Diasporaspelers onder druk gezet

diaspora

VOETBAL – Bondscoach Stanley Menzo en general manager Brian Tevreden stuiten op een nieuw probleem bij het oproepen van diasporaspelers. Diverse clubs geven op de achtergrond negatief advies aan hun spelers om niet naar Suriname af te reizen voor interlandverplichtingen.

Menzo en Tevreden hebben aangegeven dat sommige spelers onder druk worden gezet om af te zien van deelname aan internationale wedstrijden voor Suriname. Lange reizen naar Suriname, evenals het vermoeiende reizen binnen het Caribisch gebied, kunnen hieraan ten grondslag liggen. Bovendien maken clubs zich zorgen over de impact van economyclass-vluchten op de conditie van hun spelers. Hoewel Menzo en Tevreden geen specifieke clubs noemen, is het duidelijk dat dit een factor is waarmee de bondscoach rekening moet houden.

Volgens de FIFA-regels zijn clubs verplicht hun spelers vrij te geven voor interlandvoetbal, met het risico op sancties als ze dit niet doen. Toch weten sommige clubs deze regels te omzeilen door hun spelers onder druk te zetten om zich af te melden voor interlands. Clubs hebben vaak flink geïnvesteerd in hun spelers en willen niet het risico lopen dat zij geblesseerd terugkeren van internationale wedstrijden. Zo raakte Stefano Denswil, die speelt voor Trabzonspor, geblesseerd tijdens de vorige interlandperiode.

Denswil is vanwege een dijbeenblessure niet beschikbaar voor de komende wedstrijden. Daarnaast mist Menzo ook Justin Lonwijk, die voor Dynamo Kiev speelt, vanwege een lichte hersenschudding. PEC Zwolle-aanvaller Dylan Vente is eveneens afwezig, maar om privéredenen.

…[+]