Nieuws volgens datum: 23 Jan, 2025

Supermarkten trekken portemonnee voor fouten in kassabonnen

AMSTERDAM  –  Albert Heijn, Jumbo en Plus maken gezamenlijk 1,8 miljoen euro over aan goede doelen voor de fouten die in het verleden gemaakt zijn aan de kassa. Het gaat bijvoorbeeld om verkeerde prijzen op de bon omdat kortingen niet werden verrekend. De Consumentenbond hekelt de fouten op de kassabonnen al langer en heeft nu met de drie supermarkten een akkoord bereikt. Volgens de bond zijn fouten op de bonnen “zo goed als verleden tijd”. Dat komt volgens de bond omdat er meer gewerkt wordt met digitale prijskaartjes die sneller worden aangepast. Ook zijn er onafhankelijke controles.

Albert Heijn zegt de afgelopen jaren fors te hebben geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de kassabon klopt. Ook daar werken ze met elektronische prijskaartjes op de schappen. De supermarkt is blij met het akkoord dat is bereikt met de bond. “We zijn positief over de oplossing die we gevonden hebben waarbij we een symbolisch bedrag betalen aan een aantal goede doelen die gezamenlijk met de Consumentenbond zijn gekozen”, zegt een woordvoerder. De goede doelen die geld krijgen van de supermarkten zijn Consumers International, Questionmark Foundation, SchuldHulpMaatje en Voedselbanken Nederland.

Vorig jaar kondigde de bond nog een rechtszaak tegen Albert Heijn aan, hierna zijn de supermarkten met de bond in gesprek gegaan. Een massaclaim was volgens de bond geen optie, omdat niet vast te stellen is welke consumenten schade hebben geleden. Ook is het schadebedrag per consument relatief klein. De 1,8 miljoen euro is een symbolisch bedrag. Hoeveel schade er precies geleden is, weet de bond niet. (NOS)

Over a million people flee to South Sudan as Sudan conflict grinds on: UN

KHARTOUM  –  More than one million people have fled the war in Sudan to seek refuge in neighbouring South Sudan, according to the United Nations. In its latest update on one of the world’s worst displacement crises, the UN issued new data last Tuesday showing that more than 770,000 people have fled through the Joda crossing on South Sudan’s northern border with Sudan in the last 21 months. Tens of thousands more have crossed the border at other points, bringing the total to have fled to South Sudan since the war between the paramilitary Rapid Support Forces (RSF) and the Sudanese Armed Forces (SAF) erupted in April 2023 to more than a million, according to the statement issued by the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) and the International Organization for Migration. “The arrival of over a million people into South Sudan is a stark and sobering statistic and truly shows the increasing scale of this crisis,” the UNHCR’s Sanaa Abdalla Omer said.

Most crossing the border are South Sudanese nationals who had previously fled from civil war in the world’s newest country, the statement noted. The UN has called for more support for both displaced people and the communities hosting them, warning that resources in South Sudan such as healthcare, water and shelter had become “dangerously overstretched”.

The war continues to rage as its second anniversary approaches, with the RSF and SAF accusing each other of war crimes, including targeting civilians and indiscriminately shelling residential areas, resulting in the deaths of tens of thousands of people. At least 20,000 people have been killed and some 25 million – half of the country’s population – are suffering from severe hunger and in urgent need of humanitarian aid. Last month, the UN-backed global hunger-monitoring group, the Famine Review Committee of the Integrated Food Security Phase Classification published a report outlining famine in five areas, including in Sudan’s largest displacement camp, Zamzam, in North Darfur province. Famine conditions were confirmed in Abu Shouk and al-Salam, two camps for internally displaced people in el-Fasher, the besieged capital of North Darfur in western Sudan, as well as in residential and displaced communities in the Nuba Mountains in southern Sudan, according to the report. (Al Jazeera)

Photo: Internally displaced women wait at the food distribution center in Bentiu. (AFP)

Cubaanse ambassade: “Cuba zal winnen ondanks de imperialistische aanval”

PARAMARIBO – “ De Amerikaanse president Donald Trump heeft Cuba vanaf dag één aangevallen, zonder enig voorwendsel. Het besluit om de ijzersterke economische oorlogsmaatregelen tegen Cuba, die zijn voorganger slechts enkele dagen daarvoor had afgeschaft, opnieuw in te voeren, is een demonstratie van de agressiviteit van het Amerikaanse imperialisme tegen de soevereiniteit, de vrede en het welzijn van de Cubaanse bevolking.”

