 januari 2025 wordt Klopp verantwoordelijk voor de strategie van de verschillende clubs van het concern, zoals RB Leipzig en Red Bull Salzburg. Bij de Oostenrijkers staat Pepijn Lijnders, jarenlang de assistent van Klopp op Anfield, aan het roer. De bedoeling is dat Klopp de filosofie van de Red Bull-clubs gaat doorontwikkelen. Zijn netwerk komt bovendien goed van pas.

Voor zijn dienstverband bij Liverpool was Klopp trainer van FSV Mainz 05 en Borussia Dortmund. Op zijn palmares prijken onder meer landstitels in Duitsland (2) en Engeland en de eindzege in de Champions League, de FA Cup en de DFB-Pokal. (VI)

Sudan military’s strike on market in capital kills at least 23

4-sudan

KHARTOUM  –  The Sudanese military has carried out an air strike on a marketplace in the capital Khartoum, killing at least 23 people, says a local network of volunteer rescuers.

More than 40 others were said to be wounded, the Southern Belt emergency room said on Sunday in a post on Facebook.

“Some of them are in critical condition. This is the result of the military air bombing of Khartoum central market yesterday [Saturday] afternoon,” it said, quoting witnesses at the market area.

The market is near one of the main camps in the Sudanese capital where the paramilitary Rapid Support Forces (RSF) has been fighting the military, in a civil war that has killed tens of thousands of people.

Fierce fighting has raged since Friday around Khartoum, much of which is controlled by the RSF, with the military hitting the centre and south of the city from the air.

The military is advancing towards Khartoum from nearby Omdurman, where clashes erupted last Saturday, witnesses said.

The ongoing war between the Sudanese Armed Forces (SAF) and the paramilitary RSF has raged since April 2023, killing 20,000 people and displacing more than 10 million, including 2.4 million who have fled to other countries, according to estimates by the United Nations.

The government loyal to the army is based in Port Sudan on the Red Sea coast, where the army has retained control.

The RSF, meanwhile, has taken control of nearly all of the vast western region of Darfur, rampaged through the agricultural heartland of central Sudan and pushed into the army-controlled southeast.

The conflict has left more than 25 million people – about half the population of Sudan – in desperate need of food and healthcare.

A UN-backed assessment in August declared a famine in the Zamzam refugee camp in Darfur near the city of el-Fasher.

The international community has been floundering in its efforts to bring an end to the devastating conflict, which has been overshadowed by the wars in Ukraine and Gaza. (Al Jazeera) …[+]

 

Photo: Plumes of smoke rise during clashes between the paramilitary Rapid Support Forces and the army in Khartoum. (Reuters)           

Suriname schittert in finales van internationaal Baitali Cotecc U-14 Suriname Tennis Cup

Surinam-schittert

TENNIS – De Baitali Cotecc U-14 Suriname Tennis Cup vond afgelopen week plaats op de banen van Oase. Dit toernooi bracht een sterk internationaal spelersveld samen, wat garant stond voor een demonstratie van top jeugdtennis.

Maar liefst dertien spelers uit verschillende windstreken van de regio reisden af naar Suriname om te strijden om de winst in dit ambitieuze toernooi. Naast Surinaamse spelers waren er deelnemers uit Guyana, Trinidad, Barbados, Grenada en Curaçao. Onder deskundig toezicht van de ervaren Cubaanse scheidsrechter werd dit toernooi georganiseerd door de Surinaamse Tennis Bond. Het is de eerste keer dat Suriname een jeugdtoernooi van dit kaliber organiseert, en het land presteerde uitzonderlijk goed op eigen bodem.

Het enthousiaste publiek genoot van zeer spannende wedstrijden. In de jongensfinale versloeg de Surinamer Rahil Chablani de Trinidadiaanse crack Josiah Hills. Hills won de eerste set met 6-3, maar Chablani kwam sterk terug en won de tweede set met 6-3. In de beslissende derde set liep Chablani uit en won verdiend met 6-2. Bij de meisjesfinale speelde de Surinaamse Cybelle Ferrier tegen de Trinidadiaanse Makeda Bain. Helaas bleek Bain een maatje te groot en won met 6-1 en 6-1.

