98-jarige natuurkundige krijgt na 75 jaar alsnog haar doctoraat

BRISTOL – 75 jaar geleden brak de toen 22-jarige Rosemary Fowler haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Bristol af. De jonge natuurkundige stond op het punt te gaan trouwen en verliet daarom de wetenschap. Nu krijgt ze, decennia later, alsnog een eredoctoraat voor haar werk.

Fowler was niet zomaar een promovenda. Een van haar bevinden maakte de weg vrij voor grote ontdekkingen in de deeltjesfysica, een tak van de natuurkunde. Fowler wordt gezien als ontdekker van het Kaon-deeltje en schreef er drie artikelen, waaronder twee in vakblad Nature over. “Ik wist meteen dat dit iets nieuws en belangrijk was. We zagen dingen die nog nooit iemand had gezien – zo ging dat in de deeltjesfysica. Heel opwindend.” Maar de promotie kwam er uiteindelijk niet, want in 1949 stapte ze in het huwelijksbootje.

Nu heeft ze alsnog een doctoraat in handen. De rector van de Universiteit van Bristol heeft Fowler een eredoctoraat overhandigd. Daarbij waren onder andere haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, van wie een substantieel deel in de wetenschap werkt, aanwezig. Het eredoctoraat is ter ere van haar “intellectuele nauwgezetheid en nieuwsgierigheid”. Hij benadrukte tevens dat zij “de weg vrijmaakte voor cruciale ontdekkingen die het werk van de natuurkundigen van vandaag en ons begrip van het heelal blijven vormgeven”.

De 98-jarige zegt zich vereerd te voelen, zo schrijven Britse media. Maar ze reageert ook vrij nuchter: “Ik heb sindsdien niets gedaan om speciaal respect te verdienen.” (De  Telegraaf)…[+]