Nieuws volgens datum: 15 Oct, 2024

Algoe moet verkiezingscampagne in Nickerie trekken

9 Algoe moet verkiezingskar

PARAMARIBO – Soeresh Algoe, voormalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, moet namens de Nationale Democratische Partij (NDP) de verkiezingscampagne in Nickerie leiden. Dit bevestigt NDP-ondervoorzitter en tevens voorzitter van de Centrale Verkiezingscommissie van de paarse politieke partij, Ramon Abrahams, aan de krant.
Geruchten dat NDP-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de verkiezingscoördinatie in Nickerie van de ondervoorzitter zou hebben afgenomen, worden door Abrahams ontkend. “De Centrale Verkiezingscommissie onder mijn leiding heeft de heer Algoe aangewezen en een team samengesteld om de coördinatie in Nickerie te verzorgen. Dat is het, en niet anders. In het team zitten onder andere de oud-districtscommissaris van Wanica, Wedprekash Joeloemsingh, en John Lecton. Daarnaast zijn er mensen uit Nickerie zelf, evenals de voorzitters van de ressorten en de hoofdbestuursleden. Dat is het, en niets anders. Het verhaal dat Jennifer Geerlings-Simons mij zou hebben vervangen, klopt helemaal niet”, benadrukt Abrahams.
Wat betreft Rashied Doekhie, die jarenlang actief was voor de paarse partij in het rijstdistrict, houdt de ondervoorzitter het kort. Doekhie is nog steeds lid van de partij, maar heeft momenteel geen verdere rol. In 2020, toen de verkiezingscoördinatie van Nickerie in handen was van Abrahams, werd Doekhie niet op de NDP-kandidatenlijst van Nickerie geplaatst.
In aanloop naar de verkiezingen is de NDP nu druk bezig met het houden van verschillende wijkvergaderingen. Afgelopen zondag vond een bijeenkomst plaats in Abra Broki. “De partij streeft naar verkiezingswinst om Suriname uit de huidige problemen te halen. Wat we nu hebben, is niet goed voor Suriname, en dat weet iedereen in het land. Bouterse heeft altijd gezegd: ‘Suriname eerst.’ De partij en haar aanhangers willen hem graag weer terug in ons midden. Dat kunnen we alleen bereiken als we de verkiezingen winnen. We zullen zien wat het wordt wanneer we die winst binnenhalen”, zegt Abrahams. De NDP hoopt bij de verkiezingen van mei 2025 meer dan twintig zetels te behalen.…[+]

Al drie jaar stilte rond James Bond

11 Al drie jaar stilte rond James

LONDON – Wie wordt de nieuwe James Bond? Het is een kwestie die de gemoederen in Engeland bezighoudt. Fans kregen aan het einde van de laatste Bond-film, No Time to Die, de vertrouwde belofte: James Bond will return. Maar ditmaal duurt het wel erg lang: al drie jaar is het stil rond de beroemde geheim agent.

De laatste film eindigde met onduidelijkheid over het lot van Bond. Tegelijk kwam er een einde aan het tijdperk van Daniel Craig als Bond-acteur. In maart werd de Britse acteur Aaron Taylor-Johnson genoemd als de nieuwe Bond, maar dat werd niet bevestigd door de filmmakers.

Ondertussen zijn er meerdere theorieën over de stilte rond Bond. Zo zou het te maken kunnen hebben met het nieuwe verdienmodel achter de films: Amazon verwierf in 2021 de helft van de rechten op de Bond-films na de overname van filmstudio MGM voor 8,5 miljard dollar.