Rahil Chablani stond ook in de finale van het dubbelspel bij de jongens. Samen met zijn partner Joel Tjin-Asjoe streden zij tegen Christopher Khan uit Trinidad en Zane Kirton uit Barbados. Na verlies van de eerste set met 6-1, kwamen Rahil en Joel sterk terug en wonnen de tweede set met 6-2. De beslissende derde set, gespeeld volgens het tiebreak-systeem, was een zenuwslopende strijd. Suriname leidde tot 7-7, waarna Christopher en Zane uiteindelijk uitliepen en de set wonnen met 10-7.

Na de finales vond de prijsuitreiking plaats. De buitenlandse gasten waren zeer onder de indruk van Suriname. Ze hebben veel meer dan alleen een toernooi meegemaakt; het geheel overtrof hun verwachtingen. De geweldige organisatie en de gastvrije ontvangst hebben zij als bijzonder ervaren. Ze kwamen naar een voor hen onbekend land en vertrekken met fantastische herinneringen.

Foto: (Vlnr): Sanson Ogenio, vertegenwoordiger van Baitali Group Of Companies, Josiah Hills en Rahil Chablani…[+]

Braziliaanse president tegen Seleção: “Roep alleen nog maar spelers uit de eigen competitie op”

Lula

VOETBAL – Mogelijk zal er een nieuwe wind gaan waaien bij het Braziliaanse voetbalelftal. De president van het Zuid-Amerikaanse land, Luiz Ignácio Lula da Silva, heeft aan de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond voorgesteld om alleen nog spelers op te roepen uit de eigen competitie. Die opmerkelijke ontboezeming deed hij in een radio-interview.

Lula: ”Ik pleit er al een tijdje voor dat het Braziliaanse team spelers bevat, die in eigen land spelen. Je moet de spelers hier een kans geven, niet die gasten uit het buitenland. Ik zat naar de wedstrijd te kijken en ik herkende Ederson, Marquinhos, Rodrygo en Raphinha. Voor de rest waren het onherkenbare spelers.”

”Dat kan niet en zorgt ervoor dat de jongens uit de Braziliaanse competitie geen kans krijgen bij de nationale ploeg”, vervolgt Lula. ”Er spelen op dit moment geen Garrincha’s of Romário’s in het buitenland. De spelers uit het buitenland zijn echt niet beter dan de spelers hier.” De ’onherkenbare’ Goddelijke Kanaries wonnen vrijdag van Chili door een laat doelpunt van Luiz Henrique. In deze interlandperiode speelt Brazilië komende woensdagnacht tegen Peru in de WK-kwalificatie. (De Telegraaf) …[+]

Rusland executeert Oekraïense krijgsgevangenen in Koersk

Rusland executeert Oekraïense krijgsgevangenen in Koersk

KIEV – Rusland heeft negen Oekraïense militairen geëxecuteerd die krijgsgevangen waren gemaakt in Koersk. Dat beweert althans DeepState, een Oekraïense organisatie die inlichtingen verzamelt uit openbare, online bronnen. Ondertussen krijgen de Oekraïners het steeds lastiger in Koersk.

De executie van de negen Oekraïense krijgsgevangenen is zondag gemeld en zou donderdag hebben plaatsgevonden. Een deel van de geëxecuteerden zou dronepiloot zijn geweest. Het negental dacht relatief ver van het front gelegerd te zijn, toen ze opeens werden verrast door een groep Russische militairen. Nadere details ontbreken. DeepState heeft wel een foto gepubliceerd van de krijgsgevangenen die naakt op de grond liggen en omgeven zijn door mannen in legeruniformen.