“Daartoe behoort de opname van ons land, opnieuw, op de willekeurige lijst van staten die zogenaamd terrorisme sponsoren, een aanduiding die blijk geeft van een absolute minachting voor de waarheid.” Dit schrijft de Cubaanse ambassade in Suriname in een verklaring.  In de verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 14 januari werd al gewaarschuwd: “De regering van dat land zou in de toekomst de vandaag genomen maatregelen kunnen terugdraaien, zoals bij andere gelegenheden is gebeurd en als teken van het gebrek aan legitimiteit, ethiek, consistentie en vanwege zijn optreden tegen Cuba.”  Hij zei ook dat Amerikaanse politici gewoonlijk niet stoppen om rechtvaardiging te vinden.   Dit is hoe het land wordt bestuurd.

Trump heeft zijn machtsovername geïnterpreteerd als de kroning van een keizer. Zijn ambitie omvat, om te beginnen, de verovering van Canada, het hernoemen van de Golf van Mexico en het beroven van de Panamezen van hun kanaal.  De Monroe Doctrine en Manifest Destiny, die door bloed en vuur werden opgelegd in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, vormen de leidraad van het nieuwe regeringsteam.

Hij wordt geassocieerd met de groepen en politici die van agressie tegen Cuba een manier van leven hebben gemaakt, tientallen jaren hebben geprofiteerd van de anti-Cubaanse business en vandaag de dag de roes van de nieuwe president delen.  Ze dragen allemaal een grote verantwoordelijkheid in de moeilijke economische situatie van het land en in de toename van de migratiestroom van Cuba naar de Verenigde Staten.

Deze nieuwe daad van agressie van de Amerikaanse regering tegen het Cubaanse volk toont eens te meer het ware, wrede, meedogenloze doel aan van deze en zoveel andere maatregelen van belegering en verstikking, die tegen Cuba worden toegepast met als doel overheersing.  Het vormt een reactie van onmacht tegenover het onvermogen om onze wil te buigen en tegenover het respect, de sympathie en de steun die de Revolutie onder de volkeren van de wereld oproept. De economische blokkade, de versterking ervan en de nieuwe agressieve maatregelen zullen, met zeer schadelijke gevolgen, blijven wegen op onze economie, de levensstandaard, het ontwikkelingspotentieel en de legitieme dromen van gerechtigheid en welzijn van het Cubaanse volk. zoals dat de afgelopen jaren het geval is geweest.

“Ze zullen ons niet afleiden van het socialistische pad, van de poging om de economie te herstellen, van het bevorderen van de grootste solidariteit, creativiteit, talent en werklust, en van het verdedigen als een onneembaar bastion van de vrijheid, onafhankelijkheid, soevereiniteit en het voorrecht om een ​​gemeenschap op te bouwen. toekomst zonder buitenlandse inmenging. Het Cubaanse volk is dankbaar voor de vele uitingen van steun en solidariteit die het van over de hele wereld heeft ontvangen, van regeringen, Cubanen die in het buitenland wonen, parlementen, politieke, religieuze en sociale organisaties, en van politieke figuren in de Verenigde Staten en andere landen. Niemand mag voor de gek gehouden worden.  Het Cubaanse volk heeft zich tijdens de mars op 20 december met duidelijke vastberadenheid en kracht uitgedrukt”, aldus de Cubaanse ambassade in Suriname.

Nederlandse en Britse marine volgen samen Russisch spionageschip

DEN HAAG – De Nederlandse en Britse marine houden samen het Russische spionageschip Yantar in de gaten. Het wordt geëscorteerd door een Brits marineschip en Nederland zet een NH90-helikopter en de Kustwacht in, laat een woordvoerster van het ministerie van Defensie weten. Meer wil ze er niet over kwijt, omdat de operatie nog bezig is. De Britse minister van Defensie verklaarde tegen persbureau Reuters dat de HMS Somerset de Yantar sinds maandag volgt toen het Britse wateren binnenvoer. Twee dagen later bereikte het vaartuig Nederlandse wateren. Sindsdien wordt dus samengewerkt bij het escorteren met de Nederlandse marine. De Yantar komt volgens de Britten uit de Middellandse Zee.