Ook gaan er geruchten rond over “een creatief dilemma” over de koers van Bond. De filmreeks lijkt op een keerpunt te staan. De spion die al zes decennia meedraait, wordt door critici gezien als een verouderd personage dat niet langer past in de moderne tijd. (NOS)…[+]

Maldini-debuut zorgt voor primeur in Italiaans voetbal

Paolo Maldini_s zoon Daniel debuteert v... overwinning op Israë

VOETBAL – Het duel tussen Italië en Israël was maandagavond niet alleen bijzonder om de 4-1 uitslag. Daniel Maldini maakte zijn debuut voor La Squadra Azzura en daarmee heeft de Maldini-familie een bijzondere primeur te pakken. “Ik draag dit debuut op aan mijn familie, vrienden en degenen die van me houden.”
Luciano Spalletti bracht Maldini in minuut 74 van de wedstrijd binnen de lijnen. Daarmee is er opnieuw een Maldini uit een nieuwe generatie die zijn debuut heeft gemaakt voor het nationale elftal van Italië. Cesare (1960) en Paolo (1988) gingen Daniel voor. De Maldini’s zijn daarmee de eerste Italiaanse familie ooit van wie spelers uit drie verschillende generaties hun debuut hebben gemaakt.
“Wat een sensatie. Ik ben blij dat ik er in mocht komen en dat het goed ging”, aldus Daniel na afloop van het duel voor de camera’s van RAI Sport. Vader Paolo en moeder Adriana keken toe vanaf de tribune. “Ik ben blij dat ze er waren en ga zo naar ze toe. Ik draag dit debuut op aan mijn familie, vrienden en degenen die van me houden”, besloot hij.
De Italiaanse feestavond stond niet alleen in het teken van het debuut van Maldini. Met Lorenzo Lucca was er nog een Italiaan die zijn eerste minuten in het Italiaanse elftal maakte. De spits kennen we nog uit zijn tijd bij Ajax. (VI)…[+]

Foto: Daniel Maldini maakte zijn debuut voor La Squadra Azzurra, en daarmee heeft de Maldini-familie een bijzondere primeur te pakken. (Foto: Sportnieuws)

Neus en Hellings starten weer met protestacties

Neus en Hellings

PARAMARIBO – De activisten Raoul Hellings en Maisha Neus zijn vanmorgen de straat opgegaan om te protesteren. Het tweetal heeft enige tijd voor het parlement gestaan. De activisten geven aan dat de slechte situatie de voornaamste reden is waarom zij weer zijn begonnen met protesteren. Lees woensdag het volledige bericht in Times of Suriname.

India to recall top envoy to Canada

10 India to recall top envoy

INDIA — India said Monday it was withdrawing its envoy to Canada, because Ottawa was investigating him and other diplomats as “persons of interest”, after the killing last year of a Sikh separatist leader. The 2023 murder of Canadian citizen Hardeep Singh Nijjar crashed diplomatic relations with India after Prime Minister Justin Trudeau said there were “credible allegations” linking Indian intelligence to the crime.

The withdrawal of India’s ambassador is a major escalation in the fraught ties between the nations. “We have no faith in the current Canadian Government’s commitment to ensure their security,” New Delhi’s foreign ministry said in a statement. “Therefore, the Government of India has decided to withdraw the High Commissioner and other targeted diplomats and officials.”

New Delhi had earlier said in a statement it had “received a diplomatic communication from Canada suggesting that the Indian High Commissioner and other diplomats are persons of interest” in the ongoing investigation. It said their envoy, Sanjay Kumar Verma, a former ambassador to Japan and Sudan, was a respected career diplomat and that accusations against him were “ludicrous and deserve to be treated with contempt”.

Nijjar — who immigrated to Canada in 1997 and became a citizen in 2015 — had advocated for a separate Sikh state, known as Khalistan, carved out of India. He had been wanted by Indian authorities for alleged terrorism and conspiracy to commit murder. Four Indian nationals have been arrested in connection with Nijjar’s murder, which took place in the parking lot of a Sikh temple in Vancouver in June 2023. (jamaicaobserver)

Photo: Canada’s Prime Minister Justin Trudeau holds a press conference at the National Press Theatre in Ottawa…[+]

Al bijna 3 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers Midden-Oosten

10 Al bijna 3 miljoen euro

NEDERLAND – Nederland heeft sinds vorige week al bijna 3 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. De actie van Giro555 werd vorige week donderdag bekendgemaakt. Op de vijfde dag van de Giro555-actie voor het Midden-Oosten staat de teller op ruim 2,8 miljoen euro.