De Oekraïense ombudsman Dmytro Lubinets spreekt in een reactie van “een flagrante schending van de Geneefse Conventie.” Op het sociale medium Telegram vervolgt Lubinets: “Deze daden mogen niet onbestraft blijven en de vijand moet de volledige verantwoordelijkheid hiervoor krijgen. Rusland is een terroristisch land dat alle regels en gebruiken van de oorlog schendt. De internationale gemeenschap moet de ogen niet sluiten voor dergelijke misdaden.”

Als de executie inderdaad heeft plaatsgevonden, is dat zoals Lubinets aangaf een schending van de Geneefse Conventie. Het is een oorlogsmisdaad om krijgsgevangenen te executeren. Het uitkleden van de gevangenen is eveneens verboden, als dat tenminste is gebeurd om de Oekraïners te vernederen. Tegelijkertijd is het ook bekend dat gevangen genomen militairen soms worden gestript, om te voorkomen dat ze wapens verbergen, zo schrijft Kyiv Post, al is dat volgens de Oekraïense krant geen standaardprocedure.

Het is zeker niet voor het eerst dat Oekraïne melding maakt van militairen die zijn geëxecuteerd door Rusland. In de afgelopen tweeënhalf jaar, sinds het begin van de Russische inval, was er sprake van talloze executies. Een week geleden nog maar zouden drie Oekraïense militairen zijn vermoord nadat ze gevangen waren genomen in de bezette regio Donetsk in het oosten van het land. Het Oekraïense Openbaar Ministerie onderzoekt deze terechtstellingen als mogelijke oorlogsmisdaden. Procureur-generaal Andriy Kostin heeft ook een onderzoek naar de executies in Koersk aangekondigd.

Het Oekraïense offensief in Koersk lijkt overigens stilgevallen te zijn. In zijn dagelijkse toespraak tot de natie zei president Volodimir Zelenski zaterdag dat de Oekraïners de huidige frontlijn handhaven en verdedigen tegen Russische tegenaanvallen. Daarbij zou alleen tijdelijk terrein zijn opgegeven, dat later weer heroverd is door Oekraïense militairen. (De  Telegraaf)

Fototekst: Ontkleedde Oekraïense militairen. (DeepState)         …[+]                 

Peña herovert UFC-titel met nauwe split decision

1

MMA — Julianna Peña schreef geschiedenis door de tweede tweevoudige kampioene in de UFC-bantamgewichtklasse voor vrouwen te worden. Ze veroverde de titel in een bloedstollend gevecht tijdens UFC 307, waar ze Raquel Pennington nipt versloeg via split decision.

Peña (11-5) onttroonde de regerend kampioene Pennington (16-9) met twee van de drie juryleden die het gevecht 48-47 in haar voordeel scoorden. De derde gaf dezelfde score aan Pennington, wat het zenuwslopend maakte tot het einde. Peña treedt hiermee in de voetsporen van Amanda Nunes, die eveneens tweemaal de titel op haar naam heeft staan.

Beide vechters leken verbaasd toen de uitslag werd aangekondigd. Pennington had Peña in de vierde ronde met een harde rechterhoek tegen het canvas geslagen en leek ook de vijfde ronde naar haar hand te zetten. Peña, zichtbaar aangeslagen door de knockdown, herstelde traag. “Ik wist het niet zeker,” gaf Peña eerlijk toe. “Ik wilde het gevecht niet in handen van de jury laten, maar Raquel is een taaie tegenstander.”

Ondanks haar onzekerheid was het Peña die de handen in de lucht mocht steken. In het gevecht wist ze twee van de drie takedowns te scoren, maar kon daar weinig vervolg aan geven. Ze probeerde in de derde ronde Pennington nog te onderwerpen, maar zonder succes. De juryleden waren unaniem over de verdeling van de ronden: Peña won ronde 2 en 3, terwijl Pennington sterker was in de laatste twee ronden. Het was uiteindelijk de eerste ronde die de doorslag gaf.

