Nieuws volgens datum: 20 Oct, 2024

TCT en EZ lanceren programma om toerisme te stimuleren

3

PARAMARIBO – De ministeries van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) hebben de handen ineengeslagen om de toerismesector in Suriname naar een hoger niveau te tillen. Dit initiatief richt zich op het verder ontwikkelen van de commerciële componenten binnen de sector. Vrijdag is het programma ‘Tourism Value Chain Analyses and the Development of Local Tourism Consultancy’ gelanceerd, dat in dit kader een belangrijke rol speelt. De lancering valt samen met de voorbereidingen voor de Caribische Toerisme Maand (CTM), die in november van start gaat.

Het thema van de CTM dit jaar is ‘One Caribbean: Building a Resilient Future’. Dit thema zal de samenwerking tussen de Caribische landen moeten stimuleren om hun gezamenlijke inzet voor een toekomst gebaseerd op duurzaamheid en innovatie voort te zetten. CTO-secretaris-generaal en CEO Dona Regis-Prosper gaf aan dat het thema symbool staat voor de veerkracht en eenheid van de regio. “De Cariben hebben enorme kracht en vastberadenheid getoond bij het overwinnen van uitdagingen, en nu richten we ons op een toekomst van gedeelde welvaart, gebouwd op de pijlers van duurzaamheid en innovatie”, aldus Regis-Prosper.

Volgens waarnemend TCT-minister Dinotha Vorswijk is de lancering van het ‘Tourism Value Chain Analyses’-project een belangrijke stap in de belofte van de regering om de toerismesector te versterken. “De regering heeft verschillende cruciale acties ondernomen om de sector verder te ontwikkelen, zoals de goedkeuring van de Suriname Tourism Authority. Daarnaast worden er trainingssessies en marketinginspanningen georganiseerd. Dit alles is bedoeld om de efficiëntie en effectiviteit van de toeristische dienstverlening te verbeteren”, aldus Vorswijk.

Het project zal nationaal worden uitgerold en is bedoeld om samen met lokale ondernemers de economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. De samenwerking TCT en EZ wordt gezien als een noodzaak om het maximale uit de toeristische sector te halen en bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Suriname. “Dit project zal een nationale impact hebben, en we nodigen iedereen uit om met ons samen te werken voor een succesvol resultaat”, voegde Vorswijk toe.

EZ-minister Rishma Kuldipsingh sprak van een keerpunt in de manier waarop Suriname haar toekomst wil vormgeven, met toerisme als belangrijke bijdrage. “We realiseren ons vaak niet hoeveel we betalen om naar het buitenland te gaan, terwijl we een prachtig binnenland hebben”, stelde Kuldipsingh. “Het is belangrijk dat we de schoonheid van ons eigen land waarderen, en dat missen we soms.”

…[+]

 

foto: Facebookpagina Suriname Tourism Month

 

Trump boos om kapotte microfoon tijdens toespraak: “Ik betaal niet voor deze troep”

7 (04.00 uur) Trump boos om kapotte microfoon tijdens toespraak Ik betaal niet voor deze troep’

VS – Donald Trump had er vrijdag flink de balen van tijdens een campagne-evenement. De Republikeinse presidentskandidaat was afgereisd naar Detroit in de staat Michigan om daar aanhangers toe te spreken. Trump was echter nog niet goed en wel warm gedraaid, of het geluid viel uit.

Op videobeelden van het evenement is te zien hoe een zichtbaar geïrriteerde Trump ongeduldig heen en weer beent op het podium, terwijl wordt gezocht naar een technische oplossing. Op zeker moment krijgt hij een vervangende microfoon aangereikt, maar ook die werkt niet.

Als na ongeveer 20 minuten het eindelijk is gelukt het geluid weer aan te krijgen, haalt Trump hard uit: “Ik ga de rekening niet betalen van het stomme bedrijf dat ons deze troep heeft geleverd.” Michigan wordt gezien als een van de swing states, waar het op grond van de peilingen lastig te voorspellen is wie er gaat winnen: Trump of Harris. Voordat zijn microfoon ermee ophield, beloofde Trump het publiek dat “de hele wereld zal praten over het wonder van Michigan en de wedergeboorte van Detroit”.