De actie zorgde de afgelopen dagen voor veel discussie, omdat er ook geld naar Israël gaat. Dit zou met name voor onenigheid hebben gezorgd tijdens de voorbereiding op de nationale actiedag vanuit Beeld & Geluid in Hilversum, die gepland staat voor morgen. De NPO, de gezamenlijke omroepen en de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties zouden het niets eens zijn over de verdeling van het geld.

Actievoorzitter Harm Goossens was daarom ook bang dat Nederlanders minder bereid zouden zijn om te doneren. Daarom deden de directeuren van de hulporganisaties achter Giro555 een gezamenlijke omroep, om politieke polarisatie over de situatie in het Midden-Oosten geen belemmering te laten zijn.

 

Goossens denkt dat het aantal donaties flink is aangetrokken door de oproep. “Donaties komen op dit moment op volle snelheid binnen”, zegt hij. “Nederland geeft hiermee een duidelijke boodschap af: deze Giro555-actie gaat om mensen in nood, ongeacht waar je vandaan komt. We zien en horen dat steeds meer mensen zich in die boodschap herkennen en zich achter de nationale actie scharen.” (Nu.nl)…[+]

Ontmanteling politiepost Waldeck teruggedraaid

8 (11.00 uur) Ontmanteling politiepost Waldeck teruggedraaid

NICKERIE – De ontmanteling van de politiepost Waldeck is teruggedraaid. Vanaf gisteren zijn de diensten opnieuw beschikbaar voor de gemeenschap. In augustus van dit jaar werd de post ontmanteld en omgevormd tot een Jeugddoorgangscentrum.
Het Jeugddoorgangscentrum Nickerie werd opgezet met hulp van het Kinderfonds van de Verenigde Naties, dat zich inzet voor de ontwikkeling en bescherming van kinderen. De politiemanschappen die op de post werkten, werden overgeplaatst naar Corantijnpolder en Nieuw-Nickerie. De bewoners van het verzorgingsgebied van Waldeck moesten hun aangiftes doen in Corantijnpolder of Nieuw-Nickerie. Ze waren zeer teleurgesteld en dienden, nadat ze hoorden van de ontmanteling, via districtscommissaris Senrita Gobardhan een petitie in bij president Chandrikapersad Santokhi.
Er heerste grote ontevredenheid onder de gemeenschap over de ontmanteling. De president begreep de zorgen van de burgers en heeft samen met korpschef Bryan Isaacs besloten de ontmanteling terug te draaien. Regiocommandant Jeffrey van Cooten laat weten dat zowel de aangiftes als de jeugdzaken nu op dezelfde locatie worden afgehandeld, maar wel gescheiden van elkaar. De bewoners van de omgeving zijn zeer blij en dankbaar voor deze beslissing van de president en de korpschef. Na de ontmanteling van de politiepost voelden de burgers zich niet langer veilig. Uiteindelijk namen de president en de korpschef het besluit om de ontmanteling terug te draaien en de diensten opnieuw aan te bieden aan de gemeenschap.
Buurtbewoner Shanti Changoer geeft aan dat ze heel blij zijn met het besluit om de ontmanteling terug te draaien. Ze voelden zich niet meer veilig en waren bang. De post is sinds gisterochtend heropend en weer operationeel voor de gemeenschap. De bewoners hadden veel te lijden onder diefstal, waarbij onder andere kippen, eenden, schapen en bananen werden gestolen.…[+]

Zelenskyy accuses North Korea of sending soldiers to help Russia in war

9 Zelensky accuses North Korea

UKRAINIAN – Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy has accused North Korea of sending not only weapons but also soldiers to help Russia in its war against Ukraine. “We see an increasing alliance between Russia and regimes like North Korea,” Zelenskyy said in his video address on Sunday night. “This is no longer just about transferring weapons. It is actually about transferring people from North Korea to the occupying military forces.”