Kayla Harrison, voormalig tweevoudig PFL-kampioene, behaalde eerder die avond een zwaarbevochten overwinning op Ketlen Vieira en lijkt de volgende uitdager voor Peña te worden. De twee hadden eerder deze week al woorden tijdens een persconferentie. Toch riep Peña na haar gevecht een oude rivaal uit: Amanda Nunes, die in 2023 met pensioen ging. “We staan 1-1. Het zou het grootste gevecht in de UFC zijn,” verklaarde Peña uitdagend. “Ik geloof niet dat ze klaar is. Ik wil haar terugzien in de Octagon.” De vraag blijft nu of Nunes daadwerkelijk terugkeert om hun trilogie te voltooien. (ESPN)

Foto: Julianna Peña (r) haalt fel uit naar Raquel Pennington. (Foto: Freedom Post) …[+]

Xizang former political advisor sentenced to death with reprieve for bribery

Xizang former political advisor sentenced to death with reprieve for bribery

BEIJING – Jiang Jie, a former senior political advisor of southwest China’s Xizang Autonomous Region, was convicted of bribery and sentenced to death with a two-year reprieve.

The verdict was handed down by the Tianjin First Intermediate People’s Court. Jiang was a member of the leading Party members group of the Xizang Autonomous Regional Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference and vice chairman of the committee.

Jiang was found to have exploited his positions in both east China’s Shandong Province and Xizang to provide improper assistance to relevant units and individuals regarding administrative approvals, project contracts, land sales and job promotions.

In return, he accepted money and valuables worth over 225 million yuan (approximately $31.8 million), according to court documents.

He received a reprieve from an immediate death sentence due to his voluntary disclosure of previously undiscovered facts related to the bribery cases, his admission of guilt and his expression of remorse. Additionally, most of his illicit gains and their proceeds have been recovered, said the court. (Xinhua)

Photo: Jiang Jie in court. (Shanghai Daily) …[+]

Delegatie PAHO bezoekt  MMC

1 PAHO Missie Bezoek aan MMC Nickerie

NICKERIE- Een delegatie van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft donderdag een bezoek gebracht aan het Mungra Medisch Centrum (MMC). De leiding van het MMC vond het een eer de delegatie te verwelkomen. Dit bezoek is als onderdeel van de missie gericht op diabeteszorg in de basis. Tijdens het bezoek voerden de PAHO-vertegenwoordigers  Raquel Mahoque Maguele, Carmen Antini en Jerry Toelsie en Robbert Bipat vruchtbare gesprekken en observeerden zij  het patiëntenzorgproces bij MMC. Dit bezoek was een essentiële stap naar verbetering van diabetesmanagementprotocollen in Suriname, waardoor de best mogelijke zorg voor de patiënten wordt gegarandeerd. Directeur van het MMC, Shaïsta Abdul, is bijzonder ingenomen met het bezoek en zegt dat er positieve gesprekken zijn gevoerd…[+]

 

 

Wisse kent zijn volgende tegenstander al

wisse-vs-bopea

KICKBOKSEN – Michael Boapeah wordt de volgende tegenstander van Donovan Wisse voor het Glory middengewicht kampioenschap. Dit gevecht vindt op 7 december plaats tijdens Glory Collision 7. Dit gaf Wisse aan na de overwinning tegen de Duitser Sergej Braun in de RTM Stage van Ahoy Rotterdam.

“Ik voel me heel goed. Het is heerlijk om weer te winnen en het zo makkelijk te laten lijken”, aldus Wisse. Hij benadrukte dat er achter zijn prestaties veel hard werk en voorbereiding zit. “Ik train elke dag, meerdere keren. Je moet altijd gemotiveerd blijven en je tegenstanders goed analyseren om een sterk gameplan te hebben.”

Tijdens de uitreiking van de kampioensgordel viel op dat er een fout was gemaakt. In plaats van een middengewicht belt, stond er welterweight op de gordel. Wisse reageerde luchtig op de situatie: “Het klopt niet helemaal, ik ben niet zo licht en ik deel zware klappen uit.”