De stad gold lange tijd als het centrum van de machtige Amerikaanse auto-industrie, maar is al jaren in verval. Amerika gaat op 5 november naar de stembus. In de peilingen is het een nek-aan-nekrace tussen Donald Trump en Kamala Harris. (De Telegraaf)

Beirut rocked by fresh Israeli air strikes

7 (04.00 uur) Beirut rocked by fresh Israeli air strikes

BEIRUT – Israel has carried out at least a dozen air strikes on Beirut on Saturday in the heaviest attack the Lebanese capital witnessed in more than a week. Huge plumes of smoke were seen rising over the city’s southern suburbs, where Hezbollah’s main base is located.

In some cases the Israeli military gave warnings to residents to get out, but not much time – in one place just a few minutes. Damage and casualties were still being assessed, but at least one multi-storey building had been completely destroyed. The Israeli military said it had targeted Hezbollah’s weapons storage facilities and its intelligence headquarters command centre in Dahieh.

Also on Saturday, Hezbollah said it fired rockets at the Israeli city of Haifa and areas to its north. One man was killed by shrapnel, Israeli medics said. After three quiet days in Beirut, the southern suburbs were once again thundering with the sound of Israeli air strikes on Saturday. Thick, billowing smoke, black at first, then grey, rose from several neighbourhoods, darkening the sky. Two of the strikes were close to Beirut’s airport, which is still being used for scheduled civilian flights.

In the space of one hour, the Israel Defense Forces (IDF) issued three urgent evacuation warnings to residents in several districts in the area. Israeli forces were also continuing to target areas outside of Beirut. North of the city, one couple was filmed trying to escape a suspected Israeli drone. They stopped their car on the side of a highway and ran into the undergrowth, but were killed by a reported missile strike, according to Lebanese state-run National News Agency (NNA).

Elsewhere in Lebanon, NNA reported that five people were killed – including a local mayor – in an Israeli strike in the eastern Bekaa Valley region. Several others were wounded in what the NNA said was a strike on a residential apartment. Israel said it is hitting targets in Lebanon linked to the Iran-backed Hezbollah group. The latest Israeli strikes come after the IDF said more than 100 rockets were fired into Israel from Lebanon.

A drone also targeted Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu’s private residence in the northern coastal city of Caesarea on Saturday morning. The prime minister was not home at the time. The previously sporadic cross-border fighting between Hezbollah and Israel escalated in October 2023 – when the Lebanese militant group fired at Israeli positions, in solidarity with Hamas in Gaza. US President Joe Biden has said there is a chance of “working towards a ceasefire” in Lebanon, where Israel is fighting Hezbollah militants, but it will be “harder in Gaza”. (BBC)

 

Bejaarde man omgekomen bij woningbrand

1

PARAMARIBO – Bij een woningbrand in de vroege ochtend van zaterdag aan de Wakatjopoestraat is de 75-jarige L.A. om het leven gekomen.

De politie van het bureau Latour kreeg omstreeks 04.10 uur de melding van de brand en ging ter plaatse voor onderzoek. Bij aankomst was de woning nagenoeg volledig afgebrand. Ook andere onderzoeksdiensten kwamen naar het adres.

De brandweer, die ook ter plaatse was, stuitte tijdens de bluswerkzaamheden op het verkoolde lichaam van de bejaarde bewoner. Uit het voorlopige onderzoek van de politie is gebleken dat een buurtbewoner de brand heeft ontdekt en direct alarm sloeg. Samen met andere buurtbewoners heeft men nog geprobeerd de 75-jarige man, die slecht ter been was, uit de woning te halen, maar zonder resultaat. De oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend. Het onderzoek naar deze brand duurt voort.

…[+]

Verloren verhaal Dracula-schrijver na ruim 130 jaar gevonden

6 (02.00 uur) Verloren verhaal van Dracula-schrijver na ruim 130 jaar gevonden

DUBLIN – In het archief van de bibliotheek in Dublin is een kort verhaal opgedoken van Bram Stoker, de wereldberoemde auteur van Dracula. Het verhaal Gibbet Hill verscheen in 1890 in een kerstbijlage van de Dublin-editie van de Daily Mail, maar werd daarna nooit ergens gedocumenteerd.