He said Ukraine and its allies needed to evolve their response in light of Russia’s deepening alliances and reiterated his call for increased military support to prevent a bigger war. “The front line needs more support,” he said. “When we talk about giving Ukraine greater long-range capabilities and more decisive supplies for our forces, it’s not just a list of military equipment. It’s about increasing the pressure on the aggressor – pressure that will be stronger than what Russia can handle. And it’s about preventing an even larger war.” Zelenskyy’s pleas to Ukraine’s allies to allow it to use longer-range missiles to attack military targets deep inside Russia and reduce its capacity for war have so far failed. He said he would continue to try and secure that approval. “True peace can only be achieved through strength and the entire next week will be dedicated to working with our partners for the sake of such strength, for the sake of true peace,” he said.Western leaders were due to meet on the issue in Germany last week, but United States President Joe Biden delayed his trip as Hurricane Milton bore down on Florida. He is now expected to travel to Germany this week with the war in Ukraine high on the agenda. South Korea’s Minister of National Defense Kim Yong-hyun said last week that there was a “high possibility” of North Korea sending soldiers to help Russia on the battlefield in Ukraine. (Aljazeera)

Photo: Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy reiterated his call for long-range weapons. (Reuters)…[+]

 

Kinderen binnenland verliezen weer een maand onderwijs

7 Kinderen binnenland verliezen weer

PARAMARIBO – De kinderen in het binnenland verliezen wederom een maand onderwijs. Leerkrachten geven aan dat zij niet zullen vertrekken, ook al heeft het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) dit gevraagd, omdat zij door hun voorraad heen zijn. Zij stellen dat ze pas zullen vertrekken wanneer zij hun salaris over de maand oktober hebben ontvangen, waarna zij weer voorraad kunnen inslaan. De leerkrachten kunnen niet begrijpen waarom de overheid er niet voor heeft gezorgd dat de vervoerders op tijd zijn uitbetaald, zodat de scholen in het binnenland ook op 1 oktober konden starten.
“De leerlingen in het binnenland hebben al een achterstand sinds COVID-19 en worden steeds weer achtergehouden in hun ontwikkeling. Wij vragen ons af waarom de leerlingen in het binnenland altijd stiefmoederlijk worden behandeld”, zegt een leerkracht. Ook ouders zijn ontevreden dat de school nog steeds niet is begonnen. Enkele ouders vragen zich af wanneer het ministerie zover is om de leerkrachten te vervoeren, zodat de school eindelijk kan beginnen.
Antonius Pokie, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), zegt dat de overheid nog steeds niet heeft betaald aan de bus- en boothouders. Hij vraagt zich af waarom er zo wordt omgegaan met de leerlingen in het binnenland. Ook hekelt hij het feit dat minister van Onderwijs, Henry Ori, onlangs tijdens de viering van Marrondag heeft aangegeven dat het binnenland heel belangrijk is, terwijl niemand hem daar heeft gevraagd waarom dit in de praktijk niet merkbaar is. Pokie vindt het onacceptabel dat de kinderen in het binnenland steeds weer de dupe zijn, terwijl de scholen in de andere districten wel op 1 oktober zijn gestart. Pokie stelt dat de vervoerders de leerkrachten pas zullen vervoeren wanneer zij volledig zijn uitbetaald.…[+]

OPEC stelt verwachting olievraag opnieuw naar beneden bij

9 OPEC stelt verwachting olievraag

AUSTRALIË – Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld. Dat komt vooral door een zwakkere oliebehoefte in China.

