Nieuws volgens datum: 24 Oct, 2024

Vliegtuigbouwer Boeing lijdt grootste verlies sinds coronacrisis door staking

4 (02.00 uur)Vliegtuigbouwer Boeing lijdt grootste

USA – De massale staking onder Amerikaanse Boeing-werknemers heeft het bedrijf diep in de rode cijfers gestort. Het verlies in het derde kwartaal kwam uit op 6,2 miljard dollar (een kleine 6 miljard euro). De productie in de fabrieken rond de Amerikaanse stad Seattle ligt al wekenlang stil door de staking onder zo’n 33 duizend werknemers. Samen met kostenoverschrijdingen bij tal van opdrachten zorgt dat voor dieprode cijfers.
In het tweede kwartaal leed Boeing 1,4 miljard dollar verlies. Een kwartaal later is dat verlies dus opgelopen tot 6,2 miljard dollar. Woensdag was een spannende dag voor de vliegtuigbouwer. Naast de presentatie van de kwartaalcijfers stemden de stakende werknemers over een loonbod van 35 procent voor vier jaar. Dat moet de staking beëindigen. Boeing kampt sinds januari ook met een reeks problemen rond kwaliteit. Toen verloor een 737 MAX 9 van Alaska Airlines in de lucht een deurpaneel. Daarna werden meer technische mankementen aan toestellen van Boeing ontdekt. De productie in de fabrieken is sindsdien vertraagd, om de kwaliteit beter in de gaten te kunnen houden. Volgens de nieuwe topman, Kelly Ortberg, heeft Boeing “nog een paar heel flinke hobbels” te overwinnen voordat het weer beter zal gaan. “Het zal tijd kosten om Boeing zijn oude status terug te geven. Maar met de juiste focus en instelling kunnen we weer een iconisch bedrijf en leider in de lucht- en ruimtevaart worden”, stelde Ortberg in een bericht aan werknemers.
De 64-jarige Amerikaanse topman wil onder meer de werkprocessen beter laten verlopen. Zo wil hij inzetten op “fundamentele cultuurverandering” en een betere samenwerking in de organisatie. Tegelijkertijd kondigde de topman vrijdag al aan dat het bedrijf zeventienduizend banen schrapt. Het gaat om een tiende van alle werknemers. (NU.nl)…[+]

Weer schedel aangetroffen aan Snijbonenstraat

Weer schedel aangetroffen aan Snijbonenstraat

PARAMARIBO – De politie van het bureau Munder heeft gisteren, na de melding van een aangetroffen schedel aan de Snijbonenstraat, de locatie aangedaan voor onderzoek.
Bij aankomst bleek het te gaan om het woonadres van Anupkumar Moti (55), die sinds 8 augustus als vermist wordt opgegeven. Aan de schedel, die door de politie in beslag is genomen, zat een brief met een tekst die alleen voor het onderzoek van belang is. Op 15 september was op hetzelfde adres ook al een schedel aangetroffen, die eveneens door de politie in beslag is genomen in het
kader van het onderzoek.
De persoonsgegevens van de lichamen waartoe de in beslag genomen schedels behoren, zijn tot nu toe niet bekend. Het verdere onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten, die eveneens ter plaatse was.…[+]

Man held over shooting of Mexican priest

3 (02.00 uur)Man held over shooting

MEXICO -Mexican police have arrested a man accused of murdering a Roman Catholic priest and human rights campaigner in the southern state of Chiapas. Father Marcelo Pérez was killed on Sunday after celebrating Mass at his church in the city of San Cristóbal de las Casas. Witnesses say the shots came from two men who approached the church on a motorbike. The authorities identified the alleged murderer as Edgar N, a local drug dealer. Father Marcelo had campaigned tirelessly against drug trafficking in Chiapas, which has seen a surge in violence in recent years linked to turf wars between rival cartels. Mexico’s bishops’ conference said the murder had silenced a “prophetic voice”, who had worked tirelessly for peace and justice. According to the Chiapas public prosecutor’s office, his suspected killer had been identified using security camera footage, witness testimony and other leads, AFP news agency reports. (BBC)

Photo: Father Marcelo Pérez. (BBC)

Rellen in Lissabon na doodschieten Kaapverdische man door politie

3 (00.00 uur)Rellen in Lissabon na doodschieten

LISABON – In en rond Lissabon zijn rellen uitgebroken nadat een man door de politie werd doodgeschoten. Volgens de politie zijn er afgelopen nacht 60 gevallen van brandstichting of vernieling geweest in de Portugese hoofdstad. De politie en de regering proberen de rust te laten terugkeren.
De onrust begon in de achterstandswijk Cova da Moura. Maandagochtend werd daar de 43-jarige Odair Moniz neergeschoten door de politie. Hij zou zich hebben verzet bij zijn arrestatie en daarbij de politie met een mes hebben bedreigd. De man overleed kort daarna in het ziekenhuis. Het leidde tot grote verontwaardiging onder bewoners van de wijk, die betwijfelen of het politieoptreden proportioneel was en denken dat er racisme in het spel was. Moniz was van Kaapverdische afkomst.
Op sociale media ging bovendien een verhaal rond dat dinsdagavond een grote politie-inval zou zijn geweest in het huis van het slachtoffer. Ongeveer vijftien zwaar bewapende agenten zouden zonder huiszoekingsbevel met geweld het pand zijn binnengevallen en de familie hebben lastiggevallen. De politie ontkent dat voorval nadrukkelijk. Al snel breidde de onrust zich uit naar andere wijken en voorsteden van Lissabon, met name naar gebieden waar ook veel migranten wonen. Die onrust mondde uit in de hevigste rellen in de recente geschiedenis van de stad, schrijven Portugese media.
De politie meldt dat er twaalf voertuigen in brand zijn gestoken, waaronder twee bussen. Talloze vuilnisbakken gingen in de fik en er werd met stenen gegooid. Vier mensen raakten gewond, twee van hen zijn politieagenten. Drie mensen zijn opgepakt voor brandstichting en mishandeling. Intussen proberen de autoriteiten de situatie te beteugelen.
Ook woensdag was de sfeer nog altijd gespannen, melden lokale media. President Rebelo de Sousa maande woensdag tot kalmte. De minister van Binnenlandse Zaken noemde het doodschieten van de man een “ongelukkig incident” en zegt dat het ministerie permanent in contact staat met alle veiligheidsdiensten om de orde te herstellen, en “iedereen die aan deze rellen heeft deelgenomen voor het gerecht te brengen”. De politieagent die Moniz neerschoot, zit vast en het incident wordt onderzocht. (NOS)…[+]