Op de vraag wat de toekomst zal brengen, hintte Wisse op een mogelijk gevecht tegen zijn rivaal Boapeah. “Ik dacht dat het al vandaag (zaterdag..red) zou gebeuren, maar Boapeah heeft zijn partij gehad en we gaan kijken hoe snel we het kunnen regelen”, verklaarde hij lachend.

Wisse hoopt volledig te herstellen van kleine blessures en zich daarna klaar te maken voor een potentiële titelverdediging in december. Na een trainingskamp en een gevecht van vijf rondes, neemt Wisse nu even de tijd om te herstellen. “Je moet na zo’n intensieve periode echt even rust nemen. Het is belangrijk om fysiek en mentaal weer op te laden voordat ik weer de ring in ga”, zei de kampioen…[+]

Poolse premier Tusk wil asielrecht tijdelijk afschaffen

Poolse premier Tusk wil asielrecht tijdelijk afschaffen

WARSCHAU  –  De Poolse regering wil het recht op asiel tijdelijk afschaffen. Dat heeft de Poolse premier Tusk bekendgemaakt op een partijbijeenkomst. Hij zei ook de Europese Unie te zullen vragen om de maatregel te respecteren.

Volgens Tusk maken de Belarussische president Loekasjenko, de Russische president Poetin en talloze mensensmokkelaars misbruik van het asielrecht door migranten af te sturen op de Poolse grens. Volgens Politico hebben meer dan 26.000 migranten dit jaar vanuit Belarus geprobeerd de Poolse grens over te steken.

Het asielrecht is op Europees niveau vastgelegd en lidstaten kunnen daar niet zomaar van afwijken. In het nieuwe asiel en migratiepact, dat de EU dit jaar sloot, staat dat landen een crisissituatie kunnen uitroepen als asielzoekers voor politieke doeleinden worden ingezet. Hiervoor is wel toestemming nodig.

Belarus begon in 2021 met het sturen van vliegtuigen naar onder meer Syrië en Libanon om migranten op te halen, die vervolgens werden gedwongen om de grens met de Europese Unie over te steken. Belarus deed dit nadat westerse landen nieuwe sancties instelden tegen het regime van president Loekasjenko.

Polen beschuldigt Rusland en Belarus er sindsdien van met opzet migranten de grens over te sturen om de situatie in het land en de Europese Unie te destabiliseren. Beide landen ontkennen dit, al dreigde Loekasjenko in het verleden al eens met het doelbewust doorlaten van migranten.

Polen bouwde de afgelopen jaren een hek langs de grens met Belarus dat de migranten tegen moet houden. Eerder deed ook Litouwen dat.

Het recht op asiel is op Europees niveau vastgelegd. Jarenlang werd er in Brussel onderhandeld over het nieuwe Europese migratiepact, dat dit jaar werd getekend.

Vorige maand bracht de Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Michael O’Flaherty een bezoek aan de grens. Hij prees Polen voor de opvang van vele Oekraïense vluchtelingen en erkende dat Polen voor grote uitdagingen stond door de acties van de Belarussische autoriteiten.

Toch waarschuwde hij dat de manier waarop Polen met asielzoekers vanuit Belarus omgaat, het terugsturen van alle migranten zonder hun aanvraag te beoordelen, niet past bij de internationale normen op het gebied van mensenrechten en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Raad van Europa is overigens geen orgaan van de EU, maar werkt wel samen met de EU op het gebied van mensenrechten.

De Europese Commissie heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van Tusk.

Polen is niet het enige EU-land dat de afgelopen tijd om een uitzondering heeft gevraagd op de Europese asielregels. Zo hebben ook Nederland en Hongarije om uitzonderingsposities gevraagd als er een nieuw Europees verdrag komt over migratie. (NOS)

Fototekst: De Poolse premier Tusk tijdens de partijbijeenkomst. (EPA) …[+]