Ook de overgang naar elektrisch rijden heeft impact op de olievraag, schrijft persbureau Reuters. Dat leidt namelijk tot minder brandstofverbruik. Volgens de organisatie van de olie-exporterende landen zal de olievraag dit jaar met 1,93 miljoen vaten (van 159 liter) per dag groeien. Vorige maand rekende de OPEC nog op een toename met 2,03 miljoen vaten per dag. Ook voor volgend jaar heeft het in Wenen gevestigde oliekartel de verwachting voor de wereldwijde olievraag naar beneden bijgesteld.

China is de grootste olie-importeur ter wereld en kampt al langere tijd met een zwakke economie en een crisis op de vastgoedmarkt. Dat leidt onder meer tot een lagere vraag naar diesel voor bouwmachines.

Daarnaast neemt in China het elektrisch rijden toe. Wel kan de Chinese olievraag steun krijgen van de omvangrijke economische steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, zegt de OPEC. De OPEC+, met bondgenoten als Rusland en Kazachstan, stelde in september een plan voor een geleidelijke productieverhoging uit onder druk van de lagere olieprijzen. Het was de bedoeling de productie in oktober te verhogen, maar dat zou zijn uitgesteld tot december. De OPEC+ had eerder zijn productie flink verlaagd om de olieprijzen aan te jagen.

De laatste tijd zijn de olieprijzen wel weer gestegen door de toenemende spanningen in het Midden-Oosten. Ook zorgen over een mogelijke Israëlische aanval op Iraanse oliefaciliteiten als vergelding voor de recente Iraanse raketaanval op Israël, spelen mee. Sinds begin oktober gaat het om een prijsstijging van ongeveer 9 procent. Maandag was er overigens wel een daling te zien. (Nu.nl)…[+]

Poorest countries in worst financial shape since 2006

8 Poorest countries in worst financial

NEW YORK – The world’s 26 poorest countries are deeper in debt than at any time since 2006 and increasingly vulnerable to natural disasters and other shocks, the World Bank has said. The poorest economies are worse off today than they were before the COVID-19 pandemic, even though the other countries of the world has largely recovered, the Washington, DC-based lender said in a report released on Sunday. Per capita income fell an average of 14 percent between 2020 and 2024 due to COVID-19 and subsequnent overlapping crises, according to the report.

To meet critical development goals, the economies will need additional annual investment equivalent to 8 percent of gross domestic product (GDP) through 2030 – double the average annual investment of the past decade, the World Bank said. But despite the need for greater assistance, net official development assistance as a share of GDP has plummeted, falling to a 21-year low of 7 percent in 2022, the report said.

“At a time when much of the world simply backed away from the poorest countries, IDA [International Development Association] has been their main lifeline,” said Indermit Gill, the World Bank Group’s chief economist and senior vice president for development economics.

“Over the past five years, it has poured most of its financial resources into the 26 low-income economies, keeping them afloat through the historic setbacks they suffered. IDA has supported job creation and the education of children, worked to improve healthcare, and brought electricity and safe drinking water to large numbers of people. But if they are to rise out of a state of chronic emergency and meet key development goals, low-income economies will need to accelerate investment to a pace without precedent.”

The report also found that low-income economies are far more at risk from natural disasters than other developing economies.. (Aljazeera)…[+]

 

Photo: The World Bank headquarters building in Washington, DC.( Reuters)

Italië brengt eerste migranten naar Albanië

8 Italië brengt eerste

ITALIË – Italië brengt voor het eerst migranten naar nieuwe opvangcentra in Albanië. Die twee centra zijn door Italië gebouwd en waren een plan van premier Meloni.

De eerste migranten zijn daar nu per boot onderweg naartoe. Het gaat om mensen die vanmorgen gered zijn op de Middellandse Zee en als ‘niet kwetsbaar’ worden beschouwd, oftewel mannen waarvan Italië denkt dat ze weinig kans maken op een verblijfsvergunning.