Het verhaal werd gevonden door Brian Cleary, amateurhistoricus en een groot fan van Stoker. Hij trof het vergeten werk in oktober 2023 aan in de Nationale Bibliotheek van Ierland. “Ik zat verbijsterd in de bibliotheek, stomverbaasd dat ik mogelijk naar een verloren spookverhaal van Stoker keek, vooral eentje uit de tijd dat hij Dracula schreef, met elementen van Dracula erin”, zei Cleary. “Ik staarde naar het scherm en vroeg me af: ben ik de enige levende persoon die dit gelezen heeft? Gevolgd door: wat moet ik hier in hemelsnaam mee doen?”

Om de vondst te verifiëren deed Cleary onderzoek en raadpleegde hij Stoker-expert en biograaf Paul Murray. Die bevestigde dat het verhaal onbekend was, verloren was gegaan en meer dan 130 jaar in de archieven begraven lag. Volgens Murray is Gibbet Hill “zeer belangrijk” geweest voor Stokers ontwikkeling als schrijver. ”1890 was de tijd waarin hij een jonge schrijver was en zijn eerste aantekeningen voor Dracula maakte. Het is een tussenstop op zijn weg naar het publiceren van Dracula.”

Het verhaal van Gibbet Hill gaat over een zeeman die door drie criminelen wordt vermoord. Als een spookachtige waarschuwing voor voorbijgangers worden hun lichamen opgehangen aan een galg op een heuvel. Ter gelegenheid van de vondst van het verhaal, is er nu een boek van gemaakt. Voor het omslag maakte de Ierse kunstenaar Paul McKinley enkele illustraties waarvoor hij zich liet inspireren door Gibbet Hill. Volgens de BBC gaan de opbrengsten van het boek naar het Charlotte Stoker Fonds, een goed doel dat vernoemd is naar de moeder van Bram Stoker. (De Telegraaf)

Liam Payne’s body to be delivered to his family when pending clinical tests are finished, source says

6 (02.00 uur) Liam Payne’s body to be delivered to his family when pending clinical tests

BUENOS AIRES – The body of British musician Liam Payne, who died Wednesday in Buenos Aires, will not be delivered to his family until authorities conclude the final clinical tests, a source told CNN Saturday.

Authorities expect it to happen next week but did not rule out the possibility results could be ready as soon as this weekend. Geoff Payne, father of the former One Direction singer, arrived in Buenos Aires on Friday. The source told CNN authorities allowed Payne to see his son’s body in the morgue.

Payne also visited the hotel where his son had stayed. CNN previously reported Payne wanted to visit his son’s room but was not allowed to enter due to the ongoing investigation. Instead, his father was able to see a similar room on another floor. He also greeted fans outside the hotel, thanking them for their outpouring of support, and viewing the memorial filled with photos, letters, candles and flowers.

Liam Payne died Wednesday after falling from the third floor of his hotel. The cause of his death was “polytrauma” with “internal and external bleeding,” according to the preliminary autopsy report, although toxicological tests are still pending. The former One Direction star’s fatal fall Wednesday at CasaSur Palermo Hotel remains under investigation by authorities, who are looking into the circumstances surrounding his final moments. The public prosecutor’s office in Argentina said Thursday, “everything indicates that the musician was alone when the fall occurred.” The prosecutor’s office also suspects Payne, who was previously open about his struggle with addiction and his mental health, was potentially “experiencing some kind of episode due to substance abuse” at the time.

Payne’s tragic death has left fans and the music industry reeling, with celebrity tributes pouring in from all corners of the world. His former band One Direction, formed in 2010, remains one of the bestselling boy bands of all time. Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson and Zayn Malik – the remaining members of One Direction – honored their friend and former bandmate Thursday with a group statement and several individual remembrances. “We’re completely devastated by the news of Liam’s passing,” the band’s joint statement read. “The memories we shared with him will be treasured forever.” (CNN)