Kritiek op Wilders groeit na uitspraak over protesten: “Demonstreren is grondrecht”

5. (19.00) Kritiek op Wilders groeit na

NEDERLAND – Opnieuw is er ophef over een uitspraak van Geert Wilders. De PVV-leider is ontevreden over het optreden van de Amsterdamse burgemeester rondom een pro-Israëlische herdenking en een pro-Palestijnse tegendemonstratie die uit de hand liep. Het kabinet en burgemeesters wijzen Wilders juist op de grondrechten van alle demonstranten. “Het kabinet en ik steunen elke burgemeester in het land”, zei premier Dick Schoof voor de camera van RTL Nieuws. “Die steun geldt ook voor Halsema.” Maandag, precies een jaar na de terroristische aanslagen van Hamas, was er een pro-Israëlische herdenking op de Dam in Amsterdam. Op hetzelfde moment en op dezelfde plek voerden pro-Palestijnse betogers actie. Dat liep zo uit de hand, dat de ME en politie moesten ingrijpen. Wilders zette maandag een bericht op X bij een foto van demonstranten met een Palestijnse vlag: “Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee.”

Dat kwam Wilders op veel kritiek te staan. “Demonstreren is een grondrecht, ook op 7 oktober”, zei Schoof. Hij voegde er wel aan toe: “Ik vind het onkies om juist op 7 oktober pro-Palestijnse demonstraties te houden. Maar iedereen maakt daarin zijn eigen keuzes. We hebben behoefte aan verdraagzaamheid en niet aan polarisatie.” De woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zegt “geen zuurstof te willen geven” aan de uitspraak van Wilders.

Wilders weet vaak de aandacht op zich te vestigen na een stevig bericht op X. Dat gebeurde bijvoorbeeld regelmatig tijdens de formatie van het huidige kabinet, waarin hij openlijk ruziede met de onderhandelaars van de VVD (Dilan Yesilgöz ) en NSC (Pieter Omtzigt). (Nu.nl)…[+]