De migranten blijven onder het Italiaanse recht vallen en krijgen ook asiel in de EU als hun aanvraag wordt goedgekeurd. Niet-EU-land Albanië regelt de opvang en verzorging. Albanië zorgt voor beveiliging buiten de muren en krijgt voor de ‘verhuur’ van de locaties 600 miljoen euro over die hele vijf jaar.

De Italiaanse autoriteiten handelen hun asielaanvragen af. De migranten moeten binnen 28 dagen horen of ze de asielstatus krijgen. Dat is inclusief een eventueel hoger beroep tegen een afwijzing.

Migranten uit niet-veilige landen mogen het besluit in Italië afwachten. Dat geldt ook voor gezinnen, vrouwen, kinderen en zieken uit veilige landen. (NOS)…[+]

Presidentieel bezoek aan Aruba en Curaçao moet relaties nieuwe impulsen geven

6 Presidentieel bezoek

PARAMARIBO/WILLEMSTAD – President Chandrikapersad Santokhi brengt volgende week zijn eerste officiële bezoek als Surinaams staatshoofd aan Aruba en Curaçao. De regeringsleider vertrekt maandag aan het hoofd van een presidentiële delegatie, waarin ook first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) zijn opgenomen.
Het bezoek is een belangrijk moment om de banden tussen Suriname en de eilanden te versterken en verschillende vormen van samenwerking te bevorderen. Minister Ramdin zegt dat het bezoek al geruime tijd in voorbereiding is en van groot belang is voor Suriname. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan het versterken van onze relaties. Aruba en Curaçao zijn landen waarmee we historische en culturele banden hebben die teruggaan tot voor 1975. Het is essentieel dat we deze herbevestigen.” De focus ligt volgens de minister op het verbeteren van handelsrelaties, diplomatiek overleg en gezamenlijke projecten die kunnen bijdragen aan de economische groei van zowel Suriname als de eilanden.
“We zijn vastbesloten om zowel de politieke- als de handelsbetrekkingen verder te ontwikkelen. Dit omvat het stimuleren van de export van Surinaamse producten en het verkennen van investeringsmogelijkheden”, benadrukt minister Ramdin. President Santokhi bezoekt eerst Aruba, waarna hij doorreist naar Curaçao. Op de agenda staan werkafspraken met de premiers van beide eilanden, en er zullen overeenkomsten worden ondertekend om de samenwerkingen te formaliseren. De minister merkt op dat er al Surinaamse producten op de Antilliaanse markt zijn. “Maar we kunnen nog meer bereiken, vooral op het gebied van hout, olie en gas.”
De Surinaamse delegatie zal ook gesprekken voeren om de samenwerking op het gebied van zorg en onderwijs te bevorderen. Daarnaast komt de op handen zijnde Surinaamse olie- en gasindustrie aan bod. “Wij zullen ook bijeenkomsten hebben met het bedrijfsleven om te kijken hoe het wil inspelen op investeringsmogelijkheden in Suriname”, aldus de Bibis-minister. Hij herinnert eraan dat de leiding van het Surinaamse parlement eerder het parlementaire contact met Aruba, Curaçao en Sint Maarten heeft versterkt. Tijdens het presidentiële bezoek zullen er ook op dit niveau ontmoetingen plaatsvinden.
Minister Ramdin merkt verder op dat de Surinaamse regering veel waarde hecht aan de Surinaamse diaspora op Aruba en Curaçao. Deze groep speelt een belangrijke rol in de sociale en economische dynamiek tussen de landen. Het bezoek van president Santokhi vertegenwoordigt niet alleen een bevestiging van de historische banden, maar ook een stap richting een toekomst van samenwerking en economische diversificatie. De regering acht het van groot belang dat de relaties met regionale partners worden herbevestigd en verder uitgebouwd. Dit is vooral noodzakelijk om de eigen economie de nodige stimulans te geven door ook voor andere sectoren bronnen aan te boren, naast olie en gas….[+]