LeBron en ‘Bronny’ James zorgen voor NBA-primeur

PALM SPRINGS, CALIFORNIA - OCTOBER 06: Bronny James #9 of the Los Angeles Lakers shoots against Tyus Jones #21 of the Phoenix Suns as teammate LeBron James #23 looks on during the second quarter at Acrisure Arena on October 06, 2024 in Palm Springs, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.   Katelyn Mulcahy/Getty Images/AFP (Photo by Katelyn Mulcahy / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

BASKETBAL – LeBron James (39) en zijn zoon LeBron ‘Bronny’ James Jr. (20) hebben NBA-historie geschreven. De Amerikaanse basketballegende en zijn zoon zijn de eerste vader en zoon die samen een NBA-wedstrijd speelden. Dat deden zij ook nog eens in hetzelfde team. Dat gebeurde tijdens een ‘preseason’-wedstrijd van hun Los Angeles Lakers tegen Phoenix (114-118).

Het was al jarenlang een wens van LeBron James om samen met zijn zoon een wedstrijd op het hoogste niveau te spelen. Dat kon dit jaar voor het eerst gebeuren, nadat de Lakers Bronny in juni tijdens de draft hadden geselecteerd. Die droom werd werkelijkheid op de twintigste verjaardag van Bronny. De jongere versie van de Amerikaanse superster kwam als invaller in het veld. LeBron wilde zijn zoon graag laten debuteren met een driepunter, maar nadat Bronny de bal ontving van zijn vader kon hij het net niet vinden. Hij bleef op 0 punten steken.

Dat was bij James senior, die eind december 40 jaar wordt, wel anders. De Amerikaan, die deze zomer nog goud pakte met Amerika op de Olympische Spelen, begint dit jaar aan zijn 22ste seizoen in de NBA en in de wedstrijd tegen Phoenix was hij de topscorer met 19 punten. Dat vader en zoon nu samen op het veld staan is wel enigszins opmerkelijk te noemen. Iets meer dan een jaar geleden werd de jonge Bronny getroffen door een hartstilstand en moest hij gereanimeerd worden.

Het deerde zijn sportcarrière niet. Vier maanden na de hartstilstand maakte ‘de zoon van’ alweer zijn rentree. De Lakers spelen nu nog vier wedstrijden in het voorseizoen van de NBA. Op 22 oktober begint de reguliere competitie voor vader en zoon James tegen Minnesota. Het is afwachten of de twee ook dan samen minuten zullen maken.

De lijst met vader-zoonduo’s in de Amerikaanse professionele sporten is kort. In het honkbal speelden Ken Griffey Sr. en Ken Griffey Jr. begin jaren negentig voor de Seattle Mariners. en in het ijshockey speelde Gordie Howe eind jaren zeventig met zijn zonen Marty en Mark in een team voor zowel de Houston Eros als de Hartford Whalers. (Nos)…[+]