De Britten hadden het Russische schip in november betrapt toen het rondhing boven onderzeese infrastructuur. Een Britse onderzeeboot is toen vlak bij de Yantar aan de oppervlakte gekomen om het te waarschuwen dat het nauwgezet werd gevolgd, aldus de Britse regering. Russische schepen brengen leidingen en kabels in beeld om mogelijk sabotage te plegen, waarschuwen inlichtingendiensten al lang. (De Telegraaf)

Foto: De Nederlandse en Britse marine houden samen het Russische spionageschip Yantar in de gaten. (ANP)

As gold prices surge, Ghana faces ‘looming crisis’ over illegal mining

ACCRA  –  When activist Oliver Barker Vormawor saw reports in September that Ghana’s water agency would not be able to supply some parts of the country with water due to extreme contamination of main rivers from small-scale mining activities, he knew he had to do something. Later that month, Vormawor and dozens of other concerned Ghanaians took to the streets in the capital city, Accra, to protest against what they said was President Nana Akufo-Addo’s inaction to stop a “looming environmental catastrophe”. They were determined to put the matter on the ballot ahead of the hotly contested December general elections. But rather than get a reaction to their demands, Vormawor and several of his comrades were arrested and imprisoned for weeks on charges of illegal assembly.

Now, although Akufo-Addo’s New Patriotic Party was voted out, activists like Vormawor say they have just as little faith in the new president, John Mahama, and his ability to keep the mounting pollution of Ghana’s rivers and soil in check. “There isn’t any roadmap yet from Mahama on how to tackle the problem,” Vormawor, who once served at the United Nations as a legal officer, told Al Jazeera. “It’s really difficult to say that his government will be more aggressive on this because even as the opposition party, they were very tentative and uncomfortable taking up the issue,” he added, referring to Mahama’s National Democratic Congress. Formerly called the “Gold Coast”, the West African nation is bending under pressure from widespread, incessant small-scale mining of the shiny metal. Much of that artisanal activity falls under what locals call “galamsey”, or in full “gather them and sell”. The term once referred to illegal mining, carried out by mostly untrained young men and women, but now more loosely encompasses licensed small-scale operations that mine unsustainably.

Galamsey has been in practice for many years, but prices of gold that rose globally to an all-time high (close to USD 3,000 per gram) in late 2024 caused a corresponding surge in illegal mining across Ghana, and in effect, more intense devastation of water bodies. Small-scale miners use lots of water by digging up soil around riverbeds in forested areas and washing it off to reveal gold ore. They use toxic chemicals such as mercury and cyanide to separate the gold from the ore, and those chemicals flow into rivers that hundreds of communities depend on for drinking and domestic use. Some people say they earn about USD 70 to USD 100 a day. By 2017, more than 60 percent of the country’s water bodies were already polluted by mercury and other heavy metals, turning once-clear rivers a murky brown, according to the country’s Water Resources Commission. The chemicals, which can damage lungs, are affecting thousands of acres of farmlands. Ghana’s Cocoa Board said it lost 2 percent of the total cocoa cultivation area to mining. Some farmers allege that galamsey operators buy off their land or intimidate them into selling. “This is a problem that has been going on for decades now, but it’s a problem that’s escalating fast and this has created a sense among Ghanaians that we are running out of time to protect our country and our people,” Ewurabena Yanyi-Akofur, country director of the nongovernmental organisation WaterAid, told Al Jazeera. “While illegal gold mining was happening mainly in the south of the country, our research shows that it’s now endemic in the north. The presence of mercury and other toxins in water is leading to skin diseases and other health crises,” she added. In a 2024 report, WaterAid warned that Ghana might have to import water by 2030 in a business-as-usual scenario as drinking water sources shrink. (Al  Jazeera/AFP)