Expositie ‘Reflectie. Ik kijk dus ik denk…’ in Readytex

Persfoto_Exhibition-REFLECTIE-Okt-2024

 

PARAMARIBO – De kunstexpositie ‘Reflectie. Ik kijk dus ik denk…’ in Readytex Art Gallery is vrijdag van start gegaan. In deze expositie is een gevarieerde selectie te zien van al de kunstenaars die zijn verbonden aan Readytex Art Gallery.

 De bedoeling van deze expositie is om in te spelen op de gevoelens van de bezoekers. “Wanneer je naar een kunstwerk kijkt, en soms kun je deze ook horen, voelen of zelfs ruiken, ga je als vanzelf erop reflecteren: je vindt er iets van (mooi of lelijk bijvoorbeeld), er komen vragen bij je op (waarvan is het gemaakt? wie is de maker?) of intense emoties (zoals nostalgie of ontroering). Reflecteren helpt om te verwerken en begrijpen wat je waarneemt, en is een essentieel onderdeel van leren. In deze tijd van een leven lang leren, kan kunst dan ook een belangrijke rol hierbij spelen”, meldt de Gallery in een bericht.

 Volgens de organisatie is het daarom niet vreemd dat kunstenaars met hun werk vaak proberen een bepaalde boodschap  over te brengen of mensen ertoe aan te zetten na te denken over onderwerpen die ze maatschappelijk relevant vinden, zoals natuurbehoud en de politieke situatie in een land. Kunstenaars gebruiken hun werk om ook zelf nieuwe dingen te leren, door te experimenteren met verschillende materialen, nieuwe technologieën en diverse maakprocessen. Ze zetten kunst tevens in om meer over zichzelf te leren, bijvoorbeeld in de zoektocht naar hun identiteit of afkomst, of verkenning van de eigen psyche.

Zowel voor de kunstenaar als kijker is kunst een uitstekend middel voor reflectie op gevoelens en emoties. Zo kan kunst onder meer helpen om uiting te geven aan zware of gevoelige onderwerpen en deze ook bespreekbaar maken. Kunst is bij uitstek geschikt om samen te reflecteren en zo van elkaar te leren. Individueel of met anderen, leren met kunst is ook gewoon leuk, want kunst is ontspannend, boeiend en verrassend! De expo is te bezichtigen van 4 oktober t/m 2 november van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur.…[+]